ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδράσεις φορέων

Τα πρόσφατα γεγονότα στο Αιγαίο είναι μία υπόθεση "σχεδιασμένη και κατευθυνόμενη από τις ΗΠΑ, που θέλουν να εδραιώσουν πλήρως την παρουσία των δυνάμεών τους στην περιοχή μας", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας.Καταγγέλλει ότι η εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεών μας οδήγησε τη χώρα μας στην αμφισβήτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας από τους "συμμάχους" μας. Οι Αμερικανοί, συνεχίζει η ανακοίνωση, έχουν σκοπό και στόχο να επιβάλουν στην περιοχή μας λύσεις τύπου Βοσνίας και γι' αυτό είναι απαράδεκτες και μειωτικές για τους Ελληνες οι ευχαριστίες του πρωθυπουργού προς την Αμερική για τα γεγονότα με τις αρνητικές εξελίξεις για τη χώρα μας.

Πρέπει να σταματήσει, επιτέλους, η πολιτική της υποτέλειας, τονίζει το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, και να ακολουθηθεί πολιτική εθνικής ανεξαρτησίας και ειρηνικής συνύπαρξης με τους λαούς των Βαλκανίων. Να αποχωρήσει η χώρα μας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και να αποχωρήσουν οι ελληνικές δυνάμεις από τη Βοσνία.

"Τη σχεδιασμένη και προκλητική αμφισβήτηση των διεθνών συμφωνιών και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας από την Τουρκία και το ρόλο των ισχυρών για τη σημερινή ένταση στο Αιγαίο" καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, και ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας.Ο σύλλογος καλεί την κυβέρνηση να πάρει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο, πράγμα που δεν έκανε μέχρι τώρα.

Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, με ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι οι πρόσφατες δραματικές εξελίξεις με επίκεντρο τη βραχονησίδα Ιμια "επανέφεραν στο προσκήνιο τα χρόνια και οξυμένα σήμερα προβλήματα της στρατηγικής επιλογής της χώρας μας και το ρόλο "των συμμάχων μας" (σύμμαχος, θεωρητικά, είναι και η Τουρκία), καθώς και τα προβλήματα της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, όπως προσδιορίζονται από την ευρωπαϊκή προοπτική και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ".

Η Ενωση απαιτεί, έστω και την ύστατη ώρα, να ασκηθεί από τη χώρα μας κάθε δικαίωμα και δυνατότητα για τη διατήρηση του καμποτάζ, για την ανάπτυξη της ναυτιλίας και των θαλάσσιων συγκοινωνιών, για τη διατήρηση των ελληνικών πληρωμάτων, για την ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Παρέμβαση ευθύνης του ΚΚΕ
  • Ζητά συνάντηση με τον Κ. Σημίτη για πλήρη ενημέρωση
  • Καλεί όλα τα κόμματα, χωρίς διγλωσσίες, να καταθέσουν τις θέσεις τους

Δεν μπορεί να χαραχτεί εθνική στρατηγική στα πλαίσια των επεμβάσεων και των δεσμεύσεων της χώρας μας με το ΝΑΤΟ, τη ΔΕΕ και την ΕΕ,τόνισε ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ. Τα κόμματα - πρόσθεσε - πρέπει να καταθέσουν υπεύθυνα και χωρίς διγλωσσίες τις θέσεις τους. Στην κατεύθυνση αυτή, το ΚΚΕ τις επόμενες μέρες θα καταθέσει τους προβληματισμούς και τις θέσεις του στη συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ με τον πρωθυπουργό. Στη δήλωσή του ο Ορ. Κολοζώφ τονίζει:

"Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η ΓΓ του Κόμματός μας ζήτησε συνάντηση με τον κ. πρωθυπουργό, έτσι ώστε να ενημερωθεί για τα γεγονότα της κρίσης και τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και τις προθέσεις της κυβέρνησης. Επίσης θα καταθέσει τους προβληματισμούς και τις θέσεις του Κόμματος γι' αυτά τα ζητήματα.

Θεωρούμε πως τις δύσκολες αυτές στιγμές τα κόμματα πρέπει να καταθέσουν υπεύθυνα και χωρίς διγλωσσίες τις θέσεις τους για το τι πρέπει να γίνει.Αυτό θα μπορούσε να γίνει στα πλαίσια κοινής συνάντησης των αρχηγών των κομμάτων και του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σχετικά με τα όσα ακούγονται αυτές τις μέρες για εθνική στρατηγική,έχουμε να παρατηρήσουμε ότι αυτή δε θα μπορούσε να χαραχτεί στα πλαίσια των επεμβάσεων και των δεσμεύσεων της χώρας μας με το ΝΑΤΟ, τη ΔΕΕ και την ΕΕ.

Σχετικά με την τελευταία θέλουμε να καταγγείλουμε την υποκρισία της. Η ΕΕ είχε την ευχέρεια να τοποθετηθεί αμέσως, γιατί η χώρα που βρίσκεται στην προεδρία της είναι αυτή που υπέγραψε τις συμφωνίες τόσο με την Τουρκία όσο και την Ελλάδα. Ποια είναι η προγραμματική θέση της ΕΕ φαίνεται και από το γεγονός ότι στο ζενίθ της κρίσης, η Κομισιόν στην τακτική ενημέρωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγνόησε τελείως το θέμα.

Η κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει από όλους τους συμμάχους της - ΝΑΤΟ, ΔΕΕ, ΕΕ και ΗΠΑ - το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο.

Επρεπε να είχε απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να μην περιοριστεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπου ισχύει μόνο το διεθνές δίκαιο των ιμπεριαλιστών και όχι το διεθνές δίκαιο".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Αναζητούν υπεύθυνους για τις επιλογές τους
  • Εξηγήσεις έδωσαν οι κυβερνήτες των εφτά πολεμικών πλοίων
  • Ηρεμία επικρατούσε χτες στην περιοχή των Ιμια

Συνεχίζονται οι αποπροσανατολιστικές προσπάθειες κυβέρνησης και ΝΔ, με την επικέντρωση της προσοχής γύρω από το θέμα της απόβασης των Τούρκων κομάντος στη μικρή Ιμια, τα ξημερώματα της Τετάρτης, για να περάσει σε δεύτερη μοίρα το όλο πλέγμα της εξάρτησης, για το οποίο είναι συνυπεύθυνοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που είναι και η βασική αιτία για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα. Το κλίμα αυτό συντηρείται από δηλώσεις παραγόντων και των δύο κομμάτων, που έχουν να κάνουν είτε με τη στρατιωτική ηγεσία και τους χειρισμούς της, είτε με τη συντήρηση ενός κλίματος κούφιας πατριδοκαπηλίας.Χτες τα μεσάνυχτα βρέθηκαν στο υπουργείο Αμυνας οι κυβερνήτες των επτά πολεμικών πλοίων, που το κρίσιμο βράδυ είχαν την ευθύνη της περιφρούρησης του συμπλέγματος των βραχονησίδων Ιμια. Στη συνάντηση που είχαν με τον αρχηγό του Ναυτικού, Ι. Στάγκα, τον υπουργό, Γερ. Αρσένη, και τον υφυπουργό, Ν. Κουρή, έδωσαν εξηγήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η τουρκική απόβαση. Οι κυβερνήτες των πλοίων απέδωσαν ευθύνες στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και στη μικρή ορατότητα που επικρατούσε στην περιοχή, ενώ δεν παρέλειψαν να αφήσουν αιχμές κατά του επιχειρησιακού σχεδίου.

Σύμφωνα, πάντως, με έγκυρες πληροφορίες, η απόβαση των Τούρκων κομάντος δεν έγινε με φουσκωτά σκάφη, αλλά τους μετέφερε υποβρύχιο που τους άφησε σε μια απόσταση 200 - 300 μέτρων από τη βραχονησίδα, όπου και προσέγγισαν κολυμπώντας. Την ίδια ώρα και για να αποσπάσουν την προσοχή των ελληνικών δυνάμεων που επιτηρούσαν την περιοχή, τουρκικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από τη βραχονησίδα όπου βρίσκονταν οι Ελληνες βατραχάνθρωποι. Ετσι, τα ηλεκτρονικά συστήματα των ελληνικών πολεμικών πλοίων έστρεψαν την προσοχή τους στον εγκλωβισμό των τουρκικών ελικοπτέρων, ώστε τη στιγμή που θα τους δινόταν η εντολή, να μπορούν να τα καταρρίψουν. Στο μεταξύ, το τουρκικό υποβρύχιο, παρόλο που ήταν πάντα στις οθόνες των ραντάρ των ελληνικών πλοίων, δεν προκάλεσε υποψίες και έτσι η απόβαση πέρασε απαρατήρητη. Παρ' όλα αυτά όμως, εκτιμάται ότι σε συνθήκες πραγματικού πολέμου αυτή η τουρκική ενέργεια δεν παρείχε στην τουρκική πλευρά κανένα επιχειρησιακό πλεονέκτημα, αφού ήταν από στρατιωτική πλευρά άμεσα αντιστρέψιμη. Ωστόσο, λόγω της τροπής που είχαν ήδη πάρει τα πράγματα, λειτούργησε για την τουρκική προπαγάνδα ευνοϊκά στην τομέα των εντυπώσεων.

Στην περιοχή των Ιμια χτες επικρατούσε ηρεμία, ενώ η πληροφορία που κυκλοφόρησε για παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκική ακταιωρό που εκτελούσε περιπολίες δεν επιβεβαιώθηκε. Παράλληλα, συνεχίστηκαν και χτες οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο μελών του πληρώματος του ελληνικού ελικοπτέρου που συνετρίβη τα ξημερώματα της Τετάρτης και οι οποίοι συνεχίζουν να αγνοούνται. Στις έρευνες συμμετείχαν χτες δύο φρεγάτες, μια πυραυλάκατος και ένα περιπολικό. Στο Αιγαίο, επίσης, επέστρεψε και η φρεγάτα "Υδρα" που συμμετείχε στον αποκλεισμό της Νέας Γιουγκοσλαβίας στην Αδριατική, ενώ χτες το μεσημέρι απέπλευσε, μετά από επείγον σήμα, από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και με πιθανό προορισμό την περιοχή των Ιμια το υδρογραφικό "Πυθέας".Το πλοίο ενδέχεται να πάρει μέρος στον εντοπισμό, στη θάλασσα, του μοιραίου ελικοπτέρου. Τυχόν ανέλκυσή του ίσως δώσει απαντήσεις για τα αίτια της συντριβής του.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Ασφαιρης" αντιπαράθεσης συνέχεια

Στις ΗΠΑ θα μεταβεί την ερχόμενη βδομάδα ομάδα βουλευτών της ΝΔ, όχι για να διαμαρτυρηθεί όπως θα περίμενε κάποιος για τον ρόλο των Αμερικανών στην πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο, αλλά για να ενημερώσει την Ελληνική Ομογένεια για τα πρόσφατα γεγονότα.

Αυτό ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Β. Μαγγίνας, αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε ο Μ. Εβερτ με διπλωμάτες και διεθνολόγους καθηγητές κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την τελευταία κρίση στο Αιγαίο. Ο Β. Μαγγίνας προχωρώντας σε μία "εξ απαλών ονύχων" κριτική στην υποταγή της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των Αμερικανών, δήλωσε "ότι η ΝΔ δεν είναι κόμμα ούτε της συγνώμης (αναφέρεται στη συγνώμη του Πάγκαλου στη Γερμανία για τη δήλωση ότι είναι γίγαντας με μυαλό μικρού παιδιού), ούτε των ευχαριστιών(δήλωση Σημίτη για τους Αμερικανούς). Κατά τα άλλα δήλωσε ότι η ΝΔ θα αναλάβει πρωτοβουλίες "για την αποκατάσταση του διεθνούς κύρους της χώρας", πρωτοβουλίες όμως, που όπως δείχνει η μέχρι τώρα τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα είναι εκ των πραγμάτων αναποτελεσματικές, από τη στιγμή που δε θα καταγγέλλουν τον φανερά πλέον αρνητικό ρόλο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, στην περιοχή μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ