ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
""Λεονάρντο ντα Βίντσι""

Του Γιώργου ΠΟΝΤΙΚΟΥ*

Σ' αυτό το σημείωμά μας δεν έχουμε ασφαλώς την πρόθεση να αναφερθούμε στην προσωπικότητα του μεγάλου δημιουργού του 15ου αιώνα Leonardo da Vinci, αλλά στο κοινοτικό πρόγραμμα που οι γραφειοκράτες της Κομισιόν βάφτισαν με το όνομά του. Με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υιοθετήθηκε το πρόγραμμα "Leonardo", διάρκειας πέντε ετών (1995 - 1999) για την εφαρμογή μιας κοινοτικής πολιτικής επαγγελματικής κατάρτισης. Αντιπροσωπεύει την κατάληξη ανάλογων κοινοτικών προγραμμάτων FORCE, PETPA, COMETT, EUROTECNET κλπ. Το πρόγραμμα "Leonardo" αποτελεί, μετά την έναρξη ισχύος της Συνθήκης του Μάαστριχτ, την πρώτη συγκεκριμένη απόδειξη της βούλησης της ΕΕ να απαιτήσει μια πολιτική επαγγελματικής κατάρτισης που να ανταποκρίνεται στη στρατηγική αυτή (κεφάλαιο 3, άρθρα 126 - 127 της Συνθήκης του Μάαστριχτ). Με λίγα λόγια, αποτελεί ένα από τα βασικά μέσα υλοποίησης όσων "προφητεύει" η "Λευκή Βίβλος" για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (Κεφάλαιο 7 του "Λευκού Βιβλίου").

Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας έχουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις:

α) Το "Leonardo" προωθεί με κάθε τρόπο τη συνεργασία πανεπιστημίου - επιχειρήσεων, όπου πρόσβαση τελικά θα έχουν μόνο λίγοι υπερεξειδικευμένοι, ενώ τα πανεπιστήμια μετατρέπονται σε training centres (κέντρα εκπαίδευσης) των επιχειρήσεων.

Νομιμοποιούνται ουσιαστικά τα διάφορα ΙΕΚ - ΚΕΚ, καθώς και τα ακαθόριστης ποιότητας και περιέργου προσανατολισμού ερευνητικά ινστιτούτα. Πρόκειται για ένα σχέδιο που επιδιώκει τη μετατροπή της κατάρτισης σε ένα ολοκληρωμένο παραεκπαιδευτικό σύστημα που θα ελέγχεται ουσιαστικά από την "ιδιωτική πρωτοβουλία" και θα εκτοπίζει, θα υποκαθιστά και έμπρακτα θα τροποποιεί το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα.

β) Καλλιεργεί την εντύπωση ότι η ΕΕ δίνει χρήμα αφειδώς για την επαγγελματική κατάρτιση, κάτι που είναι ψευδές. Τα κονδύλια που "εισρέουν" στη χώρα μας δεν αξιοποιούνται σωστά. Αφ' ενός γιατί πολλά από αυτά δίνονται σε "ημέτερους", αφ' ετέρου κατασπαταλιούνται για να φτιαχτούν "μονάδες συντονισμού" (γραφειοκρατικοί μηχανισμοί) καθώς και σε προπαγανδιστικά μέσα προκειμένου η επαγγελματική κατάρτιση να καθιερωθεί σαν αξιόπιστη και κοινωνικά αναγνωρίσιμη εναλλακτική μορφή εκπαίδευσης.

Το 90% αυτών των κονδυλίων απορροφούνται από τις Αθήνα, Θεσσαλονίκη και ίσως κάποιες μεγάλες πόλεις. Περιοχές της Ελλάδας που χρειάζονται κονδύλια για ανάπτυξη ή τέλος πάντων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη γενικά, δεν επωφελούνται γιατί δεν το προβλέπει το "Leonardo".

Ακόμα κι αυτοί οι "υπέροχοι πακτωλοί" μειώνονται συστηματικά. Μετά την ολοκλήρωσή τους δεν υπάρχουν τα χρήματα για να συνεχίνουν να λειτουργούν οι "δομές" που έχουν στηθεί. Πρόκειται, στις περισσότερες περιπτώσεις, για "αρπαχτές" των τρωκτικών της παραοικονομίας της επαγγελματικής κατάρτισης. Αλλωστε μια νέα ειδικότητα έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, οι "προγραμματατζήδες" όπως ονομάζονται στην πιάτσα οι εκπαιδευμένοι στην απάτη από το 1ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

γ) Και το "Leonardo" ως σύλληψη, φιλοσοφία, σχεδιασμό καλύπτει τις ανάγκες των χωρών της ΕΕ όπως είναι η Γερμανία ή η Γαλλία. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που οι πολιτικές και οι οικονομικές επιλογές καθορίζονται από τις Βρυξέλλες, απουσιάζουν οι εθνικές προτεραιότητες. Ετσι, σύμφωνα με την κατεύθυνση της ΕΕ, πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα μας μπαίνει πάντα ο τριτογενής τομέας. Στόχος είναι η προσαρμογή του εργατικού δυναμικού στις απαιτήσεις του νέου παραγωγικού μοντέλου και των νέων εργασιακών σχέσεων. Για την εξασφάλιση φτηνών, ευέλικτων και "ταχείας απόδοσης" εργαζομένων, εφοδιασμένων με τις εκάστοτε απαιτούμενες από την καπιταλιστική αγορά τεχνικές δεξιότητες.

δ) Το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δαπανών στρέφεται στην κατάρτιση ανέργων δείχνει πως ένας από τους στόχους είναι η μετατόπιση των ευθυνών για την ανεργία από το σύστημα που τη γεννά και την αναπαραγάγει, στους ίδιους τους εργαζόμενους που στερούνται των απαραίτητων προσόντων κλπ. Επιπρόσθετα, επιδιώκεται ο έλεγχος και η απορρόφηση των κοινωνικών αντιδράσεων από τη διογκούμενη ανεργία.

ε) Πρέπει να σημειωθεί ότι και το "Leonardo", όπως και τα άλλα κοινοτικά προγράμματα, συμβάλει στο κύκλωμα των πελατειακών σχέσεων, εργοδοτών - εκπαιδευτών - εκπαιδευόμενων - πολιτικών παραγόντων.

Αν το "χαμόγελο της Τζοκόντα" παραμένει αινιγματικό, το πρόγραμμα "Leonardo" έχει ξεκάθαρο στόχο. Ενα ακόμα διαφθορείο συνειδήσεων και εξαγοράς στήνεται πατώντας στις ανάγκες και τις αγωνίες του λαού μας.

* Ο Γιώργος Ποντικός είναι μέλος του ΔΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Στάσεις εργασίας σε Αθήνα - Πειραιά
  • Την Πέμπτη, με απόφαση των Εργατικών Κέντρων, κλιμακώνεται ο αγώνας για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
  • Σήμερα η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ μετά το τρίτο ΟΧΙ των βιομηχάνων στις εργατικές διεκδικήσεις

Με στάσεις εργασίας την Πέμπτη 8 του Φλεβάρη, κλιμακώνουν τα αγωνιστικά τους βήματα τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά,απαντώντας έτσι στην προκλητική εμμονή των εργοδοτών στις αυξήσεις πείνας και κατά την τρίτη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ. Στην Αθήνα 12μ. έως 3μ.μ. και στον Πειραιά 10π.μ. έως 12 το μεσημέρι.

Σήμερα, εξάλλου, στις 12μ. πραγματοποιείται η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, με στόχο τον καθορισμό της παραπέρα στάσης της. Την αποδοχή των αγωνιστικών προτάσεων και του διεκδικητικού πλαισίου που έχει προβάλει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας,το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,καθώς και άλλα Εργατικά Κέντρα, θα προτείνουν οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ,στη σημερινή ολομέλεια. Ανάλογη πρόταση, όπως αναφέρεται σε χτεσινή της ανακοίνωση, θα κάνει και η "Αυτονομία - Ανανέωση" (ΣΥΝ)

Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Πιο δυναμικά προχωρά το ΕΚΑ στο επόμενο αγωνιστικό του βήμα, ρίχνοντας όλες του τις δυνάμεις για την επιτυχία της τρίωρης - από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι - στάσης εργασίας της Πέμπτης και τονίζοντας πως "μόνο ο ενιαίος και συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων όλης της χώρας, με πλαίσιο τα πραγματικά τους αιτήματα, θα κάμψει την εργοδοτική αδιαλλαξία".

Το Σωματείο Εργαζομένων στα ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ,αποφάσισε τη συμμετοχή στην τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε το ΕΚΑ και καλεί όλους τους εργαζόμενους της γερμανικής πολυεθνικής να αγωνιστούν για την υλοποίηση των δίκαιων κλαδικών αιτημάτων τους.

Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Δίωρη παμπειραϊκή στάση εργασίας 10π.μ. - 12μ.μ. πραγματοποιεί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στις 8 του μήνα και παμπειραϊκό συλλαλητήριο στις 13 του μήνα στις 6μ.μ. στην πλατεία Κοραή.

Ο γ. γραμματέας του ΕΚΠ Γ. Μανουσογιαννάκης μας δήλωσε ότι η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΠ μετά τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την ΕΓΣΣΕ και τις προκλητικές προτάσεις των βιομηχάνων, που δυστυχώς ενισχύονται από τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, αλλά και από την αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. "Παράλληλα - συνέχισε ο Γ. Μανουσογιαννάκης - ασκήθηκε δριμύτατη κριτική στη ΓΣΕΕ για τη μέχρι σήμερα τακτική την οποία καλούμε να αναθεωρήσει. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται, η ΓΣΕΕ να προχωρήσει σε δύο 24ωρες πανεργατικές απεργίες μέσα στο μήνα, αλλά και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα δίνουν συνέχεια και συνέπεια σ' αυτούς τους αγώνες για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ. Οι εργαζόμενοι του Πειραιά παρότι η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη δείχνουν να αγκαλιάζουν και να κάνουν υπόθεσή τους αυτές τις κινητοποιήσεις δίνοντάς μας το δικαίωμα βάσιμα να πιστεύουμε ότι θα είναι επιτυχημένες".

Στο Αγρίνιο

Σε συγκέντρωση καλεί την Πέμπτη 8 του Φλεβάρη στις 6μ.μ., το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου τα σωματεία - μέλη του και τους εργαζόμενους της περιοχής, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, αλλά στη στάση υποχωρητικότητας και συμβιβασμού της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Συλλαλητήρια σε Βόλο και Λάρισα

ΛΑΡΙΣΑ.- Εργατικά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας κατά της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, της αδιαλλαξίας του ΣΕΒ και της υποχωρητικότητας της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, πραγματοποιούνται μεθαύριο Πέμπτη στο Βόλο και την Παρασκευή στη Λάρισα.

Στο Βόλο,το συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας,διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου,η οποία σε ανακοίνωσή της εκφράζει την αντίθεση των εργαζομένων της περιοχής στη λογική της ταξικής συνεργασίας κι επισημαίνει ότι "όπως ο ΣΕΒ εκφράζει και στηρίζει τα δικά του ταξικά συμφέροντα, έτσι και η ΓΣΕΕ και το ΕΚΒ, όλα τα συνδικαλιστικά όργανα, οφείλουν και πρέπει ν' αγωνίζονται, ανεξάρτητα με το ποιο κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση..."

Στη Λάρισα,το συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης, αποφασίστηκε ομόφωνα από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, όπως αναφέρεται στην απόφαση:

* Καταδικάζει την αδιαλλαξία και την εκβιαστική στάση των βιομηχάνων, "οι οποίοι ενθαρρύνονται από τη συναινετική τακτική που ακολουθεί η ΓΣΕΕ". * Καταγγέλλει, παράλληλα, τις ευθύνες της κυβέρνησης, "η οποία με την εισοδηματική πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, σε βάρος των εργαζομένων, τους οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση".

* Αποφασίζει να διεκδικήσει υπογραφή ΕΓΣΣΕ που να καλύπτει μέρος των απωλειών των τελευταίων χρόνων, το ύψος του προβλεπόμενου πληθωρισμού και τη συμμετοχή των εργαζομένων στην αύξηση του ΑΕΠ, 35ωρο - 5νθήμερο - 7ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών κλπ.

* Καλεί τη ΓΣΕΕ να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων με δικές της αποφάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, με συλλαλητήρια κι απεργίες, ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Πικετοφορία στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Πικετοφορία στο κέντρο της πόλης διοργανώνουν την Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, τα 15 πρωτοβάθμια Σωματεία που συμμετέχουν στην Επιτροπή Σωματείων Θεσσαλονίκης.Η Επιτροπή Σωματείων μέσα από την κινητοποίησή της που θα ξεκινήσει από το χώρο μπροστά στο Αγαλμα του Βενιζέλου, απαιτεί από τη ΓΣΕΕ να καθορίσει τώρα αγωνιστικό πρόγραμμα με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, σημειώνοντας ότι είναι η μόνη προοπτική για να δοθούν στους εργαζόμενους ανθρώπινα μεροκάματα και μισθοί. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων καλεί τη ΓΣΕΕ να διεκδικήσει μέσα από τις διαπραγματεύσεις της για την ΕΓΣΣΕ κατώτερο μεροκάματο στις 6.512 και 162.800 δραχμές μισθό, επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη, την καθιέρωση γνήσιας ΑΤΑ, 35ωρο - 5ήμερο χωρίς μείωση αποδοχών, αύξηση της άδειας σε 5 βδομάδες κλπ.

Η διάθεση των εργαζομένων να μπουν σε αγωνιστική διαδικασία για να απαιτήσουν ανθρώπινους μισθούς και μεροκάματα, αλλά και προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων, εκφράστηκε και χτες κατά τη διάρκεια σύσκεψης των πρωτοβάθμιων Σωματείων που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου κλιμάκιο της ΓΣΕΕ τους ενημέρωσε για το διεκδικητικό πλαίσιο.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων έκαναν κριτική στη ΓΣΕΕ για την απουσία αγωνιστικού πλαισίου, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα των αγώνων ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που στη Θεσσαλονίκη η εφαρμογή της "Λευκής Βίβλου" γενικεύεται και μαζί με τη λιτότητα και τον αυταρχισμό των εργοδοτών οδηγούν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση.

Με κλιμάκωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων, απαντούν οι εργαζόμε

Με κλιμάκωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων απαντούν οι εργαζόμενοι στο νέο προκλητικό "όχι" των βιομηχάνων στις δίκαιες διεκδικήσεις τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ