ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσέλαβε την εκλογική του πελατεία!

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κ. Παπαδόπουλος, προσέλαβε 400 άτομα στον ΟΑΣΘ, μ' ένα διαγωνισμό - κοροϊδία. Εντονες αντιδράσεις και καταγγελίες από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, αλλά και σύγκρουση του νομάρχη με το ΔΣ του ΟΑΣΘ

Χωρίς να ενημερώσει ούτε τους συμβούλους της παράταξής του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κ. Παπαδόπουλος, προσέλαβε 400 άτομα στον ΟΑΣΘ, θέλοντας μ' αυτόν τον τρόπο να εξυπηρετήσει την εκλογική του πελατεία. Μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο, υπήρξε έντονο παρασκήνιο τους τελευταίους μήνες σχετικά με τις 320 αρχικά και 400 στη συνέχεια θέσεις εργασίας στον ΟΑΣΘ, για τις οποίες έγινε ένας διαγωνισμός - κοροϊδία. Οσο για τον Κ. Παπαδόπουλο, στην αρχή προχώρησε σε συμφωνία γι' αυτές τις προσλήψεις με το ΔΣ του ΟΑΣΘ, στη συνέχεια τα "χάλασαν" γιατί δεν τα βρήκαν στη μοιρασιά, ενώ τώρα ο νομάρχης υποστηρίζει ότι "το ΔΣ του ΟΑΣΘ εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μετόχων, γι' αυτό και προβαίνει σε αγοραπωλησία αυτών των θέσεων"... Κι όλα αυτά συμβαίνουν παραμονή της εκδίκασης της διαφοράς μεταξύ της Νομαρχίας και του ΔΣ του ΟΑΣΘ, που θα γίνει στις 15 του Φλεβάρη, όπου αναμένεται να δοθεί συνέχεια.

Με επερώτησή του ο νομαρχιακός σύμβουλος, Αδάμ Ρεγκούζας, κατήγγειλε το έντονο παρασκήνιο που υπήρξε τους τελευταίους μήνες σχετικά με τις 400 θέσεις εργασίας στον ΟΑΣΘ και το διαγωνισμό - κοροϊδία. Οπως υπογραμμίζει η επιτροπή - αποτελούμενη από τρία μέλη που ορίστηκαν από το νομάρχη και άλλα δύο που υποδείχτηκαν από τους μετόχους - θα έπρεπε να καταρτίσει πίνακα προσλήψεων, στον οποίο μετά τη συμφωνία νομάρχη - μετόχων οι 180 από τις 320 θέσεις θα ήταν του νομάρχη και οι 140 θα ορίζονταν από τους μετόχους. Τελικά όμως έγιναν 400 προσλήψεις, από τις οποίες η διοίκηση του ΟΑΣΘ κάλυπτε μόνο τις 40 θέσεις. Υπήρξε, μάλιστα, ένσταση του νομάρχη ότι δε θα υπέγραφε την απόφαση πρόσληψης, αν δε γινόταν αποδεκτός αυτός ο καταμερισμός. Φυσικά μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος οι μέτοχοι διαφώνησαν ανοιχτά.

Οσον αφορά τον περίφημο διαγωνισμό, όπως καταγγέλθηκε στο Νομαρχικό Συμβούλιο, υπήρξαν παραβιάσεις και στη σύνταξη των μορίων και στη σύνθεση της Επιτροπής, αλλά και τη λειτουργία της. Οι ενέργειες των μετόχων αποβλέπουν στον πλήρη έλεγχο της Επιτροπής προσλήψεων, προκειμένου να έχουν μόνο οι ίδιοι τον κύριο λόγο στην πρόσληψη προσωπικού. Οπως υποστήριξε ο νομάρχης, τα κίνητρα των μετόχων είναι καθαρά οικονομικά. "Οι μέτοχοι προσέβαλαν τον κανονισμό προσλήψεων, γιατί θέλουν να τον ελέγχουν", είπε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε ότι γίνονται αγοραπωλησίες των θέσεων αυτών, πουλάνε με 10 εκατομμύρια δραχμές το 12,5% της μετοχής (οπότε οι αγοραστές αποκτούν την ιδιότητα του μετόχου), με δέλεαρ μια θέση εργασίας. "Ετσι οι μέτοχοι ήθελαν να διασφαλίσουν στους αγοραστές τους τη θέση που τους είχαν υποσχεθεί. Κάποιος όμως αγοράζοντας ή έχοντας μετοχές στον ΟΑΣΘ δεν πρέπει να έχει προνόμια, που έτσι κι αλλιώς κατέχει μέσα από διασφαλισμένα κέρδη", κατέληξε ο νομάρχης.

Είναι γεγονός ότι οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ αποτελούν μια ιδιαίτερα προνομιακή ομάδα στην ελληνική κοινωνία. Ο ΟΑΣΘ είναι η μοναδική επιχείρηση στον κόσμο που παρέχει διασφαλισμένα κέρδη για τους μετόχους το 15% του μετοχικού κεφαλαίου. Η σύμβαση του ΟΑΣΘ λήγει το 2000 και ως τότε οποιαδήποτε επέκταση της συγκοινωνίας - την οποία έχει απόλυτη ανάγκη η Θεσσαλονίκη - δεν μπορεί να γίνει σύμφωνα με την προνομιακή αυτή σύμβαση... Προκειμένου να συμφωνήσει μάλιστα σε μια τέτοια επέκταση, ο ΟΑΣΘ ζητά ανανέωση της σύμβασης για άλλα 15 χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση αν και πάντα προεκλογικά υποσχόταν την κατάργηση των προνομίων, τα διατήρησε. Ετσι εξαπατήθηκε ο λαός της Θεσσαλονίκης και η παράδοση των συγκοινωνιών στο δήμο εξακολουθεί να παραμένει υπόσχεση.

Στο μεταξύ μετά τις έντονες αντιδράσεις του επιβατικού κοινού για την ταλαιπωρία την οποία υφίσταται, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στον ΟΑΣΘ, αποφασίστηκε η πρόσληψη οδηγών με τρίμηνη σύμβαση. Ακόμα και για την περίπτωση αυτή ακολουθήθηκε ένα νέο "προσωρινό" αλισβερίσι μεταξύ του νομάρχη και του ΔΣ του ΟΑΣΘ.

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΒΑΛΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Δεκατέσσερις οικισμοί σε... απομόνωση

Τα οξυμένα προβλήματα του άθλιου οδικού δικτύου, της ύδρευσης και των υπερχειλίσεων του χειμάρρου της περιοχής, φέρνουν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Απομονωμένοι από την έδρα της κοινότητας Ανοιξιάτικου Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, βρίσκονται 14 αυτοτελείς οικισμοί της, εξαιτίας της άθλιας κατάστασης του οδικού δικτύου! Σαν να μην έφτανε αυτό,οξύ είναι και το πρόβλημα ύδρευσης της περιοχής, ενώ οι καλλιέργειες των κατοίκων παθαίνουν σημαντικές ζημιές εξαιτίας συχνών υπερχειλίσεων του χειμάρρου Κρικελιώτη.

Τα φλέγοντα αυτά προβλήματα - που θυμίζουν προπολεμικές καταστάσεις - φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης και Γεράσιμος Αραβανής,με ερώτησή τους που απευθύνουν προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης.

"Η κοινότητα Ανοιξιάτικου Βάλτου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας - σημειώνουν οι βουλευτές - απαρτίζεται από 14 αυτοτελείς οικισμούς, που απέχουν ο καθένας αρκετά χιλιόμετρα από την έδρα της κοινότητας που βρίσκεται στο 10ο χιλιόμετρο από Αμφιλοχία και επί της Εθνικής Οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων. Οι δρόμοι που συνδέουν τους 14 οικισμούς με την έδρα της κοινότητας βρίσκονται σε άθλια κατάσταση με αποτέλεσμα τους χειμερινούς μήνες πολλοί από τους οικισμούς να αποκλείονται και ούτε οι μαθητές δεν μπορούν να μετακινηθούν για το σχολείο, ούτε έκτακτα περιστατικά υγείας να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κέντρα υγείας. Επίσης, μέσα από την κοινότητα διέρχεται ο χείμαρρος Κρικελιώτης που πολλές φορές υπερχειλίζει και προξενεί τεράστιες ζημιές σε οικίες, καλλιέργειες και στάβλους".

"Πολλοί συνοικισμοί - προσθέτουν οι βουλευτές - παρότι στην περιοχή υπάρχουν πολλές φυσικές πηγές, στερούνται ύδρευσης και αναγκάζονται να προμηθεύονται νερό από μακρινές πηγές, που εκτός της ταλαιπωρίας που υφίστανται γι' αυτό, αντιμετωπίζουν και προβλήματα υγείας".

Με δεδομένο ότι η κοινότητα στερείται οικονομικών πόρων, όπως και η Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας, για τη λύση των προβλημάτων αυτών, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν:

  • Για τη βελτίωση του οδικού δικτύου της κοινότητας Ανοιξιάτικου;
  • Για την ύδρευση των οικισμών της παραπάνω κοινότητας;
  • Για τη διευθέτηση της κοίτης του χειμάρρου Κρικελιώτη;
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ψευδεπίγραφο το τεχνικό πρόγραμμα '96

Ψευδεπίγραφο, χαρακτηρίζει το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Νίκαιας για το 1996, η "Δημοκρατική Ενότητα", οι σύμβουλοι της οποίας, με επικεφαλής την πρώην δήμαρχο Βέρα Νικολαϊδου,το καταψήφισαν.

Σε ανακοίνωσή της, η "Δημοκρατική Ενότητα" τονίζει, ότι το πρόγραμμα αναφέρεται σε δήθεν "πρωτότυπα" έργα που όμως έχουν δρομολογηθεί από καιρό, ενώ η παράταξη δε συμφωνεί και με τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος: "Θα στηριχθεί σε διαδικασίες που δε συμφωνούμε: μελέτη, κατασκευή, κατάτμηση έργου και αναθέσεις ή συνεργεία αυτεπιστασίας για να καλυφθούν οι προσλήψεις του τελευταίου χρόνου χωρίς διαφάνεια, αξιοκρατικά και κοινωνικά κριτήρια και με βάσητον οργανισμό και τις ανάγκες του δήμου".

Στο πρόγραμμα προβλέπεται και η συνέχεια της "επισκευής και διαμόρφωσης" του δημαρχείου, "το οποίο ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια, χωρίς να ξέρουμε πόσα "οχτάρια" (8.000.000), θα έρθουν για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι να ολοκληρωθεί".

Για έργα κοινωνικού χαρακτήρα προβλέπεται μόλις ένα εκατομμύριο δραχμές, γεγονός που βγάζει την κατασκευή νέων σχολείων εκτός τεχνικού προγράμματος. Οσον αφορά το Οικοδομικό Τετράγωνο 175, που φτιάχνονται νέες κατοικίες, η "Δημοκρατική Ενότητα" είχε προτείνει να χρηματοδοτηθεί κατά προτεραιότητα, στην ανάγκη να σταματήσουν τα υπόλοιπα, ώστε να στεγαστούν οι 59 οικογένειες μέχρι το τέλος του '96. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από τη δημοτική αρχή.

Στο πρόγραμμα δεν προβλέπονται απαλλοτριώσεις χώρων για πράσινο και αθλητισμό, ενώ δε λέει τίποτα και για τους ήδη χαρακτηρισμένους όπως του Μαλκότση, όπου και με ευθύνη της δημοτικής αρχής, λειτουργεί παράνομη εμπορική εταιρία.

Τέλος, η έπαρση του δημάρχου για την κατασκευή μνημείων, είναι μάλλον αδικαιολόγητη, αφού η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε τοποθετήσει την προτομή του Κατράκη και μνημείο για τη Μικρασιάτισσα Μάνα.

"Δε φτάνει λοιπόν ένα τεχνικό πρόγραμμα να έχει μεγάλο προϋπολογισμό, διπλάσιο του '95, όταν μάλιστα, παρά τις υποσχέσεις για την εξασφάλιση κονδυλίων, το '95 υλοποιήθηκε μόλις το 50%. Χρειάζεται άλλη λογική, ενημέρωση των δημοτών και συνεχής διεκδίκηση. Ετσι εμείς καταλαβαίνουμε τη νικαιώτικη συνείδηση, την οποία έχουμε και προσπαθούμε με τους αγώνες μας να ανεβάσουμε καθημερινά", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σύγκρουση εργαζομένων - Αβραμόπουλου

Σε σύγκρουση οδηγούνται δημοτική αρχή της Αθήνας και εργαζόμενοι του δήμου. Η απόφαση της πρώτης για μεταφορά υπηρεσιών έχει προκαλέσει την αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων, που μηνύει τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, τον Οκτώβρη του '95, αποφάσισε τη μεταφορά του Τμήματος Επισκευών από τη Διεύθυνση Μηχανολογικού στη Διεύθυνση Καθαριότητας. Τοποθετήθηκε μάλιστα προϊστάμενος, υπάλληλος που παραπέμπεται σε δίκη κατηγορούμενος για συμμετοχή σε σκάνδαλο στην προμήθεια και διακίνηση ανταλλακτικών. Σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε το '93 μετά από αναφορά υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μηχανολογικού.

Ο προϊστάμενος αναμένει τώρα μαζί με τους άλλους κατηγορούμενους τη δίκη που θα γίνει στις 12/3/96. Οπως δήλωσε πάντως στο "Ρ" ο πρόεδρος του ΣΕΔΑ Ν. Αλεξάκης,υπάλληλοι που αποκάλυψαν την απάτη έχουν μετατεθεί τώρα σε άλλες υπηρεσίες και "θέσεις - "ψυγεία"", ενώ εξέφρασε και το φόβο τα αδικήματα τελικά να παραγραφούν.

Ο ΣΕΔΑ βέβαια υπέβαλε ένσταση στις 19/12/95 κατά της απόφασης στην Επιτροπή του άρθρου 18 του νόμου 2218/94 του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Αθηνών. Η Επιτροπή στις 29/12/95 δικαίωσε τους εργαζόμενους, ακυρώνοντας την πράξη του ΔΣ και κοινοποίησε την απόφασή της στο δήμο στις 2/1/96. Ομως, ο αρμόδιος για θέματα καθαριότητας αντιδήμαρχος Α. Μοσχονάς ειδοποίησε, στις 18/1/96, τη Διεύθυνση Καθαριότητας ότι η απόφαση της Επιτροπής δεν ισχύει, χαρακτηρίζοντάς την εκπρόθεσμη, κάτι το οποίο δε δέχονται οι εργαζόμενοι. Ο ΣΕΔΑ προσφεύγει μάλιστα στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόφασης του αντιδημάρχου, στην υποβολή μήνυσης εναντίον του και τη λήψη δικαστικής εντολής για εφαρμογή της απόφασης της Επιτροπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ