ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ
Από το λαό και για το λαό

Δημόσια, μπροστά σ' αυτούς που τον εξέλεξαν αλλά και αυτούς που δεσμεύτηκε να εκφράσει, παρουσίασε τον απολογισμό της δράσης του, ο κομμουνιστής βουλευτής Δήμος Κουμπούρης. Σε πάνω από 60 ανέρχονται οι παρεμβάσεις στη Βουλή και στην πλειοψηφία τους αφορούν ζητήματα που πρόβαλε το μαζικό λαϊκό κίνημα

Με πάνω από 60 επίκαιρες ερωτήσεις, επερωτήσεις και αναφορές στη Βουλή πρόβαλε και αγωνίστηκε για τα προβλήματα εργαζομένων και κατοίκων του Θριασίου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στα δύο χρόνια δράσης της από τις εκλογές. Ο δημόσιος απολογισμός αυτής της δράσης έγινε την Κυριακή στη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσαν οι ΚΟ Θριασίου του ΚΚΕ και στην οποία μίλησε ο βουλευτής της περιοχής Δήμος Κουμπούρης.Παρόντες στην εκδήλωση, όχι μόνο κάτοικοι της περιοχής αλλά και εκπρόσωποι μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων του Θριασίου, που γέμισαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμος Κουμπούρης, τόνισε ότι στα δύο χρόνια που πέρασαν, οι βουλευτές του Κόμματος με όσες δυνάμεις διαθέτουν στη Βουλή αγωνίστηκαν για τα προβλήματα της περιοχής πάντα σε συνεργασία με τους μαζικούς φορείς. Το γεγονός αυτό αντανακλάται στις πάνω από 60 ερωτήσεις και αναφορές που κατατέθηκαν μέσα σ' αυτά τα δύο χρόνια και οι οποίες αφορούσαν: την αποβιομηχάνιση και τις ιδιωτικοποιήσεις στην περιοχή με έξι, μάλιστα, παρεμβάσεις για αυτό το θέμα, το μέλλον και τα μέτρα για τη στήριξη των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων όπως τα ΕΛΔΑ, τα Ναυπηγεία, η Χαλυβουργία.

"Η δραστηριότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα μόνο εάν στηρίζεται στους ενωτικούς διεκδικητικούς αγώνες του λαού και των φορέων. Μόνο κάτω από την πίεση τέτοιων αγώνων μπορούμε να αποτρέψουμε τις άσχημες εξελίξεις που έχουμε σήμερα στην περιοχή, με τις απειλούμενες απολύσεις στη Χαλυβουργική, και την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΔΑ", τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης.

Για τα εργατικά θέματα έγιναν 14 παρεμβάσεις που αφορούσαν τις συνθήκες εργασίας, τα μέτρα ασφάλειας, ατυχήματα και διάφορα άλλα θέματα εργαζομένων. Στον τομέα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, έγιναν 12 παρεμβάσεις για τα ειδικά περιβαλλοντικά προβλήματα του Θριασίου όπως της ΠΕΤΡΟΛΑ, του Κουραμάνη, της λίμνης Κουμουνδούρου.

Οσον αφορά την υγεία, έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται παρεμβάσεις για το ζήτημα του νοσοκομείου, που τελικά ούτε και φέτος θα λειτουργήσει. Επίσης έγιναν παρεμβάσεις για τα προβλήματα του ΙΚΑ και του σταθμού πρώτων βοηθειών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι.

Στα θέματα της παιδείας έγιναν παρεμβάσεις σχετικά με τα κτιριακά ζητήματα των σχολείων και τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών και για τους μισθούς πείνας που δίνονται από το κράτος.

Τέλος, για τα θέματα της ειρήνης, έγιναν έξι παρεμβάσεις που αφορούσαν την κατάσταση και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

"Κοντά στα προβλήματά μας"

Από την πλευρά των μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων και των κατοίκων, που χαιρέτισαν και επιδοκίμασαν αυτή την κίνηση του ΚΚΕ, κατατέθηκαν οι προβληματισμοί και οι προτάσεις τους και ζήτησαν να συνεχιστεί η μέχρι τώρα συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα για τη λύση των προβλημάτων της περιοχής. Σε ό,τι αφορά την ειδική σχέση του βουλευτή του Κόμματος με τους κατοίκους, είναι χαρακτηριστικές δύο τοποθετήσεις. "Οταν ο Δήμος Κουμπούρης εξελέγη βουλευτής αισθάνθηκα ότι και εγώ ήμουν στη Βουλή", είπε η κάτοικος Αγγελική Τσοπελάκη,ενώ η αντιδήμαρχος Ελευσίνας, Ε. Γιατζόγλου, σημείωσε ότι "είναι ο μόνος βουλευτής που ήταν και είναι κοντά στα προβλήματά μας".

Από την πλευρά των επαγγελματοβιοτεχνών ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους Α. Αντωνίου,τόνισε ότι "είναι πρωτότυπη και υποδειγματική η συμπεριφορά του Δήμου Κουμπούρη αυτά τα δύο χρόνια, σε αντίθεση με άλλους βουλευτές της περιοχής που έρχονται και παρέρχονται". Ο σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Αντώνης Χοροζάνης,αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νομαρχία και τόνισε ότι "η σημερινή πολιτική θέλει τη μετατροπή του Θριασίου από βιομηχανική σε εμπορική περιοχή δημιουργώντας υποβάθμιση και αύξηση της ανεργίας".

Το "ευχαριστώ" προς τον Δήμο Κουμπούρη, και το ΚΚΕ, για τις προσπάθειες και τους αγώνες αυτά τα δύο χρόνια μέσα και έξω από τη Βουλή, δόθηκε και από τους οικοδόμους, τους συνταξιούχους, τους αντιστασιακούς και συνδικαλιστές εργοστασίων της περιοχής όπως και από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο του Θριασίου, εκπρόσωποι των οποίων παραβρέθηκαν και μίλησαν στον δημόσιο απολογισμό.

Σχέδιο ανακατανομής

Μια πολιτική παρέμβαση με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο, έκανε στη διάρκεια της συζήτησης ο παριστάμενος εκ μέρους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Μάκης Μαϊλης."Είναι σαφές σε όλους μας, τόνισε, ότι οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και το ΝΑΤΟ, με τη συναίνεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επιβάλλουν στη χώρα μας ένα καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο". "Είναι γνωστή, συνέχισε, η επιθετική και πιο συγκεκριμένα η μιλιταριστική πολιτική της τουρκικής άρχουσας τάξης που συμπαρασύρει και φανατίζει λαϊκές μάζες. Αυτό γίνεται και στην Ελλάδα αλλά με άλλο τρόπο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο εθνικισμός". "Αυτό που συμβαίνει σήμερα με την Αμερική, τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε, είναι η προσπάθεια από πλευράς τους για το μοίρασμα σφαιρών επιρροής, για το ποιος θα κερδίσει δηλαδή το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας στην περιοχή. Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο γεωπολιτικής ανακατανομής στην περιοχή από τις ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις.Ο λαός βρίσκεται εγκλωβισμένος από αυτές τις δυνάμεις, είτε λέγονται ΝΑΤΟ είτε Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση. Σήμερα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της υποταγής ή της αντίστασης στη Νέα Τάξη Πραγμάτων" κατέληξε ο Μάκης Μαϊλης.

Σε μια ειδική αποστροφή για τον ρόλο που έπαιξαν στη διάρκεια της κρίσης, τα ΜΜΕ τόνισε ότι: "Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία, στα τελευταία επεισόδια, είχαν υπονομευτικό ρόλο και καλλιέργησαν μεγάλο μίσος στον κόσμο". Σε ό,τι αφορά τη διέξοδο προς όφελος του λαού και του τόπου, ο Μάκης Μαϊλης τόνισε: "Εμείς ζητάμε σαν άμεσο μέτρο την ανάκληση του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος από τη Βοσνία, και το άμεσο κλείσιμο των αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα".

Κίνδυνος πλημμύρας στην Πετρούπολη

"Ξεχάστηκαν" τα συμπληρωματικά έργα συλλογής ομβρίων από το πρώην ρέμα Ανατολικής Ρωμυλίας του δήμου

Ενα από τα πολλά προβλήματα αντιπλημμυρικής προστασίας του Λεκανοπεδίου - αυτό του πρώην ρέματος Ανατολικής Ρωμυλίας στην Πετρούπολη - φέρνουν στην επιφάνεια οι βουλευτές του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος και Δήμος Κουμπούρης,με ερώτηση που απευθύνουν στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

"Στη φυσική κοίτη του πρώην ρέματος της Ανατολικής Ρωμυλίας στην Πετρούπολη, το οποίο συγκέντρωνε τον μεγαλύτερο όγκο των βρόχινων νερών και τον κατηύθυνε προς τον Κηφισό - αναφέρουν οι βουλευτές - κατασκευάστηκε κλειστός πρωτεύων αγωγός ομβρίων. Για να μπορέσει όμως να λειτουργήσει και ιδιαίτερα σε περιόδους βροχοπτώσεων να αποφευχθούν προβλήματα πλημμυρών, είναι απαραίτητο αμέσως να εκτελεστούν συμπληρωματικά έργα που θα συλλέγουν τα βρόχινα νερά, μιας και το ρέμα έκλεισε και οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι για ολόκληρη την περιοχή".

"Σύμφωνα και με έγγραφα της δημοτικής αρχής της Πετρούπολης - σημειώνουν οι βουλευτές - η ανάγκη κατασκευής αγωγών βρόχινων υδάτων, ιδιαίτερα στις οδούς Περικλέους, Αγησιλάου και Κνωσού, συνολικού μήκους 3.500 μέτρων, με ταυτόχρονη κατασκευή 100 και πλέον φρεατίων, είναι προφανής, επειδή με το κλείσιμο του ανοιχτού αγωγού, η απορροή των ομβρίων θα είναι επιφανειακή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υπερσυγκεντρώσεις νερού με άμεσο κίνδυνο πλημμυρών. Κατά συνέπεια, είναι ανάγκη η ΕΥΔΑΠ μέσα από τις μελέτες της να προχωρήσει στην κατασκευή δευτερευόντων αγωγών ομβρίων και φρεατίων συλλογής, όπως προτείνεται από το δήμο".

Κατόπιν αυτών οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό:

  • Εάν η ΕΥΔΑΠ έχει προχωρήσει σε συμπληρωματικές μελέτες συλλογής ομβρίων υδάτων μετά το κλείσιμο του ρέματος της Ανατολικής Ρωμυλίας στην Πετρούπολη.
  • Πώς αντιμετωπίζει η ΕΥΔΑΠ τις συγκεκριμένες προτάσεις που έγιναν από το Δήμο Πετρούπολης.
  • Πότε και με ποια εργολαβία θα αρχίσουν τα συμπληρωματικά έργα συλλογής βρόχινων νερών για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι πλημμυρών στη συγκεκριμένη περιοχή της Πετρούπολης.
ΚΟΛΠΟΣ ΓΕΡΑΣ
Νέο κρούσμα μόλυνσης

Συνεχίζεται η ρύπανση του Κόλπου της Γέρας στη Λέσβο. Στις 28 Γενάρη, το πλοίο "Φαίδρα", κατά την εκφόρτωση στις εγκαταστάσεις "Μαμιδάκη", ρύπανε τη γύρω θαλάσσια περιοχή με πετρέλαιο. Ειδοποιήθηκαν οι λιμενικές αρχές από τις γύρω κοινότητες και ξεκίνησε η διαδικασία καταλογισμού ευθυνών. Αν και οι ευθύνες είναι των κυβερνήσεων που αδιαφορούν στα χρόνια αιτήματα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.

Σε επιστολή της προς όλους τους αρμόδιους φορείς, η Κοινότητα Λουτρών τονίζει, ότι μαζί με τις Κοινότητες Κόλπου Γέρας και τους μαζικούς φορείς της περιοχής, "ζητήσαμε την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαίων και τη χωροθέτησή τους σε κατάλληλη περιοχή, μακριά από οικισμούς και τουριστικές περιοχές".

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι οι παρεμβάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατάφεραν να σταματήσουν τα σχέδια επέκτασης των εγκαταστάσεων "Μαμιδάκη", αλλά και την εγκατάσταση πετρελαιοειδών του στρατού.

"Δυστυχώς, συμπεραίνεται στην επιστολή, η χωροταξική μελέτη του νησιού μας, που πρέπει οριστικά να λύσει όλα τα παρόμοια προβλήματα, καρκινοβατεί, την ίδια στιγμή που δημιουργούνται τετελεσμένες καταστάσεις, με αλληλοσυγκρουόμενες εκμεταλλεύσεις σε όλο το νησί".

Η κοινότητα καλεί κάθε αρμόδιο φορέα της νομαρχίας και της κεντρικής διοίκησης "να αναλάβει τις ευθύνες του, ώστε να απομακρυνθούν οι κίνδυνοι με την ύπαρξη εγκαταστάσεων καυσίμων δίπλα σε κατοικημένες περιοχές".

Επίσης, καλεί "όλες τις κοινότητες και τους συλλόγους του Κόλπου Γέρας να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία και τη σωστή ανάπτυξη της περιοχής".

Τέλος, η κοινότητα καλεί την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων του νομού, "που στο παρελθόν πρωτοστάτησε στους αγώνες για την προστασία του Κόλπου, να δείξει το αναγκαίο ενδιαφέρον για τα σημερινά προβλήματα της περιοχής".

Πάντα κοντά στους εργαζόμενους του Θριάσιου ο Δήμος Κουμπούρης για την

Πάντα κοντά στους εργαζόμενους του Θριάσιου ο Δήμος Κουμπούρης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους μέσα και έξω από τη Βουλή



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ