ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ
Στο λαό υπάρχουν δυνάμεις αντίστασης

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε στη Σπάρτη η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, όπου μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εξελίχθηκε σε συνάντηση γενιών του ΚΚΕ

Ενα χαμόγελο άστραψε στη Σπάρτη το βράδυ του Σαββάτου. Εκεί ανάμεσα στον Ταϋγετο και τον Πάρνωνα συναντήθηκαν οι γενιές του ΚΚΕ, η γενιά της Αντίστασης, που έγραψε την ιστορία της στα αγέρωχα αυτά βουνά, οι νεότερες γενιές και η σημερινή νέα γενιά, τα παιδιά της ΚΝΕ. Η συνεστίαση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ, όπου παρευρέθηκε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα,ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών. Η αίθουσα χωρητικότητας άνω των 500 ατόμων πριν ξεκινήσει η εκδήλωση γέμισε ασφυκτικά.

Πολλοί ήταν αυτοί που ήρθαν ακόμα από τα πιο μακρινά χωριά του νομού. Από τα χωριά της Μάνης, την Κοκκάλα, την Αρεόπολη, τον Κούνο, το Νύφι, από τα χωριά του Ταϋγετου και του Πάρνωνα, το Καστόρι, την Αρνα, το Γεράκι, τη Ζαραφώνα, την Γκοριτσά, το Βρονταμά, την Αράχωβα. Πολλοί ήταν αυτοί που για πρώτη φορά πήγαιναν σε μια εκδήλωση του ΚΚΕ στη Λακωνία. Στην αίθουσα εκτυλίχτηκαν συγκινητικές στιγμές, όταν παλιοί αγωνιστές βρίσκονταν κοντά μετά από δεκαετίες. Δίπλα τους οι νεότερες γενιές μαζί με τους Κνίτες του νομού έδιναν τη συνέχεια και την προοπτική του Κόμματος. Συναντήσαμε τον Ευστράτιο Πλαγιανό από την Ποταμιά, που διατέλεσε έφεδρος αξιωματικός του ΕΛΑΣ και μας δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος, γιατί είδε μετά από πολλά χρόνια συντρόφους του που μαζί πορεύτηκαν στη μεγάλη πορεία του ΚΚΕ. Τα νέα παιδιά της ΚΝΕ, στην πλειοψηφία τους μαθητές, έφερναν μαζί τους τα πιο ελπιδοφόρα μηνύματα για το Κόμμα. Η ΚΝΕ στα σχολεία της Σπάρτης κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία της ανάμεσα στους μαθητές.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε στην αρχή της ομιλίας της ηΑλ. Παπαρήγα.Οτι οι κομμουνιστές της Λακωνίας έχουν ξεχωριστή θέση στην ιστορία του Κόμματος."Αξίζει, είπε, να τους έχουμε στην καρδιά μας". Αναφερόμενη στη συνέχεια στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μίλησε για τη συσσωρευμένη πείρα του Κόμματος, πείρα, βγαλμένη, όπως είπε, από τη μεγάλη ιστορία του, από τις μεγάλες στιγμές του και τις αδυναμίες του, μια πείρα παρακαταθήκη,ένα μεγάλο όπλο στην παραπέρα πορεία του. Η δικαίωση της πολιτικής και των εκτιμήσεων του ΚΚΕ, όσον αφορά τις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις, όπως τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, δίνει άλλον αέρα στους κομμουνιστές. "Μας επιτρέπει να βγούμε στο λαό και να πούμε: Ελάτε μαζί μας, δικαιωθήκαμε". Και συμπλήρωσε: "Αυτό δε σημαίνει πως δεν ξέρουμε τις δυσκολίες. Δεν πετάμε στα σύννεφα. Ομως, δε δικαιολογείται σήμερα ούτε ένας κομμουνιστής να μην αισθάνεται ότι μπορεί με το κεφάλι ψηλά να βγει και να καλέσει το λαό να μην κάθεται αδρανής μπροστά σε όλα αυτά που συμβαίνουν". Ιδιαίτερα εκτενή αναφορά έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην κρίση του Αιγαίου,τονίζοντας ότι οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ, πως μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού ο ιμπεριαλισμός θα γίνει πιο αχαλίνωτος και ο καπιταλισμός πιο άγριος επιβεβαιώθηκαν. Επίσης, έκανε λόγο για "σχέδιο του ιμπεριαλισμού, να αξιοποιεί ιστορικές διαφορές για να διαιρεί τους λαούς, για να δημιουργήσει στην περιοχή μια νέα Βοσνία".Μάλιστα, πρόβλεψε ότι η υπόθεση του Αιγαίου θα έχει επανάληψη. Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε στη συγκρότηση ενός πανελλαδικού σύγχρονου ΕΑΜ,ενός αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού μετώπου και υπογράμμισε ότι "στο λαό υπάρχουν δυνάμεις που δεν έχουν σκύψει το κεφάλι".Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά, πρόσθεσε, είναι να κάνει το ΚΚΕ ακόμα πιο γρήγορα βήματα προς τα μπρος, να ανοιχτεί περισσότερο στο λαό, να δυναμώσουν τα κομμουνιστικά του χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό ο γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ, Φ. Παναγάκης,και η συγγραφέας Δ. Πέτρουλα,που μίλησε εκ μέρους της Επιτροπής Λακώνων Αττικής για τη Στήριξη του ΚΚΕ, μέλη της οποίας κατέβηκαν με πούλμαν στη Σπάρτη για να παρευρεθούν στη συνεστίαση. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Ματάλας.Τα περισσότερα χειροκροτήματα τ' απέσπασαν τα νεανικά μουσικά συγκροτήματα και η παρουσίαση της ιστορίας του Κόμματος από μέλη της ΚΝΕ μέσα από τραγούδια και απαγγελίες. Η Αθηνά Τσιγκάρη από το Μαρί Κυνουρίας, τραγουδώντας αντάρτικα τραγούδια, μετέφερε τη θύμηση στα απάτητα λημέρια του Ταϋγετου και του Πάρνωνα.


ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Με φόβο για το μέλλον

Επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα στο συνεταιριστικό εργοστάσιο "ΛΑΚΩΝΙΑ" στη Σπάρτη

Ενα χαρακτηριστικό δείγμα των μεγάλων δυνατοτήτων που έχουν, αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, όπως τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, είναι το συνεταιριστικό εργοστάσιο χυμοποίησης και τυποποίησης εσπεριδοειδών, κυρίως πορτοκαλιών, "ΛΑΚΩΝΙΑ",το οποίο επισκέφθηκε το Σάββατο, στο πλαίσιο της περιοδείας της στα Λακωνία.

Αξίζει ν' αναφερθεί ότι στο εργοστάσιο αυτό, που βρίσκεται λίγο έξω από τη Σπάρτη, καταλήγει το προϊόν 1.100 περίπου παραγωγών πορτοκαλιών από τη Λακωνία, στην παραγωγή των οποίων συμμετέχει πολλαπλάσιος αριθμός ανθρώπων. Απορροφά κάθε χρόνο πάνω από 40.000 τόνους πορτοκαλιών, από τα οποία τα μισά περίπου χυμοποιούνται και ένα μεγάλο μέρος από τα υπόλοιπα προωθούνται στις διεθνείς αγορές. Το εργοστάσιο αυτό, με εξοπλισμό από τον πιο σύγχρονο σε διεθνές επίπεδο, που λειτουργεί εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, είναι το μεγαλύτερο στον τομέα της χυμοποίησης σε όλη της Ελλάδα, καθώς απορροφά μέχρι και το ένα τρίτο της πανελλήνιας παραγωγής. Εκτός από τους ομώνυμους χυμούς "ΛΑΚΩΝΙΑ", στο ίδιο εργοστάσιο παράγονται και συσκευάζονται και οι χυμοί άλλων εταιριών των πιο γνωστών στην ελληνική αγορά. Τα πορτοκάλια που συσκευάζονται σε αυτό εξάγονται, μέσω του λιμανιού του Γυθείου, σε Ρωσία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Παρά την ανοδική πορεία του εργοστασίου, στη συζήτηση που είχε η Αλ. Παπαρήγα με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής της μονάδας, εκφράστηκαν σοβαροί φόβοι για το μέλλον του, εξαιτίας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της εφαρμογής της Συνθήκης της ΓΚΑΤΤ. Μια από τις πρώτες επιπτώσεις της ΓΚΑΤΤ είναι η μείωση των εξαγωγικών επιδοτήσεων, που προκαλεί γενική αβεβαιότητα. Οι όροι της ΕΕ, είπε η Αλ. Παπαρήγα, μπορεί να εμφανίζονται ως τελεσίδικοι, αλλά ανατρέπονται.

Αναφερόμενη στο ζήτημα του κόστους των αγροτικών προϊόντων, επισήμανε ότι εφαρμόστηκε μια ολόκληρη μεθόδευση, στα πλαίσια της οποίας δίνονταν επιδοτήσεις χωρίς να μειώνεται το κόστος παραγωγής, οι επιδοτήσεις αυτές στη συνέχεια αφαιρούνταν, το κόστος παραγωγής αύξανε και έτσι οι αγρότες δεν μπορούσαν να σταθούν στο ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωσή τους για να καταλάβουν την έτοιμη αγορά οι πολυεθνικές των τροφίμων. Χρειάζεται, είπε, μια πολιτική στήριξης σε όλα τα επίπεδα από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.

Το ΚΚΕ, συμπλήρωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δίνει μεγάλη σημασία στη στήριξη και ανάπτυξη των συνεταιρισμών. Η υπόθεση των συνεταιρισμών, τόνισε, δεν αφορά μόνο το σήμερα, αλλά έχουν πολύ μεγάλο ορίζοντα.Σχετικά με τους μεσάζοντες, που αναφέρθηκαν από τους συνεταιριστές, σαν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι πρέπει να χτυπηθούν τα μεγάλα συμφέροντα και η ασυδοσία των πολυεθνικών, που οδηγεί στην αλόγιστη εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από άλλες χώρες, παρόλο που παράγονται τα ίδια προϊόντα και στην Ελλάδα. Επίσης είπε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική στήριξης των συνεταιρισμών κατά κλάδο προϊόντων, αλλά και διακλαδικά. Χρειάζονται, είπε χαρακτηριστικά, προνομιακή μεταχείριση, μέτρα αντιμονοπωλιακά, περιορισμός της ασυδοσίας των μεγαλεμπόρων και τότε, πρόσθεσε, θα φύγουν και οι μεσάζοντες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ