ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προθάλαμος απελευθέρωσης των φαρμάκων

Το υπουργείο Εμπορίου προτάσσει, απροκάλυπτα, ότι στόχος των ρυθμίσεων για τα φάρμακα είναι η "ενίσχυση του ανταγωνισμού"

Τελικά, ο θόρυβος, για τις υπέρογκες φαρμακευτικές δαπάνες, τη - δήθεν - υπερκατανάλωση φαρμάκων στη χώρα μας και τη δήθεν εξοικονόμηση πόρων για το κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, δε στοχεύει σε τίποτε άλλο παρά στην απελευθέρωση των φαρμάκων. Και αυτό δεν είναι διαπίστωση, που μπορεί να καταλήξει κανείς, μελετώντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Αποτελεί πλέον έγγραφη ομολογία της κυβέρνησης καθώς προτάσσεται στη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου.

Οι "ρυθμίσεις της διυπουργικής επιτροπής τις οποίες επεξεργάστηκε το υπουργείο Εμπορίου", αφορούν την "ενίσχυση του ανταγωνισμού", τη νέα τιμολογιακή πολιτική και την ανακοστολόγηση, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Βέβαια, οι δέσμες που αναφέρονται στη συνέχεια αφήνουν στο απυρόβλητο τους φαρμακοβιομήχανους και φαρμακεμπόρους που καρπώνονται το 55,5% της φαρμακευτικής δαπάνης που ξεπερνά τα 500 δισ. δραχμές.

Βέβαια, το υπουργείο Εμπορίου με χτεσινή ανακοίνωσή του προσπαθεί να ρίξει "στάχτη στα μάτια" με διαβεβαιώσεις του τύπου ότι δεν "τίθενται περιορισμοί στη φαρμακευτική δαπάνη - περίθαλψη των ασφαλισμένων" και ότι "η λίστα θα περιλαμβάνει όλα τα φάρμακα που είναι απαραίτητα στη θεραπευτική αγωγή". Ωστόσο το πλαίσιο - το πέραν της λίστας - που προσδιορίζει το υπουργείο Εμπορίου αποτελεί τον προθάλαμο για την απελευθέρωση των φαρμάκων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση "παρέχεται η δυνατότητα στα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία να διενεργούν διαγωνισμούς για την προμήθεια φαρμάκων" και"θεσπίζεται η δυνατότητα παροχής εκπτώσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, με την κατάργηση του νόμου 1132/81 που τις απαγορεύει, και ενθαρρύνονται οι διοικήσεις των ταμείων και των νοσοκομείων να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν συμφωνίες για την επίτευξη χαμηλότερων τιμών".

Οι τιμές των φαρμάκων σήμερα είναι τρεις: Η νοσοκομειακή, η χονδρική και η λιανική. Η πρώτη εντύπωση, όπως έλεγαν στο "Ρ" εμπλεκόμενοι στο φάρμακο, είναι ότι "βγαίνει απ' τη μέση" η χοντρική τιμή. Και οι διαγωνισμοί, σημείωναν οι ίδιοι, αποτελούν τον προθάλαμο για την απελευθέρωση τελικά των τιμών στα φάρμακα, καθώς άλλες θα είναι - αν προκύψουν μετά τις διαπραγματεύσεις - οι τιμές για τα νοσοκομεία και άλλες για τα ασφαλιστικά ταμεία. Και το ερώτημα που προέκυπτε ήταν: "Οι φαρμακοποιοί, λόγου χάρη, που θα πωλούν με λιανική τιμή θα κάνουν και εκείνοι εκπτώσεις;".

Κατά τα άλλα η ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου προβλέπει ότι οι αναπροσαρμογές των τιμών από το υπουργείο δε θα γίνονται ενιαία και αδιάκριτα για όλα τα φάρμακα. Με τη νέα τιμολόγηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, προβλέπονται τα εξής για νέα και παλιά φάρμακα:

  • Θα γίνει επανατιμολόγηση μέσα σε ένα εξάμηνο των εισαγομένων φαρμάκων με καθορισμό χονδρικής τιμής βάσει της χαμηλότερης ΕΧ FACTORY (προς χονδρέμπορο) τιμής των ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες κυκλοφορεί το φάρμακο. Σημειώνουμε ότι μέχρι τώρα η τιμή αυτή ήταν ο μέσος όρος των τριών φτηνότερων φαρμάκων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Η χονδρική τιμή των εγχώριων πρωτότυπων φαρμάκων θα γίνεται με κοστολόγηση και η τιμή θα συγκρίνεται με τη χαμηλότερη χονδρική τιμή των ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες κυκλοφορεί το φάρμακο και θα εγκρίνεται η χαμηλότερη τιμή.
  • Η τιμή των αντίγραφων ξένων φαρμάκων καθορίζεται στο 86% του πρωτοτύπου, ενώ η τιμή των πρωτοτύπων μετά τη δεκαετή περίοδο της πατέντας μειώνεται κατά 14%.
  • Η τιμή των παραγόμενων στην Ελλάδα κοινόχρηστων φαρμάκων (π.χ. οροί) καθορίζεται με κοστολόγηση
  • Το ποσοστό κέρδους των φαρμακεμπόρων καθορίζεται στις 7% από 8%
  • Το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών θα καθοριστεί ύστερα από διάλογο του υπουργείου Εμπορίου με τον πανελλήνιο φαρμακευτικό σύλλογο.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
"Δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα"

Κόντρα στην "εκσυγχρονιστική" λιτότητα και τη φαρμακο-λιτότητα του Σημίτη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ανακοίνωσε πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 12 του Μάρτη

Νέα "δέσμη" λιτότητας για τους συνταξιούχους αποτελούν οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και οι ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για τις περικοπές στα φάρμακα που θα γίνουν, όπως δηλώνουν με θρασύτητα οι υπουργοί της κυβέρνησης για "την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους".

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων. Η ΣΕΑ ανακοίνωσεπανελλαδικό συλλαλητήριο για τις 12 Μάρτη 1996. Τότε συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος όταν οι συνταξιούχοι δέχτηκαν τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου όταν ζητούσαν να συναντηθούν με τον πρώην πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου.

Βασικό αίτημα των συνταξιούχων είναι η επαναφορά των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, η διαμόρφωση των συντάξεων του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ και του ΝΑΤ στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη και η επαναφορά των συντάξεων στις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και το δημόσιο στο 80% των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους.

"Δε σηκώνουμε άλλες περικοπές"

Χτες τα πυρά των συνταξιούχων στράφηκαν κατά της κυβέρνησης και για τις περικοπές στα φάρμακα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου, τόνισε ότι "οι συνταξιούχοι είναι ριζικά αντίθετοι με την εξαγγελία της ενιαίας λίστας για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία και για το δημόσιο, γιατί θα αποβεί σε βάρος του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα σε βάρος των συνταξιούχων. Δε σηκώνει άλλο περιορισμό, ήδη το ΙΚΑ έχει πάρει κάποια μέτρα περιορισμού των φαρμάκων για το 1995. Δεν μπορεί υπογράμμισε ο ίδιος, να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο γιατί έτσι ανατρέπεται και η φαρμακευτική αγωγή των ασθενών. Υπάρχουν ασθενείς που παίρνουν τρία φάρμακα την ημέρα, με ένα συγκεκριμένο κόστος, ενώ τώρα, όπως ακούσαμε, θα αναγκάζονται να παίρνουν μόνο ένα με χαμηλότερο κόστος". "Αντί, τόνισε ο Δ. Μαυροδόγλου, η κυβέρνηση να στρέψει αλλού την προσοχή της, δηλαδή στις αξιώσεις των φαρμακοβιομηχάνων, στρέφεται σε βάρος του συνταξιούχου που παίρνει από 50 - 80 χιλιάδες δραχμές σύνταξη και δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να αγοράσει τα φάρμακά του".

Στη συνέντευξη Τύπου της ΣΕΑ παραβρέθηκε η Ζωή Σώκου,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας εργαζομένων στο φάρμακο. "Πρόκειται, είπε η Ζ. Σώκου, για "δίλημμα", η δημιουργία ή όχι της λίστας φαρμάκων. Η δικαιολογία για σπατάλη είναι αβάσιμη, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων, παίρνει συντάξεις που με δυσκολία, καλύπτουν τα αναγκαία φάρμακα. Για το συγκεκριμένο θέμα, πρέπει να υπάρξει διάλογος με τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Πρέπει να υπάρξουν γενναία κονδύλια και όχι περικοπές σ' ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως είναι το φάρμακο".

Αλλα πρόσωπα,
ίδια πολιτική

"Με τη νέα κυβέρνηση έχουμε αλλαγή προσώπων και όχι αλλαγή πολιτικής, τονίστηκε στη χτεσινή συνέντευξη της ΣΕΑ. Φαίνεται μάλιστα καθαρά ότι η κυβέρνηση υπό τον κ. Σημίτη κινείται σε χειρότερο, όπως επιτάσσει το Μάαστριχτ, πλέον κλίμα για τα συνταξιουχικά θέματα και έχει προσανατολισμό για την πλήρη κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης"."Εμείς οι συνταξιούχοι, είπαν σε άλλο σημείο, είμαστε η γενιά των μεγάλων αγώνων και της Αντίστασης. Εχουμε ψηθεί στα βάσανα και δε θα υποστείλουμε τη σημαία της ταξικής αγωνιστικής πάλης κατά των συμφερόντων της αντιλαϊκής πολιτικής και της αφαίρεσης των εργατικών και συνταξιουχικών δικαιωμάτων. Δε θα αφήσουμε να ιδιωτικοποιηθεί η Κοινωνική Ασφάλιση".

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΝΑΤ Γιάννης Νικολάου, υπενθύμισε το περσινό μακελειό και τις υποσχέσεις του τέως πρωθυπουργού, που δεν τηρήθηκαν και κάλεσε σε αγώνες με ανοιχτή αντιπαράθεση προς την κυβέρνηση τόσο σε συνδικαλιστικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό. Ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι "όταν οι γεννήτορες του Μάαστριχτ, όπως ο Ντελόρ το χαρακτηρίζουν "δολοφονικό", είναι προκλητικό ο κύριος πρωθυπουργός να λέει ότι θα ακολουθήσειπιστά την γραμμήτου και μάλιστα σε βάρος των συνταξιούχων, της κοινωνικής ασφάλισης και σε βάρος της υγείας".

Ιδιαίτερες βολές δέχτηκε ο πρώην υπουργός Εργασίας Στ. Τζουμάκας,που οι συνταξιούχοι τον χαρακτήρισαν διπρόσωπο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων της ΔΕΗ Θ. Κανάκης, αναφέρθηκε στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που με πλειοψηφία 2 - 1, έκανε δεκτές τις εφέσεις της ΔΕΗ κατά των αποφάσεων του Διοικητικού πρωτοδικείου που έκρινε ότι οι αυξήσεις των συντάξεων θα είναι ανάλογες με τις αυξήσεις των αποδοχών των εν ενεργεία εργαζομένων. "Σημαντικό ρόλο, είπε ο Θ. Κανάκης, σε αυτήν την απόφαση, έπαιξε η αποφασιστική παρέμβαση του κ. Τζουμάκα που έστειλε στο Εφετείο και ούτε λίγο ούτε πολύ του πρότεινε να εγκρίνει την έφεση της ΔΕΗ".

Ο Ν. Φλέσσας (συνταξιούχοι των ΕΛΤΑ) κάλεσε τη ΓΣΕΕ να κάνει την αυτοκριτική της και να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους, έτσι ώστε να σταθούν στο πλευρό των αγώνων των συνταξιούχων. "Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, πρόσθεσε, για περικοπές στα φάρμακα, θα βρουν ένα ισχυρό ανάχωμα και μια αντίσταση χωρίς προηγούμενο".

Ο Δ. Κούστας (ΤΣΑ), ζήτησε απ' τη ΓΣΕΕ να κάνει πανελλαδική, πανεργατική συγκέντρωση στις 12 Μάρτη.

"Είναι ντροπή οι λίστες"

Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μπει στη λογική της απελευθέρωσης και ασυδοσίας, τονίζει η ΣΕΑ

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΣΕΑ παραβρέθηκε ο 90χρονος Νίκος Κρίπας, που είναι και επίτιμος πρόεδρος του ΤΣΑ. Σε μια στιγμή σηκώθηκε όρθιος και, δείχνοντας τα φάρμακα που παίρνει για την πίεσή του, φώναξε: "Είναι ντροπή να μιλάνε για λίστες και όχι για τις τεράστιες αυξήσεις. Αυτά τα φάρμακα πριν πέντε χρόνια τα έπαιρνα 138 δραχμές και τώρα πληρώνω 14.400 δραχμές".

Ιδού, λοιπόν, ποια "υπερκατανάλωση" θέλει να "πατάξει" η κυβέρνηση. Ο Ν. Κρίπας είπε στο "Ρ": "Μετά από 37 χρόνια δουλιάς, παίρνω σύνταξη 80.000 δραχμές. Πριν πέντε χρόνια, το κουτί με τα φάρμακα που παίρνω είχε είκοσι χάπια και στοίχιζε 183 δραχμές. Τώρα το κουτί έχει δέκα χάπια και στοιχίζει 7.200 δραχμές. Αρα, τα είκοσι χάπια στοιχίζουν 14.400. Μιλάνε για περικοπές με το πρόσχημα της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης και κλείνουν τα μάτια στην ασυδοσία και τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων".

Η ΣΕΑ, με χτεσινή ανακοίνωσή της, εκφράζει την αγανάκτησή της για τις περικοπές στα φάρμακα και θεωρεί απαράδεκτη τη λογική της σύνδεσης των περικοπών στα φάρμακα με τη δήθεν αύξηση του εισοδήματος των συνταξιούχων". Η αύξηση της δαπάνης στα φάρμακα, υπογραμμίζει η ΣΕΑ, οφείλεται στις επανειλημμένες ανατιμήσεις των φαρμάκων απ' τους μεγαλοβιομήχανους και μεγαλοεισαγωγείς, που ξεπερνούν σε ποσοστό και το 400% την τελευταία πενταετία.

Το φάρμακο, τονίζει η ΣΕΑ, είναι κοινωνικό αγαθό και σε καμιά περίπτωση δεν έπρεπε να μπει στη λογική της "απελευθέρωσης και της ασυδοσίας". Η ΣΕΑ ζητά την ανακοστολόγηση των φαρμάκων από μηδενική βάση, την εφαρμογή του νόμου 1316/83 για τη λειτουργία του ΕΟΦ, την τροποποίηση του νόμου 1965/91 και την έναρξη διαλόγου με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Στάσεις εργασίας των γιατρών του ΙΚΑ

Στάσεις εργασίας ξεκινούν σήμερα οι γιατροί του ΙΚΑ στην Αθήνα και τον Πειραιά για τις απολύσεις γιατρών με σύμβαση αορίστου χρόνου, στις οποίες προχώρησε η διοίκηση του Ιδρύματος, και την αφαίρεση συνταγολογίων.

Ειδικότερα, σήμερα και στις 12 Φλεβάρη κάνουν στάση εργασίας 7.30-10 π.μ. και 5-7.30 μ.μ. οι γιατροί των υποκαταστημάτων Περιστερίου,Αμαρουσίου και Νέας Ιωνίας.Αύριο και στις 13 Φλεβάρη έχει προγραμματιστεί στάση εργασίας τις ίδιες ώρες στα υποκαταστήματα Ζωγράφου και Αιγάλεω.Στο 1ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ η στάση εργασίας έχει προγραμματιστεί για αύριο και τις 19 Φλεβάρη, 9 π.μ.-1 μ.μ.

ΓΣΕΒΕΕ
Θίγει τους ασφαλισμένους

Την πλήρη αντίθεσή της με την πολιτική περικοπής φαρμάκων που εξήγγειλε η κυβέρνηση εκφράζει με χτεσινή ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ.

Η πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων στον τομέα του φαρμάκου, τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ, έχει φέρει τα πράγματα σε αδιέξοδο, αφού ο τομέας έγινε πεδίο απομύζησης αμύθητων ποσών από τους φαρμακοβιομήχανους και τους εισαγωγείς φαρμάκων σε βάρος των ταμείων και των ασφαλισμένων. Η αποδυνάμωση του ΕΟΦ, συνεχίζει η ΓΣΕΒΕΕ, οι ανύπαρκτοι έλεγχοι στις τιμές και η σήψη στις προμήθειες και τις συνταγογραφήσεις είναι ζητήματα που καλούνται σήμερα να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι.

Η θέση της Συνομοσπονδίας όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση είναι να μη γίνει καμία περικοπή σε κανένα φάρμακο, που θα λείψει από ασθενείς που το έχουν ανάγκη. Ενώ, παράλληλα, τονίζει ότι "μια αυστηρή πολιτική ελέγχου στις τιμές, τις προμήθειες και τις συνταγογραφήσεις, είναι ικανή να διασφαλίσει τα συμφέροντα των ταμείων και να μειώσει τις τιμές στα φάρμακα". Και καταλήγει: "Η περικοπή των φαρμάκων δε θίγει τα συμφέροντα των εταιριών που λυμαίνονται το χώρο, αλλά τους ίδιους τους ασφαλισμένους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ