ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΔΥΕ
Δυναμικό ΟΧΙ στους πολεμοκάπηλους!

Απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απαίτησαν χτες εκατοντάδες φίλοι της ειρήνης. Συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή

Το κίνημα ειρήνης δήλωσε "παρών", δίνοντας χτες μια πρώτη απάντηση στα εμπρηστικά σχέδια που εξυφαίνουν στην περιοχή μας οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, για να εδραιώσουν τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Σε χτεσινή συγκέντρωση (πλατεία Κάνιγγος) και πορεία στη Βουλή, που έγινε με πρωτοβουλία της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", υψώθηκε φωνή διαμαρτυρίας και αγανάκτησης ενάντια σε αυτούς που ακολουθούν πολιτική υποταγής και ευθυγράμμισης με αυτά τα σχέδια.

Απ' όλες τις γειτονιές της Αθήνας, οι φίλοι της ειρήνης δήλωσαν έμπρακτα ότι αντιστέκονται και θα συνεχίσουν να αντιστέκονται, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις σε όσους όχι μόνο αρνούνται να παραδεχτούν τις ευθύνες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά κάνουν το παν για να τις "αθωώσουν" με αποκορύφωμα τις επίσημες ευχαριστίες που ακούστηκαν στην αίθουσα της Βουλής. Ξεκαθάρισαν ότι τίποτε δεν έχουν να χωρίσουν με τον τουρκικό λαό και συνολικά με τους λαούς των Βαλκανίων. Αντίθετα τους ενώνει το κοινό συμφέρον για να μην περάσουν τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στη Βαλκανική, που υπονομεύουν - όπως έχει περίτρανα αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν - την ειρηνική συνύπαρξή τους.

Η χτεσινή συγκέντρωση δεν... πρωταγωνίστησε στα απογευματινά δελτία ειδήσεων, ούτε πρόκειται να φιγουράρει στα αυριανά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Τα μηνύματα που έδωσε δεν ταιριάζουν άλλωστε με το κλίμα που καλλιεργείται...

Τηλε-δηλητήριο...

Σε αυτό ακριβώς το κλίμα αναφέρθηκε εκτενώς, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλης στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης. "Για να καλυφθεί η πολιτική της υποταγής καλλιεργείται κλίμα εθνικισμού, πατριδοκαπηλίας, πολεμικής ατμόσφαιρας, που δηλητηριάζουν το λαό και τη νεολαία", τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος ειδικά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επισήμανε ότι πλειοδοτούν "σε πολεμοκάπηλες κραυγές, σε αντιλήψεις συγκρούσεως, αναμέτρησης και "τσαμπουκά"". Μάλιστα καυτηριάζοντας ένα ακόμα... "σημείο των καιρών", πρόσθεσε πως "θεωρούμε ντροπή και αίσχος τη φιλοξενία σε γνωστά κανάλια διαφόρων φασιστικών αποβρασμάτων, που ενώ οι λαοί τούς πέταξαν στους σκουπιδοτενεκέδες της Ιστορίας, σήμερα οι βαρόνοι των ΜΜΕ τους παραχωρούν βήμα στην τηλεόραση για να προπαγανδίζουν τις βάρβαρες, ρατσιστικές και απάνθρωπες αντιλήψεις τους"! Ο Θ. Παφίλης κατήγγειλε την παράλληλη ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΗ των θέσεων της ΕΕΔΥΕ και το "πρωτοφανές εμπάργκο που έχουν επιβάλει στο κίνημα ειρήνης" τα ΜΜΕ.

"Η κρίση στο Αιγαίο", τόνισε αναφερόμενος στην ανάγκη έντασης των αγώνων του κινήματος ειρήνης ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ, "είναι μια προειδοποίηση για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, το Κυπριακό, αν δεν κινητοποιηθούν οι λαοί της περιοχής. Η κρίση στο Αιγαίο, η κινητικότητα στο Κυπριακό, οι άσχημες εξελίξεις στις σχέσεις Συρίας - Τουρκίας αποτελούν ένα κομμάτι των νέων σχεδίων, που ονομάζονται νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο. Αυτά στοχεύουν στην επίλυση των προβλημάτων με την ήδη δοκιμασμένη συνταγή της βαλκανοποίησης και βοσνιοποίησης".Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι κορυφαίο γεγονός των κινητοποιήσεων της ΕΕΔΥΕ θα αποτελέσει η Βαλκανική Διάσκεψη Ειρήνης που θα γίνει στις 9-10-11 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή οργανώσεων ειρήνης από όλες τις χώρες των Βαλκανίων.

Εχθρός μας ο ιμπεριαλισμός

Με συνθήματα όπως "ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός", "ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί, έξω οι βάσεις και οι Αμερικανοί", οι αγωνιστές της ειρήνης πορεύτηκαν από την πλατεία Κάνιγγος μέχρι τη Βουλή. Σε ψήφισμα που επέδωσαν απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να απεμπλακεί από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και να προσφύγει στον ΟΗΕ, αξιώνοντας την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων. Επίσης ζητούν να αποσυρθεί αμέσως η ελληνική στρατιωτική δύναμη από τη Βοσνία, να κλείσουν οι βάσεις του Ακτιου, του Αραξου και της Σούδας και να καταγγείλει η κυβέρνηση τους υπεύθυνους της κρίσης.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε εκ μέρους της ΠΕΔΥΕ ο απόστρατος ταξίαρχος Σ. Σερμακεζής. Παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Ορέστη Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ και βουλευτή του Κόμματος, τον Βασίλη Καλαματιανό,μέλος του ΠΓ και γραμματέα της ΕΠ της ΚΟΑ και τον βουλευτή Γ. Κατσαρό.Επίσης παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ Ε. Μαχαίρας, ο γραμματέας της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός, ο πρόεδρος και ο γραμματέας των ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόγλου και Ν. Κεπέσης, αντίστοιχα, ο Λ. Αυδής από την "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα", ο δήμαρχος Ταύρου Π. Βακαλόπουλος, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής, ο Μ. Παπαθανασίου από την ΠΕΔΥΕ, ο Γ. Τσαπόγας από την "Εκκληση της Ακρόπολης", ο καθηγητής Πανεπιστημίου Σ. Κουνιάς, ο επίτιμος δήμαρχος Νέας Ιωνίας Γ. Δομνάκης και αντιπροσωπεία της ΟΓΕ.

Χωρίς προσχήματα

Τι μεγαλοστομίες περί "διαφάνειας" δεν ακούστηκαν όλο αυτό το - μικρό - διάστημα της πρωθυπουργίας Σημίτη! Τι εξαγγελίες για τον προσδιορισμό των "ορίων" μεταξύ πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, δε λανσαρίστηκαν ως απόδειξη του "νέου ύφους και ήθους"! Τι υποσχέσεις δε δόθηκαν για "νέες εποχές" και άλλα τέτοια παρόμοια. Και μετά τα λόγια, προχτές, ήρθε και η πράξη. Η κυβερνητική πράξη και απόδειξη του "ποιος είναι ποιος". Η πρώτη κοινοβουλευτική παρέμβαση, λοιπόν, της κυβέρνησης Σημίτη, ήταν να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, με την οποία διασφαλίζει το καθεστώς ασυδοσίας που επικρατεί στο χώρο των καναλαρχών και των μεγαλοεργολάβων.

Ηδη, η προσχηματική διάταξη του νόμου για τα ΜΜΕ, σύμφωνα με την οποία οι εργοληπτικές εταιρίες θα έπρεπε να προχωρήσουν σε ονομαστικοποίηση των μετοχών τους, ώστε να διασφαλίζεται, δήθεν, πως δεν ελέγχουν ΜΜΕ, παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Η κυβέρνηση Σημίτη κατέθεσε τροπολογία με την οποία δίνεται παράταση 6 μηνών στους μεγαλοεργολάβους για την ονομαστικοποίηση των μετοχών τους ενώ παρέχεται δίοδος και για νέα παράταση, στο μέλλον. Δηλαδή παράταση, που αν δεν αποδειχτεί... αιώνια, θα είναι χρονικά τόση, όσο χρειάζεται, μέχρι να γίνει το μοίρασμα των μεγάλων έργων...

Σε ό,τι αφορά τους κομμουνιστές, δεν υπάρχει καμία έκπληξη. Ουδέποτε αμφισβητήσαμε ότι η κυβέρνηση Σημίτη, αποτελεί "συνέχεια" της κυβέρνησης Παπανδρέου. Ουδέποτε αμφισβητήσαμε ότι η κυβέρνηση Σημίτη είναι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Του κόμματος, δηλαδή, που "χέριχέρι" με τουςυπόλοιπους αστικούς πολιτικούς σχηματισμούς, ομόφωνα και συντεταγμένα, διασφαλίζει, αναπαράγει και "εκσυγχρονίζει" την αθλιότητα των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Που παρέχει "Γην και ύδωρ" στο μεγάλο κεφάλαιο. Που στηρίζει όλους εκείνους τους "σωτήρες" της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για να ξεκοκαλίζουν τον τόπο, και εκείνοι με τη σειρά τους στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές, μέσω του ποταμού παραπληροφόρησης και αποσιώπησης της πραγματικότητας, στην οποία ειδικεύονται.

Ας μην υπάρχουν αυταπάτες. Το ΚΚΕ και ο "Ρ", από την πρώτη στιγμή που στο νόμο για τα ΜΜΕ εισήχθη η διάταξη περί ονομαστικοποίησης των μετοχών των εργοληπτικών εταιριών, είχαν σημειώσει ότι πρόκειται για "στάχτη στα μάτια". Οτι η παραπάνω κίνηση δεν απέβλεπε παρά στη διατήρηση και "νομιμοποίηση", με ακόμα περισσότερα άλλοθι, του καθεστώτος της απόλυτης διασύνδεσης μεταξύ πολιτικού, οικονομικού και εκδοτικού κατεστημένου. Αυτή η καρκινωματική απόφυση δεν πρόκειται να εξαλειφθεί με μετέωρες διατάξεις. Πολύ περισσότερο που αυτές, οι ίδιες, προβλέπουν την καταστρατήγησή τους.

Ομως, το γεγονός ότι η κυβέρνηση, ουσιαστικά, καταργεί ακόμα και αυτές τις προσχηματικές διατάξεις, έχει τη δική του σημασία. Αποδεικνύει ότι τα "μεγάλα αφεντικά", οι καναλάρχες και συγκροτηματάρχες του Τύπου, δεν ανέχονται ούτε "κόκο" υποψίας πως θα μπορούσε κανείς να παρέμβει στις "δουλιές" τους. Οτι δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση ούτε για λόγους εντυπωσιασμού να "παίξει" με κάλπικες διακηρύξεις περί "ελέγχου" στο χώρο των ΜΜΕ. Η τελευταία, ξέρει τα "όριά" της. Γνωρίζει τις υποχρεώσεις και τις αρμοδιότητές της. Αλλωστε "οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους". Μετά την πρωθυπουργοποίηση Σημίτη, ήταν φυσικό να αρχίσει η εξόφληση των γραμματίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ