ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
"Απειλές" και κινδυνολογία

"Η ζημιά που γίνεται δεν είναι ζημιά σε μένα προσωπικά, είναι ζημιά που γίνεται σε βάρος του ΠΑΣΟΚ". "Ενδεχόμενη δικιά μας αποτυχία, μετά την αποτυχία της ΝΔ, δε θα είναι απλώς αποτυχία ενός άλλου κόμματος, αλλά θα είναι ήττα της πολιτικής" (!)

Στην εισήγησή του ο Κ. Σημίτης επανέλαβε ουσιαστικά τις δηλώσεις που έκανε προχτές μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής , με τις οποίες δρομολογεί την εξωτερική πολιτική της χώρας πιο βαθιά στην υποταγή στην ΕΕ και τους ΝΑΤΟικούς "συμμάχους".

Εμφανής ήταν η αγωνία του πρωθυπουργού να πείσει τους βουλευτές να εργαστούν, ώστε να αντιστραφεί το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την κρίση στο Αιγαίο. Στα πλαίσια αυτά υπενθύμισε την "ευρύτατη αποδοχή που γνώρισε η κυβέρνηση τις πρώτες μέρες, αφότου δημιουργήθηκε", καθώς και τις μεγάλες προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στο λαό. Επέστησε μάλιστα την προσοχή στους βουλευτές ότι επειδή τα ΜΜΕ θέλουν να "δημιουργήσουν ένα κλίμα το οποίο θα τραυματίζει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ", πρέπει να προφυλαχτούν τα όργανα, ώστε να μην περιπέσει το κόμμα σε μια παλιότερη κατάσταση όπου δε συνέρχονταν "αν έδιναν την εικόνα της αντιπαράθεσης". Προχωρώντας ακόμα περισσότερο δε δίστασε να κινδυνολογήσει λέγοντας ότι η κυβέρνηση αυτή δεν είναι κυβέρνηση Σημίτη αλλά κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και "η ζημιά η οποία γίνεται δεν είναι ζημιά σε μένα προσωπικά, είναι ζημιά που γίνεται σε βάρος του ΠΑΣΟΚ".

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση της αποστολής και του ρόλου της κυβέρνησης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι χιλιάδες πολίτες που αναζητούν ένα νέο πολιτικό όραμα "διαισθάνονται ότι μετά την κυβερνητική αποτυχία της ΝΔ και ενδεχόμενη δικιά μας αποτυχία, δε θα είναι απλώς αποτυχία ενός άλλου κόμματος, αλλά θα είναι ήττα της πολιτικής" (!). "Ξέχασε" να προσθέσει της κυρίαρχης πολιτικής... "Δε θα είναι η αποτυχία ενός ή περισσότερων προσώπων, αλλά θα είναι αποτυχία της δυνατότητας του πολιτικού συστήματος, να δίνει λύσεις στα προβλήματα του τόπου",συνέχισε, εννοώντας προφανώς τις δυνατότητες του δικομματικού συστήματος.

Αναφερόμενος στους κυβερνητικούς χειρισμούς κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Αιγαίο, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπιζε το (ψευτο)δίλημμα: "Σύρραξη ή απεμπλοκή". Ο πόλεμος θα είχε βεβαίως νικηφόρα αποτελέσματα (!), είπε ο Κ. Σημίτης, αλλά ουδείς παραγνωρίζει τις δυσμενέστατες συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης σε καταστροφές και θύματα. Απαντώντας στις επικρίσεις των εσωκομματικών αντιπάλων του, υποστήριξε ότι οι χειρισμοί δεν ήσαν ικανοποιητικοί στο βαθμό που θα έπρεπε, γιατί θα έπρεπε να παρουσιαστούν οι θέσεις της κυβέρνησης πιο πειστικά και να προλαμβάνουν αντιδράσεις, αλλά αυτό, τόνισε δε σημαίνει ότι η πολιτική δεν ήταν σωστή. Οσον αφορά τις επικρίσεις για τη μη σύγκληση του συμβούλιου των πολιτικών αρχηγών ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη, παίρνει τις αποφάσεις και "δε θα θέσουμε την πολιτική μας υπό την κηδεμονία άλλων, οι οποίοι μπορούν συνεχώς να προβάλλουν συνθήματα χωρίς επίπτωση". Σχετικά με τη μη σύγκληση του Υπουργικού Συμβούλιου υποστήριξε ότι "εκείνη την ώρα ήταν από τα πράγματα μη δυνατή".

Τόνισε, επίσης, επιχειρώντας να προλάβει αντιδράσεις της εθνικιστικής ομάδας, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι "η κατ' εξοχήν πατριωτική παράταξη στην Ελλάδα" και επέκρινε τις φωνές περί "προδοσίας" και "ταπείνωσης", γιατί στόχευαν να αντλήσουν οφέλη και να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Αιχμές, όμως, ενάντια στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ περιείχε η αναφορά που έκανε για τη στάση της ΕΕ, την οποία ουσιαστικά δικαιολόγησε επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην "απομόνωση", που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια στα πλαίσια της ΕΕ. Εσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση είναι "κυβέρνηση συνέχειας και ταυτόχρονα είναι κυβέρνηση ανανέωσης".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη συζήτηση στην ΚΟ υψηλού επιπέδου και υπεύθυνη και το κλίμα "μάς κάνει υπερήφανους που ανήκουμε σε αυτή την ΚΟ". Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει σύγκληση του συμβούλιου πολιτικών αρχηγών, όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος εργασιών των οργάνων της κυβέρνησης.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
"Ολοι οι βουλευτές στηρίζουν την κυβέρνηση"

"Εντός των πλαισίων" της κυβερνητικής πολιτικής, την οποία αποδέχονται και στηρίζουν, ήταν η κριτική που ασκήθηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στους χειρισμούς της κυβέρνησης για την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο. Η εξέλιξη της συζήτησης στην ΚΟ οδήγησε στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να αισθάνονται ικανοποιημένοι, γιατί η θύελλα που ορισμένοι ανέμεναν δεν ήρθε. "Υπήρχε, τόνιζαν, ένταση και κριτική, αλλά απόλυτα ελεγχόμενες". Αλλωστε, σε αυτό το επίπεδο κινήθηκαν οι δηλώσεις του Κ. Σημίτη μετά τη συνεδρίαση. Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι "διαψεύστηκαν" όσοι περίμεναν να τρωθεί η ενότητα του ΠΑΣΟΚ, η οποία, όπως είπε, ενισχύθηκε μετά την πολύωρη συνεδρίαση της ΚΟ.

Από την πλευρά του, ο Α. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε τις διαθέσεις των εσωκομματικών αντιπάλων του Κ. Σημίτη: "Οι βουλευτές λένε με υπευθυνότητα τις απόψεις τους, επιδιώκοντας να συμβάλουν όλοι στη στήριξη της κυβέρνησης και στην προώθηση της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ".

Δημόσια στήριξη -
υπόγεια "μαχαιρώματα"

Η "γραμμή" που θα ακολουθηθεί όλο το επόμενο διάστημα στο πεδίο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, ουσιστικά, θα είναι: Δημόσια στήριξη στον Κ. Σημίτη - που ουσιαστικά σημαίνει στήριξη στην πολιτική της εξάρτησης και της κοινωνικής συντήρησης - και, ταυτόχρονα, "μαχαιρώματα" που θα έχουν είτε τη μορφή διαρροών, είτε θα λαβαίνουν χώρα σε "κλειστούς" χώρους όπως το ΕΓ, η ΚΕ, η Κυβερνητική Επιτροπή κλπ.

Ετσι, και η χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ λειτούργησε σε μεγάλο βαθμό εκτονωτικά. Η μαραθώνια διάρκειά της (πάνω από 10 ώρες) και ο αριθμός των ομιλητών (είχαν εγγραφεί γύρω στους 100), στόχευε κατ' αρχάς να δώσει το στίγμα μιας "νέας λειτουργίας" σε σχέση με την εποχή Παπανδρέου. Οσο για τους βουλευτές, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, κινήθηκαν στη λογική της "αυτοπροστασίας" από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Ιμιας. Ταυτόχρονα, επιχειρήθηκε να κρατηθεί το "ίσο" μεταξύ κυβέρνησης - κόμματος, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση Σκανδαλίδη,για την ανάγκη να έχει λόγο το κόμμα στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Σήμερα, ας σημειωθεί, συνεδριάζει το ΕΓ υπό την παρουσία του Κ. Σημίτη και πιθανώς του Θ. Πάγκαλου.

Στην τοποθέτησή του ο Γ. Χαραλαμπόπουλος ανέφερε ότι θα έπρεπε να έχει ακολουθηθεί ο διπλωματικός δρόμος. Υπέρ των διπλωματικών χειρισμών μίλησε και ο Γ. Α. Μαγκάκης. Ο Στ. Παπαθεμελής δήλωσε "εθνικά ταπεινωμένος" και ο Ν. Γαλανός επιτέθηκε κατά του Θ. Πάγκαλου και τάχθηκε κατά της μείωσης των αμυντικών δαπανών. Ο Π. Κρητικός ζήτησε τη σύσταση 4 διακομματικών επιτροπών για εξωτερικά ζητήματα. Ο Γ. Παπασπύρου δήλωσε υποστηρικτής της κυβέρνησης, ενώ ο Γ. Κοκκίνης τάχθηκε κατά της διεξαγωγής συνεδρίου. Ο Αντ. Δροσογιάννης κατηγόρησε εμμέσως τον Γερ. Αρσένη ως υποβολέα των ενεργειών του δημάρχου Καλύμνου. Οι λεγόμενοι "προεδρικοί" (Σηφουνάκης, Ακριτίδης, Βαλυράκης, Τριαρίδης) χρησιμοποίησαν υψηλότερους τόνους, κάνοντας λόγο για απώλεια του "κοινωνικά ευαίσθητου" και "πατριωτικού" χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ, κάλεσαν τον πρωθυπουργό "να μαζέψει τα "εξαπτέρυγά" του", κατηγόρησαν για επιπόλαιους χειρισμούς, καθώς τα "ευχαριστώ" στις ΗΠΑ δε συμβαδίζουν με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησης και έκαναν λόγο για "πρωθυπουργό κατ' οικονομίαν και συμβατό"... Ας σημειωθεί ότι δεν έλειψαν φωνές όπως αυτές του Δ. Βουνάτσου, που δήλωσε ότι η κυβέρνηση "πνίγηκε στα Ιμια".

Τριβές λόγω Καρατζά

Σοβαρό πρόβλημα συνεχίζει να δημιουργεί στο ΠΑΣΟΚ ο διορισμός του Θ. Καρατζά στη θέση του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Το θέμα δημιούργησε ένταση και στα πλαίσια της ΚΟ, ενώ ενδεικτική της δυσφορίας του Α. Παπανδρέου είναι η δήλωση του Τηλ. Χυτήρη, που διέβλεψε ότι "οι αντιδράσεις είναι τέτοιες που δε δε θα "περάσει" η απόφαση του Κ. Σημίτη". Ηδη, οι Α. Τσοχατζόπουλος, Γ. Καψής, Δ. Μπέης έχουν ταχθεί κατά της επιλογής. Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει μετά το τέλος της ΚΟ αν θα επιμείνει στην απόφασή του.

  • Παράλληλα, συνεχίζεται η αντίδραση λόγω των δημόσιων διαφοροποιήσεων Βενιζέλου για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην κρίση του Αιγαίου. Χτες υπουργοί και βουλευτές, όπως οι Γ. Καψής, Φ. Ιωαννίδης κ.ά., έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν ότι, όποιος υπουργός διαφωνεί με την κυβέρνηση, παραιτείται. Παράλληλα, δυσαρέσκεια έχει προκληθεί και στον Κ. Σημίτη από την τακτική του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος εκτιμάται ότι "στρώνει το έδαφος για να διεκδικήσει ευρύτερους ρόλους το επόμενο διάστημα, πιθανώς και μέσα από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Παραλειπόμενα

Η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης είχε να διαλέξει"Πόλεμος - σύρραξη ή απεμπλοκή; Πόλεμος που πιστεύουμε ότι θα είχε βεβαίως νικηφόρα αποτελέσματα... ". Αυτά υποστήριξε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πρόκειται για λόγια, που, όπως είπε, απηύθυνε ο Κ. Σημίτης στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Εμείς ένα ερώτημα έχουμε να απευθύνουμε: Το καραγκιοζιλίκι του "ψευτοτσαμπουκά", θα κρατήσει πολύ;

******

Ομως, εκεί που ο Κ. Σημίτης έσπασε όλα τα ρεκόρ παραμονής με το κεφάλι μέσα στο χώμα, άλλως γνωστό ως στρουθοκαμηλισμός, ήταν όταν ανέφερε πως, με τους χειρισμούς της, η κυβέρνηση "απέφυγε οποιαδήποτε υπόνοια για άσκηση πιέσεων προκειμένου να μπούμε σε ένα διάλογο" με την Τουρκία!! Ας προσεχθεί η διατύπωση. Οχι μόνο δεν ασκήθηκαν πιέσεις, αλλά ούτε υπόνοια πιέσεων!! Ρε παιδιά, είπαμε. ΠΑΣΟΚ είστε, "συνέχεια" είστε, αλλά όχι κι έτσι. Ελεος.

*****

"Θα κάνουμε ως κυβέρνηση προσπάθεια να συγκροτήσουμε και να προτείνουμε στον ελληνικό λαό ένα νέο πολιτικό όραμα και ταυτόχρονα με την πρακτική και συμπεριφορά μας ως κυβέρνηση, να αποδείξουμε ότι είμαστε φορείς αυτού του οράματος". Οι παραπάνω υποσχέσεις του Κ. Σημίτη, δε χρειάζονταν, πάντως. Μετά τα "ευχαριστώ" στους Αμερικανούς, το "ευχαριστώ" στην ΕΕ (τα οποία ήρθαν ως συνέχεια κάποιων παλιότερων "συγγνώμη" προς τους Γερμανούς) είναι σαφές το "όραμα" της κυβέρνησης και ακόμα σαφέστερο ότι αποτελεί αυτοδικαίως, τον "φορέα" του εν λόγω "οράματος"...

*****

"Εχουμε συμμάχους; ", ρωτήθηκε χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος κατά την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, ώστε να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Και εκείνος απάντησε: "Να είστε βέβαιοι για αυτό"... Τώρα μπορούμε να το πούμε με... βεβαιότητα. Εκτός όλων των άλλων, η αποδοχή της υποτέλειας... τυφλώνει.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ - ΑΡΣΕΝΗΣ
"Ολα έγιναν καλώς"

"Εγινε κριτική, αλλά βγαίνουμε πιο ενωμένοι", υποστήριξε ο Θ. Πάγκαλος μετά τη συνεδρίαση, απευθύνοντας ταυτόχρονα διάγγελμα συναίνεσης, στο όνομα των νέων εντάσεων που διέβλεψε με την Τουρκία. Από το βήμα της ΚΟ είχε επαναλάβει τα περί αυτόβουλης απόσυρσης της σημαίας από την Ιμια, ενώ θέλησε να υπερασπίσει τον εαυτό του για την παρουσία του σε τηλεοπτικές εκπομπές την ώρα της κρίσης.

Ο Γερ. Αρσένης είπε στην ΚΟ ότι. όταν ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ του έθεσε θέμα σημαίας, αρνήθηκε την απομάκρυνσή της, επανέλαβε ότι διεξάγεται έρευνα για την απόβαση Τούρκων "κομάντος" και ότι ο ελληνικός στρατός είχε "πλεονέκτημα" την ώρα της κρίσης από τον τουρκικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ