ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με νέο "αέρα" στη μάχη για τις συμβάσεις

Επιτυχημένη κρίνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας τη χτεσινή στάση εργασίας. Νέα συνεδρίαση τη Δευτέρα για τη συνέχιση του αγώνα

Νέα πνοή και ώθηση στη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων έδωσαν χτες - κατά τη διάρκεια της τρίωρης στάσης εργασίας που είχε προγραμματίσει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας - οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρους δουλιάς. Σε μια σειρά εργοστάσια και επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις των εργαζομένων και μίλησαν εκπρόσωποι του ΕΚΑ και των σωματείων, ενώ φανερή ήταν η αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων να αποκρούσουν την αδιάλλακτη στάση των βιομηχάνων, που τροφοδοτεί η κυβερνητική πολιτική λιτότητας και η συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Η στάση εργασίας "αγκάλιασε" - σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑ - τους εργαζόμενους των τραπεζών, των ΗΛΠΑΠ, της "Ολυμπιακής", του Δήμου Αθήνας κτλ., αλλά και του ιδιωτικού τομέα, όπως στο μετρό, στην "Κόκα Κόλα", στα "Πράκτικερ", στη "Χαρτελλάς", στον Καζή, στη "Σίσερ Πάλκο", στην "Μπαρκό", στη "Ρανιούσα", στον Δράκο - Πολέμη κ. α. Επίσης συμμετοχή στη στάση είχαν δηλώσει και Ομοσπονδίες όπως των Λογιστών, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων κτλ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΚΑ θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα για να καθορίσει την παραπέρα στάση της, όπως επίσης και για να τοποθετηθεί στην παρέμβαση που επιχειρεί η κυβέρνηση στο φάρμακο. "Ο αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται", καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΚΑ.

Στο μετρό

Καθολική ήταν η συμμετοχή, στην τρίωρη στάση εργασίας χτες, των εργαζομένων στα 42 εργοτάξια του μετρό,όπου πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και ομιλίες από μέλη των διοικήσεων του Συνδικάτου Οικοδόμων και του παραρτήματος των εργαζομένων στο μετρό. Το εργοτάξιο του μετρό στην πλατεία Συντάγματος επισκέφτηκαν ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος και ο Δ. Βανδώρος,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Ολοι οι εργαζόμενοι εκδήλωσαν τη διάθεσή τους να συμμετέχουν και σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις αν χρειαστεί και άδραξαν την ευκαιρία για να ρωτήσουν το γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ για ζητήματα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό, στο νομοσχέδιο για τη μετοχοποίηση των ΔΕΚΟ κτλ.

Ο Γ. Μαυρίκος στη συζήτηση που έκανε με τους εργαζόμενους τόνισε, μεταξύ άλλων: "Η συμμετοχή σας είναι μια πρώτη ένδειξη για τη διάθεσή σας να αγωνιστείτε και να διεκδικήσετε τα δίκαια αιτήματά σας. Οπως όλοι, θα γνωρίζετε ότι έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι εργοδότες έως τώρα ήταν αρνητικοί τόσο στα οικονομικά, όσο και στα θεσμικά αιτήματα. Προτείνουν αυξήσεις που δεν είναι δυνατό να καλύψουν τις ανάγκες των εργαζομένων. Αυτά που αρνιούνται να μας δώσουν, καταλήγουν στις δικές τους τσέπες. Δε μας ξαφνιάζει η στάση τους, έχουν πλάτες την κυβέρνηση και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Οι προτάσεις της ΕΣΑΚ δεν έγιναν αποδεκτές. Εμείς λέμε ότι όπως ο ΣΕΒ είναι ταξικό συνδικάτο και υπερασπίζει τα συμφέροντα των βιομηχάνων, έτσι και τα εργατικά συνδικάτα πρέπει να είναι ταξικά. Οι μάχες δε δίνονται στα τραπέζια. Η στάση μας πρέπει να είναι ο αγώνας, γιατί η ΕΓΣΣΕ αφορά όλους και όχι μια μερίδα εργαζομένων. Γι' αυτό σας καλούμε να κάνετε την απεργία στις 22 Φλεβάρη δική σας υπόθεση. Από "ντουφεκιά" να τη μετατρέψετε σε ταξικό αγωνιστικό σταθμό με τα δικά σας αιτήματα, με τη δική σας συγκέντρωση, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης σε βιομηχάνους και κυβέρνηση, στέλνοντας σινιάλο στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ".

Στα "Πράκτικερ"

Συγκλονιστική ήταν η αγωνιστική και αποφασιστική στάση των εργαζομένων στα ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ, που, αψηφώντας τις έμμεσες απειλές της εργοδοσίας, συμμετείχαν καθολικά στην τρίωρη στάση εργασίας και στις συγκεντρώσεις που έγιναν μπροστά στα τρία πολυκαταστήματα. Η χτεσινή κινητοποίηση βρήκε τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με τη συγκεκριμένη εργοδοσία, που κρατά αρνητική στάση στην υπογραφή διμερούς συλλογικής σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις.

Στο πολυκατάστημα του Ταύρου βρέθηκε ο Π. Σοφός,γραμματέας του ΕΚΑ, ο οποίος απευθυνόμενος στους εργαζόμενους σημείωσε τη σημασία της ΕΓΣΣΕ, που λειτουργεί ως "πιλότος" για τις άλλες συμβάσεις και τόνισε πως "η καθολική συμμετοχή σας στη σημερινή στάση, δίνει αγωνιστικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι: Δεν ανεχόμαστε άλλο τη λιτότητα, τη στυγνή εκμετάλλευση από την πλευρά της εργοδοσίας".

Ο Ν. Τσίνιβιτς,αντιπρόεδρος του σωματείου, επισήμανε: "Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που διεκδικούμε διμερή συλλογική σύμβαση και μέχρι στιγμής η εργοδοσία εμφανίζεται αδιάλλακτη. Το πρόσχημα που επικαλείται είναι ότι περιμένει την ΕΓΣΣΕ για να ευθυγραμμιστεί μαζί της. Εμείς λέμε ΟΧΙ στις αυξήσεις πείνας του 3%+3%. Κύρια αιτήματά μας είναι αυξήσεις 22%, πλήρη απασχόληση (8ωρο) για όλους και μια σειρά επιμέρους ζητήματα. Είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις και θα συμπαραταχτούμε στις επόμενες αγωνιστικές κινήσεις του ΕΚΑ".

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Η μεγαλύτερη συμμετοχή

Απεργιακές συγκεντρώσεις στη Ζώνη, στον ΟΛΠ και σε πολλούς ακόμα χώρους δουλιάς

Τη μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων του Πειραιά, από τις μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις, είχε η χτεσινή 2ωρη στάση εργασίας,σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.Σε πολλούς χώρους δουλιάς η στάση εργασίας συνοδεύτηκε με συγκεντρώσεις, όπου μέλη της διοίκησης του ΕΚΠ συζήτησαν με τους εργαζόμενους και τους κάλεσαν σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οι εργαζόμενοι του Πειραιά, όπως φάνηκε και από τη χτεσινή στάση, απαιτούν από τη ΓΣΕΕ να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει τη μέχρι τώρα τακτική της, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός είναι το συλλαλητήριο που αποφάσισε το ΕΚΠ για την Τρίτη 13 του Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κοραή.Από την έναρξη των εργασιών έως τις 7 το πρωί πραγματοποίησαν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στα πράσινα λεωφορεία και στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.Στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια ελαιοσαπουνοποιίας και πιο συγκεκριμένα: στο εργοστάσιο "Παλμολίβ - Κολγκέιτ" 10 π.μ. - 12 μ.μ., "Μινέρβα και Ελαϊς" 1 μ.μ. - 3 μ.μ., "Παπουτσάνης" 12 μ.μ. - 2 μ.μ. Επίσης, στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ Πειραιά, Καμινίων και Κερατσινίου, οι καπνοβιομηχανίες "Κεράνης" και "Παπαστράτος", η ΕΛΣΑ καθώς και οι οικοδόμοι της πόλης.

Από κοινού τα οχτώ σωματεία των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη κήρυξαν στάση εργασίας, 10 π.μ. - 12 μ.μ. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στη Ζώνη.

Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά πραγματοποίησαν στάση εργασίας 12 μ.μ. - 2 μ.μ. και στο πλαίσιο της στάσης πραγματοποίησαν συγκέντρωση σε αίθουσα του ΟΛΠ στο Ικόνιο, όπου μεταξύ άλλων απαίτησαν να μην προωθήσει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση 52 ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και τα λιμάνια.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν Αγγλοι λιμενεργάτες από το Λίβερπουλ, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις 18 βδομάδες, καθώς ιδιωτική εταιρία του λιμανιού απόλυσε τους 500 από τους 515 εργάτες που απασχολούσε!!Ο Αγγλος λιμενεργάτης που μίλησε στη συγκέντρωση αναφέρθηκε στους νόμους της Θάτσερ και στις συνέπειες που είχε για τους εργαζόμενους η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Ο Τσεφ, εκπρόσωπος των απεργών λιμενεργατών, απευθυνόμενος στους λιμενεργάτες, είπε: "Ελπίζω να μας βοηθήσετε στον αγώνα που κάνουμε και όταν θα νικήσουμε θα σας βοηθήσουμε και εμείς, να έχετε καλό αγώνα. Αν παλέψετε, μπορείτε να νικήσετε, αν δεν παλέψετε, χάσατε".

Σύσκεψη για τις καθαρίστριες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Οι συνθήκες εργασίας και το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων της Α' βάθμιας και Β' βάθμιας εκπαίδευσης, είναι το θέμα ευρείας σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 του Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Τη σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι με το ζήτημα κοινωνικοί φορείς της πόλης, διοργανώνουν από κοινού το Σωματείο Εργαζομένων Καθαριότητας, η διοίκηση του ΕΚΘ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η ΓΣΕΕ.

Το κύριο πρόβλημα που απασχολεί τις χιλιάδες καθαρίστριες των σχολείων σε όλη τη χώρα, είναι το μεσαιωνικού τύπου εργασιακό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν έχουν κανένα ασφαλιστικό δικαίωμα και πληρώνονται με το κομμάτι ως εργολάβοι. Οι καθαρίστριες ζητούν την κατοχύρωση την εξαρτημένης σχέσης εργασίας και ίσα δικαιώματα με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, προδιαγεγραμμένους κανόνες εργασίας και αύξηση των αποδοχών στο επίπεδο ανάλογων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Επικίνδυνα φορτηγά

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Κινούμενες "καρμανιόλες" για πεζούς και ΙΧ αυτοκίνητα είναι τα φορτηγά που χρησιμοποιούν οι εταιρίες εμφιαλωμένων ποτών της Θεσσαλονίκης, λόγω της παράνομης υπερφόρτωσης που επιβάλλουν οι εταιρίες για να μειώσουν το κόστος μεταφοράς, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχημάτων από τα επιπλέον κιβώτια και τις ασταθείς παλέτες, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανατραπούν.

Το Συνδικάτο Οδηγών - Πωλητών Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας, καταγγέλλει πως όλες οι εταιρίες ακολουθούν αυτή την τακτική και ειδικά η "3Ε" - "Κόκα Κόλα", αδιαφορώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα υπέρβαρα φορτηγά.

"Πιστεύουμε, επισημαίνει το Συνδικάτο, ότι η εφαρμογή των νόμων δεν πρέπει να επιδιώκεται με απεργιακές κινητοποιήσεις των σωματείων, αλλά είναι έργο των εντεταλμένων οργάνων της πολιτείας και περιμένουμε τη διενέργεια ελέγχων και επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες".

Προβλήματα στην πληρωμή

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Δύο χρόνια έχουν να πληρωθούν κανονικά οι εργαζόμενοι στα καταστήματα του Συνεταιρισμού Ραπτών Θεσσαλονίκης και παρά τις καταγγελίες της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης προς κάθε αρμόδια υπηρεσία (ΙΚΑ - Επιθεώρηση Εργασίας - Επικουρικό) καθώς και των ίδιων των εργαζομένων, δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από την πολιτεία.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης,υπάρχουν εργαζόμενοι που διεκδικούν ποσά για δεδουλευμένα που ξεπερνούν και τα 2 εκατομμύρια, ενώ η αυταρχική συμπεριφορά της εργοδοσίας είναι καθημερινό φαινόμενο. "Η ανοχή μας, προειδοποιεί η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, έχει εξαντληθεί και αν δε λυθούν τα προβλήματα άμεσα, θα αντιδράσουμε δυναμικά".

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΠΥΡΓΟΥ
Απαίτησαν λύσεις

Μεμια ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση, την Τετάρτη το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Πύργου,οι οικοδόμοι του Νομού Ηλείας απαίτησαν τη λύση των οξυμένων προβλημάτων του κλάδου, αλλά και την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων τους.

"Ολοι οι οικοδόμοι της περιοχής μας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να λυθούν τα δίκαια και πραγματοποιήσιμα αιτήματά τους", τονίζουν στο ψήφισμα της συγκέντρωσής τους, οι οικοδόμοι και απαιτούν: Την άμεση διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων, την κατοχύρωση του επαγγέλματος του οικοδόμου και την έκδοση επαγγελματικής ταυτότητας, την αναδρομική επιστροφή, από το Επικουρικό Ταμείο, όλων των χρημάτων που έχουν κλαπεί από τους οικοδόμους, την καταπολέμηση της "μαύρης εργασίας".

Σχετικά με τα τοπικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι οικοδόμοι της Ηλείας, τονίζεται στο ψήφισμα η ανάγκη να κατασκευαστούν 300 εργατικές κατοικίες στον Πύργο, να χορηγηθούν όλα τα στεγαστικά δάνεια στους σεισμόπληκτους, να αρχίσει η ανέγερση του νομαρχιακού νοσοκομείου, να δημιουργηθούν δυο βρεφονηπιακοί σταθμοί, να κατασκευαστούν πολυιατρεία του ΙΚΑ, να καλυφθούν όλες οι ειδικότητες ιατρών στο ΙΚΑ Πύργου και οι κενές θέσεις υπαλλήλων του, να προμηθευτεί δυο ασθενοφόρα και να καλυφθούν οι κενές θέσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Οι οικοδόμοι του Πύργου καταλήγουν ότι η εποχή των υποσχέσεων και της κοροϊδίας τέλειωσε και απαιτούν πράξεις, ενώ ζητούν και την κατάργηση του Ταμείου "εργατοπατέρων".

Η Εστία καλεί τους βιβλιοπώλες

Στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος χορήγησης δελτίων αγοράς βιβλίου του Οργανισμού Εργατικής Εστίας,για το 1996, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι βιβλιοπώλες να προσέλθουν στα κατά τόπους γραφεία της Εστίας μέχρι τις 29 του Φλεβάρη για να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις.

Τα βιβλία που θα προσφερθούν στους δικαιούχους της Εργατικής Εστίας θα είναι μορφωτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου και σε καμιά περίπτωση σχολικά βιβλία. Οσοι βιβλιοπώλες είχαν συμβληθεί με τον Οργανισμό τον προηγούμενο χρόνο, δε χρειάζεται να προσκομίσουν ξανά τα δικαιολογητικά που απαιτεί η Εργατική Εστία, αλλά πρέπει να καταθέσουν δήλωση ότι δέχονται την παράταση της σύμβασής τους και τους όρους που θέτει το ΔΣ του Οργανισμού.

Αναβλήθηκαν

Αναβλήθηκε, μετά από έκτακτη σύσκεψη των συνδικαλιστών που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων - Συνδικαλιστών Βόλου, το συλλαλητήριο που είχε εξαγγελθεί για χτες, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στο Βόλο. Σε επόμενη σύσκεψη θα αποφασιστεί η παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Για τους ίδιους λόγους αναβλήθηκε η πικετοφορία των σωματείων της Θεσσαλονίκης.

Ο γ. γ της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος μιλά στους απεργούς στο εργοστ

Ο γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος, μιλά στους απεργούς στο εργοστάσιο του μετρό στο Σύνταγμα

Μία το μεσημέρι, οι εργάτες του μετρό βγαίνουν από τους υπόγειους σταθμούς

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Πειραιά, Ι. Πουντίδης, στους απεργούς της Ζώνης

Από την απεργιακή συγκέντρωση στον ΟΛΠ

"Αν παλέψετε, μπορεί να νικήσετε. Αν δεν παλέψετε, χάσατε", ήταν τα λόγια των απολυμένων από το Λίβερπουλ, που παρευρέθηκαν χτες στη συγκέντρωση στον ΟΛΠ

Τακτική εξόντωσης απολυμένου

ΚΕΡΚΥΡΑ.-

Την αντεργατική στάση των Διευθύνσεων Κέρκυρας και Ιωαννίνων του ΟΑΕΔ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ Κέρκυρας,μετά την επίμονη άρνησή τους να χορηγήσουν το επίδομα ανεργίας σε απολυμένο εργαζόμενο.

Συγκεκριμένα, ο Σ. Φαναριώτης,πατέρας τριών παιδιών, απολύθηκε πριν πέντε μήνες από την εταιρία "Βιομπετόν Ευαγγέλου ΑΒΕΕ" και αρχικά η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ Ηπείρου ενέκρινε την απόδοση του επιδόματος ανεργίας. Στη συνέχεια, όμως, την ακύρωσε, με το αιτιολογικό ότι ο εργάτης αποχώρησε "οικειοθελώς"! Ο ισχυρισμός βέβαια είναι ψευδής, αφού ο εργάτης δεν υπέγραψε ποτέ την καταγγελία της σύμβασης, η οποία απλά του κοινοποιήθηκε από την εργοδοσία.

Στην ανακοίνωση της ΝΕ του ΚΚΕ Κέρκυρας τονίζεται: "Ο εργοδότης και οι πολιτικοί προστάτες του ΠΑΣΟΚ κάνουν ό,τι μπορούν για την εξόντωση των απολυμένων και χρησιμοποιούν κάθε τρόπο για να αποκλείσουν τον εργάτη από το επίδομα. Ολη η στάση τους αναδεικνύει έμπρακτα το κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και το νέο ύφος και ήθος της κυβέρνησής του".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ