ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παμπειραϊκό συλλαλητήριο την Τρίτη

Μετά την επιτυχία της προχτεσινής στάσης εργασίας, οι εργαζόμενοι του Πειραιά συνεχίζουν τον αγώνα για ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Συγκέντρωση χτες και στη Λάρισα

Το παμπειραϊκό συλλαλητήριο είναι ο επόμενος αγωνιστικός σταθμός των εργαζομένων του Πειραιά, μετά την επιτυχία που σημείωσε η προχτεσινή δίωρη στάση εργασίας. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 του Φλεβάρη στις 6 μμ στην πλατεία Κοραή, ύστερα από απόφαση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,το οποίο καταγγέλλει την αδιαλλαξία του ΣΕΒ στις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καταδικάζει τη συνεχιζόμενη πολιτική μονόπλευρης λιτότητας από την κυβέρνηση και ασκεί αυστηρή κριτική στη συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

"Μένουμε ανυποχώρητοι - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΕΚΠ - στα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα, για το 35ωρο, χωρίς μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Παλεύουμε για δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση. Απαιτούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ. Απαιτούμε μέτρα για την ανεργία. Τη λύση του προβλήματος των ξένων εργατών. Διεκδικούμε την επέκταση του νόμου 2112 και για τους εργατοτεχνίτες. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων 1902 - 1976 - 2084". Τέλος, το ΕΚΠ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο, καθώς και στην 24ωρη απεργία που κήρυξε για τις 22 του Φλεβάρη η ΓΣΕΕ.

Στη Λάρισα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο - οι αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να γίνει το συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης - οι εργαζόμενοι της Λάρισας.Στη συγκέντρωση μίλησαν οι Κ. Ζέβλας,μέλος του ΔΣ του ΕΚΛ, Τ. Τσιόγκας,γενικός γραμματέας και Γ. Χαϊδούλης,αντιπρόεδρος.

Στην ομιλία του ο Τ. Τσιόγκας επισήμανε ότι η πολιτική της κυβέρνησης, που ακολουθεί κατά γράμμα τις επιταγές της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου", έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι της χώρας μας να βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης και οι βιομήχανοι να γεμίζουν τις τράπεζες της Ελβετίας.Κατήγγειλε την αδιαλλαξία των βιομηχάνων και την υποχωρητικότητα και συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, για την οποία είπε ότι "υπονομεύοντας τους αγώνες της εργατικής τάξης, λειτουργεί σαν "μακρύ χέρι" των εργοδοτών μέσα στο εργατικό κίνημα".

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης καταδικάζεται η πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης και η αδιαλλαξία των βιομηχάνων, που - όπως τονίζεται -"ενθαρρύνονται από τη συναινετική τακτική που ακολουθεί η ΓΣΕΕ".Αναφέρονται τα πραγματικά αιτήματα που διεκδικεί η εργατική τάξη και τοπικά, όπως η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων ΡΟΚΑ, ΡΟΜΑ και ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ και καλείται η ΓΣΕΕ να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης και εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον περιφερειακό διευθυντή Λάρισας, στον οποίο παρέδωσαν το ψήφισμα.

Στη Ζάκυνθο

Πανεργατικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν προχτές και οι εργαζόμενοι της Ζακύνθου, μετά από απόφαση του τοπικού Εργατικού Κέντρου. Στο ψήφισμα που ενέκριναν δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν ανυποχώρητα το δίκαιο αγώνα τους."Βρισκόμαστε σε μια περίοδο - αναφέρεται στο ψήφισμα - με εκφρασμένη την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, μετά και από την ψήφιση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, αλλά και από τις νέες προγραμματικές δηλώσεις της δήθεν εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης". Στο ίδιο διάστημα, τονίζεται, που οι μισθοί, τα μεροκάματα, οι συντάξεις, η ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και η βαριά φορολογία οδηγούν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση, τη φτώχεια και την ανεργία, το μεγάλο κεφάλαιο πολλαπλασιάζει τα κέρδη του, λεηλατεί τον παραγωγικό πλούτο της χώρας, φοροδιαφεύγει, εισφοροαπαλλάσσεται και θησαυρίζει. Τέλος, τονίζεται στην ανακοίνωση, "δηλώνουμε ότι το συλλαλητήριο είναι η πρώτη μαχητική απάντηση, είναι η προετοιμασία για τις επόμενες μάχες για την υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων".

Ενα ακόμα δείγμα υποτέλειας

Ανακοίνωση της ΝΕ Αχα'ϊας του ΚΚΕ για την "Πειραϊκή - Πατραϊκή"

Δείγμα υποτέλειας της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ,τη νέα εμπλοκή στο σίριαλ με την επαναλειτουργία των εργοστασίων της "Πειραϊκής - Πατραϊκής",επειδή κάποιοι νομικοί όροι της συμφωνίας δεν είναι σύννομοι με τις εντολές των Βρυξελλών.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση - σημειώνει - και τα υπόλοιπα κόμματα εφαρμόζουν και στηρίζουν το Πρόγραμμα Σύγκλισης και τις επιλογές της Συνθήκης του Μάαστριχτ, είναι καθαρό ότι οδηγούνται σε καταστροφή οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, με τη μετατροπή της σε διαμετακομιστικό κέντρο και χώρα χαμηλών υπηρεσιών. Αυτό τον προσανατολισμό - επισημαίνει - εξυπηρετεί και το σίριαλ των αναβολών και διαγωνισμών με την Π - Π, επιδιώκοντας όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα να υλοποιήσουν την κατεύθυνση για το οριστικό κλείσιμο της.

Είναι καιρός - υπογραμμίζει - το εργατικό κίνημα και οι φορείς της Πάτρας να απαιτήσουν την ανυπακοή και αντίσταση στις δεσμεύσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ και να επιβάλουν μια άλλη οικονομική πολιτική αντιμονοπωλιακής κατεύθυνσης, να προωθήσουν τη μόνη ρεαλιστική λύση για την επαναλειτουργία της Π - Π, που είναι:

Ακύρωση όλων των συμβολαίων που έγιναν, την επαναλειτουργία της Π - Π σαν ενιαία επιχείρηση με κρατικό φορέα. Την εφαρμογή κλαδικής αντιμονοπωλιακής πολιτικής με τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα κλωστοϋφαντουργίας - ένδυσης - υπόδησης με κορμό την Π - Π.

Μια τέτοια λύση προοπτικής για τους εργαζόμενους στην "Πειραϊκή - Πατραϊκή" και την ελληνική βιομηχανία - καταλήγει - προϋποθέτει τον ενωμένο και συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων της Πάτρας, προϋποθέτει τη ριζική αλλαγή των συσχετισμών και την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που σταθερά και αταλάντευτα αγωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια για τη λειτουργία και δυναμική ανάπτυξη της Π - Π, προϋποθέτει την καταδίκη των υποταγμένων πλειοψηφιών στο μαζικό κίνημα και την ενίσχυση των αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων, προϋποθέτει τέλος, να ξεκινήσει τώρα αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα της επιχείρησης και την παραγωγική ερήμωση της Πάτρας.

"Σούπερ γεύση" αδικίας

Εργαζόμενοι των GOODY' S Κ. Πατησίων, με έγγραφό τους προς την Επιθεώρηση Εργασίας και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, καταγγέλλουν τις συνθήκες εργασίας τους και ζητάνε έλεγχο

"ΟΧΙ άλλη αδικία"!Πρόκειται για κραυγή διαμαρτυρίας από εργαζόμενους στο κατάστημα GOODY' S στην οδό Αχαρνών στα Κάτω Πατήσια. Κραυγή διαμαρτυρίας, που πήρε τη μορφή έγγραφης καταγγελίας προς την Επιθεώρηση Εργασίας, το υπουργείο Εργασίας και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. "Θα θέλαμε να διαφυλάξουμε την ανωνυμία μας", σημειώνουν οι εργαζόμενοι στην καταγγελία. Βλέπετε εν έτει 1996, μόλις τέσσερα βήματα από το 2000, η καλπάζουσα ανεργία και ο φόβος της απόλυσης... "κλείνει τα στόματα".

Ποιες είναι οι αδικίες που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και για τις οποίες έχει ήδη επιληφθεί η Επιθεώρηση Εργασίας; Κατ' αρχάς σημειώνουν πως αν και το ωράριό τους λήγει στις 2 τα ξημερώματα (έτσι υπογράφουν στην κατάσταση), ο προϊστάμενος, μετά το κλείσιμο του καταστήματος, τους επιβάλλει να κάνουν γενική καθαριότητα του καταστήματος, λάντζα και καθαρισμό μηχανημάτων ως τις 2.45 πμ, άσχετα αν ο εργαζόμενος είναι ταμίας ή ψήστης. Δεύτερον, ότι ο καθαρισμός των μηχανημάτων γίνεται καθώς λειτουργούν, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους. Τρίτον, ότι η τραπεζαρία προσωπικού αποτελείται από ένα τραπεζάκι με τρεις καρέκλες στα υπόγεια (χωρίς θέρμανση), δίπλα στις τουαλέτες και μάλιστα τούς απαγορεύεται να φορέσουν οποιαδήποτε μπλούζα πάνω από την κοντομάνικη στολή του καταστήματος. Τέλος ότι υπάρχει τρομερή πίεση από τους προϊσταμένους, που συνεχώς πιέζουν και απειλούν με απόλυση και πως το κλίμα τρομοκρατίας φτάνει μέχρι το σημείο να χρειάζεται να πάρει ο εργαζόμενος άδεια από το διευθυντή για να πάει στην τουαλέτα.

Του ζητήματος επιλήφθηκε η αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας Δ. Τομέα Αθήνας (Σουρμελή 2), η οποία και κάλεσε τον διευθυντή του καταστήματος, που όπως ήταν αναμενόμενο, διέψευσε τις καταγγελίες.

Το θέμα παραμένει προς διερεύνηση και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Εμείς απλώς σημειώνουμε το αίτημα των εργαζομένων: "Σας παρακαλούμε να έρθετε να κάνετε έλεγχο και να διαπιστώσετε τις βάσιμες καταγγελίες μας και επίσης να κινηθεί η διαδικασία για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας μας".

Κλιμάκωση του αγώνα στη ΣΙΓΚ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, αποφάσισαν να απαντήσουν οι εργαζόμενοι στις Χημικές Βιομηχανίες Β. Ελλάδας (ΣΙΓΚ) στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας που επιμένει στην αντεργατική της στάση και στις απειλές για λοκ άουτ. Οι εργαζόμενοι, που συνεχίζουν καθημερινά τις 3ωρες στάσεις εργασίας και στις 3 βάρδιες με κύριο αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, πραγματοποιούν επίσης τη Δευτέρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάζεται η αγωγή της διοίκησης κατά των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Σε χτεσινή του ανακοίνωση το σωματείο της ΣΙΓΚ τονίζει: "Συνεχίζουμε τον αγώνα μας περισσότερο ενωμένοι και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, λέγοντας ένα μεγάλο ΟΧΙ στην τρομοκρατία των λοκ άουτ, των δικαστηρίων, των μηχανισμών και των δηλώσεων. Καλούμε την εταιρία έστω και την τελευταία στιγμή να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να αλλάξει τακτική. Την καλούμε σε δημόσιο διάλογο και αντιπαράθεση για να σταματήσει επιτέλους η διασπορά ψευδών ειδήσεων και ψευτοδιλημμάτων. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης".

Από την προχτεσινή στάση εργασίας στη Ζώνη Πειραιά - Περάματος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ