ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μετάθεση ευθυνών

Η προχτεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και η απόφαση για την αποπομπή του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν ένα ακόμα κρίκο στη μακριά αλυσίδα της υποτελούς ανευθυνότητας που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση. Η κυβερνητική προσπάθεια, να απαλλαγεί των πολιτικών ευθυνών της, όπως αυτές αποτυπώθηκαν κατά την πρόσφατη κρίση στην Ιμια, και να τις μεταθέσει στο στρατιωτικό επίπεδο, είναι εμφανής. Η πολιτική της εξάρτησης και της υποταγής, η πολιτική του ζημιογόνου και επικίνδυνου ενδοβαλκανικού ανταγωνισμού με την Τουρκία, η πολιτική του "ευχαριστώ" απέναντι στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, επιχειρείται να αθωωθεί, μέσω της μετακύλησης των ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Η κυβέρνηση, όπως φαίνεται σε κάθε βήμα της από τη στιγμή εκδήλωσης της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αρνείται να δει το πρόβλημα. Για την ακρίβεια, προσπαθεί να αποκρύψει τον πραγματικό χαρακτήρα του. Και ο πραγματικός χαρακτήρας του προβλήματος δεν έγκειται στο αξιόμαχο ή όχι του ελληνικού στρατού. Δεν έγκειται στην ικανότητά του ή όχι να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι ο μεγάλος εχθρός, ο ιμπεριαλισμός και τα κέντρα του, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, έχουν μόνιμη και ανοιχτή πρόσκληση για επεμβάσεις στην περιοχή, και ειδικότερα στη χώρα μας.

Από εκεί και πέρα η όλη μεθόδευση οδηγεί σε εκφάνσεις γελοιότητας. Γελοιότητες, όπως ένας πρωθυπουργός να "παρακαλάει" τον υφιστάμενό του αρχηγό ΓΕΕΘΑ να παραιτηθεί και εκείνος να αρνείται. Στάση που, αν μη τι άλλο, δηλώνει την αντίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων να αποδεχτούν το ρόλο του εξιλαστήριου θύματος που τους επιφυλάσσουν οι κυβερνώντες. Την ίδια ώρα, οι κυβερνώντες επιχειρούν να ανταλλάξουν τα συνήθη "συντροφικά τους μαχαιρώματα" πάνω στις πλάτες των Ενόπλων Δυνάμεων. Η υπόθεση Λυμπέρη εξελίχθηκε λίγο - πολύ σε μια αντιπαράθεση Σημίτη - Αρσένη, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της "δελφινομαχίας" την οποία ζήσαμε επί εποχής Παπανδρέου.

Ομως, η τακτική της κυβέρνησης είναι διπλά αποπροσανατολιστική και τελικά επικίνδυνη. Οχι μόνο επιδιώκει να αποπολιτικοποιήσει το δικό της ραγιαδισμό στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά προσπαθεί να πείσει ότι, με δεδομένο αυτό το ραγιαδισμό, μπορεί να υπάρξει διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Να είμαστε ευθύς εξ αρχής ξεκάθαροι. Η κρίση στην Ιμια και οι εξελίξεις που ακολούθησαν δε βαρύνουν τις Ενοπλες Δυνάμεις. Δεν "ηττήθηκε ο στρατός" στη βραχονησίδα της Ιμια, αλλά η πολιτική της υποτέλειας και η τακτική του "ψευτοτσαμπουκά" της ελληνικής ολιγαρχίας απέναντι στην ολιγαρχία της γείτονος. Και, δυστυχώς, η κυβερνητική επιχείρηση της απόκρυψης αυτής της αλήθειας προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα, σ' έναν ευαίσθητο χώρο, σαν αυτόν των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενα χώρο, που μπορεί να γίνει ακόμη περισσότερο αξιόμαχος, αν αντιμετωπιστούν μια σειρά από ζητήματα, που κι αυτά, όμως, έχουν πολιτικό, πρώτα και κύρια, χαρακτήρα.

Πολιτικοί είναι οι λόγοι που οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας υποτάσσονται στο ΝΑΤΟ. Πολιτικοί είναι οι λόγοι που ο μονομερής εξοπλισμός του ελληνικού στρατού αποτελεί εξάρτημα πλήρως ελεγχόμενο από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Πολιτικοί είναι οι λόγοι που επιτρέπουν η προστασία των εδαφών μας να τίθεται σε αμφισβήτηση και να ναρκοθετείται από τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα και τη δράση των "συμμάχων" στην περιοχή. Ο,τι και να κάνουν, αυτό το πολιτικό βάρος δεν πρόκειται να το αποσείσουν από πάνω τους οι θιασώτες της εξάρτησης.

Για την ειρήνη και την ανεξαρτησία

Συγκέντρωση και πορεία την Τρίτη στα Χανιά, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Μαζικών Φορέων του νομού κατά των Βάσεων και της Εξάρτησης

Συγκέντρωση και πορεία για την "ειρήνη και την ανεξαρτησία" οργανώνεται την Τρίτη, στις 7.30μμ, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς Χανίων, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Μαζικών Φορέων του Νομού κατά των Βάσεων και της Εξάρτησης.

Στο κάλεσμά της προς το λαό των Χανίων, η Επιτροπή αναφέρει ότι η τελευταία ένταση στο Αιγαίο αποτελεί "ένα μόνο μικρό επεισόδιο της επικίνδυνης κατάστασης που τροφοδότησε και συνεχίζει να τροφοδοτεί η τυχοδιωκτική και ξενόδουλη πολιτική των κυρίαρχων τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας". Τα τελευταία γεγονότα, συνεχίζει η Επιτροπή, αποκαλύπτουν το φιάσκο της "εθνικής πολιτικής" τόσων χρόνων, που οικοδομείται γύρω από τους μύθους "τα σύνορά μας είναι σύνορα της Ευρώπης" ή "το ΝΑΤΟ και οι βάσεις προασπίζουν την ασφάλεια της χώρας μας". Φανερώνει ότι όσο εμπλέκεται η χώρα μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, άλλο τόσο οξύνονται οι σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Είναι αξιοθαύμαστη η "επιτυχία" αυτή, της πολιτικής που δημιούργησε εχθρούς σε όλο το μήκος των συνόρων μας, πέφτοντας θύμα της πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε" των ιμπεριαλιστών.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι όλα τα παραπάνω δείχνουν την αναγκαιότητα της συγκρότησης ενός αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, κόντρα στους εθνικισμούς που ναρκώνουν τους λαούς και τους οδηγούν στο σφαγείο του πολέμου. Και καταλήγει: "Είναι ανάγκη ζωής για τον τόπο μας απέναντι στην πολιτική που εναλλάσσει την "ψευτοπαλικαριά" με την υποτέλεια και ενισχύει συνεχώς τους κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας μας, να αντιτάξουμε την πολιτική του κινήματος που θα παλεύει ενάντια στην εξάρτηση και θα ενισχύει τη φιλία και την αλληλεγγύη με τους γύρω λαούς".

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
"Οχι" στη διχοτόμηση και τη διπλή κυριαρχία

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου που διεκδικούν λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς η ύπαρξη ενός ομόσπονδου κυρίαρχου κράτους αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Αυτό τόνισε, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.Η Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε τις αμφιβολίες της για τις αμερικάνικες και δυτικοευρωπαϊκές πρωτοβουλίες επίλυσης του προβλήματος οι οποίες ενδεχόμενα να οδηγήσουν στην ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου και σε επίσημη διπλή κυριαρχία. Τάχθηκε υπέρ της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου, ξεκαθαρίζοντας όμως, πως αυτή δεν πρέπει να γίνεται στα πλαίσια του ενιαίου αμυντικού δόγματος.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο δήλωσε:

"Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μας δίνει την ευκαιρία να ξανατοποθετηθούμε για το μεγάλο πρόβλημα της Κύπρου. Μια τρέχουσα εκτίμηση, που κάνουμε, είναι ότι αυτή την περίοδο κυριολεκτικά βρίσκεται στα γρανάζια τριών πρωτοβουλιών: της αμερικάνικης, της δυτικοευρωπαϊκής, ενώ ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών πάντα κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση. Πρωτοβουλίες από δω, πρωτοβουλίες από κει και, τελικά, το Κυπριακό διαιωνίζεται άλυτο.Ισως είναι κι αυτός ένας τρόπος, καθώς ορισμένες μεγάλες δυνάμεις ενδιαφέρονται να μείνει έτσι το Κυπριακό και να οδηγηθούμε σε μια ντε φάκτο διχοτομημένη κατάσταση στην Κύπρο που αργότερα η "νέα τάξη πραγμάτων" να τη μεταβάλει σε επίσημη διπλή κυριαρχία. Ολες οι εξελίξεις της "νέας τάξης πραγμάτων" στην περιοχή, μπορεί να συμπαρασύρουν σε μια δίνη το Κυπριακό. Η γνώμη μας είναι ότι χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση απέναντι και στις τρεις πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα απέναντι στην αμερικάνικη και στην ευρωπαϊκή και, τουλάχιστον όσον αφορά τη δική μας πλευρά, θα επιμείνουμε στο να επιλυθεί το Κυπριακό στο πνεύμα που είχαν διατυπώσει τόσες και τόσες αποφάσεις, τα όργανα του ΟΗΕ.Αυτό για μας παραμένει κύριο. Για την περιοχή, δηλαδή, χρειάζεται ένα ομόσπονδο κυπριακό κράτος, μια κυριαρχία. Αυτό πάντα χρειαζόταν αλλά ιδιαίτερα για τη σημερινή περίοδο της "νέας τάξης πραγμάτων" δεν μπορούμε να μιλάμε για Κύπρο διπλής κυριαρχίας και μ' αυτή την έννοια είμαστε πάντα αλληλέγγυοι στην Κύπρο, στην κυβέρνηση και στις πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν αυτό το ζήτημα ".

Σε ερώτηση για το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε:

"Εμείς υπενθυμίσαμε ότι είμαστε αντίθετοι με το ενιαίο αμυντικό δόγμα.Νομίζω ότι πέρα από το ουσιαστικό ζήτημα που είχαμε θέσει, ότι ανοίγει την όρεξη σε ορισμένες δυνάμεις να αλλοιώσουν την ουσία της κυπριακής λύσης, πιστεύουμε ότι θα είναι και αναποτελεσματικό. Είμαστε υπέρ μιας αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών. Αναμφισβήτητα τέτοια συνεργασία πρέπει να υπάρχει και στήριξη της Κύπρου αλλά όχι στα πλαίσια του ενιαίου αμυντικού δόγματος ".

Συναντήσεις του Γλ. Κληρίδη με Ελληνες πολιτικούς

Σειρά συναντήσεων με Ελληνες πολιτικούς είχε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.Ο Κύπριος πρόεδρος σε πρόγευμα εργασίας συζήτησε με τον Ελληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας Γερ. Αρσένη θέματα που αφορούσαν το ενιαίο αμυντικό δόγμα.

Στη συνέχεια ο Γλ. Κληρίδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ελληνικού Κοινοβουλίου Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος μετά τη συνάντηση εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ενότητα και την ομοψυχία απέναντι σε προκλήσεις "σε βάρος των εθνικών μας υποθέσεων, μεταξύ των οποίων την πρώτη θέση έχει το εθνικό θέμα της Κύπρου".

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο, χαρακτήρισε το Κυπριακό "λυδία λίθο για τις προθέσεις της Τουρκίας" και τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να το θέσει "στην προτεραιότητα των εθνικών επιδιώξεων", γιατί αν αυτό επιλυθεί "όλα τα άλλα θα γίνουν ευκολότερα".

Για λύση του Κυπριακού στα πλαίσια του ΟΗΕ μίλησε μετά τη συνάντησή του με τον Γλ. Κληρίδη ο Ν. Κωνσταντόπουλος.Ο πρόεδρος του "ΣΥΝ" πρότεινε την επανεξέταση του ενιαίου αμυντικού δόγματος, θεωρώντας το Κυπριακό διεθνές πρόβλημα, το οποίο δεν πρέπει να σπρώχνεται "στο περιθώριο του διεθνούς ενδιαφέροντος" και να εντάσσεται "στο πακέτο των ελληνοτουρκικών προβλημάτων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ