ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Α' ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Α ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ

Ειρήνη, φιλία, συνεργασία, χωρίς ΝΑΤΟική παρουσία

Ξεκίνησε χτες στη θεσσαλονίκη το 1ο Συνέδριο Βαλκανικών Κινημάτων

Ειρήνης. Αντιπροσωπείες από όλα τα Βαλκάνια μεταφέρουν τη βούληση των

λαών για ειρηνική συνύπαρξη χωρίς ξένους προστάτες. Αύριο στη 1 μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Σιντριβανίου και πορεία στο αμερικανικό προξενείο

Οι λαοί των Βαλκανίων μπορούν, όταν καθίσουν μόνοι τους και χωρίς επιδιαιτητές, να βρουν κανάλια επικοινωνίας, να συζητήσουν για την κοινή τους πορεία προς το μέλλον. Μπορούν να διώξουν το φάντασμα του πολέμου, που πλανάται πάνω από την περιοχή τους και να επιβάλουν την ειρήνη, κόντρα στα σχέδια των πολεμοκάπηλων της "νέας τάξης πραγμάτων" του ιμπεριαλισμού. Με αυτό το αισιόδοξο μήνυμα ξεκίνησαν χτες στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του Α Συνεδρίου Βαλκανικών Κινημάτων Ειρήνης.Το πανό στον τοίχο της αίθουσας τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου έγινε χτες η εναρκτήρια τελετή των εργασιών της συνάντησης αυτής, αποτύπωνε την κυρίαρχη απαίτηση για "Βαλκάνια με ειρήνη, φιλία, συνεργασία, χωρίς ΝΑΤΟική παρουσία",που όλο και περισσότερο γίνεται επιτακτική. Οι εργασίες του Συνεδρίου είναι τριήμερες και θα ολοκληρωθούν αύριο με πορεία διαμαρτυρίας στο αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.

Στις εργασίες του Συνεδρίου παίρνουν μέρος δεκάδες αντιπρόσωποι από κινήματα ειρήνης και αντιπολεμικές οργανώσεις από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Νέα Γιουγκοσλαβία, την Αυστρία, την Κύπρο, καθώς και εκπρόσωποι από Επιτροπές Ειρήνης όλης της Ελλάδας. Στις εργασίες του Συνεδρίου θα συμμετέχει από σήμερα και η αντιπροσωπεία του κινήματος ειρήνης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Από την Τουρκία δε στάθηκε δυνατό να έρθουν εκπρόσωποι της επιτροπής πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση Επιτροπής Ειρήνης, ωστόσο έστειλαν θερμό μήνυμα προς το Συνέδριο. Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση που ήρθε από τη Σλοβενία, στην οποία αναφέρεται ότι δε συμμετέχουν εκπρόσωποι των εκεί κινήσεων ειρήνης, γιατί η χώρα τους δεν... ανήκει στα Βαλκάνια.

Ο Ε. Μαχαίρας

Την κεντρική εισήγηση κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου έκανε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ε. Μαχαίρας,με θέμα "Τα βαλκανικά προβλήματα και τα καθήκοντα του φιλειρηνικού κινήματος".Παρουσιάζοντας τα σημερινά προβλήματα των Βαλκανίων, ανέφερε: Την πραγματική ειρήνευση στη Γιουγκοσλαβία και την ανοικοδόμηση της χώρας αυτής. Την απαλλαγή της Βαλκανικής από τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ και γενικά των ξένων βάσεων και στρατευμάτων. Την ειρηνική επίλυση όλων των προβλημάτων μεταξύ των βαλκανικών χωρών και την εδραίωση της ειρήνης, φιλίας και συνεργασία μεταξύ τους.

Συνεχίζοντας, ο Ε. Μαχαίρας τόνισε με έμφαση: "Δεν πρέπει να γίνουν τα βαλκανικά κράτη προτεκτοράτα, ούτε των Αμερικανών, ούτε οποιασδήποτε άλλης δύναμης. Πρέπει να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, στηριζόμενοι στη μεταξύ τους αλληλεγγύη και συνεργασία". Και πρόσθεσε: "Τα βαλκανικά κράτη έχουν να επιλέξουν μεταξύ της υποτέλειας και της ανεξαρτησίας. Θα είναι θλιβερή και για το παρόν και για το μέλλον τους η αποδοχή του ρόλου του προτεκτοράτου με μόνη διαζευκτική ευχέρεια την επιλογή του κυρίαρχου "προστάτη" μεταξύ της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τα προτεκτοράτα και γενικά οι εξαρτημένες χώρες υπηρετούν τα συμφέροντα των κυρίαρχων, σε βάρος των λαών τους. Μοναδικός δρόμος για μια ισότιμη συμμετοχή στη σημερινή διεθνή κοινότητα είναι η ανεξαρτησία, στηριζόμενη στις φιλικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και στη μεταξύ τους αλληλεγγύη και συνεργασία".

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ότι σήμερα επικρατεί αναντιστοιχία μεταξύ των αισθημάτων των δύο λαών, που είναι φιλικά, και της επίσημης πολιτικής. Και κάλεσε τα φιλειρηνικά κινήματα και τους λαούς ν' αντισταθούν στη "νέα τάξη" και να ματαιώσουν τα σχέδιά της. Κλείνοντας την εισήγησή του, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ δήλωσε με βεβαιότητα ότι η συνάντηση αυτή της Θεσσαλονίκης θα βοηθήσει ώστε να έρθουν ακόμα πιο κοντά οι λαοί των Βαλκανίων.

Ακολούθησε συναυλία με την Ορχήστρα της ΕΤ-3 υπό τη διεύθυνση του Σαράντη Κασάρα και ερμηνεία από τους Δημήτρη Νικολούδη και Παναγιώτη Καραδημήτρη.

Το πρόγραμμα

Οι σημερινές εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ (Περίπτερο 8, αίθουσα Α). Το σημερινό πρόγραμμα είναι: 11.00 - 13.00 Πρώτη συνεδρίαση και 14.00 - 18.00 Δεύτερη συνεδρίαση. Αύριο,επίσης, στη ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί η τρίτη συνεδρίαση 10.00 - 13.00. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Σιντριβανίου (ΔΕΘ) και θα ακολουθήσει πορεία στο αμερικανικό προξενείο.

ΞΕΝΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ
Να συνεργαστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο

Την αναγκαιότητα ανάπτυξης του φιλειρηνικού κινήματος και της συνεργασίας του σε παγκόσμιο επίπεδο, σημείωσαν μεταξύ άλλων στους χαιρετισμούς τους οι εκπρόσωποι των αντιφασιστικών οργανώσεων και των ειρηνιστικών κινημάτων. Επίσης τόνισαν, ότι άρχισε πλέον να καταρρέει η άποψη πως ξεπεράστηκε η ανάγκη οργανωμένης δράσης και παρέμβασης του Παγκόσμιου Κινήματος Ειρήνης. Μήνυμα στη χτεσινή επίσημη έναρξη των εργασιών, έστειλε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φ. Πετσάλνικος.

  • Στην ανάγκη να ζωντανέψουν και να ανδρωθούν εκ νέου τα Κινήματα Ειρήνης αναφέρθηκε ο Ακαδημαϊκός και Αντιπρόεδρος της Ενωσης Αντιφασιστών Βουλγαρίας Νικολάι Τοντόροφ, που χαρακτηριστικά είπε: "Εδώ και πολλά χρόνια νιώθουμε την ανάγκη να ζωντανέψουμε τα κινήματα ειρήνης. Δυστυχώς στη Βουλγαρία έχουμε να αντιμετωπίσουμε την αντίδραση και την παρεμπόδιση, από το επίσημο κράτος, της δράσης των ειρηνιστών και των αντιστασιακών - αντιφασιστών. Οι επιζώντες αντιστασιακοί είμαστε 10.000. Μέσα από τη δράση μας καταφέραμε να φέρουμε και νέους στην Ενωση με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε φτάσει τα 55.000 μέλη. Προσπαθούμε και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε το κίνημα ειρήνης και να συμβάλουμε στην υπεράσπιση της ειρήνης στην περιοχή".
  • Ο Ακαδημαϊκός Ζόραν Λάκιτς, εκπρόσωπος της Επιτροπής της Νέας Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, με αφορμή το συνέδριο ευχαρίστησε τους Ελληνες για την πολύχρονη υλική και ηθική συμπαράσταση προς τον πολύπαθο λαό της χώρας του και σημείωσε πως οι δύο λαοί έχουν κοινό όραμα την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο.
  • Μήνυμα προς το συνέδριο, έστειλε ο Πρόεδρος της Ενωσης Κοινωνικών Μελετών Ρουμανίας που δε στάθηκε δυνατό να παραβρεθεί στις εργασίες. Στο μήνυμά του υπογράμμισε πως "είναι απαραίτητος ο συντονισμός των φιλειρηνικών βαλκανικών κινημάτων για την παρεμπόδιση της συμμετοχής των βαλκανικών χωρών ως "σημεία υποστήριξης" των σχεδίων της ειρηνευτικής αποστολής στρατιωτών, στη δύναμη του ΝΑΤΟ, στη Βοσνία".
  • Επίσης χαιρέτισε ο Οργανωτικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης Μιχάλης Ολύμπιος, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία των κινημάτων ειρήνης μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια και τις προσπάθειες των πολεμοκάπηλων. Αποτέλεσμα των οποίων είναι και η διχοτόμηση της Κύπρου. Τέλος τόνισε: "Εμείς οι παλιοί που νιώθουμε βαρύ το αποτέλεσμα της εισβολής, πρέπει με όλη μας τη δύναμη να υπερασπιστούμε την παγκόσμια ειρήνη και να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα μέλλον ανθρώπινο".
  • "Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ουδετερότητα της χώρας μας, ιδιαίτερα τώρα που προσπαθούν να την εντάξουν στους στρατιωτικούς συνασπισμούς", είπε ο Πρόεδρος της Αυστριακής Επιτροπής Ειρήνης Γ. Σνόνφελντ και συμπλήρωσε: "Τα τελευταία γεγονότα στα Βαλκάνια και ευρύτερα, αναδεικνύουν την ανάγκη ανάπτυξης των φιλειρηνικών κινημάτων και αποδεικνύουν πως η ύπαρξη και η δράση τους παραμένει πάντα επίκαιρη και σημαντική". Τέλος τις εργασίες χαιρέτισε και ο πρόεδρος της ΚΕΑΔΕΑ Θεσσαλονίκης κ. Χορομίδης.

Στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, εκπρόσωποι της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και άλλων μαζικών φορέων της πόλης.

Ο πρόεδρος

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ε. Μαχαίρας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ