ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκστρατεία εθνικιστικής υστερίας

Κριτική αποτίμηση για το ρόλο των ΜΜΕ από τις Συνεργαζόμενες Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Εκστρατεία μισαλλοδοξίας, εθνικιστικής υστερίας και ρατσιστικών γενικεύσεων ανέπτυξαν τα ΜΜΕ, με αφορμή την ελληνοτουρκική κρίση. Την επισήμανση αυτή κάνουν και οι Συνεργαζόμενες Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιλώντας για ανησυχητικά φαινόμενα, που μόνιμα επαναλαμβάνονται στη λειτουργία των ΜΜΕ και που κλιμακώθηκαν τις τελευταίες μέρες. Στην ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις αναφέρονται σε γεγονότα και εικόνες, που όλοι οι τηλεθεατές είδαν, όλο αυτό το διάστημα, να διατρέχουν την "ενημέρωση" από τα ΜΜΕ. Για τη δημιουργία ενός κλίματος εθνικιστικής υστερίας, επιστρατεύτηκαν λέξεις - κλισέ, όπως "πρόκληση", "προβοκάτσια" κτλ. που, όπως διαπιστώνεται και από τις Οργανώσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ακούστηκαν σε όλους τους τόνους και σε όλες τις πτώσεις. Επιστρατεύθηκαν - σημειώνεται στην ανακοίνωση - ακόμη και ιστορικές αναμνήσεις και "μύθοι από τη μάχη του Ματζικέρτ μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή", για να αποδειχθεί "ότι είναι περίπου ιστορικό πεπρωμένο και διαχρονικός νόμος η αδύνατη συνύπαρξη και συνεννόηση" του ελληνικού και του τουρκικού λαού.

Θεωρούν ότι τα γεγονότα της ελληνοτουρκικής κρίσης δεν έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό τη χρονική στιγμή που έλαβαν χώρα, αλλά δημοσιοποιήθηκαν ετεροχρονισμένα, για να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Στέκονται ιδιαίτερα στον τρόπο που τα ΜΜΕ κάλυψαν την κρίση αυτή, υπογραμμίζοντας ότι επιστρατεύτηκαν "απίθανα πρόσωπα, όπως οι γνωστοί "πατριώτες" τύπου Βρακά ως "γνήσιοι εκφραστές της κοινής γνώμης", αποπροσανατολίζοντας και εμποδίζοντας τη νηφάλια κριτική προσέγγιση των γεγονότων". Αποτέλεσμα, όλων αυτών, ήταν "όχι η αντικειμενική παρουσίαση των γεγονότων, αλλά η προπαγάνδιση ενός συγκεκριμένου πολιτικού κλίματος". Οι Συνεργαζόμενες Οργανώσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμπαρατάσσονται με εκείνους τους δημοσιογράφους, πολιτικούς, επιστήμονες και "ενεργούς πολίτες, που αντιστέκονται σ' αυτό το κλίμα", πιστεύοντας πως πρέπει ν' αναπτυχθεί ένα μέτωπο κατά της μισαλλοδοξίας και του εθνικιστικού φανατισμού. Για το λόγο αυτό οργανώνουν ανοιχτή συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη.

"Οχι" στην πολιτική της υποτέλειας

Ανακοινώσεις του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ζακύνθου

Τη σταθερή τους προσήλωση στην εδραίωση της ειρήνης και τη λύση των προβλημάτων με βάση τις διεθνείς συνθήκες, καθώς και την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους, διακηρύσσουν οι εργαζόμενοι της Λέσβου,με ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου σχετικά με την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ιμπεριαλιστές και οι στρατοκράτες διάλεξαν να παίξουν το βρώμικο παιχνίδι τους τις ίδιες ακριβώς μέρες που στην Αθήνα συσκέπτονταν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων όλων ανεξαιρέτως των βαλκανικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών συνδικάτων, στα πλαίσια της 1ης Διαβαλκανικής Συνδιάσκεψης των Συνδικάτων.

Οι εργαζόμενοι της Λέσβου καταγγέλλουν την ελληνική κυβέρνηση, που όμηρος του φιλοαμερικανικού και φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού της, όχι μόνο δεν αποκαλύπτει στον ελληνικό λαό το ρόλο που έπαιξαν στην κρίση οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι "σύμμαχοί μας", αλλά με την πολιτική της, τους εγκαθιστά επιδιαιτητές στην κρίση. Επίσης καταγγέλλουν τους στρατοκράτες της Αγκυρας, που για να σκεπάσουν την κατακραυγή του λαού τους για τα συνεχή εγκλήματα ενάντια στις μειονότητες και τους Κούρδους, ενάντια στην εργατική της τάξη, εξάπτουν τον εθνικισμό με τα επεκτατικά τους σχέδια.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν και "την ανευθυνότητα ορισμένων Ελλήνων πολιτικών που ως νέοι "Τουρκοφάγοι" εξάπτουν τον εθνικισμό, παίζοντας το παιχνίδι αυτών που θέλουν πολεμική σύγκρουση στο χώρο του Αιγαίου".

Τέλος απαιτούν την επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών μονάδων από τη Βοσνία, το κλείσιμο των ΝΑΤΟικών βάσεων και την απόσυρση των Ελληνικών Ενοπλων δυνάμεων από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ζακύνθου με ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα γεγονότα στο Αιγαίο και καταδικάζει την επεκτατική πολιτική της Αγκυρας και το ρόλο των Αμερικανών, που υποθάλπουν την ένταση. Επίσης καταδικάζουν την πολιτική υποτέλειας της ελληνικής κυβέρνησης, που φτάνει στο σημείο να ευχαριστεί δημόσια τους Αμερικανούς.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
"Τείχος σιωπής" για τις δραστηριότητες του φιλειρηνικού κινήματος

"Στα πρόσφατα γεγονότα της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βγήκε στην επιφάνεια, με ωμό και χειροπιαστό τρόπο, ο εμπρηστικός ρόλος των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Αιγαίο και στην υποκίνηση και ενθάρρυνση της τουρκικής κυβέρνησης".Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, τονίζοντας πως επαληθεύτηκε ότι οι αυθαίρετες απαιτήσεις της κυβέρνησης της Τουρκίας τορπιλίζουν την ειρηνική συμβίωση των δύο λαών στο βωμό της ΝΑΤΟικής στρατηγικής. Διαπιστώθηκε, αναφέρει, η χωρίς όρια υποτακτικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να θέτει την εθνική κυριαρχία, το ειρηνικό μέλλον του τόπου μας, στο δόκανο της "νομιμοφροσύνης" της στρατηγικής του ΝΑΤΟ.

Η ΠΕΔΥΕ καταγγέλλει ότι η κυβερνητική επιδίωξη, να διαγωνίζεται την τουρκική κυβέρνηση για τη συμπάθεια και την εύνοια είτε του γαλλογερμανικού άξονα, είτε των ΗΠΑ, με υποκλίσεις νομιμοφροσύνης, προσβάλλει την ευγενική και ιερή προσδοκία του λαού μας για ειρηνική συμβίωση, εθνική ασφάλεια και κυριαρχία.

Κρίνοντας τη στάση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης, η ΠΕΔΥΕ τονίζει ότι τις κρίσιμες αυτές ώρες οι βαρόνοι των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και της έντυπης πληροφόρησης κλιμάκωσαν το τείχος σιωπής για τις πρωτοβουλίες και την ενημερωτική παρέμβαση του κινήματος ειρήνης στη χώρα μας, όπως αυτή εκφράστηκε με το συλλαλητήριο ειρήνης στην Αθήνα ή η βαλκανική συνάντηση κινημάτων ειρήνης στη Θεσσαλονίκη. "Επέβαλλαν, καταγγέλλει, εμπάργκο και ολοκληρωτική λογοκρισία σε οτιδήποτε αφορά τις φιλειρηνικές δραστηριότητες του λαού".

Η ΠΕΔΥΕ καλεί το λαό να ισχυροποιήσει τη δράση του διεκδικώντας:

- Την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών από το ΝΑΤΟικό στρατό στη Βοσνία.

- Την επιστροφή όλων των πολεμικών πλοίων από την Αδριατική.

- Την ακύρωση δημιουργίας ΝΑΤΟικών στρατηγείων στη Λάρισα.

- Το κλείσιμο των ΝΑΤΟικών βάσεων στην πατρίδα μας.

- Την αποχώρηση από τη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αχαρνών με ψήφισμά της καλεί όλους τους κατοίκους της περιοχής να συστρατευτούν και να απαιτήσουν το σταμάτημα αμερικανοΝΑΤΟικών επεμβάσεων στην περιοχή μας.
ΔΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Ολες μας οι δυνάμεις για την ειρήνη

Την επιθετικότητα του τούρκικου κράτους, που επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή, καταγγέλλει με ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Περάματος.

Στο ψήφισμα του ΔΣ του Περάματος, τονίζεται ότι για μία ακόμα φορά οι "σύμμαχοί" μας ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, αποδείχτηκαν αντίθετοι με τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας, προωθώντας την επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων τόσο στη χώρα όσο και στα Βαλκάνια.

Στο ψήφισμα επίσης δηλώνεται η διαφωνία του ΔΣ με τον εθνικό παροξυσμό των τελευταίων ημερών και δηλώνει την αντίθεσή του με τα πολεμικά σενάρια ορισμένων κύκλων που επιδιώκουν τη ρήξη των δύο γειτονικών λαών.

Επίσης, το ΔΣ καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει τον λαό για όλα τα εθνικά ζητήματα και τους χειρισμούς της. Οι χειρισμοί πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός φιλειρηνικού κινήματος, το οποίο θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις.

Τέλος, το ψήφισμα καταλήγει σημειώνοντας ότι το ΔΣ Περάματος θα διαθέσει όλες του τις δυνάμεις για την Ειρήνη, και τη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς και θα ενώσει τη φωνή του μαζί με όλες τις φωνές που επιδιώκουν ουσιαστική εθνική κυριαρχία στον τόπο, αξιοποιώντας όσο γίνεται τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συγκέντρωση αντίστασης στη Νέα Τάξη Πραγμάτων

Φιλειρηνική συγκέντρωση διοργανώνει στις 19 του Φλεβάρη, στο κινηματοθέατρο "Γαλαξίας", η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας.

Με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση - στην οποία, πιθανότατα, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Ευγγ. Μαχαίρας,πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ - οι Λαρισαίοι φίλοι της ειρήνης θα διαμαρτυρηθούν για την υπόθαλψη της πολεμικής κρίσης στο Αιγαίο από τις ΗΠΑ, που αποσκοπεί στον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας, θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια και θ' απαιτήσουν να μην εγκατασταθούν τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ στη Λάρισα.

Σε σύσκεψη φορέων, που συγκάλεσε η Επιτροπή Ειρήνης στο ξενοδοχείο "ΜΕΤΡΟΠΟΛ" για την καλύτερη προετοιμασία της εκδήλωσης, παραβρέθηκαν οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Γ. Νταφούλης, Θ. Σερδένης ο Φ. Χασιώτης,εκπρόσωπος του δημάρχου Λάρισας, ο Γ. Παττάκης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, ο Ν. Καρανίκας,εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ, η Δήμητρα Παπαστεργίου,πρόεδρος του παραρτήματος της ΟΓΕ, ο Μ. Σαρίμβεης,εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, ο Γ. Μπακλαβάς,πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων, ο Γ. Φιλιππίδης,από το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, ο Ηλ. Καραφύλλης,πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο κ. ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ