ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Συνθήκες ζούγκλας" για το φάρμακο
  • Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά αντιτίθενται στα μέτρα της κυβέρνησης
  • Αρχίζουν σήμερα οι συναντήσεις του υπουργείου Εμπορίου με τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων στο φάρμακο

Αποσπασματικά, πρόχειρα και αναποτελεσματικά χαρακτηρίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης για το φάρμακο οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά με χτεσινές ανακοινώσεις τους. Τα μέτρα αυτά, επισημαίνουν, όχι μόνο δε θα εξυγιάνουν το χώρο του φαρμάκου, αλλά, αντίθετα, θα επιδεινώσουν την ήδη υποβαθμισμένη περίθαλψη με "λίστες", που θα σημάνουν το διαχωρισμό των Ελλήνων πολιτών σε δυο κατηγορίες.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος του Πειραιά (ΦΣΠ) χαρακτηρίζουν ως κορύφωση της προχειρότητας την εξαγγελία της κυβέρνησης για κατάργηση του νόμου 1132/81, που επιβάλλει τη σταθερή τιμή στο φάρμακο και περιορίζει τον αθέμιτο ανταγωνισμό στο χώρο του φαρμάκου. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο παραπάνω νόμος θα καταργηθεί, για να μπορούν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία και να διενεργούν διαγωνισμούς για την προμήθεια φαρμάκων και να έχουν εκπτώσεις. "Η κατάργηση αυτού του νόμου θα δημιουργήσει συνθήκες ζούγκλας στη δημόσια υγεία, τονίζουν οι δυο σύλλογοι. Η αγορά του φαρμάκου θα οδηγηθεί σε υπόγειες συναλλαγές και απάτες κατά των ταμείων. Είναι εντελώς απαράδεκτο να εξομοιώνεται το κοινωνικό αγαθό, που λέγεται φάρμακο με τα κοινά καταναλωτικά αγαθά. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει ανταγωνισμός στη λιανική τιμή των φαρμάκων.

Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε λύση, η οποία δεν αντιμετωπίζει την ουσία του προβλήματος και υποβαθμίζει το κράτος πρόνοιας, τη στιγμή κατά την οποία μάλιστα η πολιτεία αρνείται να λάβει υπόψη τις ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες λύσεις που έχουν προταθεί, όπως η αναβάθμιση του ρόλου του ΕΟΦ και η συμμετοχή του, μαζί με το υπουργείο Υγείας, στη διαδικασία ουσιαστικής ανακοστολόγησης των φαρμάκων. Τέλος, καλούν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα τα εξαγγελθέντα μέτρα.

Οι συναντήσεις

Με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη, αρμόδιο για θέματα εμπορίου συναντιούνται σήμερα οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων και των φαρμακοποιών στα πλαίσια του κύκλου των συναντήσεων, που θα έχει το διάστημα αυτό ο υφυπουργός με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς με το φάρμακο, προκειμένου να τους ενημερώσει από πρώτο χέρι για τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την πολιτική του φαρμάκου.

Πάντως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε απροκάλυπτα ότι στόχος αυτών των ρυθμίσεων είναι η "ενίσχυση του ανταγωνισμού", αλλά αυτή την επιλογή την περιέβαλε με κοινωνικό χαρακτήρα, υποστηρίζοντας ότι θα γίνει εξοικονόμηση 55 δισ. δραχμών για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες η ανακοστολόγηση των 6.500 φαρμακευτικών σκευασμάτων δε θα ξεκινήσει πριν από τον ερχόμενο Ιούνη, ενώ, μαζί με αυτά, εκκρεμούν ήδη 600 νέα σκευάσματα στο υπουργείο για έγκριση τιμής.

Αναμένεται απόφαση τσιμεντοποίησης

"Εντός ημερήσιας διάταξης" θα συζητήσει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας το θέμα με το παρκάκι στη Ρηγίλλης και ο, κατά τα άλλα, "δήμαρχος όλων των Αθηναίων" αναμένεται να συμμορφωθεί με τις "καλλιτεχνικές" απαιτήσεις των Γουλανδρήδων

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας θα απασχολήσει σήμερα το παρκάκι της Ρηγίλλης, που διεκδικεί το ίδρυμα Ε. Γουλανδρή, για να το μετατρέψει σε ιδιωτικό μουσείο σύγχρονης τέχνης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο, κατά τα άλλα, δήμαρχος "όλων των Αθηναίων", Δ. Αβραμόπουλος, στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας θα προσπαθήσει, όπως και παλαιότερα, να περάσει τον εκβιασμό των "μεγάλων αδελφών" και να χαρίσει το παρκάκι της Ρηγίλλης στους Γουλανδρήδες.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνεδρίαση του ΔΣ, το Νοέμβρη, ο δήμαρχος ζήτησε να γίνει ψηφοφορία για το θέμα. Η παράταξη της πλειοψηφίας, σχεδόν στο σύνολό της, ψήφισε υπέρ της καταστροφής του πάρκου. Επειδή, όμως, το θέμα ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης, δεν πέτυχε την απόλυτη πλειοψηφία που χρειαζόταν. Ο δήμαρχος όμως "υποσχέθηκε" ότι θα φέρει το θέμα σε συνεδρίαση εντός ημερήσιας διάταξης και έτσι, με μια σχετική πλειοψηφία, οι Αθηναίοι θα μπορούν να ξεχάσουν το παρκάκι. Αυτό θα προσπαθήσει να κάνει σήμερα, καθώς η παράταξη της πλειοψηφίας έχει εγγράψει το ζήτημα στα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι το Νοέμβρη συστάθηκε διαπαραταξιακή δημοτική επιτροπή για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, προκειμένου "να αποφασίσει ο αθηναϊκός λαός για το ζήτημα". Η Επιτροπή, στις 30/11/95, κατέληξε στο ότι ο δήμος "μόνο ως έκφραση γνώμης θα μπορούσε να απευθυνθεί στους Αθηναίους για το θέμα της ανέγερσης ή όχι του Μουσείου". Γνώμης που, όπως είπε, θα μπορούσε ο δήμος να δεσμευτεί πολιτικά ότι θα την εφαρμόσει. Ακόμα, η Επιτροπή σημείωσε ότι το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τα τέλη του Φλεβάρη, προκειμένου να αποφευχθεί η συνέχιση εργασιών για την ανέγερση του Μουσείου. Παράλληλα, επισήμανε ότι στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος θα πρέπει να γίνει πλήρης ενημέρωση των δημοτών για το θέμα και ότι χρειάζεται κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για τη διενέργειά του. Η δημοτική αρχή φρόντισε να μην προβεί σε καμία ενέργεια, για να διενεργήσει το δημοψήφισμα και αυτό ενώ έχουν περάσει 2,5 μήνες από τότε που κατέληξε σε απόφαση η Επιτροπή.

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις που έχει συνάψει το Ιδρυμα με το κράτος είναι ιδιαίτερα "ευνοϊκές". Οι "ευεργέτες" έχουν φορολογικές απαλλαγές, ευχέρεια από το κράτος να δρουν εν λευκώ, κάλυψη και στήριξη για να τσιμεντοποιήσουν το πάρκο. Το Ιδρυμα, εξάλλου, έχει απαλλαγεί από διάφορους δασμούς και φόρους, όπως την καταβολή ΦΠΑ με το Ν. 2187/94, ενώ θα έχει διοικητική και διαχειριστική αυτονομία βάσει του Ν. 1610/86.

Αντιδράσεις κατοίκων

Κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν ότι είναι σκάνδαλο το να δοθεί η άδεια ανέγερσης, χωρίς το Ιδρυμα να έχει απαντήσει για το ποια έργα θα φιλοξενεί και αν έχει τα λεφτά να ολοκληρώσει το έργο. Τονίζουν τον κίνδυνο τα έργα να μείνουν στη μέση και στο χώρο να χάσκει μια τρύπα, καθώς οι "ευεργέτες" δεν έχουν δεσμευτεί ότι έχουν τα χρήματα για να ολοκληρώσουν το έργο. Εκφράζουν, μάλιστα, την απορία τους για το πώς κυβέρνηση και δήμος Αθηναίων μπορούν να εγγυηθούν ότι το έργο θα ολοκληρωθεί και καλούν τον Δ. Αβραμόπουλο να διασφαλίσει τα συμφέροντα της πόλης και των δημοτών.

Το χρυσάφι της καταστροφής

Οι κάτοικοι δεκατριών κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου αγωνίζονται εναντίον της εγκατάστασης βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας χρυσοφόρων κοιτασμάτων στην Κοινότητα της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής

Κλειστός παρέμεινε και χτες μέχρι αργά το απόγευμα ο εθνικός δρόμος Θεσσαλονίκης - Καβάλας, στο ύψος της διασταύρωσης Σταυρού, από εκατοντάδες κατοίκους 13 κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου, οι οποίοι απ' την Κυριακή διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας χρυσοφόρων κοιτασμάτων στην Κοινότητα της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής.

Οι κάτοικοι πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία του Σταυρού, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην επιτρέψει τη δημιουργία και λειτουργία εργοστασίου χρυσού στη θέση Μαυρόλακκα της Ολυμπιάδας, όπου ήδη υπάρχει μονάδα εμπλουτισμού των Μεταλλείων Κασσάνδρας, αλλά να επιτραπεί μόνο η εξόρυξη των χρυσοφόρων μεταλλευμάτων και μεταφορά τους για χημική επεξεργασία εκτός ορίων των 13 κοινοτήτων του κόλπου.

Στη συγκέντρωση οι πρόεδροι των κοινοτήτων, που συγκροτούν την Επιτροπή Αγώνα, στις ομιλίες τους ανέφεραν πως η μονάδα του χρυσού θα μετατρέψει κυριολεκτικά την περιοχή σε μια τεράστια χαβούζα χημικών αποβλήτων, καθώς από τη σύμβαση για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας με την TVX - GOLD, προβλέπεται ο τετραπλασιασμός του εξορυσσόμενου μεταλλεύματος, επέκταση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων, δημιουργία 4 νέων χημικών εργοστασίων και δημιουργία λατομείων για την εξόρυξη ασβεστόλιθου.

Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας είναι σε συνεχή επαγρύπνηση, καθώς παρατηρήθηκαν κινήσεις από την πλευρά των Καναδών να μεταφέρουν εκ νέου μηχανήματα στην περιοχή. Μάλιστα, έχουν στήσει και μπλόκο στον επαρχιακό δρόμο, εμποδίζοντας την πρόσβαση προς τα μεταλλεία. "Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε και με κανένα τρόπο να λειτουργήσει το εργοστάσιο", δηλώνουν αποφασισμένοι οι κάτοικοι, ενώ ο πρόεδρος της κοινότητας, Νίκος Μήτσιος, προσθέτει πως κανείς δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις για το μέλλον της περιοχής χωρίς να λογαριάζει τη θέληση των κατοίκων της.

Από το πρωί της Κυριακής, επίσης, παρών στην κινητοποίηση ήταν και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γ. Κατσαρός,που εξέφρασε τη συμπαράστασή του στη συγκέντρωση και παρέμεινε δίπλα στους κατοίκους στο σημείο αποκλεισμού της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας μέχρι αργά το απόγευμα. Μέχρι και χτες αργά το βράδυ οι κάτοικοι παρέμεναν στο σημείο αποκλεισμού και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κινητοποίηση μέχρι τη δέσμευση της κυβέρνησης πως δε θα επιτραπεί η λειτουργία του χρυσωρυχείου.

Λεζάντα σελ. 24 1ου θέματος

Οι κάτοικοι των χωριών έκλεισαν το δρόμο Θεσσαλονίκης - Καβάλας

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Τίποτε, χωρίς το δικό σας αγώνα

Τους συγκεντρωμένους κατοίκους επισκέφτηκε την Κυριακή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, και πήγε στη διασταύρωση προς τη Χαλκιδική.

Η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε και ενημερώθηκε απ' την Επιτροπή Αγώνα και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στους κατοίκους.

Το ΚΚΕ, είπε η Αλ. Παπαρήγα, συμμερίζεται τις αγωνίες, συμπαραστέκεται στον αγώνα των κατοίκων και στηρίζει τα αιτήματά τους. "Εχουμε φέρει το θέμα στη Βουλή, πρόσθεσε η Αλ. Παπαρήγα και αν χρειαστεί θα το επαναφέρουμε. Χωρίς όμως, τόνισε, τη δική σας πάλη και τον δικό σας αγώνα δε γίνεται τίποτα. Θεωρούμε πως τέτοιου είδους βιομηχανίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις προστασίας για το περιβάλλον και τους κατοίκους των γύρω περιοχών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ