ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η χώρα του Φιντέλ αντέχει

Στον ηρωικό αγώνα του κουβανέζικου λαού, που επί 37 χρόνια τώρα παλεύει - όπως ο Δαβίδ τον Γολιάθ - κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, αναφέρθηκε η Αννα Μαρία Γκονζάλες Σοάρες,πρέσβειρα της Κούβας στη χώρα μας, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το παράρτημα Τρικάλων του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης "Αχίλλειο".

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στην επανάσταση στην Κούβα και στις συνεχείς προσπάθειες του ιμπεριαλισμού να την ανατρέψει. Τόνισε ότι ο αγώνας του κουβανέζικου λαού να κρατηθεί ελεύθερος και να διατηρήσει το σοσιαλισμό του δυσκόλεψε μετά το 1990, αφού, μετά την πτώση του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, έκλεισαν οι αγορές των προϊόντων και ταυτόχρονα οι ΗΠΑ σκλήρυναν τη στάση τους, ελπίζοντας ότι τώρα θα είναι εύκολη η πτώση και της Κούβας. Ομως, η "χώρα του Φιντέλ" αντέχει. Εγιναν κάποιες τροποποιήσεις στον οικονομικό τομέα, αλλά καθόλου δεν αλλάζει ο σοσιαλιστικός της προσανατολισμός και χαρακτήρας του συστήματος.

Η πρέσβειρα έκανε ειδική αναφορά στην επαναστατική προσφορά του Τσε Γκεβάρα - στην εκδήλωση προβλήθηκε ταινία από τη δράση του - τόνισε ότι οι Κουβανοί θα συνεχίσουν το σοσιαλιστικό δρόμο τους, ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες και ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον ελληνικό λαό για την πολύπλευρη συμπαράστασή του στην Κούβα.

Ο Στ. Παιδής παρέδωσε, εκ μέρους του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, στην πρέσβειρα μια επιταγή 300.000 δραχμών και τόνισε ότι οι Τρικαλινοί και όλος ο ελληνικός λαός θα συνεχίζουν με κάθε τρόπο και μέσο να ενισχύουν τον λαό της Κούβας, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του κουβανέζικου λαού κατά των ιμπεριαλιστών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των αρχών της πόλης, πολλών μαζικών φορέων του νομού και πλήθος φίλων της Κούβας.

Ξεπούλημα

Η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου, για τη μετοχοποίηση του 8% των μετοχών του ΟΤΕ, συνιστά την τρίτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησής του σε διάστημα δυόμισι χρόνων. Η επιμονή αυτή επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, την πρόσδεση των δύο κύριων εκφραστών του πολιτικού μας συστήματος στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην εξυπηρέτηση - παρά τις δευτερεύουσες διαφορές τους στους τρόπους που το κάνουν - των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Οι προγραμματικές δηλώσεις του "νέου" πρωθυπουργού για το ζήτημα της μετοχοποίησης δεν ήταν παρά ο αντίλαλος αντίστοιχων δηλώσεων του Στέφανου Μάνου, όταν η ΝΔ κατέθετε το δικό της νομοσχέδιο.

Οι απολογητές της μετοχοποίησης - ιδιωτικοποίησης ισχυρίζονται ότι έτσι εξασφαλίζονται στον ΟΤΕ αναγκαία και φθηνά κεφάλαια από το Χρηματιστήριο. Ομως, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία, που η ίδια η διοίκηση παραθέτει στο πενταετές Επιχειρησιακό Σχέδιο, ο Οργανισμός δεν έχει ανάγκη ξένων κεφαλαίων, αφού το πρόγραμμα των επενδύσεων αυτοχρηματοδοτείται από τα κέρδη του. Αλλωστε, πόσο "φθηνά" μπορεί να είναι τα κεφάλαια του Χρηματιστηρίου, όταν η συνολική χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ, με την οποία εισάγεται σήμερα, δε θα ξεπερνάει ούτε τη μισή αξία της αποτίμησης που έκανε το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση; Πώληση κοψοχρονιάς... Αυτά είναι τα φθηνά κεφάλαια του Χρηματιστηρίου. Ολα τ' άλλα είναι δικομματικές επινοήσεις.

Προσαρμογή στον ανταγωνισμό, αποτελεσματικότητα, πολιτική ανάπτυξης και προϋποθέσεις απασχόλησης είναι οι υπόλοιπες μαγικές λέξεις, που επιστρατεύονται από τους εταίρους του δικομματισμού, για να δικαιολογήσουν τ' αδικαιολόγητα. Αλλά είναι φανερό πως οι όροι του ανταγωνισμού, που υιοθετούνται στα πλαίσια της ΕΕ, σημαίνουν ακριβώς το αντίθετο. Ασυδοσία των πολυεθνικών σε βάρος των δημόσιων οργανισμών, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε ολιγοπώλια και σε ό,τι αυτά συνεπάγονται. Οσο για την "αποτελεσματικότητα" και την "ανάπτυξη", που θα φέρει η είσοδος στον ΟΤΕ του ιδιωτικού κεφαλαίου, ας κοιτάξουν τις εκατοντάδες των καταχρεωμένων προβληματικών, τα δανεικά κι αγύριστα που βάζουν στο χέρι από τη φορολογία του ελληνικού λαού. Είναι τα γνωστά συμφέροντα, που μέσω των προμηθειών λυμαίνονταν τον ΟΤΕ τόσα χρόνια και ο Ελληνας πολίτης "πλήρωνε τη νύφη" των αδικαιολόγητων αυξήσεων στα τιμολόγια. Τώρα που τα συμφέροντα αυτά θα πατήσουν άμεσα το πόδι τους στον ΟΤΕ - κατέχοντας και θέσεις στη διοίκηση του Οργανισμού - ποιο θα είναι το όφελος της κοινωνίας, αφού η μεγιστοποίηση των δικών τους κερδών είναι το ύψιστο κοινωνικό τους κριτήριο..; Τέλος, ποιες νέες θέσεις εργασίας μάς υπόσχονται, όταν είναι δεδομένη η μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ μέχρι και 40% τα επόμενα χρόνια; Μείωση, που θα θίξει και την εγχώρια βιομηχανία, αφού οι ξένοι επενδυτές "θ' απαιτήσουν" το δικό τους μερίδιο στις παραγγελίες τηλεπικοινωνιακού υλικού του Οργανισμού.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ γνωρίζουν πολύ καλά, από την ίδια τους την εμπειρία, ότι τα επιχειρήματα αυτά είναι "στάχτη στα μάτια του κόσμου"... Με τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις ενάντια στη μετοχοποίηση παλεύουν, όχι μόνο για τα δικά τους συμφέροντα, αλλά και για τα συμφέροντα ολόκληρης της κοινωνίας.

Συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τον ΥΕΘΑ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,μετά από πρόσκληση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γερ. Αρσένη,θα επισκεφθεί την Παρασκευή 16-2-96,στις 11 π.μ., το ΥΕΘΑ με σκοπό την ενημέρωσή της γύρω από την υπόθεση των βραχονησίδων ΙΜΙΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ