ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σιωπηλοί εραστές

Μια εκπληκτική, συγκλονιστική, τρυφερή, αλλά σκληρή ταινία θα μας παρουσιάσει η ΕΤ-1 στις 00.50. Μια εξαιρετική ταινία, που έρχεται από τη μακρινή Κίνα, για να μας δώσει μια υπέροχη ερωτική ιστορία. Πρόκειται για το αριστούργημα του Ζαν Γιμού, "Ζου Ντου, σιωπηλοί εραστές", που θα μας γυρίσει στην Κίνα του 1920 και θα αφηγηθεί την ιστορία μιαςπανέμορφης νέας γυναίκας, που παντρεύεται έναν ηλικιωμένο πλούσιο άντρα. Εναν άντρα άτεκνο και σκληρό, που έχει υιοθετήσει έναν νέο άνδρα. Ο στείρος, κακός, δύστροπος, δύσπιστος, φιλάργυρος και πανάθλιος γέρος φέρεται σε όλους σκληρά. Και στη γυναίκα του και στο γιο του. Κάποια στιγμή το χαμόγελο του έρωτα φωτίζει τις παγωμένες καρδιές των δυο ανθρώπων. Θα νιώσουν στην αρχή μια κατανόηση, μια τρυφερότητα και έπειτα τα βέλη του έρωτα θα πέσουν πάνω τους σαν αιχμηροί καταρράκτες. Κάποια στιγμή, ο γέρος θα τους πιάσει επ' αυτοφώρω, θα τους τυραννήσει όσο δεν περιγράφεται, όχι από πληγωμένη αγάπη ή έστω εγωισμό, δεν είναι σε θέση να νιώσει τέτοια αισθήματα, απλά και μόνον από σαδισμό. Ο καρπός του έρωτά τους, ένα παιδί που ο ίδιος παριστάνει ή και πιστεύει ότι είναι δικό του, τον μισεί. Και αυτό το παράξενο, το τρομερό παιδί θα καταστρέψει τους πάντες και τα πάντα. Και τον γέρο και τους φυσικούς του γονείς. Ολη η δράση εκτυλίσσεται μέσα σ' ένα συγκεκριμένο χώρο, στη βιοτεχνία βαφής ρούχων, με το κόκκινο και το κίτρινο χρώμα να συμπρωταγωνιστούν στη σημαντική αυτή δημιουργία.

Από το SEVEN X, στις 22.00, "Ο νεαρός κύριος Λίνκολν" του Τζον Φορντ.

Ο νεαρός Λίνκολν, δικηγόρος σε μια επαρχιακή πόλη, υπερασπίζεται δυο αδέλφια που κατηγορούνται για φόνο. Πρόκειται για έναν ύμνο στην αγροτική και επαρχιακή ζωή της Αμερικής, αλλά και έναν ύμνο στην ιδέα της δικαιοσύνης. Μια απλή, τρυφερή, γλυκιά και όμορφη ταινία του Φορντ, που βλέπεται με ενδιαφέρον. Με τον Χένρι Φόντα.

Από την ΕΤ-3, στις 22.00, "Αλλάζοντας ζωή" του Τζόναθαν Σάνγκερ.

Η Εβελιν, μετά το θάνατο του άνδρα της, ακολούθησε μια αυστηρή πειθαρχημένη ζωή. Σκληρή δουλιά, καθημερινή άσκηση και εκκλησία. Ακόμη και η σχέση της με τον γιο της έχει κάπως χαλαρώσει και μοιάζει και αυτή πειθαρχημένη. Οι φίλοι της ανησυχούν γι' αυτήν. Μια δυσάρεστη είδηση την κάνει να αλλάξει στάση και συμπεριφορά. Αποφασίζει να το ρίξει έξω, πολύ έξω, όσο δεν περιγράφεται. Ο λόγος είναι απλός και σκληρός. Θα ζήσει μόνον έξι μήνες ακόμη, διότι πάσχει από μια ανίατη ασθένεια. Θα πεθάνει, έτσι λοιπόν, για πρώτη φορά αρχίζει να ζει... Με την Μπέτι Γουάιτ.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 03.00 "Ο Μεγάλος εραστής" του Νόρμοντ Μακ Λιοντ.Ε, ώρα είναι γελάσουμε, έστω και αν είναι πολύ αργά. Για γέλια ποτέ δεν είναι αργά, μόνο για δάκρυα δε μας παίρνει η ώρα. Μια καλή κωμωδία, που αφηγείται την παλαβομάρα ενός ράφτη που παριστάνει τον Καζανόβα, για να δοκιμάσει την πίστη της γυναίκας που αγαπάει, την πίστη μιας αρραβωνιασμένης αριστοκράτισσας και ψηλομύτας. Ο Βίνσεντ Πράις, γνωστός ως κόμης Δράκουλας, στο ρόλο του μεγάλου κλέφτη και ράφτη... γυναικείων καρδιών και ψυχών είναι εξαιρετικός, όσο και απίστευτος. Με τρελές σκηνές, απίθανες παρεξηγήσεις, με φόντο την υγρή, γοητευτική Βενετία, όλα μοιάζουν όμορφα, ευχάριστα και κωμικά.

Ιστορία αγάπης

Μια δυνατή, ερωτική ιστορία, τη δική της ιστορία, έρχεται να μας διηγηθεί Ολγα Ιβίνσκαγια, η "Λάρα" του Δρ. Ζιβάνγκο. Μέσα στο ντοκιμαντέρ που διαρκεί 90 λεπτά και που θα προβληθεί από την ΕΤ - 1 στις 16.20, ακούμε την ίδια την αγαπημένη του Λάρα να περιγράφει και να εξηγεί πόσα είναι αληθινά και πόσα φανταστικά στην ομώνυμη ταινία. Πόσα από αυτά που αφηγείται η ταινία έζησε, και πόσα πολλά ακόμη θα ήθελε να είχε ζήσει με τον Ρώσο ποιητή και συγγραφέα Πάστερνακ. Πρόκειται για ιστορία αγάπης, γεμάτη τρυφερότητα, πάθος και τραγικότητα συνάμα. Η σκηνοθεσία είναι του Γιούρα Χερτζ.

Σινεμά ο έρωτας

Στα εκατό συγκλονιστικά χρόνια της πορείας της 7ης Τέχνης, ο κινηματογράφος ασχολήθηκε με πολλά θέματα. Το πιο αγαπημένο θέμα του, όπως είναι φυσικό, άλλωστε, ήταν και είναι ο έρωτας. Από την οθόνη πέρασαν και έλαμψαν τα πιο όμορφα τα πιο λαμπερά αστέρια που σχεδόν πάντα, ερωτεύονταν με πάθος, κεραυνοβόλα, παράφορα, ιδιοτελώς, επιπόλαια αλλά και αιώνια. Με την ευκαιρία των εκατό χρόνων του κινηματογράφου και την εισαγόμενη γιορτή του Αγιου Βαλεντίνου, η εξαιρετική εκπομπή "Οι δημοσιογράφοι προτείνουν": "Σινέ Ερως" στην ΕΤ - 1 στις 20.00. Ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις ωραιότερες ερωτικές σκηνές όλων των εποχών, που άφησαν εποχή, αλλά και να συνειδητοποιήσει, ότι ο έρωτας είναι πανταχού παρών, τα πάντα πληρών, και ανίκητος στη μάχη που δίνει ο άνθρωπος με τον ίδιο του τον εαυτό. Η σκηνοθεσία είναι του Σίμου Βαρσαμίδη, στηριγμένη σε μια ιδέα και στη δημοσιογραφική επιμέλεια του Κώστα Γιαννόπουλου και στο ρεπορτάζ της Εύας Μπούρα. Θα μιλήσουν οι: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Πέτρος Φυσσούν, Θέμις Μπαζάκα, Αντζελα Γκερέκου.

Σκηνή από την ταινία "Ζου Ντου, σιωπηλοί εραστές", που προβάλλει η ΕΤ-1 στις 00.50

Ωρα για βιβλίο

Από την ενημερωτική σειρά για το βιβλίο "Αξιον Εστί", που επιμελείται και παρουσιάζει ο Βασίλης Βασιλικός θα δούμε σήμερα τους: Αρη Μαραγκόπουλο με το βιβλίο του, "Πορτρέτο θλιμμένου άνδρα σε τρένο" (Εκδόσεις "Σμίλη"), Ελισάβετ Παπαδοπούλου με το βιβλίο της "Hotel Βικτώρια" (Εκδόσεις "Πανός"), Γιώργο Λενάρδο με το βιβλίο του "Εύα" (εκδόσεις "Νέα σύνορα"), Αννα Σωτρίνη με το βιβλίο της "ο άνδρας που δεν αγαπούσε" (εκδόσεις "Μικρός πλανήτης"). Ειδική καλεσμένη της εκπομπής θα είναι η Βαλεντίνη Ποταμιάνου. Από την ΕΤ - 2, στις 19.30



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ