ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
"Ραντεβού" πρόκρισης στο ΟΑΚΑ

ΠΑΟ και ΑΕΚ, καθόλου... ερωτευμένοι, θα διεκδικήσουν την πρόκριση. Απόλλωνας και ΠΑΟΚ είναι φαβορί, αμφίρροπο ματς στο Βύρωνα ανάμεσα σε Αθηναϊκό και Αρη

Ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων διεξάγονται οι επαναληπτικοί αγώνες του Κυπέλλου, από τους οποίους θα κριθεί ή θα οριστικοποιηθεί η πρόκριση στην ημιτελική φάση.

Στα τρία από τα τέσσερα παιχνίδια (θεωρητικά) η πρόκριση έχει επιλέξει τον... εκλεκτό της. Επειδή, όμως, και αυτή, όπως και η μπάλα, είναι γένους θηλυκού κανείς δεν πρέπει να είναι απόλυτος. Μπορεί μπάλα και πρόκριση να... φλέρταραν μαζί του πριν από 15 μέρες, όμως η "απιστία" είναι συχνό φαινόμενο στο ποδόσφαιρο.

Τη μερίδα του λέοντος στο ενδιαφέρον των φιλάθλων σαφέστατα κατέχει το παιχνίδι του ΟΑΚΑ ανάμεσα στον ΠΑΟ και την ΑΕΚ, αν και από πλευράς αποτελέσματος περισσότερο αμφίρροπος είναι ο αγώνας του Βύρωνα μεταξύ Αθηναϊκού - Αρη. Η Ξάνθη υποδέχεται τον Απόλλωνα, που με το 4 - 0 της Ριζούπολης αισθάνεται άνετα, όπως και ο ευνοημένος της κλήρωσης ΠΑΟΚ, ο οποίος αντιμετωπίζει τα Τρίκαλα με τον αέρα του 3 - 0.

Η ελπίδα ζωντανή στον ΠΑΟ

Παρά το "βαρύ" 3 - 1 της Ν. Φιλαδέλφειας, ο Παναθηναϊκός θα παραταχθεί σήμερα με την ελπίδα ζωντανή. Οι "πράσινοι" δεν παραγνωρίζουν ότι πρέπει να πετύχουν δύο γκολ χωρίς να δεχτούν κανένα, εγχείρημα δύσκολο με αντίπαλο την πρωτοπόρο, αλλά όχι απίθανο, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν. Το σημερινό παιχνίδι αποτελεί επίσης "κόμβο" μετά τις πρόσφατες άσχημες εμφανίσεις με ΑΕΚ, Ξάνθη, Εδεσσαϊκό. Η πρόκριση θα λειτουργήσει ως καταπραϋντικό. Αντίθετη εξέλιξη μάλλον θα οξύνει το ήδη βεβαρημένο κλίμα στην Παιανία.

Ο Ρότσα αναμένεται να ξεκινήσει με τους: Βάντσικ, Αποστολάκη, Ουζουνίδη, Γ. Χ. Γεωργιάδη, Καλλιτζάκη, Γ. Σ. Γεωργιάδη, Μπορέλι, Αλεξούδη, Βαζέχα, Μαραγκό, Δώνη.

Σοβαρότητα ζητά ο Μπάγεβιτς

Αποφασισμένοι να μην παρασυρθούν από το πλεονέκτημα που τους παρέχει το σκορ της πρώτης συνάντησης και να μπουν σε περιπέτειες, δηλώνουν οι "κιτρινόμαυροι". Το επεισόδιο της Πάτρας αποτελεί ήδη παρελθόν και στόχος όλων είναι η πρόκριση. Μπάγεβιτς και παίχτες συμφωνούν ότι θα πρέπει να παίξουν το ίδιο σοβαρά και πειθαρχημένα για να πανηγυρίσουν την πρόκριση.

Μάλιστα, οι ποδοσφαιριστές (και όχι μόνο), ανεξάρτητα αν δεν το δηλώνουν, θέλουν σήμερα να απαντήσουν με νίκη - πρόκριση στην ανακοίνωση των "πράσινων" συναδέλφων τους αναφορικά με τον Μπάγεβιτς. Η αρχική ενδεκάδα της ΑΕΚ θα είναι: Ατματζίδης, Μπορμπόκης, Βλάχος, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Κωστή, Κετσπάγια, Σαβέβσκι, Μπατίστα, Τσάρτας, Κασάπης.

Τα άλλα ματς

Με ανεβασμένη ψυχολογία από την ισοπαλία με τον ΠΑΟ, οι "λόρδοι" υποδέχονται στο Βύρωνα τον Αρη. Ο Μπάμπης Τεννές μπορεί στις δηλώσεις του να εμφανίζεται συγκρατημένος, πιστεύει όμως (και το μεταφέρει και στους παίχτες του) ότι το 2 - 1 του πρώτου αγώνα είναι ανατρέψιμο. Θα απουσιάσουν σίγουρα οι Μπούτζουκας, Μόνος, Ζώταλης (τραυματίες), Σπίνουλας (τιμωρημένος). Αμφίβολοι παραμένουν οι Χατζηαγγελής, Κακλαμάνος, ενώ επανέρχονται οι Κουζέγια, Τσιρώνης.

Από την άλλη, ο Αρης δεν έχει αγωνιστικά προβλήματα και σήμερα θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί το σκορ του πρώτου αγώνα. Για τους "κιτρινόμαυρους" του βορρά το κύπελλο είναι η μοναδική ευκαιρία διάκρισης, αφού στο πρωτάθλημα δεν πάνε καθόλου καλά.

Μια δυνατή προπόνηση, ενόψει του αγώνα με τον ΟΦΗ για το πρωτάθλημα, αποτελεί για την Ξάνθη το παιχνίδι με τον Απόλλωνα. Το 4 - 0 δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και όλοι επιζητούν καλή εμφάνιση και νίκη για το γόητρο. Ο Απόλλωνας θα παραταχθεί χωρίς άγχος αφού φρόντισε να το... διώξει από τη Ριζούπολη. Ο Παθιακάκης, μάλλον, θα ξεκουράσει και ορισμένους βασικούς.

Τα ίδια σχεδόν ισχύουν και για τον αγώνα των Τρικάλων. Η τοπική ομάδα ενδιαφέρεται μόνο για μια νίκη, που θα βοηθήσει την ψυχολογία των παιχτών αφού το 3 - 0 στην Τούμπα δε μοιάζει ανατρέψιμο. Ο "δικέφαλος" από την άλλη αντιμετωπίζει το κύπελλο ως εφαλτήριο για την ανάκαμψή του. Ο Μ. Μπέλλης ζητάει καλή εμφάνιση και αρκετά γκολ, τα οποία θα ανεβάσουν την ψυχολογία, ενόψει της δύσκολης προσπάθειας στο πρωτάθλημα.

Εκτός από τον αγώνα Ξάνθης - Απόλλωνα (2.30), όλα τα παιχνίδια θα αρχίσουν στις 3.00.

Ενσταση ο Πανιώνιος

Ενσταση κατέθεσε χτες ο Πανιώνιος στον αθλητικό δικαστή κατά του κύρους του αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Οι Νεοσμυρνιώτες ζητούν την κατοχύρωση του παιχνιδιού υπέρ τους με 2-0, διαφορετικά την επανάληψή του σε ουδέτερο γήπεδο, 100 χλμ. μακριά από την Τούμπα.

Στηριζόμενος βασικά στον τραυματισμό του ποδοσφαιριστή Βακαλόπουλου από σιδερολοστό, ο οποίος εκτοξεύτηκε από τον εξέδρα, ο Πανιώνιος επικαλείται μείωση της αγωνιστικής του δύναμης και δημιουργία άνισων όρων και συνθηκών τέλεσης του αγώνα.

Οι λόγοι που παρουσιάζει ο Πανιώνιος δεν υπάρχουν σ' αυτούς, που, κατά τον ΚΑΠ, θεωρούνται απαραίτητοι για την υποβολή ένστασης, όμως οι Νεοσμυρνιώτες θεωρούν πως τα γεγονότα αφορούν το κύρος του αγώνα και έτσι πρέπει να δικαιωθούν.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ -ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
Ο Αθηναίος διαιτητής κ. Παπαπέτρου θα σφυρίξει στο σημαντικότερο ματς

Ο Αθηναίος διαιτητής κ. Παπαπέτρου θα σφυρίξει στο σημαντικότερο ματς της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α Εθνικής, στο Φάληρο, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Αρη. Στα άλλα ματς κληρώθηκαν: Καλαμάτα - Ηρακλής, Βλάχος, Λάρισα - Εδεσσαϊκός, Παπαχίτζιος, ΑΕΚ - Εθνικός, Ζαχαριάδης, Ξάνθη - ΟΦΗ, Ζαχείλας, Ιωνικός - Παναχαϊκή, Παπατριανταφύλλου, Αθηναϊκός -Απόλλωνας, Παπαδάκος, Πανιώνιος - Παναθηναϊκός, Σπανέας, ΠΑΟΚ - Πανηλειακός, Φασόλης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Πειραϊκά "τραπεζώματα"

Ο Τ. Περσίας παρέθεσε δείπνο στους παίκτες για τη γιορτή του. Καλό κλίμα στο λιμάνι

Βραδιά κεφιού σήμερα στον Ολυμπιακό. Ο προπονητής Τάκης Περσίας πρώτα θα γυμνάσει τους παίκτες στου Ρέντη στη 1 το μεσημέρι, στη συνέχεια θα "κατασκοπεύσει" τον Αρη στον αγώνα Κυπέλλου με τον Αθηναϊκό και το βράδυ θα τους... τραπεζώσει με την ευκαιρία της ονομαστικής του γιορτής. Το κλίμα στην πειραϊκή ομάδα είναι πολύ καλό, αφού το... στραβοπάτημα στον Πύργο πέρασε χωρίς αγωνιστικές συνέπειες. Αναφερόμενος στη βαθμολογική απώλεια, ο Τ. Περσίας είπε: "Ευτυχώς που έφεραν ισοπαλία οι άλλοι δύο διεκδικητές, διότι αν κέρδιζαν δε θα είχαμε κανένα περιθώριο για άλλη γκέλα. Πρέπει στη συνέχεια να προσέξουμε ακόμη περισσότερο, αν θέλουμε να διεκδικήσουμε τον τίτλο". Ο Ιλια Ιβιτς συμπληρώνει: "Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για 14 ντέρμπι. Οπως αποδείχτηκε το περασμένο Σάββατο, οι μικροί κάνουν τις ζημιές. Δεν αρκεί να κερδίζουμε μόνο τα ντέρμπι".

Ο Τάκης Γκώνιας πήρε χτες εξιτήριο από το νοσοκομείο. Ο άτυχος μέσος θα έχει νάρθηκα στο πόδι για 45 μέρες. Χτες επίσης, γυμνάστηκαν κανονικά οι Ιβιτς, Γιουσκόβιακ, που γύρισαν τραυματίες από τον Πύργο. Αντίθετα, δεν προπονήθηκε ο Πέτρος Μαρινάκης, που είχε πυρετό για καθαρά προληπτικούς λόγους.

ΠΟΛΟ
Η πιο μεγάλη μέρα του "πολέμου"

Η Εθνική αντιμετωπίζει την Κούβα. Με νίκη, η πρόκριση στην Ατλάντα είναι σχεδόν σίγουρη

Η νίκη είναι μονόδρομος σήμερα για την Εθνική πόλο, που στις 12.30 το μεσημέρι θα αντιμετωπίσει την Κούβα στα πλαίσια της δεύτερης φάσης του προολυμπιακού τουρνουά που γίνεται στο Βερολίνο. Το πρώτο βήμα για την πρόκριση στην Ατλάντα έγινε, αφού οι παίκτες του Κούλη Ιωσηφίδη μετράν τρεις νίκες που τους έφεραν στην πρώτη θέση στον 1ο όμιλο με 6 βαθμούς. Στο νέο όμιλο η Ελλάδα και να χάσει τα τρία παιχνίδια από Κούβα, Αυστραλία, Γιουγκοσλαβία, θα έχει και πάλι την ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκριση σε αγώνα κατάταξης. Το αβαντάζ για την ομάδα μας είναι ότι μπαίνει στη δεύτερη φάση με συν 4 βαθμούς. Ο τεχνικός Κ. Ιωσηφίδης τονίζει: "Κάναμε ένα σταθερό βήμα στην πρώτη φάση. Χρειάζεται πολλή δουλιά για να φτάσουμε το στόχο μας. Ο σημερινός αγώνας με την Κούβα είναι καθοριστικός. Αν κερδίσουμε, θα είμαστε με το ένα πόδι στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα". Στον άλλο όμιλο θα παλέψουν για την πρόκριση οι: Ολλανδία, Ρουμανία, Ουκρανία, Καζαχστάν, Βουλγαρία, Σλοβακία.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Δυο ελληνικά σκάφη στο Παγκόσμιο

Με δυο πληρώματα θα πάρει μέρος η χώρα μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοϊας ανοιχτής θάλασσας, που θα γίνει τον Ιούλη στο Σαρωνικό. Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας (ΝΟΕ), Γιώργος Ανδρεάδης, έκανε γνωστό ότι θα τρέξουν περίπου 10 - 15 σκάφη τύπου ILC 40, τα οποία είναι πολύπλοκα και χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα για να κατασκευαστούν. Εχουν πληρώματα 10 ατόμων και είναι αγωνιστικά ανοιχτής θάλασσας. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 8 Ιούλη με δυο αγώνες όρτσα - πρύμα και την επομένη ο μεγάλος αγώνας ανοιχτής θάλασσας που θα διαρκέσει δυο μέρες. Υστερα από μια μέρα ξεκούραση, στις 12 του Ιούλη, θα γίνουν πάλι δυο αγώνες όρτσα - πρύμα και στις 13 θα γίνει ένας μικρός αγώνας ανοιχτής θάλασσας, ενώ στις 14, τελευταία μέρα, θα γίνει αγώνας τριγώνου. Τα ελληνικά σκάφη θα είναι του Γιώργου Ανδρεάδη και του Γιάννη Κωστόπουλου και η διοργάνωση θα στοιχίσει περίπου 15 εκατομμύρια δραχμές. Το ποσό θα καλύψει εξ ολοκλήρου ο ΝΟΕ, αφού δε ζητήθηκε ενίσχυση από την πολιτεία.

ΧΑΝΤ-ΜΠΟΛ

Η 17η αγωνιστική στην Α1 κατηγορία ανδρών του χάντμπολ διεξάγεται σήμερα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα παιχνίδια: Ιωνικός - Ολυμπιακός Κερ. (20.00), Σχ. Ξυνή - Κιλκίς (17.00), Βέροια - ΒΑΟ (17.00, ΕΤ-3), Φίλιππος - Αρχέλαος (18.30), Αθηναϊκός - Δούκας (19.30), Βριλήσσια - Πανιώνιος (18.00).

Ο Κρίστοφ Βαζέχα θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπος, για μια ακόμη φορά, με τον Μιχάλη Βλάχο

Στον δεύτερο όμιλο της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος παίδ

Στον δεύτερο όμιλο της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος παίδων, που θα γίνει 29 Απριλίου - 11 Μαϊου στην Αυστρία, κληρώθηκε η Ελληνική ομάδα. Αντίπαλοι της είναι οι αντίστοιχες Ρουμανίας, Ουκρανίας, Γερμανίας και Ολλανδίας. Τους υπόλοιπους ομίλους αποτελούν:

1ος: Ιρλανδία, Αυστρία, Σκοτία, Πορτογαλία, Δανία, Πολωνία.

3ος: Γαλλία, Κροατία, Ισπανία, Γιουγκοσλαβία, Μάλτα, Αρμενία.

4ος: Αγγλία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο ή Σλοβακία, Τουρκία, Ισραήλ ή Ιταλία.

Παραμένει ο Πολυχρονίου

Ως την λήξη του συμβολαίου του ο Κ. Πολυχρονίου θα παραμείνει στην εθνική. Αυτό αποφάσισε κατά πλειοψηφία χθες η Τεχνική Επιτροπή (ΤΕ) της ΕΠΟ. Πρόταση μελών για τον Φοιρό απορρίφθηκε γιατί ο βορειελλαδίτης τεχνικός δεν έχει δίπλωμα. Η πρόσληψη βοηθού προπονητή και οι αλλαγές στα υπόλοιπα εθνικά συγκροτήματα θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση της ΤΕ.

Εν τω μεταξύ χθες αντιπροσωπεία της ΕΠΟ συναντήθηκε με τον υφυπουργό αθλητισμού Α. Φούρα για το θέμα του καταστατικού. Ο υφυπουργός πρότεινε επαναξέταση των σημείων που δημιουργούν προβλήματα κάτι το οποίο δεν δέχεται η ομοσπονδία. Μάλιστα το Σαββατοκύριακο θα ενημερωθεί σχετικά η ΟΥΕΦΑ.

  • Αναβλήθηκε από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ για τις 23/2 η εκδίκαση της έφεσης Τροχανά, ύστερα από αίτημα του προέδρου της ΑΕΚ.
ΠΑΛΗ
Ρεκόρ συμμετοχών στο "Ακρόπολις"

Το φετινό διεθνές τουρνουά "Ακρόπολις", σε ελληνορωμαϊκή και ελευθέρα πάλη, ξεπερνά κάθε προσδοκία στις συμμετοχές του. Αυτές ξεπέρασαν τις 25, όπου μεταξύ άλλων είναι και τα μεγαθήρια του αθλήματος. Συγκεκριμένα, ήδη, στην Ελλάδα βρίσκονται οι αποστολές Ιταλίας, Μολδαβίας, με επικεφαλής τον γίγαντα ολυμπιονίκη και παγκόσμιο πρωταθλητή των 130 κιλών Σερκέι Μουρέικο, της Κορέας και της Αρμενίας με όλους τους πρωταθλητές τους και προπονούνται κανονικά με τις δικές μας εθνικές ομάδες σε ΟΑΚΑ και Μαραθώνα. Αναμένονται ακόμη και οι ομάδες των: Ρωσίας, Κίνας, ΗΠΑ, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ιαπωνίας, Ουγγαρίας κ.ά.

Συνολικά θα λάβουν μέρος 250 παλαιστές. Οι αγώνες που θα διεξαχθούν από 23-25 του μήνα στο κλειστό γυμναστήριο της Ηλιούπολης είναι αφιερωμένοι στη μνήμη του αξέχαστου αντιπροέδρου της ΦΙΛΑ, Βύρωνα Καραγιάννη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ