ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κατ' αρχήν συμφωνία Γιλμάζ - Ερμπακάν!

Γιλμάζ και Ερμπακάν πιθανότατα σήμερα ανακοινώνουν την απόφαση, για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

ΑΓΚΥΡΑ. -

Η είδηση έπεσε περίπου ως κεραυνός εν (όχι και τόσο) αιθρία: ο αρχηγός του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, και ο ηγέτης του Ισλαμιστικού Κόμματος της Ευημερίας, Νετσμεντίν Ερμπακάν, κατ' αρχήν συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, στην οποία θα ασκήσουν την πρωθυπουργία εκ περιτροπής, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη και στα δύο κόμματα.

Η είδηση, την οποία μετέδωσε χτες βράδυ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανατρέπει άρδην τις προβλέψεις που ήθελαν τον Ερμπακάν να αρνείται την πρόταση του εντολοδόχου, Μεσούτ Γιλμάζ, για "συγκατοίκηση" των δύο κομμάτων.

Στις συνομιλίες των δύο ανδρών, οι οποίες ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα, ο Γιλμάζ ουσιαστικά έπαιξε το τελευταίο του χαρτί. Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της πρώτης συνάντησης των δύο ανδρών, χτες, ο ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας τόνισε πως "γνωρίζουμε ότι ο λαός θέλει να σχηματιστεί κυβέρνηση το νωρίτερο δυνατό, αλλά είναι αναγκαίο να προετοιμαστούμε πολύ προσεκτικά".

Σήμερα, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θεωρείται βέβαιη η ανακοίνωση του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από τους δύο άνδρες. Πρώτος πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα είναι ο Μεσούτ Γιλμάζ, παρότι ο Ερμπακάν επέμενε (κάτι που, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, υπήρξε διαπραγματευτικό τρικ) ότι αυτός θα έπρεπε να πρωθυπουργεύσει σε κάθε περίπτωση.

Ελιγμός για το θέμα των υδάτων

Η τουρκική διπλωματία ισχυρίστηκε χτες ότι η Συρία χρησιμοποιεί το θέμα των υδάτων προκειμένου να υποβαθμιστεί η βοήθεια που παρέχει η Δαμασκός στο Εργατικό Κόμμα των Κούρδων της Τουρκίας (ΡΚΚ). Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Αγκυρα, κάλεσε τη Συρία να συλλάβει και να εκδώσει "τον ηγέτη και άλλα στελέχη του ΡΚΚ". Ο ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπνουλάχ Οτσαλάν, γνωστός ως Απο, πιστεύεται ότι έχει τη βάση του στη Συρία ή στην κοιλάδα Μπεκάα στο Λίβανο, η οποία ελέγχεται από τη Συρία.

Η Δαμασκός, ως γνωστό, έχει ζητήσει από τον αραβικό Σύνδεσμο να συζητήσει το θέμα των υδάτων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στην επόμενη σύνοδό του, ενώ τον περασμένο Δεκέμβρη έξι χώρες του Κόλπου και η Αίγυπτος επέκριναν την Τουρκία επειδή προχώρησε στην κατασκευή φραγμάτων χωρίς προηγούμενες συνομιλίες με τη Συρία και το Ιράκ.

ΒΟΣΝΙΑ
Η "συνθήκη" απειλείται με κατάρρευση

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. -

Το ΝΑΤΟ παραδέχθηκε, χτες, για πρώτη φορά ότι έχουν "παγώσει" οι σχέσεις του με τους Σερβοβόσνιους στρατιωτικούς αξιωματούχους, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των Σερβοβόσνιων, Αλέξα Μπούχα, προειδοποίησε ότι η συνθήκη του Ντέιτον απειλείται με κατάρρευση. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στο Μόσταρ παραμένει τεταμένη και η διοίκηση του ΝΑΤΟικού πολυεθνικού σώματος σχεδιάζει να ενισχύσει τα στρατεύματά της στην περιοχή προκειμένου να αποτρέψει νέα επεισόδια.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στο Σαράγεβο, αντισυνταγματάρχης Μαρκ Ράινερ, οι επικοινωνίες των αξιωματούχων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου με τους Σερβοβόσνιους είναι σε μηδενικό επίπεδο εδώ και έξι μέρες. Ο αντισυνταγματάρχης Ράινερ υποστήριξε ότι με το να "μποϊκοτάρουν μονομερώς" οι Σερβοβόσνιοι τις επικοινωνίες τους με τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις και τις βοσνιακές αρχές "παραβιάζουν σοβαρά τη συνθήκη ειρήνης του Ντέιτον".

Από την άλλη πλευρά, ο Σερβοβόσνιος υπουργός Εξωτερικών, Αλέξα Μπούχα, επιβεβαίωσε την επιδείνωση των σχέσεων του Πάλε με το ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι"θα καταρρεύσει η συνθήκη του Ντέιτον" εάν η διεθνής κοινότητα δεν προστατεύσει τα σερβοκατοικούμενα προάστια του Σαράγεβο, δεν αρθούν οι κυρώσεις κατά του Πάλε και δεν απελευθερωθούν οι δύο ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι που από προχτές έχουν οδηγηθεί στη Χάγη για να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου.

Λίγο νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον τρία άτομα τραυματίστηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε πυρά στο ελεγχόμενο από τους Σέρβους προάστιο του Σαράγεβο, Ιλιτζα. Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν ότι το λεωφορείο επλήγη από τέσσερις σφαίρες ενώ πραγματοποιούσε δρομολόγιο στη νέα γραμμή που εγκαινιάστηκε χτες το πρωί, ανάμεσα στην Ιλιτζα και το Σαράγεβο. Εξάλλου, το ανεξάρτητο σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων "SRNA" μετέδωσε ότι το περασμένο 24ωρο αφέθηκαν ελεύθεροι δέκα Σέρβοι που κρατούνταν από τις βοσνιακές αρχές τους τελευταίους έξι μήνες. Οι Σέρβοι που απελευθερώθηκαν είναι στην πλειοψηφία τους πάνω από 65 χρόνων.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στο Μόσταρ παραμένει ηλεκτρισμένη καθώς τίποτα δε φαίνεται να γεφυρώνει τις διαφορές ανάμεσα στον κροατικό και μουσουλμανικό πληθυσμό της πόλης. Η πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ στη Βοσνία (IFOR), σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την εκδήλωση νέων επεισοδίων, ανακοίνωσε χτες ότι σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία των εκεί στρατευμάτων της. Ο εκπρόσωπος της IFOR στο Ζάγκρεμπ, Αμερικανός αντιστράτηγος, Ουίλιαμ Κάρτερ, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω σχέδια, εξηγώντας ωστόσο ότι "οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις δε θα φθάσουν στο σημείο να τοποθετήσουν από ένα στρατιώτη σε κάθε δρόμο του Μόσταρ".

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - ΤΑ'Ι'ΒΑΝ
Ο Ο. Πέρι "κρίνει" την Κίνα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Πόσο αρμόδιος είναι ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Πέρι, να ασκεί διπλωματία, ειδικά σε θέματα τόσο λεπτά όσο η ένταση στις σχέσεις Κίνας - Ταϊβάν; Χτες, ο Πέρι έδωσε ρεσιτάλ πολιτικής αφροσύνης, πραγματοποιώντας δηλώσεις - φωτιά: "Είναι καιρός η Κίνα να αρχίσει να στέλνει θετικά μηνύματα και όχι να πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές και στρατιωτικές ασκήσεις έξω από την Ταϊβάν, να εξάγει πυρηνικά όπλα και να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Ο Πέρι προειδοποίησε την Κίνα ότι η στάση των ΗΠΑ θα αλλάξει, αν δεν κατανοήσουν οι Κινέζοι ηγέτες ότι απαιτούνται προσπάθειες και από τις δύο πλευρές. Και κατηγόρησε την Κίνα ότι απέτυχε να εκπληρώσει την υπόσχεσή της να γίνει μια υπεύθυνη παγκόσμια δύναμη.

Η... επίδειξη πολιτικής ελαφρότητας του Πέρι σημειώθηκε σε συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, με θέμα ακριβώς τις σχέσεις ΗΠΑ - Ταϊβάν - Κίνας. Η Κίνα δεν έχει αντιδράσει στις δηλώσεις αυτές, πιθανότατα επειδή δεν πρόκειται περί επίσημης κίνησης των ΗΠΑ, αλλά για απόψεις του υπουργείου Αμυνας.

ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Δεύτερη επίθεση μέσα σε τρεις μέρες

ΜΑΝΑΜΑ.-

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη, χθες το πρωί, στην αγορά Ισα Τάουν της πρωτεύουσας της Μπαχρέιν Μανάμα, χωρίς, όμως, να υπάρχουν θύματα. Η βομβιστική αυτή επίθεση είναι η δεύτερη που γίνεται μέσα στις τελευταίες τέσσερις μέρες. Οι αρχές ασφαλείας του εμιράτου ετοιμάζονται, ήδη, να προσάγουν σε δίκη ορισμένους υπόπτους που έχουν συλλάβει για τη βομβιστική επίθεση της Κυριακής σε πολυτελές ξενοδοχείο. "Οι εγκληματίες δε θα διαφύγουν την τιμωρία", δήλωσε ο Σεϊχης Χαλίφα μπιν Σούλμαν αλ Χαλίφα, που εκτελεί χρέη πρωθυπουργού. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαρακτηρισμός του "εγκληματία" αποδίδεται από την κυρίαρχη οικογένεια των αλ Χαλίφα, στο σύνολο της εκ νόμου δημοκρατικής και ισλαμικής αντιπολίτευσης, που εδώ και 20 χρόνια ζητά την εφαρμογή του Συντάγματος της χώρας, την αποφυλάκιση και τον τερματισμό των διώξεων εναντίον όλων των πολιτικών διαφωνούντων και τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

ΚΑΪΡΟ.-

Συνεχίζεται και εντείνεται το ανθρωποκυνηγητό των αιγυπτιακών αρχών ασφαλείας κατά των φανατικών ισλαμιστών που μάχονται για την ανατροπή του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Ισχυρό πλήγμα στη μεγαλύτερη ισλαμική οργάνωση, την "Τζαμάα αλ Ισλάμιγια", υποστηρίζει ότι κατάφερε η αιγυπτιακή αστυνομία. Σύμφωνα με αστυνομικές ανώνυμες πηγές σε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε αστυνομικούς και μουσουλμάνους εξτρεμιστές, την Τρίτη το βράδυ, στο χωριό Ζουκ αλ Γκαρμπιγιά (400 χιλιόμετρα νότια του Καϊρου) σκοτώθηκαν δύο εξτρεμιστές, από τους οποίους ο ένας ήταν ο Αλί Σουτούχι, υπεύθυνος του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι τέσσερις μουσουλμάνοι εξτρεμιστές άνοιξαν πυρ κατά του αστυνομικού τμήματος του χωριού ελ Μεχρές στο Μαλάουι, όμως, τελικά, κατάφεραν να διαφύγουν. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που έχει αρχίσει η δράση των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων και κυρίως της "Τζαμάα αλ Ισλάμιγια", έχουν χάσει τη ζωή τους σε συμπλοκές, συγκρούσεις και επιδρομές περισσότερα από 880 άτομα.

Γενική απεργία στην Αλγερία

ΑΛΓΕΡΙ.-

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα παρέλυσε, χτες, η Αλγερία, εξαιτίας της γενικής εργατικής απεργίας που κηρύχτηκε την Τρίτη. Στην απεργία παίρνουν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στα κρατικά ΜΜΕ, στις δημόσιες συγκοινωνίες, στις τράπεζες, στα σχολεία, στις τηλεπικοινωνίες, στα ταχυδρομεία, στις μεταφορές καυσίμων, ενώ τα νοσοκομεία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα, με επικεφαλής τη Γενική Συνομοσπονδία Αλγερινών Εργατών, τα οποία εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, έχουν εξοργιστεί από τα "σκανδαλώδη", όπως υποστηρίζουν, μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση Ζερουάλ. Συγκεκριμένα, η αλγερινή κυβέρνηση προτίθεται να περικόψει από τον κάθε εργαζόμενο ένα ημερομίσθιο τη βδομάδα, με το αιτιολογικό ότι έτσι θα εξοικονομήσει χρήματα για να πληρώσει τους μισθούς δύο χρόνων που χρωστάει σε ορισμένους κλάδους των δημοσίων υπηρεσιών.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αποστολή και άλλων στρατιωτών στη Βόρεια Ιρλανδία

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Την αποστολή 500 στρατιωτών τις επόμενες 48 ώρες στη Βόρεια Ιρλανδία ανακοίνωσε χτες η βρετανική κυβέρνηση για να "ενισχύσει την ασφάλεια", ύστερα από την πρόσφατη βομβιστική επίθεση της Παρασκευής του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ). Η Βρετανία είχε αποσύρει περίπου 1.600 στρατιώτες της από τη Βόρεια Ιρλανδία, ύστερα από την κατάπαυση του πυρός του ΙΡΑ το Σεπτέμβρη του 1994, όμως παρέμειναν στην περιοχή άλλοι 17.000.

ΡΩΣΙΑ
Διαμαρτυρία επιστημόνων

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση). -

Οι εργαζόμενοι της Ρωσίας στον τομέα της επιστήμης ξεκίνησαν στις 13 τουΦλεβάρη εκδήλωση διαμαρτυρίας, απαιτώντας από την κυβέρνηση να καταθέσει ως την 1 του Μάη στην Κρατική Δούμα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εξόδου από τη σοβαρή κρίση που περνάει η ρωσική επιστήμη. Επίσης, απαιτούν από την κυβέρνηση να επιστρέψει όλα τα χρέη του περασμένου χρόνου και να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν τέτοια στο τρέχον έτος. Οι επιστήμονες ζητούν από την 1 του Απρίλη να γίνει τροποποίηση στον προϋπολογισμό του 1996 για την αύξηση της χρηματοδότησης της επιστήμης κατά 1,6 - 2 φορές. Οι επιστήμονες έχουν οδηγηθεί στην απόγνωση, διότι από το 1990 η χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 12 φορές. Οπως γράφει η "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα", οι απελπισμένοι επιστήμονες είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους έως ότου η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Διαφορετικά, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στον αποκλεισμό της έδρας της κυβέρνησης, των στρατηγικών συγκοινωνιακών αρτηριών, καθώς και να κηρύξουν απεργία πείνας και στάσεις εργασίας.

Την πρωθυπουργία εκ περιτροπής φαίνεται πως συμφώνησαν οι Μ. Γιλμάζ και Ν. Ερμπακάν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ