ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραδιές λόγου

Παρουσίαση της έμμετρης μετάφρασης των "Απάντων του Θεοκρίτου",που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Κάκτος" (στη σειρά "Οι Ελληνες"), έγινε χτες στο "Σπίτι της Κύπρου".Η μετάφραση είναι του γιατρού - λογοτέχνη Νίκου Νικολάου.Για τον συγγραφέα και τη μετάφραση μίλησαν οι λογοτέχνες Νίκος Κρανιδιώτης, Βασίλειος Λαζανάς, Κώστας Σταμάτης.Στο ίδιο χώρο, στις 21/2, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, με θέμα "Μια Οδύσσεια και μια εκδρομή".Θα μιλήσουν οι Δημήτρης Αγγελάτος, Γιώργος Αριστηνός, Αρης Μαραγκόπουλος.

Εκδήλωση προς τιμήν της ποιήτριας Λένα Κουτσοχέρα θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα (7.30 μμ) στον "Παρνασσό" (πλ. Αγίου Γεωργίου, Καρύκη 8). Θα προλογίσει ο Τάσος Αναγνώστου.Για τη δημιουργία της Λ. Κουτσοχέρα(τελευταίος "καρπός" της η συλλογή "Αϊδιος χρόνος" - εκδόσεις "Ομβρος"), θα μιλήσουν ο Νίκος Μακρής "Η εικαστική ποιητική συνείδηση στο έργο της", ηΑννα Κελεσίδου "Ο θεατρικός λόγος της", ο Αριστοτέλης Σπύρου "Μεταφραστική και γλωσσολογική διερεύνηση στο έργο της". Ποιήματά της θα αποδώσουν οι ηθοποιοί Εύα Κοταμανίδου και Βασίλης Παπανίκας.Θα συνοδεύει ο Μπάμπης Αρκατίνης (κόντρα μπάσο).

Ποιητική ανθολογία θανάτου

"Ελληνική ποιητική ανθολογία θανάτου του 20ού αιώνα", τιτλοφορείται ένας τόμος που παρουσίασαν προχτές οι εκδόσεις "Καστανιώτη" και ο οποίος περιλαμβάνει έργα διαφόρων ζώντων και απόντων ποιητών, που ανεξαρτήτως ηλικίας και γενιάς έδωσαν το σημαντικότερο έργο τους μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οπως σημειώνουν οι ποιητές και ανθολόγοι της έκδοσης Γιάννης Βαρβέρης και Κώστας Γ. Παπαγεωργίου,"το χρονικό αυτό κριτήριο ακολουθήθηκε με ηθελημένες μικρές παρεκκλίσεις προκειμένου να αποδοθεί, κατά το δυνατό πληρέστερα, το σχετικό με το θέμα ποιητικό τοπίο του εικοστού αιώνα. Το τοπίο αυτό θεωρήθηκε ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, ολοκληρώνεται με την εκπροσώπηση και της λεγόμενης "Γενιάς του '70"".

Στην επιλογή των ανθολογούμενων ποιημάτων, βάρυνε "αφ' ενός η εκ μέρους τους θεματική προσέγγιση του βιώματος του θανάτου και αφ' ετέρου η αισθητική τους επάρκεια". Πρόκειται, δηλαδή, για μια ανθολογία λίγο - πολύ πεισιθανάτιων ποιημάτων (στη συντριπτική πλειοψηφία ένα από κάθε δημιουργό) 144 ποιητών μας, μεταξύ των οποίων και ο Δ. Σολωμός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ