ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Παιχνίδια... ιδιωτικοποιήσεων

Του Δημήτρη ΠΟΛΙΤΗ*

Το διάστημα μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, έχουν ενταθεί οι προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεων παραγωγικών μονάδων, που όχι μόνο δεν είναι ζημιογόνες, αλλά κερδοφόρες και πολλές από αυτές στρατηγικής σημασίας, για την ανάπτυξη της χώρας. Γινόμαστε πραγματικά μάρτυρες ενός ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Ολα αυτά βέβαια πραγματοποιούνται κάτω από τα"μεγαλειώδη" επιχειρήματα, ότι δε χρειάζεται το υδροκέφαλο κράτος, ότι πρέπει να μειωθούν τα ελλείμματα του δημοσίου κλπ. Ξεχνάνε βέβαια ότι το κράτος αυτό και αυτός ο δημόσιος τομέας είναι δημιούργημα όλων αυτών που κυβέρνησαν τη χώρα μας και συνεχίζουν μέχρι σήμερα. Γίνεται, πράγματι, μια"φιλότιμη" προσπάθεια από τις κυβερνήσεις (τρεις χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις τα τελευταία χρόνια στις τράπεζες!) και όχι μόνο, να αποκρυφτεί η ουσία του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από το ότι το υπερσυσσωρευμένο, με τη μορφή χρήματος, κεφάλαιο αναζητεί νέες κερδοφόρες διεξόδους και αξιώνει συνεχείς ρυθμίσεις, που θα του επιτρέπουν ασύδοτη κυκλοφορία και δράση. Καθώς επίσης και ότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της νεοφιλελεύθερης προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στις ανάγκες του πολυεθνικού κεφαλαίου, είναι οι εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις. Σε μια χώρα όμως σαν τη δική μας, με πιο καθυστερημένη παραγωγική βάση και σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη, το πέρασμα μιας σειράς μονάδων στρατηγικής σημασίας στα χέρια των πολυεθνικών συγκροτημάτων, υπονομεύει την ύπαρξη παραγωγικής βάσης, που στα χέρια κυβέρνησης με αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση παραγωγικής και ολοκληρωμένης ανασυγκρότησης σε φιλολαϊκή αντικαπιταλιστική κατεύθυνση και προοπτική. Ηδη στο χώρο μας έχουν υλοποιηθεί ιδιωτικοποιήσεις, μόνο που αφορούν μικρές τράπεζες και ίσως γι' αυτό δεν έτυχαν της ανάλογης προσοχής (!) από τις συγκεκριμένες πλειοψηφίες (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ") στις ηγεσίες των συνδικαλιστικών μας οργάνων...

Αποκαλυπτικό πάνω στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι το άρθρο του Ν. Νικολάου (ΒΗΜΑ 7.1.96): "... Η σημερινή κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου σε συνεργασία με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λ. Παπαδήμο - γράφει - είχαν προσδιορίσει ως πολιτική κατεύθυνση την ιδιωτικοποίηση των μικρών τραπεζών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος". Το τι εννοεί ο κ. Νικολάου και η άρχουσα τάξη που πιστά υπηρετεί, με τη φράση "εκσυγχρονισμός του τραπεζικού συστήματος", μας το λέει στο ίδιο άρθρο: "... Η νέα υγιής τράπεζα(σ.σ. ΚΡΗΤΗΣ) θα πρέπει μέσα σε λίγους μήνες να πωληθεί σε ιδιώτες... αφού η τραπεζική δραστηριότητα είναι προνομιούχος από πλευράς κερδοφορίας χώρος...". Και επειδή, πολύ σωστά, λέει ο λαός μας ότι "τρώγοντας έρχεται η όρεξη", ο κ. Νικολάου στο ίδιο άρθρο προτείνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο των τραπεζών μπορεί να φθάσουν μέχρι και την ΕΜΠΟΡΙΚΗ και την ΙΟΝΙΚΗ. Παλιότερα, επίσης, ο κ. Εβερτ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ δήλωνε "... σε ιδιώτες οι κρατικές τράπεζες... " αλλά και ο κ. Σιούφας στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 31.12.95 ήταν σαφής: "... Το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει ότι η ΕΘΝΙΚΗ και η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ιδιωτικοποιούνται...".

Παρ' όλα αυτά, η πλειοψηφία της διοίκησης στην ΟΤΟΕ παραμένει οπαδός της... διαφάνειας στο ξεπούλημα. Και στην ΕΘΝΙΚΗ δεν πάμε πιο πίσω. Το μερίδιο της ΕΤΕ στην αγορά συρρικνώνεται και προσπάθειες κατακερματισμού των υπηρεσιών της βλέπουν το φως της υλοποίησης. Τα νέα τραπεζικά προϊόντα, για τα οποία τόσα όνειρα έκτισαν οι "εκσυγχρονιστές", προσφέρονται από θυγατρικές εταιρίες. Παράλληλα, πλανιέται η δαμόκλεια σπάθη του ομολογιακού δανείου από Νοέμβρη σε Νοέμβρη και η ΠΑΣΚΕ μένει ήσυχη και βολεμένη τόσο από τις υποσχέσεις του κ. Μίρκου, που δεν έχουν πια αξία, όσο και από τα "μισόλογα" του κ. Παπαντωνίου, που φαίνεται να έχει άλλα... στο μυαλό του με την υπόδειξη Καρατζά, για το μέλλον της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζας. Μήπως ο μόνος δρόμος είναι η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στις ηγεσίες του συνδικαλιστικού μας κινήματος; Μήπως, σε όλους αυτούς τους ουραγούς του κυβερνητικού συνδικαλισμού θα πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα απομόνωσης; Εμείς ενόψει των αρχαιρεσιών του συλλόγου αγωνιζόμαστε για την ενίσχυση της ΕΝΙΑΙΑΣ σ. α. κ. Είναι η μόνη δύναμη που καλεί σε συσπείρωση και αγώνα για την απόκρουση αυτής της καταστρεπτικής πολιτικής (ιδιωτικοποιήσεις - μονόπλευρη λιτότητα - νέα φορολογικά βάρη κλπ.) και πάλη για μια άλλη πολιτική ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου, με μοχλό ένα εύρωστο και σύγχρονο Δημόσιο Τραπεζικό Σύστημα, ικανό να στηρίζει μία εθνική σχεδιασμένη πορεία κοινωνικο-οικονομικής προόδου.

* Ο Δημήτρης Πολίτης είναι μέλος του ΓΣ της ΟΤΟΕ, αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ

Αγωνιστικό μέτωπο

Συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους στην απεργία στις 22 του Φλεβάρη και σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος. Προσκλητήριο αγώνα από τη Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων

"Η απεργία είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων και όχι κόλπο στα μυαλά των υποταγμένων", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων,με την οποία καλεί τους οικοδόμους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10 το πρωί στις 22 του Φλεβάρη και όχι στην όποια αποπροσανατολιστική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ. Ταυτόχρονα, καλεί τους οικοδόμους να προετοιμάζονται για την πανελλαδική απεργία του κλάδου στις 6 του Μάρτη.

Οι οικοδόμοι τονίζουν πως παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλιά και την επιβίωση των ανέργων, για συμβάσεις σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων, για νομοθετική κατοχύρωση 7ωρου, 35ωρου, την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, για συντάξεις που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση και μέλλον.

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει, ακόμα, ότι οι εργαζόμενοι "λένε όχι στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, πλειοψηφία αποπροσανατολισμού και συμβιβασμού. Λένε όχι στους διάφορους Πρωτοπαππάδες, που στόχο τους έχουν το πριόνισμα των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων και τον ακρωτηριασμό του συνδικαλιστικού κινήματος".

Στην απεργιακή κινητοποίηση καλεί τους εργαζόμενους και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας,καθώς και στη στάση εργασίας που κήρυξε για τις 27 του Φλεβάρη (8 - 12μ). Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία τονίζει πως "για άλλη μια χρονιά, με την εφαρμογή της καταστροφικής για τον τόπο πολιτικής, που τους υπαγορεύουν οι σύμμαχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσα από το πρόγραμμα "σύγκλισης" και τη "Λευκή Βίβλο", φέρνουν τους εργαζόμενους σ' όλο και δυσκολότερη θέση".

Μαχητικά παίρνει μέρος στην πανελλαδική απεργία, στις 22 του Φλεβάρη και στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν αγωνιστικό - μαζικό "παρών". Η Ενωση διεκδικεί αυξήσεις 15%, υπαλληλική ιδιότητα σε όλες τις ειδικότητες, 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο.

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ,σε συνέχεια των κινητοποιήσεών του, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 22 του Φλεβάρη, με αιτήματα την υπογραφή διμερούς συλλογικής σύμβασης, ικανοποιητικό ποσοστό αύξησης και άλλα ειδικά αιτήματα.

Να δώσουν "αγωνιστικό "παρών" στη συγκέντρωση που διοργανώνουν τα συνδικάτα και τα Εργατικά Κέντρα" στις 22 του Φλεβάρη, καλεί τους συνταξιούχους η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας,τονίζοντας στην ανακοίνωσή της ότι: "Εμείς οι συνταξιούχοι θεωρούμε τον εαυτό μας αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης και πιστεύουμε ότι οι αγώνες και η αντίσταση κατά της βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης μάς υποχρεώνουν να αντισταθούμε ενωτικά, μαζί εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νέοι". Προσθέτει ακόμα ότι θεωρεί την κινητοποίηση απαρχή του αγώνα, που θα δώσουν οι συνταξιούχοι στις 12 του Μάρτη "για να τιμήσουμε τη μέρα των ΜΑΤ".

Ξαναπαίρνει "φωτιά" η Ζώνη

Απεργία και γενική συνέλευση χτες. Και νέα απεργία την ερχόμενη Πέμπτη για την υπογραφή σύμβασης, την προστασία των ανέργων και την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη Ζώνη

Για την υπογραφή ικανοποιητικής τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά και για να καταγγείλουν την κυβέρνηση γιατί καθυστερεί την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη Ζώνη, οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία και γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Οι μεταλλεργάτες αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία για την επόμενη Πέμπτη.Σήμερα αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Πειραιά θα συναντηθεί με τη διοίκηση του ΟΛΠ, ενώ τη Δευτέρα θα γίνει παράσταση στον υπουργό Εργασίας.

Στη γενική τους συνέλευση οι μεταλλεργάτες κατήγγειλαν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση της υλοποίησης των δεσμεύσεων που ανέλαβε από τον περασμένο Οκτώβρη, κάτω από το βάρος των πολύμηνων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, σχετικά με τη θετική αντιμετώπιση προβλημάτων της Ζώνης, μέσα από συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα.

Κατάγγειλαν, επίσης, τον υπουργό Εργασίας Ε. Γιαννόπουλο για τον εμπαιγμό που υφίστανται οι άνεργοι της Ζώνης, καθώς ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση να σφραγίζονται τα βιβλιάρια των ανέργων που δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων και δε θα έχουν ιατροφαρμακευτική και οικονομική κάλυψη για το 1996. Να σημειωθεί ότι ο Ε.Γιαννόπουλος, όπως και ο προκάτοχός του, επανέλαβε τη δέσμευση αυτή από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε υπουργός Εργασίας. Επίσης, οι απεργοί κατήγγειλαν τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά γιατί δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση και που αφορούν τη δημιουργία της Αυτοτελούς Διεύθυνσης του ΟΛΠ. Τέλος, κατήγγειλαν και την αδιαφορία του υπουργείου Βιομηχανίας στις προτάσεις των εργαζομένων για την προσυνταξιοδότηση και την εκκαθάριση των μητρώων των εργοδοτών.

"ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ"
Στο "σφυρί" από την ΑΤΕ

Απολύθηκαν, ήδη, οι 28 από τους 118 εργαζόμενους

ΛΑΡΙΣΑ.-

"Στο σφυρί" έβγαλε η Αγροτική Τράπεζα, τις "Συνεταιριστικές Βιομηχανίες Θεσσαλίας". Η ΑΤΕ, η οποία έχει κατασχέσει, λόγω χρεών, την επιχείρηση από τις 9 Θεσσαλικές Ενώσεις Συνεταιρισμών, στις οποίες ανήκε, προχωρεί σε εκκαθάριση εν λειτουργία και χτες δημοσιεύτηκε στον Τύπο πρόσκληση, με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν, εντός 20 ημερών, έγγραφη δήλωση ενδιαφέροντος για την αγορά της βιομηχανίας. Πριν λίγες μέρες, η ΑΤΕ προχώρησε σε απολύσεις 28 από τους 118 εργαζόμενους της επιχείρησης, ενώ κανείς δεν εγγυάται, παρά τις υποσχέσεις του διοικητή της Τράπεζας Θ. Παπαγεωργίου, ότι θα εξασφαλιστεί η δουλιά και των 90 εργαζομένων που απέμειναν.

Οι "Συνεταιριστικές Βιομηχανίες Θεσσαλίας" είναι μια επιχείρηση που εδρεύει στα Φάρσαλα - από τις καλύτερες των Βαλκανίων - και ασχολείται με την καθετοποιημένη επεξεργασία ελαιούχων σπόρων με τη μέθοδο της εκχύλισης (λάδι ακατέργαστο, άλευρα, λίντερ). Τα πολλά χρέη - υπολογίζονται σε 20 δισ. δραχμές - όμως, που συσσωρεύτηκαν και τα οποία, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, κυρίως οφείλονται στην "κοινωνική πολιτική" για το λογαριασμό του κράτους που εφάρμοσαν οι Ενώσεις Συνεταιρισμών, δημιούργησαν προβλήματα, με αποτέλεσμα η ΑΤΕ να την κατασχέσει και τώρα να θέλει να την πουλήσει σε ιδιώτες. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης - όπως δήλωσε στο "Ρ" ο Τ. Χατζηδημόπουλος,αντιπρόεδρος του σωματείου τους - προτιμούν να επιστρέψει η Βιομηχανία στις Ενώσεις Συνεταιρισμών και θεωρούν ότι η διαδικασία της εκκαθάρισης εν λειτουργία και πλειστηριασμών που επέλεξε η ΑΤΕ δεν εξασφαλίζει τη λειτουργία του εργοστασίου και την εργασία τους.

Οι μεταλλεργάτες της Ζώνης σε γενική συνέλευση στο ΕΚΠ

Οι μεταλλεργάτες της Ζώνης σε Γενική Συνέλευση στο ΕΚΠ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ