ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Στο απυρόβλητο η κυβέρνηση

Με χτεσινή της απόφαση η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ εμφανίζεται να διεκδικεί γενικώς, χωρίς, όμως, και να θίγει τα "ιερά" της κυβερνητικής πολιτικής. Η διεκδίκηση των παρακρατημένων 700 δισ., που ανήκουν στους δήμους και τις κοινότητες, παραμένει ευχή

Υποκριτικό και διπρόσωπο εμφανίστηκε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), σε ό,τι αφορά την εξαγγελία των οικονομικών του "στόχων" για το 1996. Με τη σχετική απόφασή του, ενώ εμφανίζεται να δηλώνει ότι "θα" ζητήσει χρήματα που οφείλει η κεντρική εξουσία στην Αυτοδιοίκηση, φροντίζει ταυτόχρονα να μη λέει λέξη για αναπροσαρμογές, να μη ζητάει δραχμή παραπάνω για την Αυτοδιοίκηση, να παραβλέπει ότι με συνεχείς μεθοδεύσεις η κεντρική διοίκηση αφαιρεί εδώ και χρόνια έσοδα θεσμοθετημένα υπέρ της Αυτοδιοίκησης. Η απόφαση, ουσιαστικά, δίνει "πράσινο φως" για να συνεχιστεί και σε τοπικό επίπεδο, με φορείς τους δήμους και τις κοινότητες, η φορολογική αδικία που οξύνει την ταξική ανισότητα.

Το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ αποφάσισε στη χτεσινή συνεδρίασή του ότι, γενικώς, το 1996 θα ζητήσει τα αυθαίρετα παρακρατηθέντα από το κράτος, χωρίς όμως να τα διεκδικήσει όλα άμεσα και μαζί με τις αναπροσαρμογές τους. Οπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, η διεκδίκηση θα κινηθεί με κύριο στόχο τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού των ΟΤΑ στο επίπεδο του πληθωρισμού. Η ΚΕΔΚΕ ζητά νέα χρηματοδοτικά μέσα, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν τα μέσα αυτά θα προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα κοινοτικά προγράμματα. Αφήνει έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετη δημοτική φορολογία και ανταποδοτικότητα.

Επιπρόσθετα, ζητά την είσπραξη των παραβάσεων του ΚΟΚ μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά δεν κάνει λόγο για τα χρήματα που έχασε από τα τέλη, όταν το κράτος απάλλαξε από αυτά τα καταλυτικά και πρόσφερε και άλλα κέρδη στις βιομηχανίες αυτοκινήτων. Ζητά ακόμα τη δημιουργία χρηματοπιστωτικού φορέα για την ΤΑ, την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν ότι δρομολογείται η εκμετάλλευση τμημάτων των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου το κράτος να μη δώσει δραχμή για τη "δημοτική" τράπεζα.

Ζητά τη ρύθμιση οφειλών των ΟΤΑ στα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να διευκρινίζει όμως αν η ρύθμιση θα γίνει σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων. Ταμείων που είναι σε κρίση και είναι αναγκαίο η ρύθμιση να μη σημαίνει νέες απώλειες γι' αυτά. Επιπλέον, στην απόφαση αναφέρεται ότι θα ζητηθεί διατήρηση του ΤΑΠ και αύξηση των συντελεστών του, ενώ είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα τέλος που απαλλάσσει τα πλούσια στρώματα, μοιράζει το φορολογικό βάρος στα φτωχότερα και οξύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις. Η ΚΕΔΚΕ ζητά επίσης αύξηση των κινήτρων για τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, η ίδια όμως έχει ήδη αποδεχτεί τα 1,5 δισ. που δίνει η κυβέρνηση για το σύνολο των ΟΤΑ, οι οποίοι τελικά παίρνουν γύρω στις 250.000 δρχ. ο καθένας.

Για τα Συμβούλια Περιοχής ζητά επιπλέον των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) χρηματοδοτήσεις, χωρίς καν να αναφέρει ότι πρόκειται για διοικητικά όργανα που επιβλήθηκαν από την κεντρική εξουσία. Το ΔΣ υιοθέτησε επίσης την πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού, περί "πολιτιστικού" φόρου, προτείνοντας τη θεσμοθέτηση ειδικού δημοτικού τέλους σε ποσοστό 20% επί των τελών καθαριότητας.

Το ΔΣ αποφάσισε η κατανομή 3,5 δισ. για τα λειτουργικά έξοδα των Συμβουλίων Περιοχής από τους ΚΑΠ να γίνει με κριτήρια τον αριθμό των ΟΤΑ, την έκταση του κάθε Συμβουλίου Περιοχής και τον πληθυσμό του. Για τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων εκτιμά ότι από τους ΚΑΠ θα πρέπει να πάρουν από 29 εκατομμύρια, εκτός από τις ΤΕΔΚ Αττικής και Θεσσαλονίκης, που θα πάρουν από 15 εκατομμύρια. Σχετικά με την κατανομή της ΣΑΤΑ, η ΚΕΔΚΕ εκτιμά ότι 8 δισ. θα πρέπει να κατανεμηθούν με κριτήρια: Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την έκταση του νομού, τον αριθμό των ΟΤΑ του νομού και τον πληθυσμό.

Σχολιάζοντας στο "Ρ" τις αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ, ο δήμαρχος Ταύρου, Παναγιώτης Βακαλόπουλος,υπογράμμισε ότι η Ενωση πρέπει να διεκδικήσει την επιστροφή των παρακρατημένων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, την κατάργηση κάθε διάταξης που προβλέπει την παραγραφή των χρωστούμενων και το διπλασιασμό σε πρώτη φάση των δαπανών του προϋπολογισμού για την ΤΑ. Ο ίδιος, σχολιάζοντας μία ακόμα χτεσινή απόφαση της ΚΕΔΚΕ, για απευθείας παρακράτηση από τους ΚΑΠ των ποσών που καταβάλλουν οι ΟΤΑ για την ίδια και τις ΤΕΔΚ, τη χαρακτήρισε αντισυνταγματική και παράνομη. Αναφερόμενος εξάλλου στην κατανομή των κονδυλίων, είπε ότι τα κριτήρια κατανομής δεν πρέπει να ισχύουν μόνο για τη ΣΑΤΑ, αλλά πρέπει να επεκταθούν στους ΚΑΠ σε όλο τους το εύρος.

Βάζουν "χέρι" και στα ΚΑΠΗ

Την αποπομπή των εκπροσώπων των εργαζομένων αλλά και των συνταξιούχων από τη διοίκηση των Α' και Β' ΚΑΠΗ Κερατσινίου επιδιώκει ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του ομώνυμου δήμου. Εχοντας σαν στόχο τον απόλυτο έλεγχο της διοίκησης των ΚΑΠΗ, η πλειοψηφία φέρνει στη συνεδρίαση της 19ης Φλεβάρη του Δημοτικού Συμβουλίου, θέμα με τίτλο "τροποποίηση της συστατικής πράξης των Α' και Β' ΚΑΠΗ ως προς τη σύνθεση του Διοικητικού του Συμβουλίου". Το περιεχόμενο της τροποποίησης - που αποκάλυψε με χτεσινή δήλωσή της η Ελένη Παπαδοπούλου,επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" (ΔΑΣ) - στοχεύει στο να απαλλαχτεί η πλειοψηφία από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, της Νομαρχίας και των συνταξιούχων, που μετέχουν σήμερα στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου των ΚΑΠΗ.

Η πλειοψηφία ισχυρίζεται ότι δε χρειάζεται η παρουσία εκπροσώπου εργαζομένων στα ΔΣ των ΚΑΠΗ, γιατί οι εργαζόμενοι σ' αυτά είναι λίγοι, δε χρειάζεται εκπρόσωπος της Νομαρχίας γιατί δεν προσφέρει τίποτα, δε χρειάζεται εκπρόσωπος των συνταξιούχων, αφού τα μέλη των ΚΑΠΗ εκλέγουν τον εκπρόσωπό τους.

Στη δήλωσή της η Ε. Παπαδοπούλου κάνει λόγο για περίεργες καταστάσεις στο δήμο και επισημαίνει ότι η σημερινή σύνθεση των διοικήσεων των ΚΑΠΗ δεν επιτρέπει στην πλειοψηφία τον απόλυτο και ασύδοτο έλεγχο. "Γιατί, αναφέρει, στη σημερινή σύνθεση ο εκπρόσωπος της "ΔΑΣ" και εκπρόσωπος των συνταξιούχων, αντιπρόεδρος στο Β' ΚΑΠΗ, Αντ. Αντύπας,είναι ο μόνος που δεν παίρνει την αποζημίωση των 90.000 που ψήφισαν για όλους τους προέδρους και αντιπροέδρους των Νομικών Προσώπων". "Η "λαϊκή συμμετοχή", συνεχίζει αναφερόμενη στην πλειοψηφία, τους είναι δυσάρεστη και αν και μέχρι τώρα την είχαν στα χαρτιά, τώρα άρχισαν και να την καταδιώκουν". Και η Ε. Παπαδοπούλου καταλήγει: "Ελεος κύριοι. Σεβαστείτε τουλάχιστον τους ανθρώπους που αφιλοκερδώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Στον ένα χρόνο της θητείας σας βολέψατε ήδη πάρα πολλούς υμέτερους. Περιμένετε λίγο πριν κάνετε το επόμενο βήμα".

ΔΕΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Δέντρα στη θέση των φουγάρων

Νέα συγκέντρωση που θα συνοδευτεί με δεντροφύτευση οργανώνουν για αύριο το πρωί μαζικοί φορείς και δημοτικές κινήσεις της πόλης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και δεντροφύτευση στη συνέχεια του χώρου των καζανιών της ΔΕΗ στο Κερατσίνι θα κάνουν αύριο το πρωί οι κάτοικοι της περιοχής. Η συγκέντρωση θα αρχίσει στις 11 το πρωί, στο χώρο των σχολείων της συνοικίας Χαραυγής, μεταξύ των οδών Παλαιολόγου και Βοσπόρου και το σχετικό κάλεσμα υπογράφουν μαζικοί φορείς και δημοτικές κινήσεις της μειοψηφίας, απαντώντας, έτσι, στην απόφαση της κυβέρνησης για επαναλειτουργία του σταθμού της ΔΕΗ και συγκεκριμένα των μονάδων 8 και 9, με φυσικό αέριο.

Σε κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν φορείς της πόλης και οι δημοτικές κινήσεις "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση", "Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση", "Νέα Δημοτική Πρωτοβουλία" και "Ανθρώπινη Πόλη", καταγγέλλεται ότι "για να εκπνεύσει η διάρκεια ζωής των μονάδων 8 και 9 του σταθμού και για να τηρηθούν οι διακρατικές συμφωνίες που υπογράφτηκαν με τη Ρωσία για την αγορά του φυσικού αερίου, η κυβέρνηση αποφασίζει οριστικά την επαναλειτουργία του εργοστασίου για τουλάχιστον έξι χρόνια και μετά να παραμείνει, δήθεν, σαν "ψυχρή εφεδρεία"".

Υπενθυμίζουμε ότι αφορμή για την κοινή απόφαση για κινητοποίηση που πήραν οι φορείς και οι παρατάξεις της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, στάθηκε η απάντηση της υπουργού ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου, σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γεράσιμου Αραβανή.Η υπουργός δήλωσε ωμά ότι είναι δεδομένη η υπογραφή της σύμβασης για μετατροπή των μονάδων 8 και 9 ώστε να λειτουργούν με φυσικό αέριο και ότι οι συγκεκριμένες μονάδες δεν είχαν αποσβέσει την επένδυση, γιατί η διάρκεια ζωής τους ήταν πολύ μεγαλύτερη. Το χρηματικό ύψος της σύμβασης, είπε, ανέρχεται σε 11,8 δισεκατομμύρια δραχμές.

ΠΕΡΑΜΑ
Γλεντούν το καρναβάλι

Με πολύ κέφι, μεράκι κι ένα σωρό εκδηλώσεις γλεντάει το "Καρναβάλι '96" ο Δήμος Περάματος, καθώς παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, η ανάγκη για μικρές στιγμές ξενοιασιάς και διασκέδασης καλεί σε χορό και μουσική, άρματα και πάρτι μασκέ! Εκπλήξεις για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους.

Οι εκδηλώσεις έχουν αρχίσει ήδη και για σήμερα Παρασκευή, το βράδυ πια, που τα μικρά παιδιά κοιμούνται, ετοιμάζεται αποκριάτικο μασκέ πάρτι για όλους τους φορείς της πόλης, τους μεγάλους που κάποτε γίνονται για λίγο παιδιά... Κλόουν και παιχνίδια και πάρτι μασκέ θα υπάρχουν επίσης στο Ικόνιο το Σάββατο 17 του μήνα. Και την Κυριακή 18 Φλεβάρη μεγάλη παρέλαση αρμάτων στη λεωφόρο Ειρήνης, που αυτή τη φορά δε θα αποκλειστεί από κάποιο απ' τα ατυχήματα στα καζάνια, αλλά από μασκαράτες, χορευτικά συγκροτήματα, σχολεία και φορείς της πόλης που είναι αποφασισμένοι να γλεντήσουν. Ε, κι όταν... κουραστούν στο δρόμο, θα... συνεχίσουν το χορό στο δημοτικό στάδιο της πόλης με καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Και του χρόνου!

Η άποψη της Β. Παπανδρέου περί "απόσβεσης της επένδυσης" δεν ενθουσίασε τους κατοίκους που κινητοποιούνται και πάλι αύριο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ