ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 22 ΦΛΕΒΑΡΗ
Να μη λείψει κανείς

Ανακοίνωση των δέκα συμβούλων της ΕΣΑΚ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, για τους στόχους και την προοπτική που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι στην κινητοποίηση. Προσκλητήριο για μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος

"Από την 24ωρη απεργία στις 22 του Φλεβάρη κανείς δεν πρέπει να λείψει. Η συμμετοχή όλων είναι παραπάνω από αναγκαία. Επιβάλλεται όμως να προβληθούν τα πραγματικά προβλήματα, τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των σωματείων απαιτήστε συντονισμό, κλιμάκωση και διεύρυνση του ταξικού αγώνα. Χρειάζεται αγώνας και αισιοδοξία. Η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος", τονίζεται σε ανακοίνωση των δέκα εκλεγμένων συμβούλων της ΕΣΑΚ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ,με την οποία τονίζουν επίσης την ανάγκη μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

Οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ τονίζουν ότι η πορεία υπογραφής της ΕΓΣΣΕ βρίσκεται σε οριακό σημείο και ότι οι βιομήχανοι προκαλούν με την απαράδεκτη πρότασή τους για δήθεν αυξήσεις, στοχεύοντας "να πολλαπλασιάσουν ακόμα με πιο γρήγορους ρυθμούς τα αμύθητα κέρδη τους και να μεγεθύνουν την απόγνωση και τη φτώχεια των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων και όλων των λαϊκών στρωμάτων συνολικά".

Επισημαίνουν επίσης την ενίσχυση των βιομηχάνων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με "τη ραγιάδικη αποδοχή των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την υποτελή τους στάση στις αποφάσεις του Μάαστριχτ, τη θεοποίηση των αντιλαϊκών μπλε και πράσινων προγραμμάτων σύγκλισης", ενώ κατακρίνουν και τις πολιτικές δυνάμεις που φραστικά τοποθετούνται υπέρ των εργαζομένων και από την άλλη εξυμνούν το Μάαστριχτ.

Τονίζουν επίσης: "Η ΓΣΕΕ σύρθηκε από την πλειοψηφία της στο δρόμο των υποχωρήσεων και των συμβιβασμών. Οι επικεφαλής των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ" από την αρχή των διαπραγματεύσεων προσπάθησαν να κρατήσουν όσο πιο χαμηλά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και να κρατήσουν ταυτόχρονα μακριά και στο βάθος του σκηνικού που έστησαν, τους ίδιους τους εργαζόμενους". Σημειώνουν ακόμα ότι τώρα "με "ντουφεκιές" και άσφαιρα πυρά η πλειοψηφία... βάλλει χωρίς στόχους διεκδικητικούς, χωρίς πρόγραμμα αγωνιστικό. Κάνει ό,τι μπορεί να απονευρώσει, να ευνουχίσει και να περιορίσει τα χαρακτηριστικά της 24ωρης απεργίας".

Στην ανακοίνωση καταγράφονται επίσης οι προτάσεις της ΕΣΑΚ που απέρριψε η πλειοψηφία:

"1. Να διαμορφωθεί πλαίσιο σύμβασης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των εργαζομένων (6.500 - 162.000 και ανάλογα θεσμικά αιτήματα). Το απέρριψαν.

2. Να προβληθούν κλαδικές συμβάσεις στην ίδια κατεύθυνση. Το απέρριψαν. 3. Να απορριφτούν οι προτάσεις των εργοδοτών και ταυτόχρονα να ξεδιπλωθεί ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό πρόγραμμα δράσης με συνέπεια, συνέχεια και συντονισμό. (Στάσεις εργασίας, στήριξη των αγώνων σε Εργατικά Κέντρα, δυο 24ωρες, συλλαλητήρια κλπ.). Το απέρριψαν.

4. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με την εξαρχής επιμονή του, χωρίς απόφαση οργάνου, για αυξήσεις 10% και ακόμα με την αποδοχή του ως θετική εξέλιξη του 4%+4% της ΓΣΕΒΕΕ, έχει μεγάλες ευθύνες για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

5. Προτείναμε μονοετή ΕΓΣΣΕ - Συζητούν τη διετή"!

"Μετά από όλα αυτά - τονίζεται στην ανακοίνωση - αποχωρήσαμε από τις διαπραγματεύσεις καταγγέλλοντας όλη αυτή την κατάσταση. Και το κάναμε αυτό επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Επειδή οι εργαζόμενοι οφείλουν να ξέρουν ποιοι υποτάσσονται και ποιοι αγωνίζονται. Ποιοι πίσω από το δήθεν ρεαλισμό αποδέχονται το ραγιαδισμό και ποιοι αντιπροτείνουν τον πραγματικό ρεαλισμό του αγώνα, της μαχητικής και ασυμβίβαστης στάσης. Ποιοι βάζουν πλάτη για να υλοποιούνται οι κυβερνητικές πολιτικές και ποιοι βάζουν τα στήθη τους για την απόκρουσή τους. Ποιοι μιλάνε για βιομηχάνους, για υπερκέρδη και ποιοι σφυρίζουν αδιάφορα".

Τέλος, οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ καλούν τους εργαζόμενους "να στηρίζουν, να ψηφίζουν, να ενισχύουν την ταξική αγωνιστική γραμμή στο συνδικαλιστικό κίνημα". να αγωνιστούν για: Κατώτερο μεροκάματο 6.500 δρχ. Κατώτερο μισθό 162.200 δρχ. Επέκταση του ν. 2112 στους εργατοτεχνίτες. Τριανταπεντάωρο - 7ωρο - 5ήμερο χωρίς μείωση αποδοχών. Δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση. Μέτρα για την ανεργία.

Τα συνδικάτα καλούν στην απεργία

Σε μαζική, μαχητική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 22 του Φλεβάρη και στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της Αθήνας στην πλ. Κάνιγγος, στέλνει το Συνδικάτο Μεταλλεργατών "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ",για να δοθεί - όπως τονίζει - απάντηση στην "προκλητική στάση των βιομηχάνων", στη "συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης" και στην "αποπροσανατολιστική στάση που κρατούν οι διαμορφωμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΕΚΑ, ΠΟΕΜ".

Το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλ. Κάνιγγος, "μαζί με όλα τα συνδικάτα που σηκώνουν ψηλά τη σημαία της ελπίδας και του αγώνα".

Σε δυναμική παρουσία στην απεργία στις 22 του Φλεβάρη και στη συγκέντρωση στην πλ. Κάνιγγος καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο Αρτεργατών - Σημιτεργατών Αθηνών Προαστίων "Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ",που καταγγέλλει την προκλητική στάση των βιομηχάνων, την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και διαφωνεί με τη στάση πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, ενώ καλεί σε αγώνα για "τήρηση της 6ης πρωινής, κάλυψη απωλειών προηγούμενων χρόνων, αύξηση 17%, μετεκπαίδευση - κατοχύρωση επαγγέλματος, Ταμείο αρωγής αρτεργατών" κ.ά.

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία και στη συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί έξω από αυτό, για να δοθεί το μήνυμα της "ανυποχώρητης πάλης μας για να καμφθεί η κυβερνητική και εργοδοτική αδιαλλαξία".

Τους εργαζόμενους στο εμπόριο καλεί η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων να λάβουν μέρος στην απεργία. Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει στους εργαζόμενους στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Χωρίς αγωνιστική πρόταση το ΕΚΑ

Ενόψει της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για τις 22 του Φλεβάρη, συνεδρίασε χτες η Ολομέλεια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,χωρίς τελικά να καταλήξει σε αγωνιστική πρόταση.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ,η μεν ΠΑΣΚΕ επέμενε μέχρι τέλους στη στήριξη των προτάσεων της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Η δε ΔΑΚΕ, παρά τις φραστικές αντιρρήσεις στην προηγούμενη τακτική της ΓΣΕΕ, με την επιμονή της να μη συγκεκριμενοποιηθεί το ποσοστό αυξήσεων και με το να στηρίζει τη σημερινή τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, ουσιαστικά διευκολύνει την ΠΑΣΚΕ στην υλοποίηση της εργοδοτικής και κυβερνητικής πολιτικής.

"Η επιδίωξη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ, για στήριξη στην ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, αποκαλύφθηκε περίτρανα, όταν εντελώς απροσχημάτιστα οι συγκεκριμένες παρατάξεις απέρριψαν και την ύστατη προσπάθεια της ΔΑΣ να διαμορφωθεί ένα μίνιμουμ αγωνιστικό πλαίσιο και ταυτόχρονα στάθηκαν επικριτικοί στις πρωτοβουλίες των σωματείων της δύναμης του ΕΚΑ να οργανώσουν απεργιακή συγκέντρωση και να προβάλουν αγωνιστικά τα αιτήματά τους".

Μετά απ' όλα αυτά η ΔΑΣ τονίζει: "Στηρίζουμε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των συνδικάτων και τονίζουμε ότι θα συμβάλουμε αποφασιστικά στη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων της Αθήνας, στην 24ωρη απεργία στις 22/2 και στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων. Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας, με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση να απαντήσουν, τόσο στην προκλητική στάση εργοδοτών και κυβέρνησης, όσο και στην υπονομευτική στην ουσία τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ".

Από κινητοποίηση εργαζομένων ενάντια στη λιτότητα

Συγκέντρωση και στο Βόλο

Πανεργατική συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου, στις 22 του Φλεβάρη, τη μέρα της πανελλαδικής απεργίας, στην πλατεία Ελευθερίας.Σε συνεδρίασή της η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε κόμα να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στην επιτυχία της απεργίας και στην ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων των εργαζομένων, καταγγέλλοντας τους υπεύθυνους γι' αυτά.

Στα πλαίσια αυτά οργανώνει περιοδείες και συσκέψεις στους χώρους δουλιάς, όπου θα μοιράζονται ανακοινώσεις και θα καλούνται οι εργαζόμενοι να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία, να καταδικάσουν την αδιαλλαξία των βιομηχάνων και την πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και την υποχωρητική στάση της πλειοψηφίας των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση στο μετρό

Την ερχόμενη Τετάρτη, 21 Φλεβάρη, οι διοικήσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων και του Παραρτήματος Εργαζομένων στο Μετρό,θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους συνάντηση με τους εκπροσώπους του "Ολυμπιακού Μετρό", για το ζήτημα της Σύμβασης Εργασίας.

Τα κύρια αιτήματα που προβάλλονται από το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Παράρτημα, έχουν ήδη γνωστοποιηθεί στην κατασκευάστρια εταιρία και είναι τα εξής: Αυξήσεις σε μισθούς και ημερομίσθια 14% για όσους έχουν αποδοχές έως 400.000 δραχμές το μήνα και 12% για όσους έχουν αποδοχές πάνω από 400.000 δραχμές. Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής, πρόληψης και ασφάλειας. Στις περιπτώσεις ανάθεσης υπεργολαβίας, πριν την έναρξη των έργων, να διαπιστώνεται από την κοινοπραξία η επάρκεια των μέτρων ασφάλειας των εργαζομένων από τον υπεργολάβο, καθώς και η εξασφάλιση των ατομικών μέσων προστασίας του προσωπικού.

Υπόμνημα όμως με αιτήματα δόθηκε ξεχωριστά και στους υπεργολάβους που εκτελούν διάφορες εργασίες στην κατασκευή του μετρό και απασχολούν σημαντικό αριθμό εργατοτεχνιτών. Τα αιτήματα αυτά είναι: Αυξήσεις 1.500 δραχμές την ημέρα στους εργατοτεχνίτες, που αμείβονται με ημερομίσθιο μέχρι 10.000 δραχμές ημερησίως και 1.200 δραχμές σε όσους αμείβονται από 10.000 δραχμές την ημέρα και πάνω. Επίσης δόθηκαν τα ίδια αιτήματα για τα μέτρα πρόληψης και ασφάλειας της εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ