ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ
Υπαρκτό το γκέτο

Διωκόμενοι στον τόπο που ζουν, δουλεύουν, μεγαλώνουν τα παιδιά τους, δηλώνουν ότι νιώθουν οι αλλοδαποί και οι μειονοτικοί που υπάρχουν στην Αθήνα. Εκπρόσωποί τους συμμετείχαν χτες το βράδυ σε συζήτηση που οργάνωσε η Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων για τους αλλοδαπούς και τα μειονοτικά ζητήματα. Οπως ανέφεραν οι ίδιοι, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι πάρα πολλές. Σημείωσαν ειδικά ότι δεν υπάρχουν χώροι για να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, να μάθουν ελληνικά ή τη μητρική τους γλώσσα και χαρακτήρισαν ρατσιστικό το νόμο 1975/91, γιατί δεν επιτρέπει την ιατρική περίθαλψη σε ασθενείς αλλοδαπούς που διαμένουν παράνομα στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της και η Διαπαραταξιακή Επιτροπή στο σχετικό κείμενό της κάνει λόγο για αυξανόμενη τάση γκετοποίησης και θύλακες ένδειας,όπου ζουν νέοι μετανάστες στην Αθήνα. Η επιτροπή αντιπαραβάλλει την πραγματικότητα της Αθήνας, με αυτήν άλλων πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφέροντας ότι αλλού έχουν εφαρμοστεί κάποια προγράμματα για την καταπολέμηση του "κοινωνικού αποκλεισμού". Ας σημειωθεί, όμως, ότι τόσο από την ίδια την ορολογία που χρησιμοποιεί η επιτροπή όσο και από το περιεχόμενο της πλειοψηφίας των προτάσεών της, γίνεται καθαρό πως το "ενδιαφέρον" για τους αλλοδαπούς και τους μειονοτικούς εξαντλείται στα όρια των κατευθύνσεων που θέτει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση για τα ζητήματα του "κοινωνικού αποκλεισμού" όπως κατ' ευφημισμόν ονομάζουν τα κοινωνικά αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης. Και σ' ό,τι αφορά αυτές τις κατευθύνσεις, πρέπει να σημειωθεί πως η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι το "ενδιαφέρον" τελειώνει αμέσως μετά την "κατανάλωση" των κονδυλίων που δίνονται για την εκπόνηση των σχετικών προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα: Η επιτροπή εκτιμά ότι χρειάζεται η δημιουργία ενός Γραφείου Ενημέρωσης αλλοδαπών και θεωρεί ότι αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο κοινωνικής, ψυχολογικής και εργασιακής στήριξης των αλλοδαπών, ενώ θα ευαισθητοποιεί και την τοπική κοινωνία. Χαρακτηρίζει αναγκαία την έκδοση εντύπων με πληροφορίες για τις υπηρεσίες του δήμου, τη ρύθμιση ζητημάτων ληξιαρχείου και διευκόλυνσης των αλλοδαπών σε στοιχειώδη ζητήματα της καθημερινής ζωής τους, την προώθηση των θεμάτων γλωσσικής παιδείας και σχολείων για τους μειονοτικούς, τους ομογενείς και τους αλλοδαπούς. Ζητά να καταγραφούν οι ανάγκες, να βρεθούν χώροι, να οργανωθούν μαθήματα και να εξεταστεί το ενδεχόμενο οικονομικής υποστήριξης από το δήμο. Προτείνει επίσης, το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του δήμου να εφαρμόσει προγράμματα κατάρτισης για τις κοινωνικές ομάδες που κινδυνεύουν να μπουν ή είναι ήδη στο περιθώριο της αγοράς εργασίας. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και σημειώνει τη μη ενημέρωσή τους, που όπως εκτιμά, μπορεί να οδηγήσει σε παράλογες αντιδράσεις.

Προτείνει, τέλος, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί να δέχονται τα παιδιά των αλλοδαπών με τους ίδιους όρους που δέχονται τα παιδιά των ημεδαπών. Τονίζει, ακόμη, ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η λειτουργία των παιδικών σταθμών που έχουν ιδρύσει αλλοδαποί και συμπληρώνει ότι πρέπει να εξαλειφθεί κάθε αρνητική διάθεση κατά των ημεδαπών μειονοτικών ως προς την εισδοχή τους στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Για κακουργήματα μιλάει ο ανακριτής

Σε απολογία κλήθηκαν ο Λογοθέτης, τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, ένας εκδότης και δύο υπάλληλοι του δήμου

Για σωρεία κακουργημάτων θα απολογηθούν την ερχόμενη Πέμπτη, ο δήμαρχος Πειραιά Στ. Λογοθέτης,τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, δύο ταμίες του δήμου και ο Δ. Κατσικάρης,εκδότης πειραϊκών εντύπων, στους οποίους εστάλησαν χτες το μεσημέρι σχετικές κλήσεις από τον 6ο τακτικό ανακριτή Πειραιά Ι. Δουρουκλάκη.

Τα αδικήματα αφορούν σειρά υποθέσεων οικονομικών ατασθαλιών και σκανδάλων στο Δήμο Πειραιά από την προεκλογική περίοδο και έπειτα. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ατασθαλίες και τα σκάνδαλα αφορούν κοινοτικά κονδύλια που χρησιμοποιήθηκαν παράνομα στην περσινή προεκλογική εκστρατεία, εργοδοτικές εισφορές ύψους 4 δισεκατομμυρίων που παρακρατήθηκαν ενώ έπρεπε να αποδοθούν στο ΙΚΑ, το ΤΑΔΚΥ και το ΤΥΔΚΥ και άλλες υποθέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση από τις ανακριτικές αρχές του Πειραιά.

Το "εναρκτήριο λάκτισμα" δόθηκε στις 8 Δεκέμβρη του 1994, όταν ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Π. Τερτίπης άσκησε δίωξη κατά παντός υπευθύνου για πλαστογραφία, υπεξαίρεση, απιστία και παράβαση καθήκοντος, με αφορμή στοιχεία που περιλαμβάνονταν στους 20 φακέλους που είχαν κατατεθεί από την πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, Ν. Βλασσοπούλου,στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μην προκρίνει την υποψηφιότητα Λογοθέτη στις επερχόμενες τότε δημοτικές εκλογές.

Μετά και τις καταθέσεις που κλήθηκαν εκείνες τις ημέρες να δώσουν δημοτικοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων ο Γ. Παπασπύρου,ο Π. Σαλπέας και ο Χρ. Αγραπίδης,διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση και στη συνέχεια διενεργήθηκε κύρια ανάκριση. Παράλληλα διατάχτηκε διαχειριστικός έλεγχος από το υπουργείο Εσωτερικών. Με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες, οι αρχικές κατηγορίες τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν, ενώ στο μεταξύ προέκυψαν νέες υποθέσεις, η διερεύνηση των οποίων βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Τα αδικήματα αφορούν πλέον υπεξαίρεση από κοινού αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας,εκβίαση, απειλή και ψευδή βεβαίωση,ψευδή ανώμοτη κατάθεση και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.Συγκεκριμένα, ο Στ. Λογοθέτης και ο διευθυντής της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου, Π. Κατσιόλης, κατηγορούνται για το αδίκημα της υπεξαίρεσης από κοινού αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας. Επιπλέον, ο Στ. Λογοθέτης για εκβίαση, απειλή και ψευδή βεβαίωση και ο Π. Κατσιόλης για ψευδή ανώμοτη κατάθεση. Για την αποδοχή προϊόντων εγκλήματος κατηγορούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι Η. Τσιντώνης,Γ. Μανιατάκης και Ν. Βαβουράκης και ο εκδότης Δ. Κατσικάρης, ενώ για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση κατηγορείται ο προϊστάμενος της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Π. Ζουμπάκης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πειραιά με δήλωσή του απάντησε ως εκπρόσωπος συνολικά των εμπλεκομένων στην υπόθεση, χαρακτηρίζοντας πολιτικές βάσει σχεδίου τις διώξεις και "έωλες" τις κατηγορίες που "δεν τους αγγίζουν", και υποστήριξε "ότι θα συνεχίσουν απερίσπαστοι το έργο τους στο Δήμο του Πειραιά".

ΕΥΟΣΜΟΣ
Εκλεισαν τη δημοτική επιχείρηση

Το κλείσιμο της Δημοτικής Επιχείρησης Εύοσμου αποφάσισε αιφνιδιαστικά κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου. Η απόφαση πάρθηκε παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων. Η απόφαση έχει ως άμεση συνέπεια την απόλυση 25 εργαζομένων και το φόρτωμα του δημοτικού ταμείου με νέα βάρη.

Η επιχείρηση λειτουργεί ως αμιγώς Δημοτική από το 1989 και κατασκευάζει Γεωργικά Μηχανήματα και Εξαρτήματα. Για δύο χρόνια δεν παρουσίασε παθητικό. Από το '91 μέχρι και το '95 συσσωρεύτηκαν χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, ύψους 287 εκατομμυρίων δραχμών. Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών αποτελούν οι προσαυξήσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σήμερα η επιχείρηση οφείλει στους 25 εργαζόμενους που απασχολεί 600.000 δραχμές αναδρομικά, την εξόφληση Γενάρη και το δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη. Με βάση το νόμο, σε περίπτωση που η επιχείρηση κλείσει πριν τη λήξη της 10ετούς υποχρεωτικής λειτουργίας της, ο δήμος υποχρεώνεται να καταβάλει το ποσό που πήρε από το κράτος για τη δημιουργία της. Ετσι λοιπόν σήμερα, ο Δήμος Εύοσμου ως εγγυητής θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα από 350 εκατομ.

Κοινή πεποίθηση των εργαζομένων και της αντιπολίτευσης του δήμου είναι πως το κλείσιμο της επιχείρησης μεθοδεύτηκε. Οπως επίσης σημειώνουν, γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι υπήρχε αύξηση των παραγγελιών προς την επιχείρηση, ενώ διαπιστωμένη ήταν και η μεγάλη αποδοτικότητα των εργαζομένων, οι οποίοι με βάση τη σύμβαση έπαιρναν πέρα από το βασικό μισθό και 20% από τον τζίρο ως "μπόνους".

Στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος του Συνδυασμού "Συνεργασία Πολιτών για την Πρόοδο" Βασίλης Τζήκας σημείωσε πως η επιχείρηση μπορεί να γίνει βιώσιμη, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι στις επιλογές της διοίκησής της. Ο ίδιος ζήτησε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιήσει έλεγχο στα οικονομικά της επιχείρησης και στα αίτια που την οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι ο δήμος θα πρέπει να ζητήσει την παρέμβαση του κράτους για τη ρύθμιση των χρεών και την απαλλαγή της επιχείρησης από τις προσαυξήσεις των χρεών. Τις προτάσεις αυτές υιοθετούν οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης και οι εργαζόμενοι του Δήμου Εύοσμου.

Χτες οι εργαζόμενοι, συνοδευόμενοι από δημοτικούς συμβούλους και τον σύλλογο εργαζομένων, επισκέφτηκαν το νομάρχη και τη διευθύντρια του γραφείου του Περιφερειακού Διευθυντή και ζήτησαν να μην επικυρωθεί η απόφαση για κλείσιμο της επιχείρησης.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΠΑΠΟΥΤΣΗ

Ετών 88

κηδεύουμε σήμερα Σάββατο 17.2.96 και ώρα 3.00 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων του Κοιμητηρίου Παιανίας.

Τα τέκνα: Γιάννης και Ελένη Παπουτσή.

Ο εγγονός: Θάνος.

Τα αδέλφια: Ευανθία και Δημήτρης Χόχος.

Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.

Ο καυγάς για το "πάπλωμα"

Ανοιχτά εκδηλώθηκε χτες η κρίση που υπέβοσκε το προηγούμενο διάστημα στις σχέσεις του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Α. Τσοχατζόπουλου, και του υφυπουργού, Λ. Παπαδήμα. Τυπικά σημείο τριβής είναι οι αρμοδιότητες των δύο υφυπουργών (Παπαδήμα, Μωραϊτη). Από το περιβάλλον του Λ. Παπαδήμα, διαρρέει ότι ο μηχανισμός του υπουργείου αναφέρει κατευθείαν στον Α. Τσοχατζόπουλο και τον Γ. Μωραϊτη, αγνοώντας επιδεικτικά τον άλλο υφυπουργό. Στην πράξη αυτό που συμβαίνει είναι ένας υπόγειος καυγάς για το ποια ομάδα του κυβερνητικού κόμματος θα έχει στο χέρι τους εκλογικούς μηχανισμούς. Ειδικά αυτή την περίοδο ο καυγάς γίνεται για τον έλεγχο επί των περιφερειακών διευθυντών και των περιφερειαρχών, οι οποίοι είναι και οι διαχειριστές των κοινοτικών κονδυλίων. Το πρόβλημα συζητήθηκε σε χτεσινή συνάντηση των Α. Τσοχατζόπουλου και Λ. Παπαδήμα, μετά το τέλος της οποίας ο μεν υφυπουργός δήλωσε ότι ο υπουργός πρέπει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό για να λυθεί το πρόβλημα, ενώ ο υπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα!

Τότε, έπαιρνε το χρίσμα. Τώρα, καλείται να απολογηθεί για σειρά κακουργημάτων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ