ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
60Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΨΕΛΗΣ
Κτίριο - "παγίδα" για τους μαθητές

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Γερ. Αραβανή προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών

Στο παλιό Δημόσιο Νοσοκομείο της Αεροπορίας στην Κυψέλη στεγάζονται και λειτουργούν με διπλή βάρδια το 60ό Γυμνάσιο και το 60ό Λύκειο, με 1.000 περίπου μαθητές. Το κτίριο αυτό, με χρονολογία ανέγερσης το 1920, χαρακτηρίζεται εντελώς ακατάλληλο, δεν πληροί σε καμιά περίπτωση τις προδιαγραφές σχολείου και δημιουργεί πολλαπλούς κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών, καθηγητών και του υπόλοιπου προσωπικού.

Τα σοβαρά αυτά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των δύο αυτών σχολείων, καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Γερ. Αραβανής,οι οποίοι με ερώτησή τους, που κατέθεσαν στη Βουλή, ζητούν από τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών να δοθεί άμεση λύση στα προβλήματα και ρωτούν για ποιο λόγο συνεχίζουν να λειτουργούν αυτά τα δύο σχολεία κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Παράλληλα, τους ρωτούν αν υπάρχει στον προγραμματισμό του ΟΣΚ η άμεση μετεγκατάσταση του 60ού Γυμνασίου και 60ού Λυκείου Αθηνών και αν ναι, πού προορίζεται να λειτουργήσουν και πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους.

Χαρακτηριστικά, για την κατάσταση που επικρατεί, οι δύο βουλευτές αναφέρουν: "Εχουν σημειωθεί απαράδεκτα περιστατικά, όπως σοβάδες και νερά να πέφτουν στα κεφάλια των μαθητών, ενώ στις φθαρμένες σκάλες του σχολείου έχει τραυματιστεί σοβαρά και ένας καθηγητής. Επιπλέον τα εργαστήρια χημείας βρίσκονται στο υπόγειο, δίπλα ακριβώς από τις εγκαταστάσεις καλοριφέρ, πράγμα που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και η γυμναστική, ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πραγματοποιούνται στην είσοδο του σχολείου".

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων έχει ήδη ζητήσει τη μετεγκατάσταση των δύο αυτών σχολείων, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει γίνει καμιά ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Κερδίζει έδαφος η "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση"
  • Η ΔΑΚ αναγνωρίζεται ως η μοναδική παράταξη, που θα αγωνιστεί πραγματικά για τα προβλήματα των μαχόμενων δικηγόρων
  • Συνεστίαση διοργάνωσε χτες ο συνδυασμός

Οκτώ μέρες υπολείπονται για τις εκλογές στο μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας, το ΔΣΑ, και ο "προεκλογικός πυρετός" έχει ανεβεί στο κατακόρυφο. Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 25 Φλεβάρη και θα συνεχιστεί την επόμενη της Καθαράς Δευτέρας, στις 27 Φλεβάρη, ενώ ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί μετά από μια βδομάδα στις 3 και 4 Μάρτη. Δεκατέσσερις συνδυασμοί θα κονταροχτυπηθούν για την προεδρία του συλλόγου και για 24 θέσεις στο ΔΣ του ΔΣΑ.

Οι δικηγόροι αναζητούν σ' αυτές τις εκλογές τη χαμένη αξιοπιστία του συλλόγου τους και ένα προεδρείο που να ασχοληθεί για τα προβλήματα του κλάδου τους, και όχι προέδρους που θα βλέπουν το ΔΣΑ ως εφαλτήριο για την πραγματοποίηση πολιτικών φιλοδοξιών. Παράλληλα, είναι παραδεκτή από όλους η απουσία του ΔΣΑ τα τελευταία χρόνια από όλους τους κοινωνικούς χώρους, αλλά και από οποιαδήποτε ουσιαστική παρέμβαση για την επίλυση των προβλημάτων των δικηγόρων.

Η "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΑΚ), με επικεφαλής και υποψήφιο πρόεδρο τον Βασίλη Δημόπουλο,εκπροσωπεί τη νέα γενιά των δικηγόρων, τους μαχόμενους δικηγόρους και εκείνους με μικρά και μεσαία εισοδήματα. Η παράταξη αυτή δεν έχει καμιά σχέση με τους μεγαλοδικηγόρους και τα συμφέροντα των μεγαλογραφείων. Από μεγάλη μάζα των δικηγόρων και ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση αναγνωρίζεται ότι είναι η παράταξη που θα αγωνιστεί για τα προβλήματα του δικηγορικού κόσμου.

Χτες η ΔΑΚ συναντήθηκε με τη νέα γενιά και τους μαχόμενους δικηγόρους σε συνεστίαση που διοργάνωσε η παράταξη. Στην ταβέρνα "Φοίνικες" συγκεντρώθηκαν πολλοί δικηγόροι, όπου εξέφρασαν την εμπιστοσύνη στο συνδυασμό και τη βεβαίωση ότι στις προσεχείς εκλογές θα αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στο ΔΣΑ, όπου θα δυναμώσουν εκείνες οι δυνάμεις που θα αγωνιστούν για τη μαχόμενη δικηγορία.

Οι άλλοι υποψήφιοι

Το ΠΑΣΟΚ μετά από πολλές διαβουλεύσεις και με βαριά καρδιά οδηγήθηκε στην επιλογή του Κ. Νταϊλιάνα, με το συνδυασμό "Ανανέωση", αφού η υποψηφιότητα του Π. Κορκόβελου τελικά δεν πέρασε, ενώ ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γ. Παπαδογιαννάκης, δε δέχτηκε να τεθεί επικεφαλής συνδυασμού του κυβερνώντος κόμματος.

Στη ΝΔ το επίσημο χρίσμα πήρε ο Σ. Πολύδωρας, αλλά στο χώρο αυτό παρουσιάστηκε μεγάλη πολυδιάσπαση. Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ, Σ. Πολύδωρας, είναι επικεφαλής του συνδυασμού "Δικηγορική Πρωτοπορία". Στον ίδιο χώρο, αλλά ως ανεξάρτητοι κατεβαίνουν: ο Δ. Παξινός - "Δικηγορική Παρουσία", ο Θ. Βασιλάκης - "Δικηγορική Αμυνα", ο Τ. Κεφαλέας - "Δικηγόροι της Αθήνας".

Από το "ΣΥΝ" υποψήφιος πρόεδρος κατεβαίνει ο Α. Ρουπακιώτης με το συνδυασμό "Ενωτική Κίνηση Δικηγόρων".

Ο χώρος των οικολόγων θα εκπροσωπηθεί από δύο συνδυασμούς, την "Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας" και τους "Δικηγόρους Οικολόγους", χωρίς όμως να υπάρχουν υποψήφιοι για την προεδρία του ΔΣΑ.

Ο συνδυασμός "Δικηγορική Αναβάθμιση" εκπροσωπεί ως επί το πλείστον την Πολιτική Ανοιξη. Εκπρόσωπος της παράταξης είναι ο Δ. Παπατσώρης, χωρίς υποψήφιο πρόεδρο.

Η "Αδέσμευτη Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας" με υποψήφιο πρόεδρο τον Δ. Κρέστο εκπροσωπεί τον ακροδεξιό χώρο.

Ως ανεξάρτητοι κατεβαίνουν οι συνδυασμοί "Ελεύθερη Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων" με υποψήφιο πρόεδρο τον Ε. Κουρή, η "Πρωτοβουλία για το μέλλον" - Κ. Γεωργόπουλος και οι "Δικηγόροι σε κίνηση - Κίνηση νέων δικηγόρων", χωρίς υποψήφιο.

"ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"
"Βλάπτει σοβαρά την παιδεία"

Ολοκληρώθηκε χτες η Συνδιάσκεψη για τη διά βίου εκπαίδευση, συνοψίζοντας τους σκοπούς και τις επιδιώξεις των επιχειρήσεων για το μοντέλο του "περιπλανώμενου εργάτη"

Στη φράση "δουλεύω για να αποκτώ γνώσεις και αποκτώ γνώσεις για να μπορέσω να βρω δουλιά", συνοψίζεται με τον καλύτερο τρόπο η φιλοσοφία της "διά βίου εκπαίδευσης", του νέου μοντέλου εκπαιδευτικού συστήματος που θέλει να διαμορφώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση των πολυεθνικών, παρουσιάζοντάς το μάλιστα ως το μονόδρομο που επιβάλλεται μέσα στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Οπως προέκυψε ξεκάθαρα στη διάρκεια των εργασιών της Συνδιάσκεψης του "Ευρωπαϊκού έτους διά βίου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης 1996",που έληξαν χτες, ο πολίτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι υποχρεωμένος να δουλεύει προκειμένου να μπορεί να εκπαιδεύεται διαρκώς, αφού θα αναλαμβάνει ουσιαστικά ο ίδιος το κόστος της διαρκούς εκπαίδευσής του. Την ίδια στιγμή θα είναι υποχρεωμένος να εκπαιδεύεται διαρκώς, προκειμένου να εξασφαλίσει μια θέση στην αγορά εργασίας. Οπως αναφέρθηκε καθαρά και χτες, πρώτη μέρα των εργασιών της Συνδιάσκεψης, οι γνώσεις αυτές θα είναι αποσπασματικές σε συγκεκριμένους τομείς, με σαφή την έλλειψη γενικής παιδείας, που θα δίνουν στον εργαζόμενο τόσες γνώσεις όσες ακριβώς χρειάζεται για να χειριστεί μια εργαλειομηχανή, και τίποτα παραπάνω.

Συνοπτικά, τα βασικά συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης, που παρουσιάστηκαν χτες κατά τη λήξη των εργασιών, είναι ότι στα πλαίσια του νέου εκπαιδευτικού συστήματος της διά βίου εκπαίδευσης, η γενική εκπαίδευση που θα παρέχεται θα περιορίζεται σε στοιχειώδεις γνώσεις, που θα επιτρέπουν την "προσαρμοστικότητα" και την "ευελιξία" σε διάφορες μορφές εργασίας, ενώ στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των απόφοιτων ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης. Ο νέος ρόλος που θα κληθούν να παίξουν τα πανεπιστήμια στη νέα πραγματικότητα είναι να μεταφέρουν την τεχνογνωσία σε σχέση αλληλεπίδρασης με την παραγωγική διαδικασία (έρευνες, ανάπτυξη).

Η διά βίου εκπαίδευση θα γίνεται είτε μέσα από τις επιχειρήσεις (ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση), είτε μέσα από μια σειρά μηχανισμών άτυπης εκπαίδευσης, όπως σεμινάρια, ανοιχτό πανεπιστήμιο, αυτομόρφωση, πάντα, όμως, με κύριο και απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός τύπου εργαζόμενου "του περιπλανώμενου εργάτη", όπως χαρακτηρίζεται στο κείμενο της "Λευκής Βίβλου", που θα ανταποκρίνεται αδιαμαρτύρητα στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων, που θα είναι πρόθυμος και ικανός να αλλάζει θέση, ακόμα και χώρα. Κύριος στόχος της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης είναι η συμμετοχή των εργαζόμενων στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης, η ανοχή του στην αβεβαιότητα, η κατανόηση και ανοχή των υφιστάμενων παραγωγικών σχέσεων.

Δεν έλειψαν, όμως, και οι φωνές που προειδοποιούσαν για τις συνέπειες της σύνδεσης της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς και τη θέση του εργαζόμενου μέσα σε αυτή την πραγματικότητα. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Γ. Παπαϊωάννου,από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο οποίος με γλαφυρότητα περιέγραψε τη διά βίου εκπαίδευση ως "ισόβια καταδίκη, την οποία πρέπει να δεχτείς, αλλιώς θα σου γίνει ο βίος αβίωτος". Πρότεινε, μάλιστα, σε κάθε τι που σχετίζεται με τη διά βίου εκπαίδευση να υπάρχει η σήμανση του υπουργείου Υγείας: "Προσοχή, η διά βίου εκπαίδευση βλάπτει σοβαρά την υγεία"...

Εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα

Εκδήλωση με θέμα "Ελληνική μητέρα γλώσσα", διοργανώνει το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Αθηνών, την Τετάρτη 21 Φλεβάρη, και ώρα 7.30 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο "Πρέζιντεντ", στην αίθουσα "Μακεδονία". Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Juan Jose Puhana Arza, Ισπανός γερουσιαστής, Χ. Χαραλαμπάκης, καθηγητής γλωσσολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών και Α. Ευσταθίου - Τζιροπούλου, φιλόλογος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση γλωσσικού βιβλίου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Συμβάσεις για μελέτες εφτά έργων

Υπογράφηκαν χτες οι συμβάσεις ανάθεσης μελετών 7 έργων στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 1997. Οι συμβάσεις υπογράφηκαν από τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη '97, Κ. Κοσμόπουλο, και εκπροσώπους γραφείων μελετών.

Συγκεκριμένα, ανατέθηκαν οι μελέτες: Για το Επταπύργιο προϋπολογισμού 1,2 δισ. δραχμών που αφορά τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με στόχο τη δημιουργία ενός πάρκου πολιτισμού. Για την ανακαίνιση της Αίθουσας Τελετών του ΑΠΘ, προϋπολογισμού 400 εκατ. δραχμών. Για τον εκσυγχρονισμό του Θεάτρου Δάσους, προϋπολογισμού 770 εκατ. που αφορά εργασίες αύξησης της χωρητικότητάς του και ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου. Για μουσείο Κινηματογράφου και Φωτογραφίας, προϋπολογισμού 190 εκατ. Το έργο αφορά τη μετατροπή, επανάχρηση και αξιοποίηση του βιοτεχνικού κτιρίου στην περιοχή του ΜΥΛΟΥ.

Επίσης, ανατέθηκαν οι μελέτες για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Αλκαζάρ και της Πλατείας Δημαρχείου, προϋπολογισμού 250 εκατ. και για την ανάπλαση του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου (αγορά Βλάλη, αγορά Βατικιώτη, πεζοδρόμηση και διαμόρφωση της οδού Αριστοτέλους) προϋπολογισμού 1,2 δισ. δραχμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ