ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Φλεβάρη 1996
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Λιτότητα και ανεργία μαστίζουν τους εργαζόμενους

Διήμερη περιοδεία του Ορέστη Κολοζώφ στο νησί. Συναντήθηκε με τις διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου, των σωματείων οικοδόμων, ξενοδοχοϋπαλλήλων, δημοτικών υπαλλήλων και ΕΛΜΕ, τον δήμαρχο Κέρκυρας και εκπροσώπους των 16 κοινοτήτων, που αγωνίζονται, για να φύγει η βάση από την Παλαιοκαστρίτσα

Τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων της Κέρκυρας αναδείχτηκαν στη διήμερη περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ και μέλους του ΠΓ Ορέστη Κολοζώφ, στο νησί την προηγούμενη Τετάρτη και Πέμπτη. Στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, τα ΔΣ των σωματείων οικοδόμων, ξενοδοχοϋπαλλήλων, δημοτικών υπαλλήλων και το ΔΣ της ΕΛΜΕ, τέθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του νησιού.

Ο πρόεδρος του ΕΚΚ, Αλέκος Κατσούρης, είπε ότι και το εισόδημα των εργαζομένων της Κέρκυρας μειώνεται δραματικά, εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης, της μείωσης του χρόνου εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που φορτώνονται την ύφεση της τουριστικής κίνησης και της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας. Αν και το εισόδημα πολλών εργαζομένων είναι μεικτό, από διπλή ή και τριπλή εργασία, πολλοί δύσκολα τα καταφέρνουν. Πρόβλεψε σύγκρουση μεταξύ μεγαλοξενοδόχων και μικρών ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων, ενώ κατήγγειλε τον εμπαιγμό, που γίνεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Δήμο της Κέρκυρας για την κατασκευή εργατικών κατοικιών σε 1.500 άστεγες οικογένειες εργαζομένων. Για τη λαθρομετανάστευση τόνισε τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων, που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με διακρατική συμφωνία, ενώ θεώρησε ανύπαρκτη την παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών για την παράνομη απασχόληση αλλοδαπών σε ξενοδοχειακές και άλλες επιχειρήσεις.

"Δουλεύουμε 4 μήνες το χρόνο"

Ο γραμματέας του ΕΚΚ Γ. Κουλούρης αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση της δουλιάς των ξενοδοχοϋπαλλήλων, στην άρνηση των ιδιοκτητών των ξενοδοχείωντους να τα εκσυγχρονίσουν. Χαρακτηριστικά ανέφερε: "Ντρεπόμαστε για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ξενοδοχεία της Κέρκυρας: Είναι αχρημάτιστα από δεκαετίες, έχουν κακή καθαριότητα, κακής ποιότητας φαγητό...". Η πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Σοφία Λιβέρη πρόσθεσε ότι κύριο πρόβλημα των χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι η μείωση του ετήσιου χρόνου εργασίας, αφού από επτά μήνες που ήταν το 1985 - 1986 τώρα έχει πέσει στους τέσσερις. Τα επιδόματα ανεργίας είναι εξευτελιστικά, ενώ με τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, που διατηρεί σε ισχύ και το ΠΑΣΟΚ, απαιτούνται 4.500 μεροκάματα, δηλαδή 45 χρόνια εργασίας. Αίτημα του σωματείου είναι να μειωθούν στις 3.000 τα απαιτούμενα μεροκάματα για συνταξιοδότηση. Εξέφρασε την αντίθεση του σωματείου στην ενοποίηση του ΤΑΞΥ με τα άλλα ταμεία, ενώ απαίτηση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι η απόδοση των 25 δισ. δρχ. που χρωστούν στο ΤΑΞΥ οι ξενοδόχοι.

Ανεργοι το 60% των οικοδόμων

Ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων και μέλος του ΔΣ του ΕΚΚ είπε ότι αιτίες των οξυμένων και πολλών προβλημάτων των εργαζομένων είναι οι πολιτικές που χαράχτηκαν στο Μάαστριχτ, η "Λευκή Βίβλος", το πρόγραμμα "σύγκλισης", που ακολουθούν οι κυβερνήσεις. Ανέφερε ότι υπάρχει κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας στους οικοδόμους του νομού, που φτάνει σήμερα στο 60%.Κατήγγειλε ότι στα πολυιατρεία του ΙΚΑ υπολειτουργούν γιατί δεν έχουν προσωπικό, ενώ έχουν πάρει ιατρικά μηχανήματ και δε λειτουργούν, με αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Κατήγγειλε επίσης ότι η Επιθεώρηση Εργασίας δε δραστηριοποιείται για τον περιορισμό της παράνομης εργασίας, που θίγει ιδιαίτερα τους οικοδόμους.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κ. Θύμης τόνισε τις ευθύνες της πλειοψηφίας της συνδικαλιστικής ηγεσίας του Εργατοϋπαλληλικού Κινήματος, που δέχεται την αντίληψη της ανταγωνιστικότητας και της λεγόμενης οικονομίας της αγοράς, αποτέλεσμα της οποίας είναι αυτή η κατάσταση της εργατικής τάξης. Για τα προβλήματα της εκπαίδευσης ανέφερε ότι με την παρασιτική νοοτροπία που καλλιεργείται, υπάρχει λειτουργικός αναλφαβητισμός. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το 35% των μαθητών εγκαταλείπει το γυμνάσιο. Ενώ η ηγεσία της ΟΛΜΕ διαπιστώνει τα προβλήματα και την αγανάκτηση του εκπαιδευτικού κόσμου, τελικά υπερισχύει η πολιτική προτίμηση των μελών της και δε γίνονται αγώνες.

Ο Κ. Παναγιώτου,μέλος της διοίκησης των Οικοδόμων τόνισε ότι η χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων παράλληλα με την ιδιωτικοποίηση της παιδείας καθιστά αδύνατη ή πολύ δύσκολη τη μόρφωση των παιδιών τους. Επίσης χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι ελληνικής καταγωγής Αλβανοί, μιλούν με τα χειρότερα λόγια για την Ελλάδα εξαιτίας της άγριας εκμετάλλευσης που τους έγινε και τους γίνεται.

Να συσπειρωθεί η εργατική τάξη

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού ανέφερε ότι ήταν εποικοδομητική η συζήτηση που έγινε, τόνισε ότι η όξυνση και των προβλημάτων των εργαζομένων της Κέρκυρας είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πολιτικής που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις ΝΔ και σήμερα του ΠΑΣΟΚ. Δεν αρκεί η διαπίστωση των προβλημάτων, τόνισε, αλλά πρέπει να αποκαλύπτονται οι πολιτικές τους αιτίες και να αντιπαλεύονται αυτές οι πολιτικές. Ανέλυσε τις προτάσεις του ΚΚΕ και τόνισε ότι η εργατική τάξη πρέπει να υποστηρίξει και να συσπειρωθεί γύρω από μια αντιμονοπωλιακή πολιτική που σήμερα μόνο το ΚΚΕ προτείνει. Δεσμεύτηκε να μεταφέρει βασικά προβλήματα των εργαζομένων της Κέρκυρας στη Βουλή, αλλά μεγάλη αξία έχει η ανάπτυξη της πάλης των ίδιων των εργαζομένων.

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο Κέρκυρας Χ. Σαρλή,ο Ορ. Κολοζώφ ενημερώθηκε για την άσχημη οικονομική κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση στο νησί έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο. Οι επιχειρηματίες, αδιαφορώντας για την κρίση προσπαθούν να κερδίσουν χωρίς να επενδύουν. Η άσχημη οικονομική κατάσταση των εργαζομένων, σε συνδυασμό με την κερδοσκοπική δράση πολλών επιχειρηματιών και την ύπαρξη προβλήματος λαθρομετανάστευσης, έχει δημιουργήσει μια "μπόμπα έτοιμη να εκραγεί".

Αποφασισμένοι για την Παλαιοκαστρίτσα

Ιδιαίτερη θετική ήταν η συνάντηση του βουλευτή του ΚΚΕ στο χώρο του λιμανιού της Αλυπας Παλαιοκαστρίτσας με δεκάδες εκπροσώπους της ΤΑ και μαζικών φορέων της περιοχής. Αφού εξέθεσαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα από την ύπαρξη της ναυτιλιακής βάσης τόνισαν την κατηγορηματική και ομόφωνη αντίθεση των φορέων, που εκπροσωπούν, σε οποιαδήποτε ενεργοποίηση ή αναβάθμιση της βάσης και την απαίτησή τους να παραχωρηθεί ο χώρος της βάσης και το λιμάνι στην ΤΑ. Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισαν ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Περιοχής που περιλαμβάνει 16 κοινότητες και πρόεδρος της κοινότητας Λακώνων, Β. Βιτουλαδίτης και ο πρόεδρος του συλλόγου ψαράδων Β. Μπούρμπος "αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω την απόφασή της και δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα των κοινοτήτων, είμαστε αποφασισμένοι για ενωτικούς αγώνες, για να μην επιτρέψουμε την καταστροφή της περιοχής μας".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στους αγώνες και τα αιτήματα των φορέων, τόνισε τη σημασία του ενωμένου αγώνα τους που είναι ο βασικός παράγοντας για την κατάργηση της βάσης, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της ΤΑ ξενάγησαν τον Ορ. Κολοζώφ στον περιβάλλοντα χώρο της βάσης, όπου υπάρχουν σημαντικές βυζαντινές αρχαιότητες που καθημερινά καταστρέφονται.

Η περιοδεία του Ορ. Κολοζώφ ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στα χωριά της Βόρειας Κέρκυρας Αυλιώτες και Καρουσάδες, όπου συζήτησε με εκπροσώπους των κοινοτήτων και κατοίκους, οι οποίοι έθεσαν με οξύτητα το πρόβλημα των πλωτών σκαφών και τη μεγάλη καταστροφή της ελαιοπαραγωγής. Ο Ορ. Κολοζώφ μίλησε σε συγκέντρωση των κατοίκων και παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ για τη μεγάλη ζημιά της ελαιοπαραγωγής και της αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΑΣΑ
Καυγάς στην πλάτη των εργαζομένων

Σε συγκέντρωση ενημέρωσης - όπου όμως ούτε ενημέρωση δεν έγινε - μετατράπηκε η προγραμματισμένη για χτες συνέλευση των εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας. Η συνέλευση αναβλήθηκε, γιατί δεν εξασφαλίστηκε απαρτία, γεγονός που ήταν αναμενόμενο, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία, έχοντας μετατρέψει το συνδικάτο σε παραμάγαζο για το πέρασμα της κυβερνητικής πολιτικής, δεν έκανε τίποτα για την κινητοποίηση των εργαζομένων. Την παράσταση έκλεψαν και πάλι ο πρόεδρος του συνδικάτου Α. Κολλάς και ο αντιπρόεδρος Κ. Ξύδης, στελέχη και οι δυο της ΠΑΣΚΕ, που επιχείρησαν να λύσουν κάποιες διαφορές οικονομικού τύπου μπροστά σε ακροατήριο. Ο Κ. Ξύδης, που είχε κατηγορηθεί παλιότερα για οικονομικές ατασθαλίες, πήρε τη ρεβάνς, καταγγέλλοντας χτες τον Α. Κολλά για κατασπατάληση χρημάτων του σωματείου και για οικονομικές συναλλαγές με την ΕΘΕΛ. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι με παρέμβαση του αδελφού του Α. Κολλά, εμπόρου ειδών ιματισμού, ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια ιματισμού για τους εργαζόμενους. Στον ισχυρισμό, ο Α. Κολλάς απάντησε, λέγοντας ότι ο αδελφός του κατέθεσε στη διοίκηση τη γνώμη του μόνο για τα χρώματα των στολών...

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση ασφυξίας που έχει δημιουργηθεί στις συγκοινωνίες, με θύματα τους οδηγούς και τους επιβάτες, ο Α. Κολλάς ισχυρίστηκε ότι το όλο πρόβλημα θα λυθεί με 1.000 προσλήψεις. Προβλήματα, όπως το ότι οι οδηγοί πληρώνονται ακόμα με τη σύμβαση του 1994 και δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια, αγνοήθηκαν από τον πρόεδρο, όπως επίσης πετάχτηκε στο καλάθι και το αίτημα για τον ενιαίο φορέα αστικών συγκοινωνιών.

Παίρνοντας το λόγο, εκ μέρους της ΔΑΣ, ο εκπρόσωπός της Χρ. Σταμούλος κατέθεσε την πάγια θέση της παράταξης για συγκοινωνίες 100% στο δημόσιο και πρότεινε ένα πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα. Η πρόταση προβλέπει:

Σταμάτημα των δρομολογίων στις τοπικές γραμμές μέχρι να λυθούν τα προβλήματα οργάνωσης που υπάρχουν. Συγκεντρώσεις και πορείες στα αρμόδια υπουργεία για τις προσλήψεις, την ανανέωση του στόλου και για την εξαίρεση του ΟΑΣΑ από το κυβερνητικό σχέδιο για πολυμετοχικές ΔΕΚΟ. Ο ίδιος ζήτησε επίσης να στηθούν κάλπες στα αμαξοστάσια για να ψηφίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το πρόγραμμα δράσης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΕ
4ήμερη απεργία από αύριο

Απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση. Σε μαζική συμμετοχή καλεί όλους τους εργαζόμενους η ΕΣΚ - ΟΤΕ

Με συγκέντρωση στα γραφεία της ΟΜΕ - ΟΤΕ, και πορεία στη Βουλή οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, θα διατρανώσουν αύριο πρώτη μέρα της τετραήμερης απεργίας, την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική της μετοχοποίησης - ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού. Το πρωί συνδικαλιστές και εργαζόμενοι θα περιφρουρήσουν την απεργία στο κεντρικό κτίριο της διοίκησης στο Μαρούσι, στο ΝΥΜΑ στην 3η Σεπτεμβρίου και σε άλλους χώρους. Αύριο, επίσης, αναμένεται να αρχίσει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου, που προβλέπει σε πρώτη φάση τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ σε ποσοστό 8%.

Τη διαφωνία της, με τη μετοχοποίηση και το αίτημα της απόσυρσης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, επανέλαβε και η 15η ετήσια συνέλευση αντιπροσώπων της ΠΕΤ - ΟΤΕ του μεγαλύτερου σωματείο του χώρου, που καλύπτει 11.000 τεχνικούς. Την ίδια θέση διατυπώνει και η τελευταία συνέλευση των 1.500 πτυχιούχων ανωτάτων σχολών υπαλλήλων του ΟΤΕ (ΠΕΠΑΣΥ) και επισημαίνει ότι η μετοχοποίηση θα δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα στον Οργανισμό και στους εργαζόμενους και δεν αντιμετωπίζει ούτε το πρόβλημα της χρηματοδότησης των επενδύσεων, αφού, σύμφωνα με το πενταετές Επιχειρησιακό Σχέδιο, καλύπτεται από τα κέρδη του.

Να πάρουν μαζικά και αγωνιστικά μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις καλεί τους εργαζόμενους η ΕΣΚ - ΟΤΕ, για να μην περάσει ούτε μία μετοχή στους ιδιώτες και να δοθεί απάντηση στους εκποιητές του ΟΤΕ και σε όσους τους υποστηρίζουν. "Πρέπει να δυναμώσουμε το μέτωπο πάλης, κόντρα σ' αυτές τις επιλογές του κεφαλαίου και των Βρυξελλών. Καλούμαστε να συμβάλουμε, και προσωπικά ο καθένας, στην αλλαγή των συσχετισμών των δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να διαμορφώσουμε ένα κίνημα αγωνιστικό, ταξικά προσανατολισμένο, που θα υπερασπίζει το δημόσιο και κοινωφελή χαρακτήρα του ΟΤΕ και τα συμφέροντα των εργαζομένων σ' αυτόν... ", τονίζεται σε ανακοίνωση της παράταξης που συζητήθηκε και βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους εργαζόμενους.

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ καλεί, τέλος, την ΕΕ της Ομοσπονδίας και τα σωματεία να προχωρήσουν και σε άλλες μορφές παρέμβασης και πρακτικής παρεμπόδισης της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ.

ΔΕΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Αρχισαν να φυτεύουν δέντρα

Εβδομήντα δέντρα κοσμούν από χτες το χώρο των καζανιών της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Τα δέντρα φύτεψαν κάτοικοι και εκπρόσωποι δημοτικών κινήσεων και μαζικών φορέων, με πρωτοβουλία των οποίων έγινε η χτεσινή συγκέντρωση ενάντια στην επαναλειτουργία του εργοστασίου. Η συγκέντρωση ήταν μία πρώτη απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου ότι το εργοστάσιο στο Κερατσίνι θα επαναλειτουργήσει, γιατί δεν έχει αποσβέσει ακόμα το κόστος της επένδυσης που έγινε σ' αυτό. Ηταν, επίσης, η συγκέντρωση μια πρόκληση προς την πλειοψηφία της δημοτικής αρχής, που είχε σπεύσει να κηρύξει την αναστολή των κινητοποιήσεων, για να γίνει, δήθεν, διάλογος με την κυβέρνηση.

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στον ΟΤΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ