ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Φλεβάρη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμπρός για την επιτυχία του 15ου Συνεδρίου

Προκήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση Μάρτη - Απρίλη 1996 προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου

Δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση το Μάρτη και τον Απρίλη του 1996 προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου εξαγγέλλει η ΚΕ του ΚΚΕ, καλώντας τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ να δουλέψουν δραστήρια για την επιτυχία της και, μέσω αυτής, για την αποτελεσματικότερη παρέμβαση του Κόμματος στους εργαζόμενους και το λαό. Στη σχετική Προκήρυξη, η ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

"Εργάτες, εργάτριες, εργαζόμενοι

Νέοι και νέες

Το ΚΚΕ βαδίζει προς το 15ο Συνέδριό του. Ενα Συνέδριο, που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημαντικό γεγονός στην πολιτική ζωή της χώρας, μια νέα αφετηρία για την ενίσχυση της πάλης των εργαζομένων και όλου του λαού.

Για το χτύπημα της υποταγής και της εξάρτησης από τον ιμπεριαλισμό.

Για το χτύπημα της ασυδοσίας του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Για μια άλλη πορεία του τόπου. Για μια ανάπτυξη, με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του.

Το ΚΚΕ είναι γέννημα της εργατικής τάξης και των αγώνων του λαού μας. Στην 78χρονη ιστορική του διαδρομή, ακτινοβολούν οι αγώνες του για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των μικρομεσαίων στρωμάτων, όλων των εργαζομένων και της νεολαίας.

Σήμερα το ΚΚΕ είναι η πολιτική δύναμη που:

Αντιτάσσεται σταθερά και αταλάντευτα στη "νέα τάξη πραγμάτων" των Αμερικανο-Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.

Αγωνίζεται για την πιο πλατιά συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων, για τη διαμόρφωση ενός αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης, που θα μάχεται, θα αμφισβητεί, θα ανατρέπει αντιλαϊκές επιλογές. Θα συμβάλει σε αλλαγές στο συσχετισμό των δυνάμεων. Θα παλέψει αποφασιστικά για το σοσιαλισμό στη χώρα μας. Για να μπει τέλος στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Προωθεί την αντίσταση στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και την παραπέρα εξαθλίωση του λαού.

Αντιπαλεύει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής των άλλων κομμάτων, που αποδέχονται την πολιτική της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Εργαζόμενοι, νέοι και νέες

Τα μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα, που βασανίζουν όλους τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους ΕΒΕ και τη νεολαία, οξύνονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ και γίνεται αποδεκτή από τα άλλα κόμματα.

Νέα οικονομικά βάρη επιβάλλονται στο λαό και νέα υπερκέρδη παραχωρούνται στο μεγάλο κεφάλαιο. Η υποταγή στα πολεμοκάπηλα παιχνίδια των ιμπεριαλιστών οξύνει την κατάσταση στην περιοχή, απειλεί την κυριαρχία της χώρας μας, την ειρήνη και την ασφάλειά της, όπως έδειξε και η πρόσφατη αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητάς της.

Η οργανωμένη αντίσταση σ' αυτήν την πολιτική είναι το πρώτο καθήκον.

Κομμουνιστές και κομμουνίστριες, Κνίτες και Κνίτισσες

Να απευθυνθούμε πλατιά στην εργατική τάξη, σε όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία, ζητώντας τους να συμβάλουν ουσιαστικά στη συζήτηση και τη διαμόρφωση των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου. Για τη συγκρότηση ενός ισχυρού αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης, που θα συσπειρώσει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Γιατί το Συνέδριο του ΚΚΕ είναι και δική τους υπόθεση. Αφορά τη ζωή τους, το σήμερα και το αύριο του λαού και του τόπου. Γιατί με την προσωπική τους συμβολή ενισχύουν τη δυναμική του Κόμματος για την ανάπτυξη της πάλης του από καλύτερες θέσεις. Γιατί η ισχυροποίηση του ΚΚΕ δεν είναι υπόθεση μόνο των μελών και των οπαδών του. Είναι και πρέπει καθημερινά να γίνεται υπόθεση της εργατικής τάξης, των άλλων εργαζομένων και της νεολαίας.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ που αποφάσισε η ΚΕ του ΚΚΕ για το δίμηνο Μάρτη - Απρίλη 1996 προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η επιτυχία της θα βοηθήσει σημαντικά να ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες για τη λειτουργία και ανάπτυξη της πολιτικής δράσης του και για την κάλυψη των εξόδων του Συνεδρίου. Είναι γνωστές οι μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσει το Κόμμα. Δεν έχει την οικονομική άνεση ούτε τις πολύμορφες ενισχύσεις των άλλων κομμάτων.

Το ΚΚΕ αντλεί τους πόρους του από τις συνδρομές των μελών, τις ενισχύσεις των φίλων, οπαδών του και των άλλων εργαζομένων, οι οποίοι προσφέρουν από το υστέρημά τους. Σ' αυτούς απευθύνεται και σήμερα.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ δυναμώνει τις θέσεις των εργαζομένων και της νεολαίας, ενισχύει τη φωνή τους, δίνει νέες δυνατότητες για ανάπτυξη της πάλης και της αντίστασής τους.

Η ΚΕ με εμπιστοσύνη απευθύνεται στους κομμουνιστές και τους Κνίτες, τους οπαδούς και φίλους του Κόμματος, σε όλους τους εργαζόμενους για να το ενισχύσουν.

Κομμουνιστές και κομμουνίστριες

Κνίτες και Κνίτισσες

Δουλέψτε δραστήρια για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου.

Αναπτύξτε και με το κουπόνι της Οικονομικής Εξόρμησης τους δεσμούς του Κόμματος με την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Κάντε πιο δυνατό, πιο ικανό και πιο αποτελεσματικό το Κόμμα, στην πάλη του, προς όφελος του εργαζόμενου λαού, για την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και το σοσιαλισμό.

Εμπρός για την επιτυχία του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ".

9 Φλεβάρη 1996

Η ΚΕ του ΚΚΕ

Εναρξη αντι-ΝΑΤΟϊκής

καμπάνιας στη Βουλγαρία

Με πρωτοβουλία της Μαρξιστικής Πλατφόρμας του Βουλγάρικου Σοσιαλιστικού Κόμματος πραγματοποιήθηκε στις 15/2/1996 στη Σόφια μεγάλη φιλειρηνική, αντί-ΝΑΤΟϊκή συγκέντρωση.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και έκαναν τοποθετήσεις εκπρόσωποι κι άλλων πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων της γειτονικής χώρας, όπως: η Βουλγαρική Αντιφασιστική Ενωση, το Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, το Πατριωτικό Κόμμα Εργασίας, η Βουλγαρική Επιτροπή "Ουδετερότητα", η Ενωση Απόστρατων Αξιωματικών, το Εθνικό Κίνημα για την Ουδετερότητα της Βουλγαρίας, η Εθνική Ενωση της Βουλγαρίας, η Κοινωνική Επιτροπή για τα συμφέροντα της Βουλγαρίας κ.ά.

Από το εξωτερικό παραβρέθηκεκαι χαιρέτισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ελισαίος Βαγενάς, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος.

Οι εκπρόσωποι των παραπάνω οργανώσεων της Βουλγαρίας τοποθετήθηκαν υπέρ της ειρήνης στα Βαλκάνια, ενάντια στις ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις και κατά της εισόδου της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ. Στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν διεξοδικά στις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η είσοδος της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, τόσο για τη χώρα τους, όσο και για την ειρήνη και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Τάχθηκαν υπέρ της ουδετερότητας της Βουλγαρίας, υπέρ μιας πολιτικής ειρήνης και καλής γειτονίας, που μπορεί να εξασφαλιστεί εφόσον δεν υπάρξουν ξένες επεμβάσεις στην περιοχή και ενισχυθεί η διαβαλκανική συνεργασία.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους, αναφέρθηκε στην αρνητική εμπειρία της Ελλάδας και του λαού της από το ΝΑΤΟ. Υπογράμμισε πως όπως δείχνει η ιστορία της χώρας, αλλά και τα τελευταία γεγονότα στο Αιγαίο, το ΝΑΤΟ αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, την ειρήνη, καθώς επίσης και φορέα εσωτερικών αντιδημοκρατικών ανωμαλιών. Αναφέρθηκε επίσης στον αγώνα των ελλήνων κομμουνιστών και των άλλων αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Ελλάδας, για τον απεγκλωβισμό της χώρας μας από τα δεσμά του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Τόνισε πως το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ ενός ισχυρού φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στα Βαλκάνια, που θα υπερασπίσει την ειρήνη από τις επιβουλές των ιμπεριαλιστών, προωθώντας τη διαβαλκανική συνεργασία λαών και κυβερνήσεων.

Στο τέλος της εκδήλωσης αποφασίστηκε να δημιουργηθεί Επιτροπή για την Ανεξαρτησία και Ουδετερότητα της Βουλγαρίας.Η επιτροπή θα ξεκινήσει καμπάνια ενάντια στην είσοδο της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ. Η εκστρατεία θα προβλέπει μεταξύ των άλλων και τη συγκέντρωση υπογραφών, ώστε να προκηρυχτεί δημοψήφισμα, στο οποίο ο λαός της Βουλγαρίας θα μπορέσει να εκφράσει το δικό του ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ.

ΛΑΡΙΣΑ
Φιλειρηνική εκδήλωση

Κάλεσμα προς τους Λαρισαίους να συμμετάσχουν μαζικά στη φιλειρηνική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, 19 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στο κινηματοθέατρο "Γαλαξίας", απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Τοπική Επιτροπή Ειρήνης. Οι Λαρισαίοι καλούνται να δώσουν το "παρών" στην προσπάθεια ν' αναπτυχθεί μέσα στο λαό ένα κίνημα ειρήνης και απόκρουσης της απειλής πολέμου. Ταυτόχρονα, να διαδηλώσουν την απαίτησή τους να κλείσουν τώρα οι αμερικάνικες βάσεις στη χώρα μας, να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι από τη Βοσνία, να σταματήσει αμέσως κάθε έργο για την εγκατάσταση και λειτουργία του χερσαίου στρατηγείου του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο και του αεροπορικού στο Κουτσόχερο της Λάρισας.

Πολύπλευρη φιλειρηνική δραστηριότητα

Πικετοφορία ενάντια στις αμερικανο-ΝΑΤΟικές παρεμβάσεις στο Αιγαίο διοργανώνει την Τρίτη 20 του Φλεβάρη η Παμπειραϊκή Επιτροπή για την Ειρήνη και τη Διεθνή Υφεση. Θα προηγηθεί συγκέντρωση στην Πλατεία Κοραή στις 6 το απόγευμα.Η Επιτροπή καλεί τους μαζικούς φορείς του Πειραιά να στηρίξουν την πρωτοβουλία της.

Πικετοφορία για την ειρήνη διοργανώνει την ίδια μέρα και η Επιτροπή Ειρήνης Καλλιθέας, καλώντας τους φίλους της ειρήνης σε προσυγκέντρωση στις5.30 το απόγευμα. Η προσυγκέντρωση έχει οριστεί να γίνει μπροστά στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης, Ιφιγένειας 92 και Θησέως.

Σε Μουσική Βραδιά, με γνωστούς, καταξιωμένους καλλιτέχνες, καλεί τους φίλους της ειρήνης η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, την Τετάρτη, 21 του Φλεβάρη. Η εκδήλωση θα γίνει στο κέντρο ΜΕΔΟΥΣΑ με τους καλλιτέχνες Τάνια Τσανακλίδου και Μανόλη Λυδάκη. Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 56 (1ος όροφος).

Ο "902" μπροστά στο 15ο Συνέδριο

Ο "902 Αριστερά στα FM" εγκαινιάζει την Τρίτη 20 - 2 - 96 μια νέα εκπομπή ενόψει του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, με τίτλο "Μπροστά στο 15ο Συνέδριο".

Στην εκπομπή αυτή, που θα μεταδίδεται καθημερινά στις 10.30 π.μ. και θα επαναλαμβάνεται στις 7.30 μ.μ.,η Ελένη Κατροδαύλη και ο Ηλίας Λέγγερης θα απαντούν σε ερωτήματα ακροατών πάνω στα Προσυνεδριακά ντοκουμέντα του Κόμματος: Το Σχέδιο Προγράμματος, το Σχέδιο Καταστατικού και την Εκθεση Δράσης του Κόμματος από το 14ο Συνέδριο.

Οι ακροατές του "902 Αριστερά στα FM" μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2592.902 και 2592.802, για να δίνουν τα ερωτήματά τους, καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ