ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εχει "όραμα" το Μάαστριχτ;

"Το μεγάλο ζητούμενο για ΠΑΣΟΚ, δήλωσε η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, είναι το κοινό όραμα, ένα όραμα που θα εμπνεύσει όλους, παρά τις διαφορές μας, που είναι πλέον ορατές και διά γυμνού οφθαλμού".

Λάθος κάνει η υπουργός στη διαπίστωσή της. Το ΠΑΣΟΚ έχει όραμα, το οποίο φτάνει τουλάχιστον μέχρι το...2004. Είναι το "όραμα" που προδιαγράφει με αρκετή σαφήνεια η Συνθήκη του Μάαστριχτ, το οποίο είναι αποδεκτό από όλα ταηγετικά στελέχη και οι μόνες διαφορές είναι σε επιμέρους και δευτερεύοντα ζητήματα. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ως διακηρυγμένο πολιτικό στόχο την πιστή τήρηση των όρων που θέτει το Μάαστριχτ και πραγματικά επιδεικνύει ως κυβέρνηση αξιοθαύμαστο ζήλο και συνέπεια.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, τα πλαίσια του Μάαστριχτ, ποιο όραμα χωράει; Μόνο αυτό του "καλύτερου διαχειριστή" των συμφερόντων των πολυεθνικών και της οικονομικής ολιγαρχίας.

Τα υπόλοιπα είναι "φύκια" για λαϊκή κατανάλωση.

Κατάντια ραγιαδισμού

Σε τέτοιο σημείο ραγιαδισμού και υποταγής έχει φτάσει η κυβέρνηση, ώστε θεωρεί ως "δικαίωση της πολιτικής" της δημοσίευμα των "Τάιμς της Νέας Υόρκης", στο οποίο χαρακτηρίζεται υπεύθυνη η στάση του Ελληνα πρωθυπουργού στην κρίση στο Αιγαίο και "λάδι στη φωτιά με φιλοπόλεμη δημαγωγία" η στάση της Τανσού Τσιλέρ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε ικανοποίηση για τα επαινετικά λόγια της εφημερίδας στον Ελληνα πρωθυπουργό και ισχυρίστηκε ότι αποδίδει καρπούς η διπλωματική εκστρατεία που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση (!).

Αλλά μήπως περίμενε κανείς καλύτερη στάση από μια κυβέρνηση που ευχαρίστησε δημόσια τους Αμερικανούς για τη στάση τους στην κρίση στο Αιγαίο και εξακολουθεί αμετανόητη να τους θεωρεί ως "σωτήρες" των εθνικών μας δικαίων και συμφερόντων;

Η "διέξοδος" του "ΣΥΝ"

Σε ένα εμβριθές όσο και... βαθιά πολιτικό άρθρο του στο "Εθνος" - που περιλαμβάνει βαρύγδουπες εκτιμήσεις όπως ότι "η Ελλάδα βρίσκεται στον αστερισμό του 21ου αιώνα, δε βρίσκεται στον αστερισμό της ΝΔ ούτε του ΠΑΣΟΚ" (σ. σ. μήπως βρίσκεται στον αστερισμό του δικομματισμού και ντρέπεται να το πει;) - ο πρόεδρος του "ΣΥΝ" δεν κρύβει τη "διέξοδο" που δίνει το κόμμα του.

Στο "διά ταύτα" του άρθρου ο Ν. Κωνσταντόπουλος αναφέρει: "Οι δυνάμεις και οι πολιτικές και του καινούριου να στηριχτούν και να δράσουν. Σε όλους τους τομείς. Και στο πολιτικό σύστημα και στην εξωτερική πολιτική και στην οικονομική πολιτική και στην κοινωνική και πολιτιστική πραγματικότητα".

Με απλά λόγια, η πολιτική της κυβέρνησης είναι δεδομένη και αυτό που λείπει είναι "να στηριχτούν οι δυνάμεις του καινούριου". Δηλαδή ο ίδιος και το κόμμα του (!). Μα γιατί δεν το λέει ευθέως και κάνει τόσο κόπο;

Θα μας τρελάνουν... "εκσυγχρονιστικά"

"Οι εργαζόμενοι, σε επιμέρους ρυθμίσεις, δεν έχουν καταθέσει αντίθετες προτάσεις"! Τα παραπάνω υποστήριξε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει το γεγονός ότι η κυβερνητική απόφαση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ συναντά την αντίσταση των εργαζόμενων, οι οποίοι προχώρησαν σε 24ωρες απεργίες και κινητοποιήσεις.

Δηλαδή, κατά τον Δ. Ρέππα, οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν και βροντοφωνάζουν "όχι" στο ξεπούλημα του ΟΤΕ, επειδή συμφωνούν με το νομοσχέδιο εκποίησης... Αυτό κι αν είναι "εκσυγχρονιστική" λογική. Ακριβώς ίδια με τη μόνιμη ΠΑΣΟΚική λογική, που επιμένει στην αρχή "αν η πραγματικότητα δε συμφωνεί μαζί μας τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα".

Μεγαλεία ... υποτέλειας

Πάντως, η αλήθεια είναι πως δεν μπορούν να κάνουν "κράτει". Δεν μπορούν να τηρούν ούτε καν τα προσχήματα, όταν επιδίδονται στο σπορ της οσφυοκαμψίας. Και δεν είναι μόνο οι κυβερνώντες, που ξεσάλωσαν με αφορμή τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης", είναι και τα φερέφωνά τους ΜΜΕ.

"Νομίζω ότι είναι ευχάριστο, όχι μόνο για το κόμμα μας και για την κυβέρνηση, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα", είπε, κοντά σ' όλα τ' άλλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τσ, τσ, τσ... Τι λες ρε παιδί μου; Τέτοια μεγαλεία! Εμείς δεν πρόκειται να προσπαθήσουμε να τους πείσουμε για το πόσο πραγματικό είναι το ενδιαφέρον των Αμερικανών για τη χώρα μας, όπως αυτό εκφράζεται είτε από τους Αμερικανούς ιθύνοντες είτε από μια εφημερίδα, γνωστή και για το το ρόλο της και για την ιστορία της. Από αυτά, άλλωστε, δεν καταλαβαίνουν. Εχουμε, όμως, να τους θυμίσουμε εκείνη την παλιά παροιμία, που λέει "πες μου ποιος είναι ο φίλος σου να σου πω ποιος είσαι".

100% στο δημόσιο

Η κυβέρνηση Σημίτη προχωρά ακάθεκτη, στο πρώτο βήμα εκποίησης του ΟΤΕ. Οι μετέχοντες στις συσκέψεις αρμόδιοι υπουργοί και όσοι μετέχουν στις κλειστές συνεδριάσεις δε συζητούν για την ουσία - που είναι το ασύμφορο της όποιας ιδιωτικοποίησης - αλλά για την τιμή εκποίησης του πρώτου πακέτου των μετοχών.

Εχοντας λοιπόν το μαχαίρι και το πεπόνι, εμφανίζονται να "τσακώνονται" αν η τιμή που θα πουληθεί η πρώτη παρτίδα μετοχών του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο πρέπει να είναι 3.800, 3.900 ή 4.000 δραχμές. Εχει βέβαια σημασία να σημειώσουμε πως αν το πρώτο πακέτο των 20 εκατομ. μετοχών του ΟΤΕ, που σχεδιάζουν να βγάλουν στο σφυρί, πουληθεί 100 ή 200 δραχμές φτηνότερα, το δημόσιο θα εισπράξει λιγότερα, μεταξύ 2 και 4 δισ. δραχμών, και φυσικά κάποιοι θα κερδίσουν αυτό το ποσό.

Το θέμα, βέβαια, το ουσιαστικό δεν είναι η διαφορά των 100 ή 200 δραχμών ανά μετοχή και τα 2 ή 4 δισ. λιγότερα που θα εισπράξει το δημόσιο, αλλά η ανάγκη να παραμείνει το 100% του ΟΤΕ κάτω από το δημόσιο έλεγχο.

"Μικρός δάκτυλος"...

Συμμετέχοντας με το δικό του τρόπου στον αγώνα των γονιών του, ένας λιλιπούτειος κτηνοτρόφος έδωσε χτες μια ξεχωριστή νότα στο αγροτικό συλλαλητήριο που έγινε στα Τρίκαλα. Ο 11χρονος Κωστάκης από το Καλοχώρι Τρικάλων, ανέβηκε στο βήμα των ομιλητών και απήγγειλε ένα ποίημα αφιερωμένο στον Ελληνα τσοπάνη, για να εισπράξει το θερμό χειροκρότημα των συγκεντρωμένων:

"Κουδούνια έχεις στο χωριό,

να τάχεις κρεμασμένα

σαν έρθουνε πολιτευτές,

λάλα τα ένα - ένα

ν' ακούσουνε το λάλημα

και πίσω να γυρίσουν

το πρόβλημά σου το καυτό,

τότε μόνο θα λύσουν"

Ο μικρός δεν το αφιέρωσε συγκεκριμένα, αλλά αξίζει να αφιερωθεί στον υπουργό Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, που ανακάλυψε χτες... "δάκτυλο" πίσω από τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Πάνω απ' όλα η "αξιοπιστία"

Ως δείγμα του "νέου κοινωνικού προσώπου" της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ εμφάνιζε χτες όλη μέρα ο ραδιοσταθμός "Φλας" τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ότι από τον ερχόμενο Ιούνιο δε θα υπάρχει συνταξιούχος του ΙΚΑ που να παίρνει κάτω από 100.000 δρχ. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η ενσωμάτωση του 3,5%+3,5% στις κατώτατες συντάξεις, εξέλιξη που πολύ απέχει από την επανασύνδεση των συντάξεων με τους μισθούς, όπως ζητούν χρόνια τώρα οι συνταξιουχικές οργανώσεις. Αν και αυτή την πραγματικότητα την επισήμανε στο σταθμό, στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων, ο υφυπουργός Ν. Φαρμάκης, ο σταθμός απτόητος δεν άλλαξε την "πρώτη είδησή" του.

Μπροστά στην... αξιοπιστία του σταθμού, τι σημασία έχει να στηρίζεις την κυβέρνηση;

Αθλιες "σκέψεις"

Αν πιστέψουμε τις πληροφορίες του "έγκυρα ενημερωμένου" - λόγω... θέσης - "Εθνους", ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, βλέπει με καλό μάτι τη... φαεινή ιδέα να ισοσκελιστούν οι γερμανικές αποζημιώσεις με γερμανική... στρατιωτική βοήθεια και συγκεκριμένα με δωρεάν χορήγηση φρεγατών (!).

Αλήθεια, κατανάλωσαν μεγάλη δόση φαιάς ουσίας οι φωστήρες σύμβουλοι του πρωθυπουργού για να ανακαλύψουν αυτή την "εθνικά αξιοπρεπή λύση";

Από φρεγάτες, οι οποίες μόνο τους γενικότερους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ εξυπηρετούν, έχει ανάγκη σήμερα η χώρα μας ή από "ανάπτυξη", όπως δημαγωγούν καθημερινά;

Και στο κάτω - κάτω, ποιος εξουσιοδότησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να κάνουν τέτοιους άθλιους και απαράδεκτους συμψηφισμούς;

Ας βρουν άλλους τρόπους να δείξουν την υποτέλειά τους στους Γερμανούς.

Αγροτικά και άλλα...

Προς την κυβέρνηση: Μάλλον θα πρέπει να δείτε λίγο καλύτερα και πιο σοβαρά αυτά που σας ζητάνε οι αγρότες κι οι κτηνοτρόφοι.

***

Σήμερα έχυναν το γάλα στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Θυμηθείτε, όμως, πως όταν το γάλα πήξει, γίνεται γιαούρτι κι ο νόμος 4.000 "περί τεντιμποϊσμού" έχει καταργηθεί.

***

Οσο για το χαρακτηρισμό "υποκινούμενες" που έδωσε ο υπουργός Γεωργίας στις κινητοποιήσεις, ας τον ξανασκεφτεί. Γιατί μπορεί να γίνουν απλώς... κινούμενες και να δει τα τρακτέρ μπροστά στο υπουργείο του.

***

Αχ, αυτά τα σημερινά κορίτσια. Αχαλίνωτα, δεν έχουν σεβασμό πια για τίποτα! Ετσι δεν είναι κ. πρωθυπουργέ;

***

Κοτζάμ καθηγητής Πανεπιστημίου και αυτό το άτιμο της Ν. ΠΑΣΟΚ να δηλώνει ότι είναι με τον Ακη; Κι όχι μόνο αυτό, αλλά να παίρνει και απόλυτη πλειοψηφία!

***

Να την πετύχαινε φοιτήτρια στην Πάντειο. Ούτε το 2040 δε θα 'παιρνε πτυχίο...

***

Συμμερίζεται - λέει - την ανησυχία του Α. Παπανδρέου, για τις "φουρτούνες" στο Αιγαίο, ο Θ. Πάγκαλος.

***

Την ανησυχία τη δική μας, που θα τον έχουμε και τότε υπουργό Εξωτερικών τη συμμερίζεται άραγε;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ