ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο κόσμος που έρχεται;

Πριν λίγο καιρό συμμορία ανέργων στη Νότια Αφρική πυροβόλησε άλλους άνεργους για να τους πάρει την προτεραιότητα στην ουρά. Από χτεσινό τηλεγράφημα μαθαίνουμε ότι στην ίδια περιοχή ένας εργάτης ξύπνησε χωρίς τη μασέλα του, αφού άγνωστος κλέφτης του άνοιξε το στόμα, την άρπαξε και το έσκασε με το πολύτιμο αγαθό του, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία...

Και εις ανώτερη βαρβαρότητα... εκεί που βασιλεύει η απελπισία.

"Νέο ήθος" στην ενημέρωση;

Διάχυτη είναι η εντύπωση στους συντάκτες του κυβερνητικού ρεπορτάζ ότι η ενημέρωση που γίνεται από το γραφείο του πρωθυπουργού είναι επιλεκτική και γίνεται προς ορισμένα ΜΜΕ που - όλως τυχαίως - στηρίζουν την κυβέρνηση. Σε ορισμένα άλλα μέσα, μεταξύ των οποίων και ο "Ρ", επιφυλάσσεται συνειδητά η τύχη της παντελούς έλλειψης πληροφόρησης και της πλήρους σιωπής.

Ετσι εννοούν οι "εκσυγχρονιστές" της κυβέρνησης το νέο "ήθος και ύφος" - και - στην ενημέρωση; Ενημέρωση "παρέχεται" μόνο σε αυτούς που συμφωνούν και στηρίζουν την κυβέρνηση;

Μα αυτό δεν είναι "νέο ήθος". Αυτό είναι επαναφορά της "αρχαίας σκουριάς".

Λιγότερο... "δόγμα"

Πολύ εύκολα λένε μεγάλα λόγια οι κυβερνώντες για το "ενιαίο αμυντικό δόγμα". Αυτό έπραξε και χτες ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, τον οποίο, εκτός των άλλων, ενημέρωσε για το πρόσφατο ταξίδι του στην Κύπρο, δήλωσε: "Η άμυνα της Κύπρου είναι εξασφαλισμένη. Η γρήγορη ολοκλήρωση του δόγματος θα καταστήσει άτρωτη (!) την Κύπρο".

Λίγη αυτοσυγκράτηση δε βλάπτει.

Οχι άλλες αυταπάτες

Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που η κυβέρνηση δήλωνε διά του υπουργείου Εσωτερικών ότι δίνοντας κάτι ψίχουλα - 20 δισ. έναντι των 560 δισ. που χρωστούσε στους δήμους - θα έλυνε το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί στους Οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης, από τους οποίους αρκετοί είχαν χτυπήσει ήδη "κόκκινο" στα ταμεία τους.

Υπήρχαν τότε εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης που έσπευσαν να πουν ευχαριστώ για τα ψίχουλα. Χτες έσκασε το κανόνι στο Αιγάλεω. Είχε προηγηθεί μια ανάλογη έκφραση του προβλήματος στο Ζεφύρι. Στα πρόθυρα τρέλας βρίσκονται την ίδια ώρα εκατοντάδες κοινοτάρχες, που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το μισθό ενός γραμματέα κοινότητας. Το πρόβλημα ήταν κυρίαρχο και στη χτεσινή συνεδρίαση της ΤΕΔΚΝΑ. Είναι νομίζουμε καιρός να πάψει η καλλιέργεια κάθε αυταπάτης και να δοθεί η μόνη απάντηση που καταλαβαίνει η κυβέρνηση. Αυτή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Γιατί αυτά τα δισ. τα έχει προεισπράξει από τους πολίτες, ανήκουν στην ΤΑ και τα παρακρατεί παράνομα.

"Διαδήλωση" στα μικρόφωνα

Ακούσαμε χτες τον υπουργό Εργασίας Ε. Γιαννόπουλο, τον υφυπουργό Υγείας Φρ. Παπαδέλη και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Πιπεργιά ότι πρέπει να κάτι να γίνει για τους συνταξιούχους, γιατί δεν αντέχουν άλλο.

Εδιναν μάλιστα την εντύπωση ότι συνδιαδηλώνουν με τους συνταξιούχους. Μα δεν είναι μέλη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος και δεν ξέρουν τι κάνει η κυβέρνηση;

Αν όχι, θα το ακούσουν ξανά απ' τους συνταξιούχους στις 12 του Μάρτη 1996, που τιμούν αγωνιστικά την επέτειο της 9ης του Μάρτη 1995 - της "Πέμπτης της ντροπής", όπως τη χαρακτήρισε ο Α. Παπανδρέου - που τους υποδέχτηκαν τα ΜΑΤ με δακρυγόνα έξω απ' το Μέγαρο Μαξίμου.

Καταλάβαμε

Για πολλοστή φορά ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: Θα θέσει ή δε θα θέσει ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Κολ θέμα επιστροφής του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων για τις θηριωδίες στις οποίες επιδόθηκαν οι ναζί την περίοδο της Κατοχής; Ο Δ. Ρέππας, στο γνώριμο στιλ, άρχισε να λέει ότι στη συνάντηση θα έχουν "ιδιαίτερη θέση" τα θέματα της ελληνοτουρκικής κρίσης, βέβαια αυτού του είδους οι συζητήσεις "επεκτείνονται" και σε άλλα ζητήματα, και άλλα παρόμοια... Μάλιστα. Πάντως, τσάμπα κουράζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Καταλάβαμε...

"Αυξήσεις"

Εφημερίδες

και σταθμοί γίνανε

ξάφνου ...ΙΚΑ

και στις συντάξεις

δίνουνε

είκοσι "χήνες"

προίκα!

Στα εκατό, φωνάζουνε,

πηγαίνει η κατωτάτη,

μα δε μας λεν

πού έφτασε

το ψεύδος τους

κι η απάτη!

Κι οι φουκαράδες

που ακούν

στην τσέπη

τι θα... βάζουν,

διαφωνούν

με τα ποσά

που οι σταθμοί

"μοιράζουν"

και ρίχνοντας

δυο φάσκελα

... συν δέκα

τ' ανεβάζουν!

Ο Οίστρος

Το ξέχασαν!

Νέες μεγάλες προειδοποιητικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από προχτές οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας. Ηδη οι χιλιάδες αγρότες της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Ηλείας που συνεχίζουν και της Αιτωλοακαρνανίας και του Δομοκού έστειλαν ηχηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση: Αν μέχρι τις αρχές Μάρτη δεν αντιμετωπίσει τα προβλήματα των αγροτών, που οξύνθηκαν δραματικά, θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Αλλά ενώ οι αγρότες με αποφάσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα ξεκίνησαν νέο κύκλο δυναμικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων για τα προβλήματά τους, οι κορυφαίες αγροτικές οργανώσεις απουσίαζαν σαν να μην τρέχει τίποτα!

Ούτε μια ανακοίνωση συμπαράστασης δεν εξέδωσαν οι συμβιβασμένες ηγεσίες ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, που, μετά τη διασπαστική τους παρέμβαση στην πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση του Νοέμβρη, ξεχάστηκαν στις... δάφνες που τους απένειμε, ακριβώς για το διασπαστικό τους ρόλο, ο προηγούμενος υπουργός Γεωργίας Θ. Στάθης. Ετσι, ενώ, τότε "για το θεαθήναι"... προειδοποιούσαν πως θα επανέρχονταν δριμύτεροι σε μεγαλύτερες κινητοποιήσεις, εφόσον η κυβέρνηση δεν αντιμετώπιζε τα αγροτικά προβλήματα, ξεχάστηκαν και ούτε καν μια ανακοίνωση συμπαράστασης στους αγρότες δεν εξέδωσαν.

Ευτυχώς, δηλαδή, που δε βγήκαν και να καταγγείλουν τις κινητοποιήσεις σαν υποκινούμενες, όπως έκανε ο Στ. Τζουμάκας... Για μια ακόμη φορά, πάντως, αποκαλύφθηκε ο συμβιβαστικός - φιλοκοινοτικός - κυβερνητικός ρόλος τους εναντίον των συμφερόντων των αγροτών. Αξιος ο... μισθός τους!

Πιο μακριά το θυμιατήρι

Είναι να μην πιάσει το θυμιατήρι το "Εθνος". Ετσι και το πιάσει - το πιάνει εύκολα βέβαια και το ίδιο εύκολα το αφήνει... - σε ζαλίζει το λιβάνι. Ετσι το χτεσινό πρωτοσέλιδό του "ανάσα για αγρότες - συνταξιούχους, 100.000 από 1ής Ιουλίου η κατωτάτη του ΙΚΑ" έρχεται να υπηρετήσει τις προπαγανδιστικές ανάγκες της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να αυτογελοιοποιηθεί. Γιατί ας μη φανταστούν οι ιθύνοντες του "Εθνους" ότι κοροϊδεύουν κανένα.

Τι απέμεινε από τους "υπερπατριώτες";

Αφού ανεπιτυχώς η ηγεσία της ΝΔ επιχείρησε να εκμεταλλευτεί με απαράδεκτο και επικίνδυνο τρόπο την κρίση στο Αιγαίο για εσωτερική κατανάλωση, από προχτές επέστρεψε, σαν να μην έγινε τίποτα, στα ήρεμα νερά της "ενιαίας εξωτερικής πολιτικής".

Ασφαλώς όμως, αυταπατώνται στη Ρηγίλλης αν πιστεύουν ότι μπορούν τη μια να συμπεριφέρονται ως θεματοφύλακες του πατριωτισμού, να πλειοδοτούν σε πατριδοκαπηλία και την άλλη να υποτάσσονται πλήρως και να διαγκωνίζονται με την κυβέρνηση ποιος θα εκφράσει καλύτερα τις επιθυμίες των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων.

Δεν είναι δυνατόν τη μια μέρα να λένε ότι η παραπομπή του θέματος των βραχονησίδων στη Χάγη είναι εθνικά επιζήμια και την άλλη να ισχυρίζονται στα σοβαρά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη Χάγη εάν προσφύγει η Τουρκία.

Είναι τουλάχιστον ανευθυνότητα από τη μια να απειλεί με Εξεταστική Επιτροπή για τα συμβάντα στα Ιμια, προφανώς για να ικανοποιήσει τον "πληγωμένο πατριωτισμό" των οπαδών της και από την άλλη να την ανακαλεί δήθεν για "λόγους εθνικής υπευθυνότητας".

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ηγεσία της ΝΔ θα καταβάλει το τίμημα για αυτή την άθλια συμπεριφορά της. Δεν μπορεί όμως ταυτόχρονα να κρύψει ότι όχι μόνο δεν είναι "η μόνη δύναμη που αγωνίζεται και εγγυάται τα εθνικά συμφέροντα" αλλά είναι η πρώτη δύναμη υποτέλειας και υποταγής στα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ας βγάλει τα "γυαλιά"

Είτε δε διαβάζει εφημερίδες και δεν ενημερώνεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είτε προσποιείται, λόγω θέσης, ότι δε βλέπει την πραγματικότητα. Δεν εξηγείται αλλιώς η απάντησή του στο ερώτημα που του τέθηκε χτες "γιατί υπάρχει μπαράζ κινητοποιήσεων τώρα". Τι είπε ο Δ. Ρέππας; "Το μπαράζ κινητοποιήσεων το βλέπετε εσείς" (!).

Καλά ο ίδιος δεν άκουσε τίποτα για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΤΕ, για τις πετυχημένες συγκεντρώσεις των αγροτών σε δεκάδες πόλεις, για την αυριανή απεργία της ΓΣΕΕ, για τους αγώνες των συνταξιούχων κ. ο. κ.; Με λίγα λόγια δε βλέπει τίποτα από "την Ελλάδα που αγωνίζεται, την Ελλάδα που αντιστέκεται";

Ε, τότε ας βγάλει τα γυαλιά του κυβερνητικού εκπροσώπου...

Πανικός

Πανικός στην Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ενωση!

***

Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ήπειρό μας, εν αναμονή της επίσκεψης Σημίτη.

***

Στη Γερμανία, ο Χέλμουτ Κολ ετοιμάζει την απολογία του, για το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων. Μάλιστα, λέγεται πως θα δώσει στον Ελληνα πρωθυπουργό διάγγελμα συγγνώμης, που καθυστέρησαν τόσον καιρό να πληρώσουν τα οφειλόμενα από την περίοδο της Κατοχής.

***

Ο Ζακ Σαντέρ συντάσσει εισήγηση εξαίρεσης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από το πρόγραμμα "παγώματος" των τιμών, που έχει επιβάλει η Κομισιόν. Επίσης πιθανολογείται πως θα συζητηθεί και η εξαίρεση της Ελλάδας από τους στόχους της Συμφωνίας του Μάαστριχτ.

***

Η Γαλλία, τέλος, έχει ήδη έτοιμη έκκληση προς τη Γερμανία και τη Βρετανία, όπου ζητά να κηρύξουν από κοινού πόλεμο στην Τουρκία, λόγω των επεκτατικών της βλέψεων στο Αιγαίο.

***

Εχουμε πολλή φαντασία σήμερα...

***

Για να σοβαρευτούμε όμως. Ξέρετε πώς λέγεται το "ευχαριστώ" στα γαλλικά, τα γερμανικά και τα βέλγικα;

***

Αν όχι, σας καλούμε να παρακολουθήσετε προσεκτικά - από την τηλεόραση - την περιοδεία του πρωθυπουργού στην Ευρώπη. Μετά τις συναντήσεις πάντα κάνει δηλώσεις.

***

Καλό ταξίδι!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ