ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Βεβαιώνονται πολλά, εισπράττονται λιγότερα

Η συνεχιζόμενη έξαρση της φοροδιαφυγής στη χώρα μας, εξαιτίας του ισχύοντος φορολογικού μας συστήματος, έτσι όπως αυτό διαμορφώθηκε την τελευταία 15ετία με τις "ευλογίες" των εκάστοτε "γαλαζοπράσινων" κυβερνήσεων, αποδεικνύεται στο έπακρο και από τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Τα συγκεκριμένα στοιχεία, που αφορούν την εξέλιξη που σημειώθηκε στη σχέση μεταξύ βεβαιωθέντων και εισπραχθέντων άμεσων και έμμεσων φόρων στη δεκαπενταετία 1980-1995, αποκαλύπτουν του λόγου το αληθές. Διότι αν και η παραπάνω σχέση στην εν λόγω δεκαπενταετία σε κάποιο βαθμό βελτιώθηκε, ωστόσο εξακολουθεί να διαιωνίζεται το φαινόμενο απόκρυψης από το δημόσιο ποσών ύψους δισεκατομμυρίων δραχμών.

Συγκεκριμένα, το 1980 είχαν βεβαιωθεί για είσπραξη άμεσοι φόροι ύψους 138 δισ. δρχ. και εισπράχθηκε τελικά το 75,6% αυτών και συγκεκριμένα ποσό ύψους 104,4 δισ. δρχ. Το ίδιο έτος είχαν βεβαιωθεί προς είσπραξη έμμεσοι φόροι ύψους 232,1 δισ. δρχ. και τελικά εισπράχθηκε το 95,1% αυτών, δηλαδή 220,8 δισ. δρχ. Αυτά εν έτει 1980, περίοδος κατά την οποία η όλη διαδικασία είσπραξης των φόρων γινόταν μάλλον υποτυπωδώς σε σχέση με σήμερα, που η τεχνολογία έχει φέρει τα πάνω - κάτω, τόσο στη συμπίεση του χρόνου που απαιτείται όσο και στην απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών. Ωστόσο, δεκαπέντε χρόνια μετά και συγκεκριμένα εν έτει 1995 τα πράγματα σε γενικές γραμμές παρέμειναν στην ίδια κατάσταση! Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 1995 βεβαιώθηκαν προς είσπραξη άμεσοι φόροι ύψους 2.533,4 δισ. δρχ. και τελικά εισπράχθηκε το 82% αυτών δηλαδή 2.078,3 δισ. δρχ. Στην περίπτωση των άμεσων φόρων, φαίνεται πως η τεχνολογία "δούλεψε" σε κάποιο βαθμό, μια και η σχέση μεταξύ βεβαιωθέντων και εισπραχθέντων φόρων ελαφρώς βελτιώθηκε σε σχέση με το 1980. Αντίθετα δε συμβαίνει το ίδιο με τους έμμεσους φόρους, όπου η κατάσταση χειροτέρεψε. Το 1995 βεβαιώθηκαν για είσπραξη έμμεσοι φόροι ύψους 3.983,1 δισ. δρχ., αλλά τελικά εισπράχθηκε το 93,7% αυτών και συγκεκριμένα 3.732,6 δισ. δρχ., δηλαδή περίπου 250 δισ. δρχ. λιγότερα! Το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ των ποσών που βεβαιώθηκαν και αυτών που τελικά μπήκαν στα δημόσια ταμεία χειροτέρεψε στην τελευταία 15ετία, ειδικά στον τομέα των έμμεσων φόρων, δείχνει και από μια άλλη σκοπιά την αδικία και την αντιλαϊκότητα του φορολογικού μας συστήματος.

ΚΑΥΣΙΜΑ
Ο χορός της κερδοσκοπίας καλά κρατεί

Με την παραπομπή στην επιτροπή ανταγωνισμού, εταιριών πετρελαιοειδών και την προσωρινή επιβολή πλαφόν, προτίθεται να "αντιμετωπίσει" η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, την κερδοσκοπία στο χώρο της εμπορίας υγρών καυσίμων, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τη γενεσιουργό αιτία, που είναι η ίδια η απελευθέρωση

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου εμφανίστηκε και πάλι χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, σε ό,τι αφορά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και λαθρεμπορίας που τροφοδοτεί η απελευθέρωση στο χώρο των υγρών καυσίμων, ενώ για την πάταξη της λαθρεμπορίας πετάει το μπαλάκι στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό εξάλλου, ομολόγησαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τόσο η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου όσο και ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα εμπορίου Μ. Χρυσοχοϊδης οι οποίοι δήλωσαν ότι από το Μάρτη του 1992 που άρχισε η απελευθέρωση μέχρι σήμερα, τα υπερκέρδη των εταιριών εμπορίας υγρών καυσίμων υπερδιπλασιάστηκαν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ομολογία του ίδιου του υφυπουργού Ανάπτυξης, μέσα σε τέσσερα χρόνια η τιμή προ φόρων της βενζίνης σούπερ αυξήθηκε κατά 11,96%, οι φόροι των καυσίμων κατά 36,36%, το κόστος κτήσης για τις εταιρίες αυξήθηκε κατά 31,02% ενώ τα κέρδη των ίδιων των εταιριών από τη διακίνηση, αυξήθηκαν κατά 119%! Συγκεκριμένα, στις αρχές Μάρτη του '92, το μεικτό κέρδος των εταιριών για τη βενζίνη σούπερ ήταν 4.777 δρχ. ανά 1.000 λίτρα, ενώ σήμερα ξεπερνά τις 13.500 δρχ. Ας σημειωθεί πως ο Μ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε ότι οι διαπιστώσεις αυτές περί νόθευσης του ανταγωνισμού και κερδοσκοπίας από τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, αφορούν και την κρατική ΕΚΟ. Δήλωση -κατηγορία για την οποία μέχρι αργά χτες βράδυ δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση από τη διοίκηση της ΕΚΟ.

Την ίδια στιγμή που η κερδοσκοπία οργιάζει σε βάρος των καταναλωτών και το λαθρεμπόριο ανθεί, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης απειλεί και πάλι με πυροσβεστικά μέτρα εντυπωσιασμού όπως την επιβολή πλαφόν για ένα διάστημα στα πρατήρια των περιοχών όπου διαπιστώνονται αδικαιολόγητα υψηλά ποσοστά κέρδους, καθώς και στα ποσοστά κέρδους των εταιριών που διαμορφώνουν σχεδόν ίδιες τιμές και υψηλά περιθώρια κέρδους. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τη λιανική τιμή πώλησης, από τις πρόσφατες έρευνες των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης διαπιστώθηκε ότι ενώ στις περιοχές της πρώτης ζώνης η ανώτατη τιμή της βενζίνης σούπερ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΠ, έπρεπε να διαμορφώνεται στις 216,8 δρχ. ανά λίτρο, η επιβαλλόμενη ήταν 222 δρχ. και της αμόλυβδης 201 η ανώτατη κατά τη ΔΕΠ και 206 η επιβαλλόμενη.

Παράλληλα, η υπουργός Ανάπτυξης διαπιστώνοντας με αυστηρότητα ότι "ο ανταγωνισμός δε λειτουργεί", δήλωσε ότι τα στοιχεία αυτά παραπέμπονται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού του υπουργείου για... "πληρέστερη διερεύνηση", η οποία σύμφωνα με την ίδια θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η υπουργός τίθεται υπό αμφισβήτηση δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει αντικατασταθεί ο πρόεδρος της επιτροπής ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Προς ολοκλήρωση η "εναρμόνιση" με τις ευρωπαϊκές οδηγίες

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του βρίσκεται το προεδρικό διάταγμα και όλες οι συνακόλουθες νομοθετικές ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής ασφαλιστικής νομοθεσίας με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ανακοίνωσε χτες η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, ομολογώντας ότι είναι "επιβεβλημένη" - για πρώτη φορά από την ίδια, για πολλοστή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου.

Στα πλαίσια της εναρμόνισης, από τα αποτελέσματα της οποίας οι ασφαλισμένοι γιωταχήδες πήραν πρόσφατα μια πολύ καλή "γεύση" τόσο με την απελευθέρωση των ασφαλίστρων όσο και με την τελευταία αναπροσαρμογή των κατώτατων ορίων υποχρεωτικής κάλυψης, καθιερώνεται η αρχή της ενιαίας άδειας για τις ασφαλιστικές εταιρίες, που αποσκοπεί στη χωρίς εμπόδια πρόσβαση των εταιριών σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά. Παράλληλα, στα ίδια πλαίσια καταργείται η λεγόμενη "πράσινη κάρτα", δηλαδή το "διαβατήριο" του αυτοκινήτου, προκειμένου να ταξιδέψει σε άλλη χώρα και εισάγεται το ενιαίο ασφάλιστρο, που καλύπτει τον ασφαλισμένο τόσο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και στις χώρες πολυμερούς σύμβασης εγγύησης.

Επίσης, η Β. Παπανδρέου, κατά τη γνωστή, αλλά... αναποτελεσματική συνήθεια όλων των προηγούμενων υπουργών που έχουν περάσει από το πόστο αυτό, δήλωσε με "αυστηρότητα" ότι "ο έλεγχος από τις υπηρεσίες του υπουργείου για την υγιή λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς θα ενταθεί και θα εφαρμόζονται κάθε φορά οι διατάξεις του νόμου για επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις όπου απαιτείται". Πρόκειται, βέβαια, για τη γνωστή αυστηρότητα που επιτρέπουν τα όρια της "απελευθέρωσης" και στο χώρο της ασφαλιστικής αγοράς, που εγκαινίασε η κυβέρνηση της ΝΔ και ακολουθεί με ευλαβική συνέπεια και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα υπερκέρδη των μεγαθηρίων και την εκμετάλλευση που υφίστανται με διάφορα - καθ' όλα - νόμιμα τεχνάσματα οι γιωταχήδες από τις εταιρίες.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Διάβημα της ΣΕΑ ΜΜΕ στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας

Με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου θα συναντηθεί στις 27 του Φλεβάρη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΣΕΑ ΜΜΕ) της Αθήνας, στα πλαίσια των επαφών που έχει ζητήσει να έχει με τους αρμόδιους υπουργούς για τα καυτά προβλήματα που απασχολούν τον επαγγελματοβιοτεχνικό κόσμο.

Επίσης, με χτεσινή ανακοίνωσή της η ΣΕΑ αναφέρεται στην παναθηναϊκή συγκέντρωση των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων της Αθήνας, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 του Μάρτη στο θέατρο ΔΙΑΝΑ στις 6.00 το απόγευμα και υπογραμμίζει τα ζητήματα επιβίωσης των ΕΒΕ, που είναι:

  • Η κατακόρυφη πτώση του τζίρου.
  • Τα "αντικειμενικά κριτήρια", ο συντελεστής 35% με τον οποίο φορολογούνται οι ΟΕ, ΕΕ και οι συνεταιρισμοί και το βιβλίο απογραφής.
  • Ο άνισος ανταγωνισμός με τα πολυκαταστήματα.
  • Το ωράριο.
  • Η επαγγελματική στέγη.
  • Το ασφαλιστικό.
  • Η μη συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις κρατικές προμήθειες. Στο μεταξύ, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ) με χτεσινή ανακοίνωσή του, με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Ανωμερίτη περί κατάργησης των κριτηρίων φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του 1997, υπογραμμίζει ότι ουσιαστικά πρόκειται για σαφέστατη αποδοχή από την κυβέρνηση των αδικιών που συντελούνται στη φορολόγηση των ΜΜΕ. Επίσης, συμπληρώνει πως "γίνεται παραδεκτό από την κυβέρνηση ότι η επιβολή των κριτηρίων ήρθε να καλύψει τις αδυναμίες και τα κενά του φορολογικού ελέγχου και όχι να φορολογήσει τον κάθε Ελληνα πολίτη βάσει των πραγματικών του εισοδημάτων". Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη για κατάργηση όλων των αδικιών που συντελούνται με τη φορολόγηση των ΜΜΕ, όπως το 35%, για διασφάλιση του κύρους βιβλίων και στοιχείων ως μοναδικών μέσων φορολόγησης των ΜΜΕ, για χτύπημα της φοροδιαφυγής εκεί όπου πραγματικά συντελείται και να σταματήσει η κυβέρνηση να μεταθέτει τις δικές της ελεγκτικές αδυναμίες και την απροθυμία της για ουσιαστικό φορολογικό έλεγχο στις πλάτες των ΕΒΕ.

Τέλος, το ΔΣ του ΒΕΑ αποφάσισε σε πρόσφατη συνεδρίασή του τη συμμετοχή του σε εταιρίες αμοιβαίων κεφαλαίων και εξουσιοδότησε τη διοικητική επιτροπή να διερευνήσει όλες τις προϋποθέσεις και τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας μιας τέτοιας εταιρίας σε συνεργασία με άλλα επιμελητήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ