ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Το ΔΝΤ στηρίζει τον Γιέλτσιν

Σε 10,2 δισ. δολάρια ανέρχεται το δάνειο, που ενέκρινε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Μ. Κομντεσί

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Μισέλ Κομντεσί, ενέκρινε την Πέμπτη τη χορήγηση στη Ρωσία δανείου, ύψους 10,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τρία έτη. Ο Κομντεσί έφτασε στη ρωσική πρωτεύουσα στις 21 Φλεβάρη για να εκτιμήσει προσωπικά τις προοπτικές "διατήρησης της πορείας των μεταρρυθμίσεων" και, με βάση τις διαπιστώσεις του, να αποφασίσει για την τύχη νέων πιστώσεων προς τη Ρωσία. Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν δήλωσε ότι "η μη υποστήριξη της Ρωσίας από την Παγκόσμια Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και από το ΔΝΤ θα ισοδυναμεί με προδοσία". Αυτή η δήλωση είναι εντελώς ευνόητη: 3 δισ. δολάρια από τη μη χορηγημένη πίστωση έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 1996. Εκτός, απ' αυτό, ο Γιέλτσιν, για να μην αναφέρουμε τις δαπάνες για τον πόλεμο της Τσετσενίας, έχει μεγάλη ανάγκη από χρήματα, διότι οι πλούσιες προεκλογικές υποσχέσεις, που δίνει δεξιά και αριστερά, κοστίζουν τεράστια ποσά χρημάτων.

Ο Κομντεσί δεν έγινε "προδότης" και, αφού συναντήθηκε με τον Γιέλτσιν και τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ενέκρινε τη χορήγηση της πίστωσης, δηλώνοντας ότι είναι "πολύ ικανοποιημένος" από την "πλήρη δέσμευση" του Προέδρου και της κυβέρνησης να συνεχίσουν τα τρία επόμενα χρόνια το οικονομικό πρόγραμμα που κατέστρωσαν με το ΔΝΤ. Η πίστωση, όμως, θα δοθεί τμηματικά και θα ελέγχεται κάθε μήνα, δε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή συντάξεων, επιδομάτων και μισθών. Προορίζεται μόνο για την "ανάπτυξη των σχέσεων της αγοράς". Ο Κομντεσί αρνήθηκε ότι το δάνειο στηρίζει, ουσιαστικά, την υποψηφιότητα του Γιέλτσιν.

Πολλοί ειδικοί στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων υποστηρίζουν ότι καμία χώρα, στην ανάπτυξη της οποίας παρεμβαίνει το ΔΝΤ, δε σημείωσε οικονομική ανάπτυξη. Αντίθετα, η εκπλήρωση των δικτατορικών όρων του ΔΝΤ οδηγούσε πάντα στην αύξηση την οικονομικής διαστρωμάτωσης των πολιτών αυτών των χωρών, στην αύξηση της ανεργίας, στον περιορισμό των κοινωνικών προγραμμάτων και στη μετατροπή των κρατών - οφειλετών του ΔΝΤ σε οικονομικό εξάρτημα πρώτων υλών των προηγμένων ιμπεριαλιστικών χωρών.

Η Ρωσία είναι οφειλέτης του ΔΝΤ, από τη στιγμή που άρχισε η παλινόρθωση του καπιταλισμού στη χώρα. Το ΔΝΤ, πράγμα που το τονίζει συνεχώς η αντιπολίτευση, επεμβαίνει ωμά στην ανάπτυξη της Ρωσίας, υπαγορεύοντας αυστηρούς όρους. Αυτή τη φορά, όρος για τη χορήγηση της νέας "διευρυμένης" πίστωσης είναι η κατάργηση των εξαγωγικών δασμών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. (Μια που το 'φερε η κουβέντα, η εξόρυξη πετρελαίου το 1995 μειώθηκε στη Ρωσία, σε σύγκριση με το 1994, κατά 11 εκατομμύρια τόνους, η τιμή του μέσα σ' ένα χρόνο αυξήθηκε κατά 3 φορές, ενώ από την 1η Μάρτη θα ανέβει ακόμα κατά 25%). Μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων απέναντι στο ΔΝΤ, οι τιμές στα προϊόντα πετρελαίου μπορούν να ξεπεράσουν τις παγκόσμιες τιμές κατά 30 - 40%.

Τι θα συνέβαινε, αν δε χορηγούνταν η πίστωση στη Ρωσία; Η χώρα δε θα έπαιρνε την αναβολή για την πληρωμή των διεθνών χρεών, ύψους 7 δισ. δολαρίων και θα προέκυπταν προβλήματα με την πώληση χρεογράφων στο εξωτερικό, δηλαδή άλλα 2 δισ. δολάρια. Τώρα το ζήτημα λύθηκε, ωστόσο, το πρόβλημα μένει. Διότι η υποδουλωτική θηλιά στο λαιμό της Ρωσίας σφίγγεται ακόμα πιο πολύ, αφού, ούτως ή άλλως, πρέπει να επιστρέψει τα χρέη.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
Πλημμύρισαν οι κόκκινες σημαίες

Χιλιάδες λαού διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της Μόσχας

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Στις 23 του Φλεβάρη, στη Σοβιετική Ενωση γιορταζόταν η Μέρα του Σοβιετικού Στρατού και του Πολεμικού Στόλου. Το γιελτσινικό καθεστώς, αμέσως μετά τον ερχομό του στην εξουσία, προσπάθησε να καταργήσει αυτή τη γιορτή, διότι γιορτάζουν αυτή την επέτειο όσοι δεν έχουν συμβιβαστεί και δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την καταστροφή του μεγάλου κράτους και με την εξουσία των αντισοσιαλιστικών δυνάμεων. Πράγματι, ακριβώς για την υπεράσπιση της σοβιετικής πατρίδας, τη μέρα αυτή, το 1918, δημιουργήθηκε ειδικά ο Εργατοαγροτικός Κόκκινος Στρατός. Τώρα το καθεστώς αφαίρεσε τις λέξεις "σοβιετικός" και "σοσιαλιστικός", αλλά δεν τόλμησε να την καταργήσει.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα, με κόκκινες σημαίες, με αντικυβερνητικά συνθήματα και πλακάτ, διέσχισαν χτες τους κεντρικούς δρόμους της Μόσχας και στο μνημείο του Καρλ Μαρξ πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση. Τους διαδηλωτές, που συγκροτούσαν τις φάλαγγες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ενωσης Αξιωματικών, της "Εργαζόμενης Ρωσίας" και του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, ένωναν όχι μόνο το χρώμα των σημαιών, αλλά και ο πόθος τους για την ανασύσταση της Σοβιετικής Ενωσης και η επιθυμία να πάνε ενωμένοι στις επικείμενες εκλογές, για να απαλλαγεί η χώρα από τους μεταπράτες, καταστροφείς της πατρίδας.

Στη συγκέντρωση, που άνοιξε με τον Υμνο της ΕΣΣΔ και έκλεισε με τον Υμνο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου κατά του φασισμού, μίλησαν οι επιφανείς ηγέτες της κομμουνιστικής και πατριωτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Πριγκάριν και Βίκτορ Ανπίλοφ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και Σεργκέι Μπαμπούριν, καθώς και οι στρατηγοί Αλμπέρτ Μακασόφ και Μιχαήλ Τιτόφ, ο συνταγματάρχης Στανισλάβ Τέρεχοφ και ο λοχαγός Α. Σιρόκοφ.

"Οι κομμουνιστές οφείλουν να συστρατευτούν για την υπεράσπιση του στρατού, που προσπαθούν να τον μετατρέψουν σε αντιλαϊκό, να οργανώσουν εκδηλώσεις κατά του πολέμου στην Τσετσενία και της επικύρωσης της Συνθήκης ΣΑΛΤ-2" τόνισε ο Πριγκάριν. Σ' αυτά, ο Ανπίλοφ πρόσθεσε ότι "πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη αυτοί που ξεκίνησαν τον πόλεμο". Είπε, επίσης, ότι τα 10 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ το καθεστώς Γιέλτσιν θα τα χρησιμοποιήσει για την εξαγορά των ψηφοφόρων ενόψει των προεδρικών εκλογών και κάλεσε να δυναμώσει η ενότητα στρατού και λαού. Απευθυνόμενος στον κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές Ζιουγκάνοφ, ο Ανπίλοφ τον κάλεσε να αγωνίζεται πιο τολμηρά για την επανεγκαθίδρυση της εξουσίας των Σοβιέτ και την επιστροφή της περιουσίας στο λαό.

Από τη μεριά του, ο Ζιουγκάνοφ επισήμανε ότι οι αριστερές και πατριωτικές δυνάμεις "έχουν την υποχρέωση να συγκροτήσουν ένα πλατύ ενιαίο μέτωπο και να φέρουν στη χώρα μια λαϊκή κυβέρνηση και να πετύχουν τη διεξαγωγή των εκλογών".

Τέλος, όλοι οι ομιλητές σημείωσαν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να λησμονηθούν οι ένδοξες παραδόσεις του Εργατοαγροτικού Κόκκινου Στρατού και στο καθεστώς να εξακολουθεί να καταστρέφει τη χώρα.

λεζάντα

Ο Γ. Ζιουγκάνοφ χαιρετά βετεράνους του Κόκκινου Στρατού

ΠΓΔΜ
Πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης ο Τσερβενκόφσκι

ΣΚΟΠΙΑ.-

Ελαβε τελικά χτες, και μετά από μακρά συζήτηση στο Κοινοβούλιο, ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Με 82 θετικές ψήφους, 28 αρνητικές και 1 αποχή, ο Μπ. Τσερβενκόφσκι εξασφάλισε τη θέση του και ανέλαβε - μαζί με τη νέα κυβέρνηση, η οποία ορκίστηκε ενώπιον του προέδρου της Βουλής, Στόγιαν Αντοφ - εκ νέου καθήκοντα, χωρίς να χρειάζεται σχετική δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ΠΓΔΜ.

Στη χτεσινή τελετή ο ηγέτης του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Στ. Αντοφ, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του προέδρου της Βουλής και επιστρέφει στην αρχηγία του κόμματός του.

Πολιτικοί αναλυτές σημείωναν χτες ότι υπεύθυνος για το "ξεκαθάρισμα" των φιλελεύθερων στελεχών της κυβέρνησης, είναι ο Πρόεδρος της χώρας, Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος επιχείρησε να μειώσει τη δύναμη των φιλοσέρβων πολιτικών.

Ριζικές αλλαγές στο γαλλικό στρατό

ΠΑΡΙΣΙ.-

Καμία έκπληξη δεν έκρυβαν οι ανακοινώσεις του Γάλλου Προέδρου, Ζακ Σιράκ, σχετικά με τις αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας του. Μιλώντας στη γαλλική ραδιοτηλεόρασηδ αλλά και στους αξιωματικούς όλων των στρατιωτικών σωμάτων, ο Σιράκ γνωστοποίησε τις αποφάσεις του γαλλικού Συμβουλίου Αμυνας, που δεν είναι παρά η αναμενόμενη κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και η δημιουργία ενός εθελοντικού και επαγγελματικού στρατού.

Ο 21ος αιώνας πρέπει να βρει τη Γαλλία έτοιμη να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες ανάγκες, υποστήριξε ο Σιράκ, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά μόνο με έναν επαγγελματικό στρατό. "Εναν στρατό, περίπου, 300.000 ανδρών, που θα έχουν καταταγεί εθελοντικά και θα είναι επαγγελματίες, ευέλικτοι και έτοιμοι να επέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά σε όποιο σημείο το πλανήτη διακυβεύονται συμφέροντα της χώρας μας", κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος. Αλλωστε, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η εποχή που τα σύνορα της Γαλλίας "απειλούνταν από την επιδρομή εχθρικών ορδών" και αυτό καθιστά μη - λειτουργική τη διατήρηση ενός πολυάριθμου, δυσκίνητου και ελλιπώς εκπαιδευμένου στρατού.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αποχώρησε και άλλος βουλευτής από τους Συντηρητικούς

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Στην πλειοψηφία των δύο εδρών στηρίζεται πλέον το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού, Τζον Μέιτζορ, μετά την αποχώρηση ενός ακόμα βουλευτή, του τρίτου μέσα σε πέντε μήνες. Ο Πίτερ Θέρνχαμ ανακοίνωσε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό από το κόμμα, όμως αποφάσισε να παραμείνει στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η ενέργεια αυτή καθιστά τη θέση του Μέιτζορ εξαιρετικά δύσκολη, ενόψει της ψηφοφορίας που θα γίνει τη Δευτέρα για την παράνομη πώληση όπλων στο Ιράν στη δεκαετία του 1980 και αναθερμαίνει τα σενάρια για πρόωρες γενικές εκλογές. Ο ίδιος ο Μέιτζορ εξέφρασε τη "θλίψη και την απογοήτευσή του" σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή, όμως, επιμένει ότι οι αντίπαλοί του θα πρέπει να περιμένουν για τις εκλογές ως το Μάη του 1997.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ