ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα βρεθούν οι ένοχοι;

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την επίθεση Αμερικανών στρατιωτών σε διαδηλωτές, το Σεπτέμβρη του 1995 στην Κέρκυρα

Ερώτηση για το θέμα των ανακρίσεων σχετικά με την επίθεση Αμερικανών στρατιωτών, εναντίον ειρηνικής διαδήλωσης που έγινε πριν από 6 μήνες στην Κέρκυρα, κατέθεσαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ και Στρατής Κόρακας.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής: "Σοβαρά ερωτηματικά προκαλούνται στο λαό για τη σκοπιμότητα και το αντικείμενο της ανάκρισης που διεξάγουν οι δικαστικές αρχές της Κέρκυρας, σχετικά με την προκλητική και βάρβαρη επίθεση του προσωπικού ασφαλείας των αμερικάνικων πολεμικών πλοίων εναντίον του κερκυραϊκού λαού, που την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 1995 διαδήλωνε την αντίθεσή του στις αμερικανονατοϊκές πολεμικές επιχειρήσεις στη Βοσνία και υπογράμμιζε ότι οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές είναι ανεπιθύμητοι στη χώρα μας. Τα ερωτηματικά προκαλούνται από το γεγονός ότι οι ένοχοι - δηλαδή τα μέλη του προσωπικού ασφαλείας των αμερικάνικων πολεμικών πλοίων - δε βρίσκονται πια στη χώρα μας, ενώ είναι φανερό πως το αντικείμενο της ανακριτικής διαδικασίας δεν είναι η διαπίστωση αδικημάτων και ο καταλογισμός ευθυνών στους Αμερικάνους ναύτες και τους αξιωματικούς, οι οποίοι είχαν αποκλείσει κεντρικό δρόμο της προκυμαίας του Παλιού Λιμανιού της Κέρκυρας και εκτελώντας προφανώς διατεταγμένη υπηρεσία επιτέθηκαν στους Ελληνες διαδηλωτές".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τους υπουργούς Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Εμπορικής Ναυτιλίας και Δικαιοσύνης ποιο είναι το αντικείμενο της έρευνας που διεξάγουν οι δικαστικές αρχές της Κέρκυρας σχετικά με τα γεγονότα, καθώς και ποια είναι τα ποινικά αδικήματα και ποιοι τα διέπραξαν σε αυτήν την "ποινική υπόθεση" όπως αναφέρεται στις κλήσεις που λαμβάνουν οι μάρτυρες που καλούνται για ανάκριση. Τέλος ρωτάται αν "είναι βάσιμες οι υποψίες του κερκυραϊκού λαού ότι η όλη υπόθεση συνδέεται με προσπάθεια εκφοβισμού του λαού, ή η όλη υπόθεση στοχεύει στην επιβολή ποινών σε αστυνομικά ή και σε λιμενικά όργανα σε μια προσπάθεια επίδειξης καλής διαγωγής στους Αμερικανούς αφέντες;".

Εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Στις 31 του Μάρτη 1996 λήγει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων, για όσους έχουν αποκτήσει το δικαίωμα του εκλέγειν, δηλαδή, για όσους γεννήθηκαν μέχρι και το έτος 1978. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι βεβαίωση κατοικίας από την Αστυνομία, πιστοποιητικό γέννησης, τέσσερις φωτογραφίες και σχετική αίτηση. Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, είναι υποχρεωτική.

Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος

Η έδρα της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ βρίσκεται στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Προσωρινά η έδρα της Επιτροπής θα λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.,ενώ αργότερα θα λειτουργεί και τα πρωινά. Το τηλέφωνο - φαξ επικοινωνίας με την Επιτροπή είναι 3801.227.

Εκδήλωση για τους αγωνιστές της Μακρονήσου

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) κάνει γνωστό στα μέλη και τους φίλους της, ότι η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους φαντάρους του Α Τάγματος σκαπανέων, που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ στο κολαστήρι της Μακρονήσου στις 29/2 και 1/3/1948, θα γίνει ΟΡΙΣΤΙΚΑ την Κυριακή 10 - 3 - 96 στις 10 π.μ., στο Λαύριο, μπροστά στο άγαλμα της Μάνας του Μακρονησιώτη.

Η ΠΕΚΑΜ προγραμματίζει μετάβαση με πούλμαν, που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος την Κυριακή 10 - 3 - 96 στις 8.30 π.μ. και θα επιστρέψουν στο ίδιο σημείο στις 3.30 μ.μ.

Η ΠΕΚΑΜ καλεί τους φίλους της να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στα γραφεία της Ενωσης (Ακαδημίας 91 - 93) καθημερινά από 10 π.μ. έως 1 μ.μ. και στο τηλέφωνο 3824.461 μέχρι την Παρασκευή 8 - 3 - 96 το μεσημέρι. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρουσίαση βιβλίων

Τα βιβλία "Ιστορικό Δοκίμιο του ΚΚΕ, Α Τόμος, 1918 - 1949" και "Επίσημα κείμενα του ΚΚΕ, 7ος Τόμος, 1949 - 1955", θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη το Ιστορικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο "Σύγχρονη Εποχή". Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 4 του Μάρτη, στις 7 το απόγευμα, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Την παρουσίαση θα κάνουν το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Μάκης Μαϊλης, και ο επικεφαλής του Ιστορικού Τμήματος, Τάκης Μαμάτσης.

Στη μνήμη του Νίκου Νικηφορίδη

Εκδήλωση, αφιερωμένη στη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης, Νίκου Νικηφορίδη, διοργανώνει την Κυριακή η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνης Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης Συκεών. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί, στο Πάρκο Ειρήνης, στις Συκιές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ