ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Μάρτη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σκηνικό "παζαριού"

Αύριο η τέταρτη συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτών για την ΕΓΣΕΕ. Οι δέκα ΕΣΑΚίτες σύμβουλοι της διοίκησης της ΓΣΕΕ καταγγέλλουν το αυριανό "παζάρι χωρίς αρχές και ταξικούς στόχους" και δηλώνουν ότι δε θα πάρουν μέρος σ' αυτό

Η τέταρτη διαπραγματευτική συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την υπογραφή της ΕΘνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,πραγματοποιείται αύριο στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου, στη 1 το μεσημέρι. Στη συνάντηση δε θα συμμετάσχει η ΕΣΑΚ, που σε ανακοίνωση των δέκα, εκλεγμένων στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, στελεχών της καταγγέλλει το "παζάρι" της αυριανής συνάντησης. Ολόκληρη η ανακοίνωση των στελεχών της ΕΣΑΚ έχει ως εξής:

"Είναι γνωστό στους εργαζόμενους ότι είχαμε αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις ΓΣΕΕ - εργοδοτών, όταν στην τρίτη κατά σειρά συνάντηση οι βιομήχανοι προκλητικά επέμεναν σε "αυξήσεις" 3+3% και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με συνένοχες τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ" ακολουθούσαν τη μια υποχώρηση μετά την άλλη. Σ' ένα τέτοιο στημένο παιχνίδι αρνηθήκαμε να πάρουμε μέρος. Τους αφήσαμε μόνους τους στα λασπόνερα της συναίνεσης.

Από τότε μέχρι σήμερα παρεμβλήθηκαν η 24ωρη πανελλαδική απεργία, η συνάντηση του προεδρείου της ΓΣΕΕ με τον πρωθυπουργό, οι γνωστές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου για συνεχή λιτότητα ως το τέλος του αιώνα.

Οι εργατοϋπάλληλοι με την αξιόλογη συμμετοχή τους στην απεργία, μετέτρεψαν την "ντουφεκιά" της πλειοψηφίας σε σημαντική αγωνιστική στιγμή, απαίτησαν κλιμάκωση και συντονισμό του αγώνα. Κι αυτό όφειλε να κάνει η ΓΣΕΕ, πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμπαίζει την εργατική τάξη και τους συνταξιούχους, με διαλόγους και επιτροπές κοροϊδίας, όταν όλα δείχνουν ότι η κατάσταση οδηγείται σε κάποια ανέξοδα προεκλογικά τεχνάσματα για το 1997, όταν ο αρμόδιος υπουργός συστήνει προς τους βιομηχάνους μακροχρόνια λιτότητα. Πράγμα που σημαίνει πολλαπλασιασμό των υπερκερδών, ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης, όξυνση των δυσκολιών επιβίωσης για τις εργατικές οικογένειες.

Η ΓΣΕΕ κλείνει τα μάτια μπροστά στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, ανάγκες που ο απλός εργαζόμενος νιώθει κάθε στιγμή που βάζει το χέρι στην τσέπη του. Κι ακόμα υποβοηθά το ΣΕΒ να κατακρατήσει όλα τα κλεμμένα, αφού δε διεκδικεί, όχι μόνο όλες τις απώλειες, αλλά ούτε ένα μέρος τους!

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσέρχεται αύριο στην τέταρτη συνάντηση με τους εργοδότες σ' ένα παζάρι χωρίς αρχές, χωρίς ταξικούς στόχους, μακριά και χωρίς τους εργαζόμενους. Ολο το παζάρι θα γίνει για 0,5% στο κατώτερο μεροκάματο! Δηλαδή, για 27 δραχμές. Για ένα κουτί σπίρτα. Να δώσουν οι βιομήχανοι 27 δραχμές ακόμα και η πλειοψηφία να δώσει, να προτάξει και τα δυο χέρια των εργαζομένων για διετή δεσμά. Ντροπή!

Ούτε σ' αυτό το παζάρι θα πάρουμε μέρος. Κι όποιοι πάνε, επωμίζονται μεγάλες ευθύνες. Από την πλευρά μας, καλούμε την εργατική τάξη, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, να γυρίσουν την πλάτη στους "κοινωνικούς διαλόγους", στις επιτροπές διαλόγου και ατέρμονων συζητήσεων. Η λύση βρίσκεται στην ενεργοποίηση και δραστήρια αγωνιστική δράση της βάσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Εμείς με αυτή τη βάση και τους ίδιους τους εργαζόμενους θα πορευτούμε".

Πολιτικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Η ΚΟΒ Ανω Πετραλώνων του ΚΚΕ και η τοπική ΟΒ της ΚΝΕ πραγματοποιούν συνεστίαση προς τιμήν των 77 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και του 15ου Συνεδρίου του Κόμματος, σήμερα, στις 9 μ.μ., στην ταβέρνα "ΤΟ ΜΑΥΡΕΛΙ" (Πραμάντων και Γ. Κολοκοτρώνη 56, τηλ. 9247263).
  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Σάμου και Ικαρίας πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα "Παρουσίαση των ντοκουμέντων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 15ο Συνέδριο", σήμερα, στις 10 π.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ.
  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Ιωαννίνων του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ", αύριο Δευτέρα, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ.
  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Πρέβεζας του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ", αύριο Δευτέρα, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ.
  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Κιλκίς του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα "Παρουσίαση των ντοκουμέντων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 15ο Συνέδριο", αύριο Δευτέρα, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ.
  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Σερρών του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα "Παρουσίαση των ντοκουμέντων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 15ο Συνέδριο", αύριο Δευτέρα, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ.
  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Εβρου του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα "Παρουσίαση των ντοκουμέντων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 15ο Συνέδριο", αύριο Δευτέρα, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ.
  • Η Επιτροπή Λακώνων Αττικής Στήριξης του ΚΚΕ πραγματοποιεί Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση την Τετάρτη 6-3-96, στις 6 μ.μ., στην ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, 1ος όροφος).
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Τιμούν τον Δημήτρη Κιντή

Η Δημοτική Παράταξη της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ στην Ηλιούπολη, θέλοντας να τιμήσει τη προσφορά του ιδρυτή της και επί 12 συνεχή χρόνια δημάρχου Ηλιούπολης, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΙΝΤΗ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση στη μνήμη του σήμερα, στις 10.30 το πρωί στο θεατρικό εργαστήρι "δίπλα στο δημαρχείο". Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα μιλήσει εκ μέρους του ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ημερίδα για το δημοψήφισμα

Την οργάνωση ημερίδας, την Πέμπτη 21 του Μάρτη,αποφάσισε η πανελλαδική Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ. Η ημερίδα θα γίνει στην ΑΘήνα και το θέμα της θα είναι η επιστημονική τεκμηρίωση της ανάγκης διενέργειας δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Στην ημερίδα, εκτός από την κεντρική εισήγηση της Επιτροπής, την οποία θα παρουσιάσει ο Α. Ντρέσκος,μέλος της κεντρικής διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, θα παρουσιαστούν και άλλες ειδικές εισηγήσεις. Συγκεκριμένα, εισηγήσεις θα παρουσιάσουν οι καθηγητές ΑΕΙ, Α. Μητρόπουλος, Π. Ντούσκος και Γ. Χουρμουζιάδης,ο τέως γενικός γραμματέας της ΓΕΣΑΣΕ, Γ. Γκικόπουλος, και οι δημοσιογράφοι, Χρ. Θεοχαράτος και Γ. Τσαπόγας.

Στις εργασίες της ημερίδας θα προσκληθούν να πάρουν μέρος εκπρόσωποι μαζικών οργανώσεων, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής.

Ο "902" μπροστά στο Συνέδριο

Ενόψει του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, μεταδίδεται καθημερινά από τον "902 Αριστερά στα FM", η εκπομπή "Μπροστά στο 15ο Συνέδριο".

Στην εκπομπή αυτή, που μεταδίδεται στις 10.30 π.μ. και επαναλαμβάνεται στις 7.30 μ.μ.,η Ελένη Κατροδαύλη και ο Ηλίας Λέγγερης απαντούν σε ερωτήματα ακροατών πάνω στα προσυνεδριακά ντοκουμέντα του Κόμματος: Το Σχέδιο Προγράμματος, το Σχέδιο Καταστατικού και την Εκθεση Δράσης του Κόμματος από το 14ο Συνέδριο.

Οι ακροατές του "902 Αριστερά στα FM" μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2592.902 και 2592.802, για να δίνουν τα ερωτήματά τους, καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι.

Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος

Η έδρα της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ βρίσκεται στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Προσωρινά η έδρα της Επιτροπής θα λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.,ενώ αργότερα θα λειτουργεί και τα πρωινά. Το τηλέφωνο - φαξ επικοινωνίας με την Επιτροπή είναι 3801.227.

Εκδήλωση για τους αγωνιστές της Μακρονήσου

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) κάνει γνωστό στα μέλη και τους φίλους της, ότι η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους φαντάρους του Α Τάγματος σκαπανέων, που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ στο κολαστήρι της Μακρονήσου στις 29/2 και 1/3/1948, θα γίνει ΟΡΙΣΤΙΚΑ την Κυριακή 10-3-96, στις 10 π.μ., στο Λαύριο, μπροστά στο άγαλμα της Μάνας του Μακρονησιώτη.

Η ΠΕΚΑΜ προγραμματίζει μετάβαση με πούλμαν, που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος την Κυριακή 10-3-96 στις 8.30 π.μ. και θα επιστρέψουν στο ίδιο σημείο στις 3.30 μ.μ.

Η ΠΕΚΑΜ καλεί τους φίλους της να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στα γραφεία της Ενωσης (Ακαδημίας 91 - 93) καθημερινά από 10 π.μ. έως 1 μ.μ. και στο τηλέφωνο 3824.461 μέχρι την Παρασκευή 8-3-96 το μεσημέρι. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρουσίαση βιβλίων

Τα βιβλία "Ιστορικό Δοκίμιο του ΚΚΕ, Α Τόμος 1918 - 1949" και "Επίσημα κείμενα του ΚΚΕ, 7ος Τόμος 1949 - 1955" θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη το Ιστορικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο "Σύγχρονη Εποχή". Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Δευτέρα στις 7 μ.μ. στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Την παρουσίαση θα κάνουν το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Μάκης Μαϊλης και ο επικεφαλής του Ιστορικού Τμήματος, Τάκης Μαμάτσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ