ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο "υπόγειο" οι μισθοί - στο "ρετιρέ" τα κέρδη

Στοιχεία ΣΟΚ της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, που σκιαγραφούν την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην Ελλάδα. Οι μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 12%, ενώ στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 11,6%. Ομως, το ποσοστό κέρδους των επιχειρηματιών στην Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο από τις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ!

Την άγρια αναδιανομή του εισοδήματος, που συντελείται στην Ελλάδα την τελευταία - τουλάχιστον - δεκαετία, με τη μεταφορά χρημάτων από τις τσέπες των εργαζομένων προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών, καταγράφει η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, που επικαλείται επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει η δραματική μείωση των πραγματικών μισθών που σημειώθηκε στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, ενώ την ίδια περίοδο οι μισθοί των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυξήθηκαν. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει η προκλητική αύξηση των επιχειρηματικών κερδών, με συνέπεια το μερίδιο των επιχειρηματικών κερδών ως προς το αντίστοιχο μερίδιο της εργασίας διατηρεί την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών -μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των επτά ισχυρότερων χωρών του κόσμου και των 22 χωρών - μελών του ΟΟΣΑ!

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, που φιλοξενεί άρθρο του δόκτωρος Οικονομικών Επιστημών Θοδωρή Πελαγίδη,προκύπτει ότι:

  • Το μερίδιο της εργασίας διατηρεί την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών -μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και μεταξύ των 22 χωρών - μελών του ΟΟΣΑ. Στην περίοδο 1986-1994 το χάσμα εισοδημάτων μεταξύ των Ελλήνων και των υπόλοιπων Ευρωπαίων εργαζομένων μεγάλωσε δραματικά εις βάρος των πρώτων, μιας και η κατά κεφαλήν αμοιβή του Ελληνα εργαζόμενου μειώθηκε κατά 12%, ενώ αντίθετα η κατά κεφαλήν αμοιβή των υπόλοιπων Ευρωπαίων εργαζομένων αυξήθηκε κατά 11,6%.
  • Το ποσοστό κέρδους των επιχειρήσεων στην Ελλάδα διατηρεί την πρώτη θέση,με σημαντική μάλιστα διαφορά συγκρινόμενο με τα αντίστοιχα ποσοστά κέρδους των επιχειρήσεων των επτά ισχυρότερων χωρών του κόσμου, των χωρών -μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ.
  • Η συμμετοχή στη συνολική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρηματικών κερδών στην Ελλάδα ανέρχεται μόλις στο 43,9% της αντίστοιχης φορολογικής επιβάρυνσης των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ.

Τα συγκλονιστικά όντως αυτά στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι της Ευρώπης, αλλά και οι χειρότερα αμειβόμενοι μεταξύ των 22 χωρών - μελών του ΟΟΣΑ, δείχνουν ότι η περιβόητη "σύγκλιση" δεν ισχύει για τους μισθούς.

Με τα αποκαλυπτικά στοιχεία, που παραθέτει στο σχετικό άρθρο του ο Θ. Πελαγίδης, αντικρούει την επιχειρηματολογία νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων (αναφέρει τους καθηγητές Γ. Οικονόμου και Π. Παυλόπουλο). οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κρίση που διέρχεται η ελληνική βιομηχανία οφείλεται κατά κύριο λόγο στους υψηλούς μισθούς... των Ελλήνων εργαζομένων. Μέσα από τους πίνακες που παρουσιάζει στο άρθρο του (τους αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια) ανατρέπεται πλήρως η στηριζόμενη σε πήλινα πόδια και σαθρή αυτή επιχειρηματολογία. Το άρθρο έχει και βαρύνουσα πολιτική σημασία. Αποκαλύπτει κατ' αρχάς τους κύριους υπεύθυνους της επιδείνωσης της μισθωτής εργασίας σε όφελος των επιχειρηματικών κερδών κατά την περίοδο 1986-1994, υπεύθυνος ο οποίος δεν είναι άλλος από την πολιτική διαχρονικής λιτότητας των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αποκαλύπτεται με τον τρόπο αυτό, η δημαγωγία των δύο αυτών κομμάτων - αλλά και όσων αποδέχονται την πολιτική λιτότητας - ότι στόχος τους είναι η σταθεροποίηση... της ελληνικής οικονομίας. Γιατί στόχος των πολιτικών αυτών είναι όχι η σταθεροποίηση, αλλά η κατά γεωμετρική πρόοδο αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων εις βάρος του παράγοντα εργασία.

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στα ελλείμματα του ισοζυγίου

Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στο εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1995 κατά 3,4 δισ. δολάρια και άγγιξε τα 15 δισ. δολάρια, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έφτασε τα 3,3 δισ. δολάρια, ενώ τον προηγούμενο χρόνο είχε πλεόνασμα

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνουν πλέον τα ελλείμματα του ισοζυγίου, κατάσταση που αποτυπώνει τα μεγάλα και ολοένα οξυνόμενα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας μας, εξαιτίας της συγκεκριμένης αναποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Ολοι οι δείκτες παρουσιάζουν επιδείνωση - σε σχέση με πέρσι - γεγονός που καταγράφει την αναποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής, τις καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και τους εργαζόμενους και την αυξανόμενη εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, στο διάστημα Γενάρης - Νοέμβρης 1995:

  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στο ύψος των 3,3 δισ. δολαρίων έναντι πλεονάσματος 76 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 1994.
  • Το εμπορικό έλλειμμα άγγιξε 15,7 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 27,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του '94, οπότε βρισκόταν στο επίπεδο των 12,3 δισ. δολαρίων. Η αλματώδης αύξηση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται στο γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές πάνε από το κακό στο χειρότερο, ενώ οι εισαγωγές ξένων προϊόντων αυξάνουν και πληθαίνουν και εκτοπίζουν από την εγχώρια αγορά τα ελληνικά προϊόντα.

Ειδικότερα, η δραματική επιδείνωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, που αυξήθηκε κατά 27,9% ή 3,4 δισ. δολάρια συγκριτικά με το αντίστοιχο εντεκάμηνο του 1994 που ήταν 12,3 δισ. δολάρια, οφείλεται:

  • Στη μεγάλη αύξηση κατά 23,3% ή περίπου 4 δισ. δολάρια που σημείωσαν οι εισαγωγές συγκριτικά με το αντίστοιχο εντεκάμηνο του 1994, με αποτέλεσμα η αξία τους να ανέλθει σε 21 δισ. δολ. περίπου.
  • Στη μικρή αύξηση κατά 11,6% που σημείωσαν οι εξαγωγές στο ίδιο διάστημα έναντι της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το πλεόνασμα των άδηλων συναλλαγών κατά την περίοδο Γενάρης - Νοέμβρης 1995 δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή σε σύγκριση με εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Στην ανακοίνωση, που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνεται ότι παρά το γεγονός οι καθαρές μεταβιβάσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση το Νοέμβρη του 1995 διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο μετά το Γενάρη του ίδιου έτους, οι συνολικές καθαρές εισροές στο εντεκάμηνο εξακολουθούν να υπολείπονται εκείνων της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους κατά 2,9%.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση τα συναλλαγματικά διαθέσιμα στο τέλος Νοέμβρη διαμορφώθηκαν σε 15,3 δισ. δολάρια περίπου έναντι 15,4 δισ. δολ. στο αντίστοιχο διάστημα του '94, ενώ σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία το ύψος των συναλλαγματικών διαθεσίμων ήταν 15,7 δισ. δολάρια στο τέλος του 1995 και 17,3 δισ. δολάρια στο τέλος Γενάρη του 1996.

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Κάτω τα χέρια από τα κέρδη μας

Εκτεταμένες φοροαπαλλαγές ζητούν για τα παράγωγα προϊόντα οι τράπεζες, με αφορμή την επικείμενη επέκταση λειτουργίας τους

Αλλεργία στη σκέψη και μόνο να φορολογηθούν οι αποδόσεις των πράξεων επί παράγωγων χρηματοοικονομικών προϊόντων (που ξεπερνούν τα 3 τρισ. δραχμές) εξέφρασαν κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των Διευθυντών Διαχείρισης Διαθεσίμων της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), την οποία απαρτίζουν ανώτερα στελέχη εμπορικών τραπεζών.

Στο σχέδιο της επιτροπής για το νέο τρόπο λειτουργίας στις αγορές αυτές,που κοινοποίησε η Επιτροπή (έχουν δοθεί στο υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος), προκειμένου να παρθούν αποφάσεις, προτείνεται μεταξύ άλλων:

  • Θεσμοθέτηση φοροαπαλλαγών στα ρέπος και ριβέρς ρέπος, στις διατραπεζικές καταθέσεις διάρκειας άνω του εξάμηνου και των Προθεσμιακών Συμβάσεων Επιτοκίου.
  • Οριστική φοροαπαλλαγή στις διατραπεζικές καταθέσεις μεσομακροχρόνιας διάρκειας,όπως συμβαίνει και με τις βραχυχρόνιες καταθέσεις, καθώς και στα προθεσμιακά συμβόλαια (είδος παράγωγων προϊόντων), όπως ισχύει και στα "σουάπς".

Οι τραπεζίτες προτείνουν συνολικά τα κέρδη που θα προκύψουν από τις "εργασίες" αυτές να περαστούν ως έσοδα στα αποτελέσματα χρήσης των τραπεζών και να φορολογηθούν σαν τις συνήθεις τραπεζικές εργασίες.

  • Την αλλαγή του συστήματος δημοπρασιών κρατικών τίτλων,έτσι ώστε οι εκδόσεις ομολόγων, εντόκων γραμματίων και δημοπρασιών να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και όχι όταν κρίνεται αναγκαία από το κράτος η άντληση χρημάτων από τις τράπεζες και το ευρύ επενδυτικό κοινό.
  • Την καθιέρωση ενιαίας προμήθειας στα έντοκα γραμμάτια δημοσίου, όπως ισχύει δηλαδή και στα ομόλογα, με το σκεπτικό ότι οι τράπεζες αναλαμβάνουν τη διάθεση και αποπληρωμή των τίτλων στους επενδυτές ιδιώτες και αυτό συνεπάγεται διπλό κόστος για τη διεκπεραίωση των εργασιών αυτών.
Συνάντηση Σημίτη με τραπεζίτες

Πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση των μικρών κρατικών τραπεζών και την εισβολή του ιδιωτικού κεφαλαίου στις μεγάλες κρατικές τράπεζες, έδωσε χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, σε συνάντηση που είχε με τραπεζίτες και τον υπουργό υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη μείωση του λειτουργικού κόστους των κρατικών τραπεζών, με στόχο αυτές να καταστούν ανταγωνιστικές μέσω του συνολικού εκσυγχρονισμού του τραπεζικού συστήματος και συνέστησε στους διοικητές των κρατικών τραπεζών να αποδεσμευτούν από τις θυγατρικές επιχειρήσεις.

Οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τραπεζικό χώρο θα είναι η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών Αττικής και Κρήτης.

  • Θέματα αλλαγών στο χρηματοπιστωτικό τομέα θα συζητήσει η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, σε συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι με διοικητές των κρατικών τραπεζών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ