ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Λουκέτο" σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Κάτω από το βάρος των ασφυκτικών οικονομικών προβλημάτων, οι πρυτάνεις αποφάσισαν να κλείσουν τα πανεπιστήμια στις 13 του Μάρτη. Ανάλογη απόφαση για τις 12 - 13 του Μάρτη πήραν και οι πρόεδροι των ΤΕΙ

Για δεύτερη φορά, μέσα στην ίδια χρονιά, η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε να ξανακλείσουν συμβολικά τα ΑΕΙ στις 13 του Μάρτη, ενώ απόφαση για προειδοποιητικό κλείσιμο στις 12 και 13 του Μάρτη αποφάσισαν και οι πρόεδροι των ΤΕΙ στην έκτακτη χτεσινή Σύνοδό τους.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, που συνήλθε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα Χανιά, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει ότι "τα περιθώρια αντοχής των πανεπιστημίων έχουν εξαντληθεί", καθώς καμία από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας δεν έχει ουσιαστικά εκπληρωθεί. Οι πρυτάνεις αποφάσισαν να ζητήσουν το ταχύτερο συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να του εκθέσουν εκ νέου τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης και να συγκληθεί στις 24 του Απρίλη έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων για την αξιολόγηση της κατάστασης, τη λήψη τελικών αποφάσεων για την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων και τον προσδιορισμό της στάσης τους απέναντι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Οι πρυτάνεις σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα το υπουργείο προβαίνει σε εκδόσεις εγκυκλίων και οδηγιών, που παραβιάζουν την αυτοτέλεια των πανεπιστημίων και για μια ακόμα φορά εκφράζουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο να χαθούν τα κονδύλια που προορίζονται για τα πανεπιστήμια.

Το υπουργείο Παιδείας, απαντώντας στις καταγγελίες των πρυτάνεων, με ανακοίνωση του τονίζει ότι η δήλωση για μη εκπλήρωση των δεσμεύσεων "δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού και οι δεσμεύσεις υλοποιήθηκαν και το Β ΚΠΣ αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο".

Ιδιαίτερα επικριτικοί παρουσιάστηκαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ απέναντι στο υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι ευθύνεται για την καθυστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων από το Β ΚΠΣ και σημείωσαν ότι τα 12 δισ. δραχμές, που αντιστοιχούν στα ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό, δε φτάνουν για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες.

Στη Σύνοδο των προέδρων ΤΕΙ, το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Σ. Κλημόπουλος,μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του Κόμματος. Στην παρέμβασή του τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας αφήνει τα ΤΕΙ στη μοίρα τους, θέλοντας να προωθήσει απ' το "παράθυρο" την ιδιωτική εκπαίδευση. Σημείωσε μάλιστα ότι τη στιγμή που τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ υποβαθμίζονται, ανθούν τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών και τα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων, μοιράζοντας "πανεπιστημιακούς τίτλους" και διπλώματα.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζητούν επίλυση των θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων των ΤΕΙ, άμεση χρηματοδότηση για τα λειτουργικά τους έξοδα, ορθολογικότερη μεταχείριση του Β ΚΠΣ με αλλαγή της κατανομή των κονδυλίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και από 20% για ΤΕΙ και 80% για ΑΕΙ, που είναι σήμερα, να γίνει 35% για τα ΤΕΙ και 65% για τα ΑΕΙ. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ δεν αποκλείουν και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αν δεν ανταποκριθεί θετικά η κυβέρνηση στα αιτήματά τους.


ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Πανελλαδική κινητοποίηση στις 14 Μάρτη

Πανελλαδική κινητοποίηση στις 14 του Μάρτη, με αποχή από τα μαθήματα, καταλήψεις δρόμων και πορείες, αποφάσισαν οι νυχτερινοί μαθητές της χώρας, διεκδικώντας από την κυβέρνηση την επίλυση των σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων τους. Στην Αθήνα, θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 8.30 μμ και πορεία στο υπουργείο Παιδείας, ενώ συγκεντρώσεις και πορείες στις κατά τόπους νομαρχίες θα γίνουν σε άλλες πόλεις.

Αυτό αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των μαθητών νυχτερινών σχολείων στην πανελλαδική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Εργατικό Κέντρο της Αθήνας. Οι πρόεδροι και τα μέλη των 15μελών των νυχτερινών σχολείων, που συμμετείχαν, ανέλαβαν την υποχρέωση να ενημερώσουν και να προπαγανδίσουν την πανελλαδική κινητοποίηση σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία της Αθήνας και της επαρχίας, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μαζικότητά της. Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπρόσωποι περισσότερων από 10 σχολείων και σχολικών συγκροτημάτων της Αθήνας και του Πειραιά και από πέντε νυχτερινά σχολεία της επαρχίας, το νυχτερινό Γενικό Λύκειο Κοζάνης, απ' το 6ο Τεχνικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, απ' το 5ο Τεχνικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, απ' το 4ο Τεχνικό Λύκειο Βόλου και απ' το Γενικό Λύκειο Βόλου.

Οι εκπρόσωποι από τα σχολεία της Αθήνας τόνισαν ότι η επιτυχία της κινητοποίησης θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο το Συντονιστικό των νυχτερινών σχολείων της ΑΘήνας θα βοηθήσει στην προπαγάνδιση της κινητοποίησης, αλλά και με την εμπειρία του από τη μέχρι τώρα πορεία του. Ο Γ. Ταμπακολόγος,πρόεδρος του 4ου νυχτερινού ΤΕΛ Βόλου, είπε ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν συντονιστικές επιτροπές νυχτερινών σχολείων και στην επαρχία, ώστε να συντονίζεται πιο εύκολα ο αγώνας. Η Ν. Πλιάτσου, από την Κοζάνη, τόνισε την ανάγκη για την επαφή των νυχτερινών μαθητών όλης της χώρας, που σε συνεργασία και με τα συνδικάτα θα μπορέσουν να πιέσουν για επίλυση των προβλημάτων της νυχτερινής εκπαίδευσης. "Στην Κοζάνη, από καιρό έχουμε καταλάβει την ανάγκη ενός πανελλαδικού συντονισμού του αγώνα. Οσο για την κινητοποίηση στις 14 του μήνα, η δική μας συμμετοχή είναι σίγουρη", είπε.

Οι νυχτερινοί μαθητές διεκδικούν την αύξηση του χρόνου αναβολής στράτευσης στα 5 χρόνια, άδεια με αποδοχές στις εξετάσεις, 6ωρο με αποδοχές 8ωρου, ίδρυση νέων νυχτερινών σχολείων στις εργατοσυνοικίες της Αθήνας και στα επαρχιακά αστικά κέντρα, κατάργηση της τέταρτης χρονιάς στα νυχτερινά λύκεια, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με βάση τις ιδιαιτερότητες των νυχτερινών μαθητών, βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Ζητούν, επίσης, να ξεκινήσει το υπουργείο Παιδείας καμπάνια ενημέρωσης για την προσέλκυση εργαζομένων στα νυχτερινά σχολεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ