ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΝΤΗΣ
"Διαλέξαμε το δρόμο του αγώνα"...

Ανάκληση μνήμης και υπόσχεση συνέχειας στα βήματα του πρωτοπόρου αγωνιστή και δημάρχου, έδωσαν οι σύντροφοί του και οι δημότες της Ηλιούπολης, που παραβρέθηκαν στο πολιτικό μνημόσυνο που διοργάνωσε η "Δημοκρατική Ενότητα". Την ποιοτική διαφορά ανάμεσα στους αιρετούς αγωνιστές και τους σημερινούς διαχειριστές, ανέλυσε ο Σπ. Χαλβατζής

"Διαλέξαμε το δρόμο του αγώνα για τις λύσεις και παραμένει αυτός ο δρόμος το "πιστεύω" μας". Λόγια του Δημήτρη Κιντή.Του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του κομμουνιστή πρώην δημάρχου της Ηλιούπολης, που ο λαός της τον εμπιστεύτηκε για τρεις συνεχόμενες τετραετίες. Λόγια που ο ίδιος τα έκανε πράξεις, όχι μόνο αναμορφώνοντας το πρόσωπο του δήμου, αλλά παίζοντας ουσιαστικό ρόλο και στα μεγάλα ζητήματα της χώρας και του κόσμου, όπως ο αγώνας για την ειρήνη.

Λόγια που ντύθηκαν με αναμνήσεις στο πολιτικό μνημόσυνο που διοργάνωσε προς τιμήν του η "Δημοκρατική Ενότητα" Ηλιούπολης την Κυριακή. Το θεατρικό εργαστήρι του δήμου, όπου έγινε η εκδήλωση, γέμισε από συναγωνιστές του και συνδημότες του, που ήρθαν, όχι μόνο να αγκαλιάσουν τη συντρόφισσα της ζωής του Γεωργία και την οικογένειά του, αλλά να δώσουν και μία υπόσχεση συνέχειας.

Ο Βασίλης Μανθάς,πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπρόσωπος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, μίλησε για τον Κιντή που μαθητής ακόμη αναδείχτηκε σε γραμματέα της ΕΠΟΝ στο γυμνάσιο της Τρίπολης και σε στέλεχος του Πελοποννησιακού Γραφείου του ΕΑΜ.

Η Γαβριέλα Χαμογιωργάκη, από την τοπική Επιτροπή Ειρήνης, αναφέρθηκε στον Κιντή - αγωνιστή της ειρήνης, που συμμετείχε σε κάθε διαδήλωση ενάντια στις αμερικανικές βάσεις. Που το '83 γίνεται γενικός γραμματέας της Επιτροπής για την Απομάκρυνση των Βάσεων από την Ελλάδα και παίρνει μέρος στο Φόρουμ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στο Ηράκλειο της Κρήτης για την κατάργηση των βάσεων, σε όλες τις χώρες. Το '92 τον βλέπουμε ιδρυτικό μέλος της Κίνησης κατά του Πολέμου και για την Ειρήνη στα Βαλκάνια. Την ίδια χρονιά γίνεται και πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος ειρήνης.

Ο επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" Κυριάκος Κανελλόπουλος υπενθύμισε τους σκληρούς και ανυποχώρητους αγώνες του Δ. Κιντή ενάντια στους "κληρονόμους" του Νάστου και τους κρατικούς υποστηριχτές τους. Τις απειλές ενάντιά του γι' αυτό το λόγο, τις οποίες ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε πολιτικά. Και τη νίκη που επήλθε με την κινητοποίηση του λαού της Ηλιούπολης, που τώρα γεύεται τους καρπούς των αγώνων του. "Η σφραγίδα του είναι αποτυπωμένη σε κάθε γωνιά αυτού του δήμου", είπε ο Κ. Κανελλόπουλος.

Μια άλλη στάση ζωής

"Τι είναι, όμως, αυτό που χαρακτήριζε τον Δ. Κιντή;". Το ερώτημα αυτό έθεσε ο Σπύρος Χαλβατζής, που εκπροσώπησε το ΚΚΕ, για να αναλύσει την ποιοτική διαφορά μιας ολόκληρης γενιάς αιρετών, που αγωνίστηκαν με γνώμονα το συμφέρον του λαού και του τόπου, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των σημερινών συναδέλφων τους.

"Αυτός ο πράος και μειλίχιος άνθρωπος ήταν πρωτοπόρος μαχητής. Και οι μάχες που έδωσε για να καλυτερεύσει τούτος ο τόπος ήταν καθημερινές και επίμονες", είπε ο Σπ. Χαλβατζής.

"Κι αν σήμερα, συνέχισε, υπογραμμίζουμε με έμφαση αυτή την αγωνιστική, την τίμια και ασυμβίβαστη στάση και συμπεριφορά, είναι γιατί ζούμε σε χαλεπούς καιρούς. Που υπάρχουν άνθρωποι αιρετοί, εκπρόσωποι του λαού, οι οποίοι ψηφίστηκαν από το λαό και οι οποίοι, όχι μόνο δεν έχουν περήφανη στάση και συμπεριφορά, αλλά, αντίθετα, συμβιβάζονται και υποκύπτουν πολύ εύκολα στον Μαμμωνά".

"Ανήκει ο Δημήτρης Κιντής, στους αιρετούς εκπροσώπους του λαού, οι οποίοι έπραξαν το χρέος τους, όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά. Σ' αυτούς που στάθηκαν κοντά στους εργάτες, σε όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Και εκλέγονταν αυτοί, υποστηριζόμενοι από τους δημότες τους, χωρίς να κάνουν υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. Χωρίς να κρύψουν την κομματική τους ταυτότητα. Οσοι ψήφιζαν γνώριζαν πολύ καλά ότι έδιναν θετική ψήφο στους κομμουνιστές".

Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε μια εποχή, που, παρά τις διώξεις και τον αντικομμουνισμό, ο λαός εξέλεγε στη θέση των τοπικών αιρετών εκπροσώπων του κομμουνιστές και αριστερούς, προοδευτικούς ανθρώπους, "γιατί ήξεραν ότι η ποιότητα, η ηθική στάση, η αγωνιστικότητα, η διεκδικητική αντίληψη και πρακτική, χαρακτήριζε τη συμπεριφορά τους".

Και είναι αυτή η διαφορά, που σήμερα αποτελεί αντικείμενο νοσταλγίας ενός λαού, που νιώθει προδομένος από τους "εκσυγχρονιστές". "Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σήμερα αναπολούν εκείνη την περίοδο. Που κυριαρχούσαν οι αξίες της τιμιότητας, της ηθικής, της ειλικρίνειας, της αγωνιστικής στάσης εκείνων των ανθρώπων απέναντι σε όλα τα προβλήματα του λαού και του τόπου. Και όσο πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα της διαφθοράς και του εκφυλισμού, όσο πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα χρηματισμού και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, άνθρωποι, πέρα και έξω από πολιτικές και ιδεολογικές τοποθετήσεις, αναλογίζονται τα δύσκολα χρόνια, που κομμουνιστές δήμαρχοι, σαν τον Δημήτρη Κιντή, με τη στάση και τη συμπεριφορά τους, διαπαιδαγωγούσαν αγωνιστικά τους δημότες και όλους τους εργαζόμενους. Εφεραν μια άλλη αντίληψη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Μια άλλη, ηθική στάση απέναντι στη ζωή".

Η εκδήλωση έκλεισε με την απόδοση τιμητικής πλακέτας στην σύζυγο του Δ. Κιντή, Γεωργία και με την ανακήρυξή του σε βετεράνο της Εθνικής Αντίστασης από την ΠΕΑΕΑ. Στην εκδήλωση εκπροσωπήθηκαν μαζικοί φορείς, η δημοτική αρχή, ενώ παραβρέθηκε και ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής.

ΑΥΛΩΝΑΣ
Ο φόβος φυλάει τα έρμα...

Προειδοποιητική κινητοποίηση ενάντια στην πιθανότητα εγκατάστασης χωματερής, ενώ ήδη η περιοχή έχει κριθεί ακατάλληλη για κάτι τέτοιο

Τις σιδηροδρομικές γραμμές του ΟΣΕ στον Αυλώνα απέκλεισαν, για δύο ώρες, την Κυριακή, κάτοικοι της περιοχής, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με αίτημα να μην εγκατασταθεί στην περιοχή τους χωματερή.

Ο αποκλεισμός είχε χαρακτήρα προειδοποιητικό, καθώς η δημοτική αρχή εμφανίζεται να πιστεύει ότι, ενώ με προηγούμενη απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ ο Αυλώνας είχε καταταχθεί 5ος από άποψη προτεραιότητας για εγκατάσταση χωματερής, τώρα υπάρχει κίνδυνος να αλλάξει αυτή η κατάταξη σε βάρος της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι: Το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο ΕΣΔΚΝΑ είχαν αναθέσει το 1992 μελέτη για την επιλογή χώρου εγκατάστασης χωματερής. Στη μελέτη που έγινε τότε είχαν επιλεγεί και είχαν βαθμολογηθεί πέντε θέσεις. Συγκεκριμένα, δύο περιοχές της Ριτσώνας, ο Βαρνάβας, το Γραμματικό και στην τελευταία θέση ο Αυλώνας στην περιοχή "Πηγάδι Παπάς". Το Σεπτέμβρη του 1992 ο τότε υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Χρ. Κατσιγιάννης, με βάση τη μελέτη αποφάσισε την προέγκριση χωροθέτησης με πρώτη θέση τη Ριτσώνα και εναλλακτική το Βαρνάβα. Ο ΕΣΔΚΝΑ ύστερα από αυτή την απόφαση είχε δώσει εντολή να γίνουν μελέτες για τις δύο αυτές θέσεις. Η εγκατάσταση, όμως, της χωματερής μέχρι σήμερα δεν έγινε. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επαναβαθμολόγησης των περιοχών κι αυτό είναι που τροφοδοτεί την ανησυχία των κατοίκων του Αυλώνα. Αυτό που υποστηρίζουν δημοτική αρχή και κάτοικοι είναι ότι με την επαναβαθμολόγηση της μελέτης είναι πιθανό ο Αυλώνας να βρεθεί από την πέμπτη θέση στην πρώτη θέση. Οι κάτοικοι επισήμαναν στην κινητοποίηση ότι, εάν τελικά γίνει αυτή η επιλογή, θα είναι αποτέλεσμα πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ο δήμαρχος Αυλώνας, Δημήτρης Κυριακού,μιλώντας στους κατοίκους, τόνισε ότι είναι η τέταρτη φορά από το 1992 που γίνεται συγκέντρωση σ' αυτό το μέρος για τη μη εγκατάσταση χωματερής στον Αυλώνα. "Ενώ το 1992 νομίζαμε ότι η υπόθεση έχει τελειώσει, κάποιοι έρχονται σήμερα και λένε ότι δεν ισχύουν οι μελέτες και θα ξεκινήσει η επαναβαθμολόγησή τους. Εάν τελικά παρ' ελπίδα οι αρμόδιοι αποφασίσουν να μας φορτώσουν τη χωματερή, τότε η επόμενη κινητοποίηση θα είναι το ξήλωμα των γραμμών του ΟΣΕ", κατέληξε ο δήμαρχος.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Τελική απόφαση για Πάρκο Ρηγίλλης

Τελική απόφαση για τσιμεντοποίηση του πάρκου Ρηγίλλης, θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας η δημοτική αρχή της πόλης. Παράλληλα θα κινηθεί και για την έγκριση του σχεδίου σύμβασης με ιδιώτη για τα παρκόμετρα του δήμου. Σχέδιο με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και παραχωρήσεις στον ιδιώτη, που θα παίρνει και τη μεγαλύτερη μερίδα από τα τέλη στάθμευσης.

Η παράταξη της πλειοψηφίας προσπαθεί εδώ και καιρό να χαρίσει το παρκάκι στους Γουλανδρήδες, προκειμένου αυτοί να κατασκευάσουν το ιδιωτικό τους Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Με την τσιμεντοποίηση αντιδρούν βέβαια κάτοικοι της περιοχής που έστειλαν εξώδικα στο δήμαρχο και τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομικών και Πολιτισμού, καλώντας τους να προασπίσουν τα συμφέροντα του δημοσίου. Συμφέροντα, που όπως τονίζουν, κινδυνεύουν, καθώς το Ιδρυμα δεν έχει παρουσιάσει ούτε καν κατάλογο των έργων που θα φιλοξενήσει το Μουσείο, ούτε προϋπολογισμό ανέγερσης και λειτουργίας του και δεν υπάρχει διασφάλιση από τους Γουλανδρήδες ότι έχουν τα κονδύλια να αποπερατώσουν το έργο. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής των κατοίκων, Γ. Φουστάνος, μιλώντας στο "Ρ", χαρακτήρισε σκάνδαλο το να επιτρέπεται στο Ιδρυμα να αρχίσει το έργο και αν δεν έχει χρήματα να το αφήσει στη μέση, υποχρεώνοντας το κράτος να σπαταλήσει χρήματα για να το ολοκληρώσει. Σημείωσε ακόμα ότι το Ιδρυμα δεν έχει κάνει περιβαλλοντική μελέτη.

Στη σημερινή συνεδρίαση η πλειοψηφία θα ζητήσει από το ΔΣ να εγκρίνει σχέδιο σύμβασης για την ανάθεση της διαχείρισης των παρκομέτρων του δήμου στις ιδιωτικές εταιρίες Ε. Κοκκινάκη και ΔΗΛΟΣ. Η πλειοψηφία έχει δώσει από το Δεκέμβρη με απ' ευθείας ανάθεση τη διαχείριση των παρκομέτρων στη συγκεκριμένη κοινοπραξία, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση άλλων ενδιαφερομένων. Οι τελευταίοι, ζητώντας ακύρωση της απόφασης, γιατί αυτή ελήφθη από το ΔΣ χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 και δεν προσδιορίζει όρους και προϋποθέσεις, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά του Δήμου Αθηναίων και του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Η σύμβαση πάντως, που θέλει να υπογράψει ο δήμαρχος, προβλέπει μεταξύ άλλων: Εγκατάσταση 10.000 θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης το συντομότερο σε 1 χρόνο. Δυνατότητα παράτασης της σύμβασης, που έχει αρχική ισχύ 7 χρόνων. Λύση της σύμβασης από υπαιτιότητα του δήμου και αποζημίωση της εταιρίας ή παράταση της σύμβασης αν ο δήμος αποφασίσει να μειώσει τις θέσεις στάθμευσης. Υποχρέωση του δήμου να ενημερώνει την εταιρία ώστε αν ιδιώτης ή ο ίδιος θέλει να κατασκευάσει γκαράζ ή πάρκινγκ, η εταιρία να μπορεί να προτείνει να αναλάβει το έργο και η προσφορά της να προκρίνεται αν είναι ίδια με τις όποιες άλλες. Υποχρέωση του δήμου να παρέχει στην ανάδοχο τα μηχανογραφημένα αρχεία που αφορούν τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, τα διαγράμματα χρήσεων γης των πολεοδομικών μελετών και τα αρχεία του ΤΑΠ! Τα ακαθάριστα έσοδα από τα τέλη στάθμευσης εισπράττονται από το δήμο και από τον ιδιώτη κατά 36% και 64% αντίστοιχα, τα ακαθάριστα έσοδα από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις τους κατά 66% και 34% αντίστοιχα και τα ακαθάριστα έσοδα από τη διαφήμιση κατά 60% και κατά 40% αντίστοιχα. Η αναπροσαρμογή των τελών στάθμευσης και των προστίμων γίνεται με εισήγηση του ιδιώτη και σύμφωνη απόφαση του δήμου.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κουμάντο κάνει πλέον η ΣΕΛΜΟ

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στο δήμο

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις, αλλά και τα προβλήματα, μετά την απόφαση των συνδυασμών του Στ. Λογοθέτη και του Χ. Κεφάλα να εκχωρήσουν στους ιδιώτες τη διαχείριση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, που εφαρμόζεται στους δρόμους του Πειραιά.

Εικοσιτετράωρες απεργίες για την Παρασκευή 8 και Δευτέρα, 11 Μάρτη, εξήγγειλε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά, ενώ όσοι υπάλληλοι δημοτικών υπηρεσιών εργάζονται το Σαββατοκύριακο, 9 και 10 Μάρτη, θα απέχουν από τις εργασίες τους. Ως τότε συνεχίζονται οι κυλιόμενες στάσεις εργασίας που ξεκίνησαν χτες, ενώ σήμερα στις 11.00 το πρωί οι εργαζόμενοι του Δήμου από κοινού με την ΠΟΕ - ΟΤΑ δίνουν συνέντευξη Τύπου.

"Απόφαση ντροπής", χαρακτηρίζει το "ξεπούλημα της ελεγχόμενης στάθμευσης" ο Σύλλογος Εργαζομένων, ο οποίος σε χτεσινή ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι "χαρίστηκαν οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας στην ιδιωτική πολυεθνική εταιρία ΣΕΛΜΟ και παραδόθηκαν όλα τα έσοδα που προέρχονται από την ελεγχόμενη και την παράνομη στάθμευση στους ιδιώτες". "Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας, σημειώνουν οι εργαζόμενοι, ότι, αν σήμερα παραχωρούνται αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, αύριο ίσως έρθει η σειρά της δικής σας υπηρεσίας" να ιδιωτικοποιηθεί!

Στο μεταξύ, σαράντα οχτώ οδηγοί "πλήρωσαν" κιόλας χτες τις δραστηριότητες της ιδιωτικής εταιρίας ΣΕΛΜΟ, που άρχισε να διαχειρίζεται το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στον Πειραιά. Η ΣΕΛΜΟ γέμισε πρωί πρωί τους κεντρικούς δρόμους της πόλης με πινακίδες, που επέτρεπαν σε διαφορετικά σημεία τη στάθμευση με κάρτες, από εκείνα που επιτρεπόταν ως τώρα, σύμφωνα με το σύστημα εκ περιτροπής στάθμευσης που εφάρμοζε η Τροχαία. Αποτέλεσμα: Οι οδηγοί να μην ξέρουν τι ισχύει και τι όχι και να παρκάρουν παντού, κλείνοντας τις στενές σχετικά οδούς Πραξιτέλους, Αλκιβιάδου και μερικές ακόμα. Σαράντα οχτώ πινακίδες αυτοκινήτων, τα οποία είχαν σταθμεύσει "παράνομα", ακολουθώντας τις διαγραμμίσεις της ΣΕΛΜΟ, μάζεψε η Τροχαία Πειραιά. Οι "αρμόδιοι" του Δήμου Πειραιά υποστήριζαν ότι επρόκειτο για "ένα μικρό λάθος" και "βρίσκονται σε συνεννόηση με την Τροχαία για να επιστραφούν οι πινακίδες στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων". Αλλά ...στην Τροχαία Πειραιά δε γνώριζαν τίποτα σχετικό!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ