ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελεγχοι εκ των υστέρων

Καταγγελία τριαντάχρονης ότι προσβλήθηκε από τον ιό του ΕΪΤΖ στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Χωρίς έλεγχο λειτουργούν οι ιδιωτικές τράπεζες σπέρματος στη χώρα μας, εξαιτίας του νομοθετικού κενού που υπάρχει, όσον αφορά τις προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας τους. Το θέμα επανήλθε με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα, μετά την καταγγελία 30χρονης κατοίκου της Αθήνας ότι στην προσπάθειά της να μείνει έγκυος από εξωσωματική γονιμοποίηση, πήρε σπέρμα μολυσμένο από τον ιό του ΕΪΤΖ στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Γιάννη Μιχόπουλου. Το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) έστειλε την Παρασκευή την υπόθεση στον εισαγγελέα, ενώ ο υφυπουργός Υγείας, Φ. Παπαδέλης, δήλωσε χτες πως θα διατάξει ΕΔΕ για τον καταλογισμό ευθυνών.

Χτες κατατέθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας το πόρισμα της επιτροπής, που συστάθηκε από το υπουργείο και το ΚΕΕΛ για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Σύμφωνα με το πόρισμα, ξεκινάει σήμερα έρευνα σε όλους τους χώρους που διατέθηκε σπέρμα από το ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο. Στο πόρισμα επισημαίνεται το νομοθετικό κενό και τονίζεται πως άμεσα πρέπει να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει ο νόμος 2071/92. Ευθύνες για το κενό στη νομοθεσία καταλογίζονται και στις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις. Ακόμη, από το 1984 υπάρχει οδηγία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), που ορίζει τη διαδικασία ελέγχου αίματος και σπέρματος. "Οταν κάτι δε θεσμοθετείται και αφήνεται στην τύχη του, είναι σίγουρο ότι πέφτει στα χέρια κάποιων, οι οποίοι πιθανόν και να θέλουν να κερδοσκοπήσουν σ' αυτή την ιστορία", δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαστηριακών Γιατρών, Λ. Αναγνώστου.

Η γυναίκα, που προσπαθούσε να μείνει έγκυος τα δυο τελευταία χρόνια, ανακάλυψε ότι μολύνθηκε από τον ιό του ΕΪΤΖ πρόσφατα, όταν έδωσε αίμα σε νοσοκομείο. Αμέσως υποβλήθηκε σε εξετάσεις αίματος και ο σύζυγος και τα πρώτα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Η 30χρονη υποστηρίζει πως το σπέρμα που δινόταν από το εργαστήριο του Γ. Μιχόπουλου ήταν νωπό. Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΠΟΥ, ο δότης υποβάλλεται σε όλες τις εξετάσεις. Το σπέρμα που δίνει καταψύχεται και μόλις παρέλθουν τρεις μήνες καλείται ο δότης για να υποβληθεί σε νέα σειρά εξετάσεων. Το σπέρμα χρησιμοποιείται μόνο εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι αρνητικά.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
1ο Πεντάωρη στάση και πορεία

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" των υγειονομικών καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαχητική απάντηση στη μονόπλευρη λιτότητα μέσα απ' τις κινητοποιήσεις

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο για αύριο αποφάσισε η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας θα γίνει πεντάωρη στάση εργασίας (10πμ - 3μμ). Επίσης, η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει και τετραήμερη απεργία απ' τις 11 - 14 Μάρτη. Αύριο θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη, ώρα 11 πμ, και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.

Το Σάββατο έγινε έκτακτο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ μετά τη συνάντηση που είχε η Εκτελεστική Επιτροπή με τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Αν. Πεπονή. Στη συνάντηση δόθηκε η υπόσχεση ότι θα δοθεί επίδομα 35.000 δραχμών από την 1 Αυγούστου 1996. Η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της εκτιμά "θετική την εξαγγελία" και ζητά να καταβληθεί το υπόλοιπο 45% των αναδρομικών απ' το επίδομα των 18.000 δραχμών.

Στην αυριανή στάση εργασίας θα πάρουν μέρος και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ διεκδικώντας την επίλυση των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους. Τα σωματεία των εργαζομένων στα Νοσοκομεία "Αγία Σοφία" και "Παμμακάριστος" ανακοίνωσαν ότι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ.

Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων δε θα γίνουν τακτικά εξωτερικά ιατρεία και προγραμματισμένα χειρουργεία. Θα αντιμετωπίζονται μόνο έκτακτα περιστατικά εφημερίας από το προσωπικό ασφαλείας.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

Στο έκτακτο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" των Υγειονομικών (ΔΥΕ) άσκησε έντονη κριτική για τις διαπραγματεύσεις με τον υπουργό πίσω από τις πλάτες της διοίκησης της Ομοσπονδίας, αφού οι μόνοι που συμμετείχαν σ' αυτές, ήταν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή.

Οι υποσχέσεις του υπουργού για την καταβολή κάποιου ειδικού επιδόματος, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις, εντάσσονται στην προσπάθεια να αποτραπούν οι κινητοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΥ και τονίζει: "Η μαζική συμμετοχή των υγειονομικών είναι η μόνη εγγύηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, στα οποία ο υπουργός και η κυβέρνηση ήταν αρνητικοί (καταβολή του υπολοίπου οφειλομένων από τις 18.000, καταβολή του ειδικού επιδόματος και ειδικής άδειας σε όλο το προσωπικό των μονάδων και χειρουργείων κλπ.".

Η ΔΥΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαχητική απάντηση ενάντια στη συνέχιση της μονόπλευρης λιτότητας, μέσα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ανεξέλεγκτα

Είναι δραματική η περίπτωση της τριαντάχρονης γυναίκας, που στην προσπάθεια της να γίνει μητέρα με εξωσωματική γονιμοποίηση προσβλήθηκε από τον ιό του ΕΙΤΖ με μολυσμένο σπέρμα.

Τα μεγάλα ηθικά ερωτήματα και διλήμματα τέτοιων επιλογών δεν είναι επί του παρόντος - σ' αυτά ας απαντήσουν και ας θέσουν κώδικες οι ίδιοι οι επιστήμονες, παίρνοντας υπόψη το απαραβίαστο της ανθρώπινης ουσίας. Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί τώρα, με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, είναι η άλλη, η εξίσου δραματική, διάσταση: Οτι, δηλαδή, η συγκεκριμένη περίπτωση είναι απότοκο της εμπορίας - ναι, αυτό συμβαίνει, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους - ανθρώπινου υλικού. Και αυτή η "εμπορία" έλαβε χώρα μέσα στη ζούγκλα των κάθε είδους υπηρεσιών υγείας που διαφημίζουν διάφοροι σε ιλουστρασιόν εκδόσεις.

***

Το νομοθετικό κενό είναι δεδομένο. Γιατί ούτε η σημερινή - όπως και η προηγούμενη - ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν εδέησε να ασχοληθεί και να αντιμετωπίσει το θέμα, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις των νοσοκομειακών γιατρών: Οτι, δηλαδή, τέτοιου είδους τράπεζες πρέπει να ανήκουν κατ' αποκλειστικότητα στο δημόσιο, να γίνεται καταγραφή των δοτών σπέρματος, καθώς και για ποιο σκοπό δίνεται το σπέρμα, ώστε να μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε - αν χρειαστεί κάποτε - έλεγχος.

Βέβαια, δεν είναι ο μοναδικός τομέας που οι τελευταίες κυβερνήσεις άφησαν ανεξέλεγκτα στις τυφλές δυνάμεις της αγοράς. Το ίδιο δε γίνεται με τα Διαγνωστικά Κέντρα; Απ' το 1992 τα προσχέδια του Προεδρικού Διατάγματος πάνε κι έρχονται και η έκδοσή του τελικά έχει καταντήσει "μια πονεμένη ιστορία".

***

Τα περί διαφόρων ελέγχων που ακούστηκαν είναι το ελάχιστο και θα γίνουν μετά το περιστατικό. Το θέμα είναι εάν η σημερινή ηγεσία θα κινηθεί προς τη συνολική αντιμετώπιση των παραπάνω - και παρόμοιων - προβλημάτων. Και επ' αυτού, πέραν των σοβαρών αμφιβολιών που προκύπτουν απ' τη συνολική κυβερνητική πολιτική, υπάρχουν στοιχεία που επιτείνουν αυτές τις αμφιβολίες και δημιουργούν και νέα ερωτήματα. Οπως το ερώτημα του υπουργού Υγείας Αν. Πεπονή προς το ΚΕΣΥ για την επανακοστολόγηση των χημειοθεραπειών και των μεταγγίσεων αίματος.

Από πότε η μετάγγιση αίματος κοστολογούνταν για να γίνει τώρα επανακοστολόγηση; Το αίμα διατίθεται δωρεάν, όπως προβλέπει ο νόμος περί αιμοδοσίας (αρ. 1820/17.11.88).

Φοβούμαστε, δηλαδή, πως τέτοιες λογικές "διατίμησης" οδηγούν σε επικίνδυνους δρόμους.

Γ. Μ.

ΛΑ'Ι'ΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Το Αλλεργιολογικό σε "κλουβί"

Οι γιατροί του τμήματος καταγγέλλουν "ενδονοσοκομειακή οικοπεδοφαγία"

Τη συρρίκνωση του Αλλεργιολογικού Τμήματος του "Λαϊκού" επιχειρεί το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου. Πρόκειται για ένα από τα λίγα στην Ελλάδα Αλλεργιολογικά Τμήματα, που δέχεται ασθενείς απ' όλη τη χώρα. Από την περασμένη βδομάδα το Αλλεργιολογικό Τμήμα μεταφέρθηκε σε ένα χώρο 30 τετραγωνικών μέτρων. Αυτή η "έξωση" - όπως χαρακτηρίζουν την ενέργεια οι γιατροί του τμήματος - που έγινε με το πρόσχημα της διενέργειας στο χώρο αιμοληψιών των εξωτερικών ασθενών, έχει επιπτώσεις όχι μόνο στους εργαζόμενους, οι οποίοι αδυνατούν να εργαστούν ομαλά, αλλά και στους ασθενείς.

Σε χτεσινή ανακοίνωση - διαμαρτυρία οι γιατροί του τμήματος τονίζουν πως υποχρεώνονται οι ίδιοι και το νοσηλευτικό προσωπικό να εργαστούν σε συνθήκες "πιθήκων εγκλείστων σε κλουβιά επαρχιακού ζωολογικού κήπου. Σε συνθήκες προσβλητικές για νοσοκομείο χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσβλητικές και για τους υγειονομικούς λειτουργούς και για τους πολίτες που προσέρχονται για ιατρική αρωγή στο συγκεκριμένο τμήμα". "Το φαινόμενο, συνεχίζουν, των εξεταζόμενων ασθενών του Αλλεργιολογικού Τμήματος, που μέχρι τώρα ήταν απλά δύσκολο ή ενίοτε οριακό, εμφανίζεται πλέον να φτάνει σε επίπεδα "κρίσιμης μάζας"".

Οι γιατροί του Αλλεργιολογικού Τμήματος τονίζουν πως θα προσπαθήσουν για την κατοχύρωση της δεοντολογικά αποδεκτής αντιμετώπισης των ασθενών και της επαρκούς εκπαίδευσης σε συνθήκες αξιοπρεπούς εργασίας. Βασική προϋπόθεση γι' αυτά είναι η εξεύρεση επαρκούς χώρου για την πραγματοποίηση των εργαστηριακών πράξεων του τμήματος. Δηλώνουν πως δε θα επιτρέψουν σε φορείς "ενδονοσοκομειακής οικοπεδοφαγίας" να καταστρέψουν μια ιατρική μονάδα, που αποτελεί υπόδειγμα σε πανελλήνια και ευρωπαϊκή κλίμακα.

Νέες κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών

Σε νέο κλείσιμο των φαρμακείων τους, εντός των προσεχών ημερών, προχωρούν οι φαρμακοποιοί. Μέχρι χτες αργά το βράδυ οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά έκαναν γενική συνέλευση και σήμερα θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις που έλαβαν.

Στο μεταξύ, σε χτεσινή ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΙΚΑ αναφέρει ότι το 1994 και το 1995 εξετάστηκαν 304 και 317 υποθέσεις φαρμακείων, αντίστοιχα, για παραβάσεις του Κανονισμού Φαρμακευτικής Περίθαλψης και της συμβάσεώς τους με το ΙΚΑ, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Απ' αυτές σε 14 το 1994 και σε 38 το 1995, επιβλήθηκε η κύρωση της οριστικής καταγγελίας ή της προσωρινής διακοπής της εκτέλεσης συνταγών ΙΚΑ, λόγω της σοβαρότητας των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν.

Λεζάντα 1ου θεμ. σελ. 22

Τα προβλήματα των εργαζομένων στα νοσοκομεία είναι οξυμένα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ