ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καζάνι που βράζει όλες οι φυλακές

Μετά την Πάτρα, την Κέρκυρα και τα Χανιά, υπό τον έλεγχο των φυλακισμένων πέρασαν οι φυλακές Λάρισας και Χίου, ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα Διαβατά, την Κομοτηνή, την Αλικαρνασσό και αναβρασμός παρατηρήθηκε χτες στον Κορυδαλλό

Γενικεύεται πλέον η εξέγερση των φυλακισμένων. Μετά την Πάτρα, την Κέρκυρα και τα Χανιά, εξεγέρθηκαν χτες και οι κρατούμενοι των Φυλακών Λάρισας και Χίου, ενώ αναβρασμός επικρατεί στα Διαβατά, την Κομοτηνή, την Αλικαρνασσό και εκφράζονται φόβοι για εξέγερση και στον Κορυδαλλό.

Οι κρατούμενοι επικεντρώνουν τα αιτήματά τους σε ένα βασικό, που είναι η απαίτησή τους να κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Βενιζέλου, που αφορά το σωφρονιστικό σύστημα, για να δεχτούν να παραδώσουν τις φυλακές. Το δεύτερο βασικό αίτημά τους είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Στη Λάρισα

Από τις 12 το μεσημέρι χτες οι κρατούμενοι κατέλαβαν και τις τρεις πτέρυγες των Δικαστικών Φυλακών Λάρισας. Από το απόγευμα άρχισαν να βάζουν φωτιές και να προκαλούν ζημιές στα κτίρια. Εκαψαν τα παλιά αρχεία της φυλακής, τα μαγειρεία και αποθηκευτικούς χώρους. Περίπου 50 κρατούμενοι, που εργάζονταν σε δουλιές της φυλακής και δε συμμετείχαν στην εξέγερση, μεταφέρθηκαν το βράδυ στα κρατητήρια της Ασφάλειας και του Τμήματος Μεταγωγών.

Στις φυλακές έφτασε ισχυρή αστυνομική δύναμη από ολόκληρη τη Θεσσαλία, μάλιστα μια διμοιρία των ΜΑΤ μπήκε στο χώρο της φυλακής για να αποτρέψει την κατάληψη του διοικητηρίου. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν αρχίσει συνομιλίες. Πάντως, οι κρατούμενοι ζητούσαν να συνομιλήσουν με κάποιον εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στις Φυλακές Λάρισας, παρότι είναι δικαστικές, "φιλοξενούνται" ισοβίτες και σκληροί εγκληματίες, ενώ βρίσκονται εκεί 650 κρατούμενοι, 200 απ' τους οποίους είναι αλλοδαποί, τη στιγμή που η φυλακή χωράει μόνο 350.

Πάτρα - Κέρκυρα

Στις Φυλακές Πάτρας η κατάσταση είναι στάσιμη και βρίσκονται ακόμη υπό των έλεγχο των κρατουμένων. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται με τον νέο διευθυντή των φυλακών, Ν. Ντάσιο. Η αλλαγή αυτή δεν επηρέασε καθόλου, καθώς οι κρατούμενοι, με επικεφαλής τον Ν. Μπέλλο, δε φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν. Ομως, χτες το βράδυ άφησαν ελεύθερους και τους δύο τελευταίους ομήρους που κρατούσαν.

Και στην Κέρκυρα, επίσης, οι κρατούμενοι απελευθέρωσαν τους ομήρους. Ολοι σχεδόν οι χώροι των φυλακών έχουν καταστραφεί εκτός από τα κελιά, ενώ οι κρατούμενοι συνεχίζουν να καταστρέφουν ό,τι τυχόν απόμεινε. Κλειστά παρέμειναν χτες το 3ο Γυμνάσιο και 4ο Λύκειο, που βρίσκονται δίπλα στις φυλακές.

Κρήτη - Χίος

Αναβρασμός επικρατεί από χτες και στις Φυλακές Ν. Αλικαρνασσού Ηρακλείου, όπου το απόγευμα οι κρατούμενοι ξεσηκώθηκαν, συμπαραστεκόμενοι στους κρατουμένους των Δικαστικών Φυλακών Χανίων και των άλλων φυλακών της χώρας. Από τους 185 κρατουμένους, περισσότεροι από τους μισούς, αφού έσπασαν τα λουκέτα των κελιών τους, ανέβηκαν στην ταράτσα χτες το απόγευμα και έστησαν πανό, το οποίο έγραφε "Ζητάμε δικαιοσύνη". Αμέσως, στο χώρο έξω από τις φυλακές, έφτασε ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ μέχρι αργά το βράδυ ήταν σε επιφυλακή και η τοπική διμοιρία των ΜΑΤ.

Στις Δικαστικές Φυλακές Χανίων συνεχίστηκε, για τέταρτη μέρα χτες, η στάση των 70 περίπου κρατουμένων, οι οποίοι το μεσημέρι αρνήθηκαν να συζητήσουν με την νομάρχη Α. Μαρκογιαννάκη, ζητώντας εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Χτες, περίπου στις 6.30μμ, εξεγέρθηκαν και οι 100 κρατούμενοι των Φυλακών Χίου, οι οποίοι κρατούν ομήρους τον διευθυντή των φυλακών, Μ. Γκιάλη, και τρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Στον Κορυδαλλό

Ησυχία πριν την καταιγίδα, που γίνονται προσπάθειες να μην ξεσπάσει, επικρατεί στις Φυλακές Κορυδαλλού. Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιοι είναι έτοιμοι να εκφράσουν με δυναμικό τρόπο τη συμπαράστασή τους στους κρατούμενους, που έχουν καταλάβει τις άλλες φυλακές της χώρας.

Στις 6μμ, χτες, αυξήθηκε η αστυνομική δύναμη γύρω απ' τις φυλακές, ειδικά απ' την πίσω πλευρά τους, καθώς τέσσερις κρατούμενοι, τρόφιμοι του ψυχιατρείου των φυλακών εμφανίστηκαν στην ταράτσα του κτιρίου. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι τους γύρισαν πίσω, χωρίς να δοθεί συνέχεια στο επεισόδιο.

Τελικά ως αργά τη νύχτα, κρατούμενοι του Ψυχιατρείου των Φυλακών παρέμεναν στο προαύλιο και αρνούνταν να επιστρέψουν στα κελιά τους. Την κατάσταση προσπαθούσε να εκτονώσει η αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά, Κ. Στουραϊτου,η οποία μετέβη στον Κορυδαλλό για να διαπραγματευτεί μαζί τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Βενιζέλος, επανέλαβε χτες ότι η κατάσταση στις φυλακές είναι απαράδεκτη, αλλά δικαιολογήθηκε ότι δε διαμορφώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια και είναι πρόβλημα πολλών ετών. Δήλωσε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο για το σωφρονιστικό σύστημα θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

ΜΕΤΡΟ
Οριστικοποιείται το νέο "πανωπροίκι"

Δίνουν και σιωπηρή παράταση 5,5 μηνών στην ολοκλήρωση του έργου!

"Πανωπροίκι" 6,5 δισ. δρχ. πρόκειται να προσφέρει τελικά - εκτός απροόπτου - η κυβέρνηση στους εργολάβους του Μετρό της Αθήνας, ενώ παράλληλα είναι διατεθειμένη να δώσει και σιωπηρή παράταση παράδοσης του έργου πεντέμισι μήνες αργότερα από τη συμβατική προθεσμία.

Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να καταλήγουν οι συνομιλίες που ξεκίνησαν πριν ένα μήνα μεταξύ της κυβέρνησης, δηλαδή της εταιρίας που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο "Αττικό Μετρό ΑΕ" και της κοινοπραξίας των εργολάβων "Ολυμπιακό Μετρό". Οπως είναι γνωστό, αντικείμενο των συνομιλιών είναι οι νέες μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις εργασίες του Μετρό για την επίσπευση των οποίων οι εργολάβοι ζητούσαν"πανωπροίκια" που ξεπερνούσαν συνολικά τα 60 δισ. δρχ.!Η κυβέρνηση, μετά τον τεράστιο θόρυβο που ξεσηκώθηκε, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να μη δεχτεί το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων των εργολάβων, δέχεται όμως την ευθύνη του δημοσίου για τις καθυστερήσεις που δημιουργήθηκαν εξαιτίας αρχαιολογικών ανασκαφών και αλλαγής των σχεδίων σε ορισμένους σταθμούς, πράγμα που θα ανεβάσει το κόστος του έργου κατά 40 εκατ. μάρκα (6,5 δισ. δρχ. ).

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση σαν αντιστάθμισμα φέρεται διατεθειμένη να δώσει άλλη μία παράταση, σιωπηρή αυτή τη φορά, 5,5 μηνών στην ολοκλήρωση του έργου (να παραδοθεί δηλαδή στις 30 Απρίλη 1999, αντί στις 15 Νοέμβρη 1998 που προβλέπει η συμπληρωματική σύμβαση και 30 Νοέμβρη του 1997 που προέβλεπε η αρχική). Να σημειωθεί ότι η παράταση δίνεται άτυπα γιατί μια επίσημη παράταση με νέα συμπληρωματική σύμβαση θα δημιουργούσε νομικά προβλήματα, καθώς η δεύτερη μειοδότρια κοινοπραξία στο διαγωνισμό είχε δώσει προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου τις 30 Νοέμβρη 1998!..

Αλλάζει ο αρχηγός της Αστυνομίας

Τη "χρυσή τομή" επέλεξαν για τη βαρβαρότητα στον καταυλισμό των Τσιγγάνων

Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΔΕ για την επιδρομή της Αστυνομίας στον καταυλισμό των Τσιγγάνων και ο υπαρχηγός της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Σκίστας υπέβαλε το πόρισμά του στον υπουργό Κώστα Γείτονα.

Ο υπαρχηγός της Αστυνομίας εξέτασε τουλάχιστον 10 αξιωματικούς, πήρε καταθέσεις από τους απλούς ΕΚΑΜίτες και μετά από την εξέταση των στοιχείων που είχε συγκεντρώσει, επέλεξε τη "χρυσή τομή". Απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες τόσο στους δύο υποστρατήγους, στον αττικάρχη Χατζάκη και στον διοικητή Ασφαλείας Κεραμιδά, όσο και στους κατώτερους αστυνομικούς των ΕΚΑΜ, που διέπραξαν τις βιαιοπραγίες κατά τη διάρκεια της επίμαχης επιχείρησης. Είχαν προηγηθεί βέβαια πολλές διαβουλεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου, αφού όπως έχουμε ήδη γράψει οι ευθύνες βαραίνουν την ίδια την ηγεσία της Αστυνομίας.

Ο πέλεκυς θα πέσει, σύμφωνα με το πόρισμα, στο κεφάλι του ταξίαρχου Σπύρου Αγγελάκη, διευθυντή Αστυνομίας Δ. Αττικής, τον διευθυντή της Αστυνομίας Ασπροπύργου Αθανάσιο Στρίγγο και στο διμοιρίτη των ΕΚΑΜ υπαστυνόμο Κυρανάκο.

Η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, έχοντας πλέον και το πόρισμα της ΕΔΕ στα χέρια της, αποδεσμεύεται από οποιοδήποτε κώλυμα και σήμερα αναμένεται να δόσει το "πράσινο φως" για την έναρξη των ετήσιων τακτικών κρίσεων στην αστυνομία. Το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να συγκληθεί σήμερα το πρωί στις 11 για να αντικατασταθεί ο αρχηγός της Αστυνομίας αντιστράτηγος Χουρδάκης. Νέος αρχηγός σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες θα οριστεί ο Α υπαρχηγός, αντιστράτηγος Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

Νέες διοικήσεις δικαστών και δικηγόρων

Πρόεδρος του ΔΣΑ θα είναι για τα επόμενα τρία χρόνια ο Α. Ρουπακιώτης,ο οποίος εκλέχτηκε με ποσοστό 65,59% (6.085 ψήφους). Ο αντίπαλός του, Κ. Νταϊλιάνας,πήρε ποσοστό 34,41% (3.193 ψήφους).

Ωστόσο, το χαρακτηριστικό των χτεσινών εκλογών ήταν η μεγάλη αποχή των δικηγόρων από τις εκλογές, που έφτασε σε ποσοστό 35,36%. Στον πρώτο γύρο η αποχή ήταν 27,4%.

Στη Θεσσαλονίκη πρόεδρος εκλέχτηκε ο Γ. Ιγνατιάδης, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 60,23% (2.046 ψήφους). Ο αντίπαλός του, Α. Παναγόπουλος, είχε ποσοστό 39,77% (1.035 ψήφους).

Στο μεταξύ, το Σάββατο εκλέχτηκαν τα νέα τριμελή Συμβούλια Διοίκησης των δικαστηρίων. Στο Εφετείο Αθηνών πρόεδρος εκλέχτηκε ο Γ. Κανελλόπουλος και μέλη οι Φ. Μπολόφης και Κ. Βαλμαντώρης. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών ο Χ. Αθανασίου και οι Ν. Βαζαίος και Γ. Χοϊμές. Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ο Δ. Σκουλούδης και οι Στ. Μετάκος και Κ. Λουκαϊδης, ενώ στο Διοικητικό Εφετείο ο Δ. Λιώτας και οι. Λιώτης και Κ. Κουλουριώτης. Στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ο Ν. Μπιχάκης και οι Ε. Κιουπτσίδου και Α. Παπαγεωργίου.

Τιμή - σκάνδαλο για τον ΟΤΕ

Διαστάσεις σκανδάλου και άνομης εκποίησης "για ένα κομμάτι ψωμί" παίρνει η δεύτερη κατά σειρά, μέσα σε δύο χρόνια, προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να μετοχοποιήσει - ιδιωτικοποιήσει τον ΟΤΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται, για τον καθορισμό της τιμής της μετοχής, θα ληφθεί υπόψη ως συνολική αποτίμηση της αξίας του Οργανισμού το ποσό 1,5 τρισ. δραχμών περίπου.

Ομως, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Δ. Στρατούλης, (πρώην, επί χρόνια εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΤΕ" εκ μέρους της Πολιτικής Κίνησης ΟΤΕ του "ΣΥΝ", η αξία των πάγιων περιουσιακών στοιχείων του ΟΤΕ φτάνει στο τέλος του 1995 τα 3,272 τρισ. ενώ η εμπορική του αξία ξεπερνάει τα 4,5 τρισ. δραχμές! Συγκεκριμένα, παρουσίασε επιστολή που είχε στείλει τον Ιούλη του 1993 ο τότε γενικός διευθυντής του ΟΤΕ προς τον αρμόδιο υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών της κυβέρνησης της ΝΔ, Παναγιώτη Δελημήτσο, σύμφωνα με την οποία, η αξία των πάγιων μόνο περιουσιακών στοιχείων ανέρχονταν στα 2,2 τρισ. δραχμές, με βάση τη γενική απογραφή που έκαναν οι ίδιες υπηρεσίας του Οργανισμού στις 30/9/1991.

Με την ανάλογη τιμαριθμοποίηση αυτού του ποσού και παίρνοντας υπόψη τις επενδύσεις που έγιναν στο μεταξύ, η σημερινή αξία μόνο των πάγιων περιουσιακών στοιχείων φτάνει τα 3,272 τρισ. δραχμές, ενώ η εμπορική του αξία, μαζί δηλαδή με τον "αέρα" ξεπερνάει τα 4,5 τρισεκατομμύρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ