ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το "μυστικό" του κήπου

"Το μεγάλο μυστικό της", του Τζόζεφ Λόουζι, στο MEGA (01.10), κλέβει την αποψινή τηλεοπτική παράσταση. Μια ταινία γεμάτη υπαινιγμούς και... πνιγμούς, μια θαυμάσια ιστορία σκοτεινή. Μια ταινία που αφηγείται τη σχέση δυο γυναικών, σχέση ιδιότυπη, σχεδόν σχιζοφρενική. Μια πόρνη, που νιώθει ένοχη για τον πνιγμό της κόρης της, θα γνωριστεί με μια ανισόρροπη νέα γυναίκα που έχει χάσει τη μητέρα της. Θα ταυτιστεί η μια με την άλλη, η μια θα γίνει μάνα για δεύτερη φορά και η άλλη θα ξαναβρεί τη χαμένη της μητέρα. Ομως, η ξαφνική εμφάνιση του πατριού της μικρής, θα διαλύσει τη σχέση και θα διαταράξει τις λεπτές ισορροπίες. Ενοχές, τύψεις, απωθημένα καλά κρυμμένα, πάθη, πόθοι, φόβοι, αμυδρές ελπίδες, απελπισίες, ικεσίες, εικασίες και τρέλα, συνυπάρχουν στην εξαιρετική δημιουργία του Λόουζι και την κάνουν να μοιάζει μ' ένα δυνατό συγκλονιστικό θεατρικό παιχνίδι. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ στην πιο δυνατή ερμηνεία της. Πλάι της, η Μία Φάροου και ο Ρόμπερτ Μίτσαμ

Από την ΕΤ-2, στις 23.30, "Ο θάνατος σ' αυτόν τον κήπο" του Λουίς Μπονιουέλ. Ο σκηνοθέτης, ένας από τους μέγιστους δημιουργούς της έβδομης τέχνης, χρησιμοποιεί τον κινηματογράφο με απλότητα, δύναμη, χιούμορ, αίσθημα, αισθητική, λογική και παραλογισμό, έτσι σαν εργαλείο. Ενα εργαλείο που τον βοηθά να ανασύρει το ασυνείδητο του ανθρώπου στην επιφάνεια. Σταθερά, απλά, αποφασιστικά, μεθοδικά φωτίζει τους κρύφιους πόθους της ανθρώπινης ψυχής. Διεισδύει στα άδυτα και καταδείχνει τη δίψα για ελευθερία και έρωτα. Αλλα ακόμη καταγγέλλει την Εκκλησία, τις καταπιεστικές δομές της εξουσίας, την ανοησία της αστικής τάξης και ειρωνεύεται τον άνθρωπο που δεν έχει τη δύναμη να είναι απόλυτα κακός ή απόλυτα καλός. Τον αδύνατο άνθρωπο, που σέρνεται από μάταιες επιθυμίες και βολοδέρνει από τρομερές αδυναμίες. Το σενάριο της ταινίας, μας μεταφέρει σε μια χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ο φακός εστιάζει την προσοχή του σε μια ομάδα ανθρώπων (ένα μπουκέτο ετερόκλητων στοιχείων για την ακρίβεια) που επιχειρεί να κρυφτεί από το νόμο και να επιβιώσει μέσα στη ζούγκλα. Οι ήρωες της ταινίας είναι αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, και έτσι μέσα στην απέραντη μοναξιά τους ανακαλύπτουν τις κρυφές πτυχές της προσωπικότητάς τους πτυχές, που δεν τις υποπτεύονταν καν... Με τους Μισέλ Πικολί, Σαρλ Βανέλ.

Από το SEVEN X στις 22.00 "Η νύχτα και η πόλη" του Ζιλ Ντασέν.

Ενα από τα καλύτερα φιλμ νουάρ του σκηνοθέτη, μια ταινία γυρισμένη στο Λονδίνο, εξαιτίας των διώξεων που είχε εξαπολύσει ο Μακάρθι στη δεκαετία του 1950. Η ιστορία αφηγείται την υπέρμετρη φιλοδοξία ενός τύπου της νύχτας, που αποφασίζει να σπάσει τα μονοπώλια των αγώνων του κατς από τα χέρια των γκάνγκστερ. Οι προθέσεις του είναι αγαθές στην αρχή, όμως σιγά - σιγά, καβαλάει το καλάμι και αρχίζει την "κάθαρση" μόνος του. Αποτέλεσμα: Πέφτει θύμα ο ίδιος της δικής του φιλοδοξίας.

Στη Σύμη!

Καιρός να ταξιδέψουμε λιγάκι και χωρίς να κουνηθούμε από την πολυθρόνα μας. Καιρός να δούμε λίγο μπλε βαθύ, σπιτάκια γραφικά, όρμους, μονές ιστορικές. Καιρός να πεταχτούμε μέχρι τη Σύμη. Από την ΕΤ-2 στις 17.30, από την ταξιδιωτική σειρά του καναλιού, θα μεταφερθούμε στην πιο γραφική γωνιά της Δωδεκανήσου, μια γωνιά γραφική, με πολλά μνημεία και ιστορία. Η Σύμη είναι γνωστή από την εποχή του Τρωικού Πολέμου, γιατί είχε συμμετάσχει με τρία πλοία. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας το νησί γνώρισε τεράστια ακμή. Διέθετε μεγάλο εμπορικό στόλο, που οργάνωνε όλες τις θάλασσες. Το νησί στολίστηκε με αρχοντόσπιτα και μεγάλες εκκλησίες, που σήμερα προκαλούν το θαυμασμό του επισκέπτη. Το πιο αξιόλογο μνημείο της, είναι η μονή του ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη, που βρίσκεται στο μαγευτικό όρμο Πάνορμο και δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες Ελληνες και ξένους τουρίστες. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Πρακόβα.

Αστέρια οικουμενικά...

"Οικουμενική μουσική καφενείου", με κέφι, με κιθάρες, με τσέλο, με γιουκαλίλι, με κρουστά, βιόλα και πιάνο, προτείνει η ΕΤ-3 στις 23.30. Ο συνθέτης Ντέιβιντ Μπίντλεϊ και ο χορογράφος Σάιμον Τζεφ συνεργάστηκαν και ανέβασαν το έργο στο "Κόβεν Γκάρντεν". Τα μπαλέτα του "Κόβεν Γκάρντεν" θα δώσουν μια ξεχωριστή κίνηση στην πρωτότυπη μουσική πανδαισία. Τα αστέρια του χορού κατεβαίνουν στη μικρή οθόνη μας και μας προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία...

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ στην ταινία του Τζόζεφ Λόουζι "Το μεγάλο μυστικό τη

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ στην ταινία του Τζόζεφ Λόουζι "Το μεγάλο μυστικό της", που προβάλλει το MEGA στις 01.10

Εφιαλτική εμπειρία

Ενα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, μια αξέχαστη εμπειρία θα έχουν όσοι διαθέτουν αντοχή και παρακολουθήσουν την εκπομπή της ΕΤ-1, στις 19.50, "Στηρίζοντας τις γυναίκες".Ο φακός ταξιδεύει μακριά, πολύ μακριά, σε πόλεις ξεχασμένες από τον πολιτισμό, τον ανθρωπισμό και από το.. Θεό. Ο φακός σκύβει με συγκίνηση πάνω σε τραγικά γυναικεία προβλήματα κι εστιάζει την προσοχή του στις γυναίκες του Μπαγκλαντές και τα δεινά που περνούν μετά από κάθε πλημμύρα που καταστρέφει το σπίτι τους, κάθε τόσο. Επειτα, ταξιδεύει στην Αιθιοπία. Στρέφει το "βλέμμα" στη ζωή, στη γέννα. Και με τη "γλώσσα" της εικόνας "διηγείται" το γυναικείο εφιάλτη, που δεν άλλος από τον τοκετό. Οι σύζυγοι, συχνά, εγκαταλείπουν τις γυναίκες τους ακρωτηριασμένες. Το γιατί συμβαίνει αυτό θα μας το εξηγήσει η ενδιαφέρουσα αυτή εκπομπή.

Για την Ελλη

Ολοι γνωρίζουμε την Ελλη Πασπαλά,όλοι έχουμε γοητευτεί με την καθαρή, ζεστή, βελούδινη φωνή της. Πολλοί είχαν την τύχη να την ακούσουν να ερμηνεύει τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και κατάλαβαν πως πρόκειται για μια σπουδαία ερμηνεύτρια. Τραγούδια που αγαπήθηκαν, ερμηνείες που προκάλεσαν το θαυμασμό. Η ΕΤ-1 στις 19.15 επισκέπτεται την Ελλη Πασπαλά στο σπίτι της και κάνει μια εκ βαθέων κουβέντα μαζί της. Η δημοσιογραφική επιμέλεια είναι της Αννας Βλαβιανού. Η σκηνοθεσία είναι της Δάφνης Τζαφέρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ