ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
"Εμεινε έξω" το φράγμα Δερείου

Το αίτημα των κατοίκων της περιοχής Μικρού Δερείου, στο Νομό Εβρου, να κατασκευαστεί το φράγμα Δερείου, φέρνουν στην επικαιρότητα οι βουλευτές του ΚΚΕ Γεράσιμος Αραβανής και Γιάννης Κατσαρός.Με ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ, ζητούν να προχωρήσει η κατασκευή του φράγματος στο Μικρό Δερείο, όπως, άλλωστε επιθυμούν οι κάτοικοι και υπόσχονται συνεχώς οι εκάστοτε κυβερνήσεις, χωρίς ωστόσο να το υλοποιούν.

Παράλληλα, οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν τη σημασία του έργου για την περιοχή, αφού προβλέπεται η άρδευση 400 χιλιάδων στρεμμάτων που θα έχει σαν αποτέλεσμα την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με νέες δυναμικές καλλιέργειες και θα βοηθήσει στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα κατασκευής υδροηλεκτρικών έργων και ο καθαρισμός του ποταμού Εβρου από τα βιομηχανικά απόβλητα που χύνονται ανεξέλεγκτα από τις βιομηχανίες τόσο της χώρας μας, όσο και των γειτονικών χωρών.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές, επισημαίνουν, ακόμη, ότι η μέχρι σήμερα ενημέρωση που έχει η Κοινοτική Αρχή Μικρού Δερείου για την πορεία του έργου, εξαντλείται σε μια προμελέτη του 1991, όπου οριζόταν η θέση κατασκευής του έργου, με την οποία και συμφωνούσαν οι κάτοικοι. Ενώ τονίζουν πως "η μη υλοποίηση των διακηρύξεων των διαφόρων κυβερνήσεων για την κατασκευή του φράγματος, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής και οδηγεί στην παραπέρα υποβάθμιση και ερήμωσή της". Εύλογα, λοιπόν, ρωτούν τους υπουργούς αν, τελικά, θα κατασκευαστεί το φράγμα Δερείου και αν ναι με ποιο τρόπο χρηματοδότησης.

Απάντηση Στ. Τζουμάκα

Το υψηλό κόστος της κατασκευής τους φράγματος επικαλέστηκε - σε απάντησή του στην ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ - ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας.Αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στη σημαντικότητα του έργου, η απάντηση του Στ. Τζουμάκα έχει ως εξής: "Λόγω των περιορισμένων πιστώσεων του Λειτουργικού Προγράμματος "Ανάπτυξη του τομέα της Γεωργίας 1994 - 1999", που για τα νέα έργα ανέρχονται σε 50 δισεκατομμύρια δραχμές περίπου, δεν κατέστη δυνατό να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό η μελέτη και η κατασκευή του φράγματος Δερείου Νομού Εβρου, εκτιμώμενης της δαπάνης σε 30 δισεκατομμύρια δραχμές".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Κοροϊδεύει χοντρά τους δημάρχους

Τις ίδιες υποσχέσεις που είχε δώσει και πριν μερικούς μήνες, χωρίς, όμως, και να τις υλοποιήσει, έδωσε πάλι χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος σε αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚΝΑ. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τα, παράνομα, παρακρατημένα 700 δισ. δε θα αποδοθούν στους δικαιούχους δήμους και κοινότητες

Σε νέα κοροϊδία της κεντρικής εξουσίας προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξελίχτηκε η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης με τη Διοικούσα Επιτροπή της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής. Στα αιτήματα της Ενωσης για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ, σχετικά με τα οικονομικά τους και την επάρκεια σε προσωπικό, ο υπουργός έδωσε μια σειρά από υποσχέσεις, ίδιες με όσες έδωσε παλαιότερα, χωρίς να έχει υλοποιηθεί καμία. Προχωρώντας ακόμα περισσότερο, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δε θα αποδώσει στην ΤΑ τα ποσά που αυθαίρετα της παρακράτησε.

Συγκεκριμένα, ο Ακης Τσοχατζόπουλος,με δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, αναλώθηκε σε γενικολογίες, χωρίς να μιλήσει για συγκεκριμένες δεσμεύσεις σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων των ΟΤΑ. Οι αοριστολογίες και οι υποσχέσεις, που έδωσε για πολλοστή φορά ο υπουργός, δεν έμειναν ασχολίαστες από τους εκπροσώπους της ΤΕΔΚΝΑ. Ο πρόεδρος της Ενωσης, Αν. Αντωνίου,είπε ότι ο υπουργός απλά υποσχέθηκε και πάλι, όπως και στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, να επιλύσει ορισμένα προβλήματα. Προβλήματα όπως η καταβολή του εκλογικού επιδόματος των 15.000, των αναδρομικών του επιδόματος των 18.000 και η μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων με τα οποία δανείζει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τους ΟΤΑ, προβλήματα που έμειναν άλυτα. Ο πρόεδρος τόνισε, μάλιστα, ότι για την καταβολή του 15χίλιαρου είχε δεσμευτεί και ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος,και ακόμα δεν έχουν δοθεί τα σχετικά κονδύλια στην ΤΑ για 7 μήνες του 1995 και 3 μήνες του 1996, ενώ συμπλήρωσε ότι τα ποσά για φέτος θα δοθούν από τον Ιούνη και μετά.

Ο Αν. Αντωνίου είπε, στη συνέχεια, ότι ο υπουργός συμφώνησε και με το αίτημα των ΟΤΑ για προσλήψεις 6.700 μονίμων υπαλλήλων, προκειμένου να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις όλων των ΟΤΑ της χώρας, καθώς και για προσλήψεις εποχιακών. Μόνο που και για αυτά η ΤΕΔΚΝΑ δεν απέσπασε συγκεκριμένη δέσμευση, αλλά υπόσχεση ότι θα ξανασυζητηθεί το ζήτημα.

Οπως αποκάλυψε, άλλωστε, ο δήμαρχος Ταύρου, Π. Βακαλόπουλος,ο υπουργός στη συνάντηση αρνήθηκε ότι υπάρχει θέμα με τα χρήματα που αυθαίρετα παρακράτησε από την ΤΑ η κεντρική εξουσία και που ξεπερνούν τα 700 δισ. Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι ο υπουργός ήταν κάθετα αντίθετος με την καταβολή των χρημάτων και αυτό ενώ στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ είχε εξαγγείλει ότι θα δοθεί τουλάχιστον μια προκαταβολή. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο υπουργός δε δεσμεύτηκε ούτε και για το ποσοστό μείωσης των επιτοκίων του ΤΠκΔ.

Η προκλητική στάση του υπουργού, με τις συνεχόμενες υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα, δε βγάζει την ΤΑ από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Αδιέξοδο στο οποίο η ΤΕΔΚΝΑ έχει εκδηλώσει πρόθεση να απαντήσει και μάλιστα αγωνιστικά. Αλλωστε, στην τελευταία της συνεδρίαση, η ΔΕ είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις αν τα αιτήματά της δεν ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση. Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο Π. Βακαλόπουλος, το μόνο που μένει τώρα είναι να υλοποιήσει η ΤΕΔΚΝΑ τις αποφάσεις της και να κινητοποιηθεί άμεσα, προκειμένου να απαντήσει στην κυβερνητική πρακτική και να διεκδικήσει όσα της ανήκουν.

ΠΑΞΟΙ
Μικρό νησί, μεγάλα προβλήματα

Μια εικόνα παρακμής, από ένα μικρό νησί που παραμένει ξεχασμένο το χειμώνα κι ας "βουλιάζει" από τουρίστες το καλοκαίρι, μας μεταφέρει με επιστολή του ο Δημήτρης Μάστορας,συνταξιούχος ναυπηγοξυλουργός, γραμματέας της ΚΟΒ του ΚΚΕ στο νησί, που δεν είναι άλλο από τους Παξούς των Ιονίων.

Στο νησί κατοικούν μόνιμα 3.000 άνθρωποι, Ελληνες και Αλβανοί, που το καλοκαίρι, λόγω του τουρισμού, φτάνουν τους 9.000. Για όλον αυτό τον κόσμο υπάρχει ένα αγροτικό ιατρείο που ξεκίνησε η κατασκευή του το '85 για να ολοκληρωθεί με κόπους και στερήσεις των ίδιων των κατοίκων πρόσφατα, με προοπτική να λειτουργήσει σαν Κέντρο Υγείας. Ενώ, λοιπόν, το κτίριο είναι έτοιμο, παραμένει άδειο από μηχανήματα και προσωπικό. "Μαθαίνουμε ότι τα μηχανήματα που ανήκουν στο ιατρείο Παξών βρίσκονται στο νοσοκομείο της Κέρκυρας" γράφει ο αποστολέας. Οι ελλείψεις αυτές αναγκάζουν τους κατοίκους να θυσιάζουν χρόνο, χρήμα, αλλά και να ρισκάρουν τη ζωή τους για να πηγαίνουν στα Γιάννενα ή την Κέρκυρα.

Τα σχέδια για κατασκευή δικτύου αποχέτευσης μένουν στα συρτάρια. Πολλοί βόθροι είναι μικροί και ξεχειλίζουν, ενώ το δίκτυο του πόσιμου νερού περνάει από δίπλα τους.

Το έργο της δεξαμενής για τη συγκέντρωση νερού που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κατασκευαστικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να έχουν περάσει δυο χειμώνες με πολλές βροχές, αλλά η δεξαμενή να μένει άδεια. Η έλλειψη του νερού γίνεται ακόμη πιο αισθητή τους τουριστικούς μήνες και οι κοινότητες αναγκάζονται να φέρνουν υδροφόρες με το αζημίωτο για τους νερουλάδες φυσικά.

Τα σχολειά έχουν ελλείψεις σε καθηγητές, όπως πληροφορικής, αγγλικών και μουσικής, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε εποπτικό υλικό. Στο σχολείο του Γαϊου το πόσιμο νερό είναι επικίνδυνο, ενώ το πρώτο γυμνάσιο σχεδόν δεν έχει δάπεδο!

Το οδικό δίκτυο του νησιού έχει καταστραφεί σε πολλά σημεία. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες είναι προβληματικές. Το εισόδημα των κατοίκων από τις ελιές είναι χαμηλό λόγω της καταστροφής της παραγωγής. Αναγκάζονται να αγοράζουν ακόμη και το λάδι για δική τους χρήση.

Αλλά και ο τουρισμός φέρνει προβλήματα. Οι ιδιοκτήτες των γιοτ ρίχνουν τη νύχτα τις ακαθαρσίες τους στα λιμάνια του νησιού. Ιδιαίτερα έντονο γίνεται το πρόβλημα στο λιμάνι της Λάκκας, που είναι σε κλειστό κόλπο.

Οσο για τους διαχειριστές της εξουσίας μένουν στις υποσχέσεις. "Πάνε χρόνια τώρα που παραμονές των εκλογών, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μας βγάζουν ανακοινώσεις ότι όλα τα προβλήματά μας βρήκαν τη λύση τους... Φτάνει πια η κοροϊδία. Απ' αυτή έχουμε χορτάσει" καταλήγει ο μπάρμπα - Δημήτρης.

ΠΑΡΟΣ
Αναγκαίος ο βιολογικός καθαρισμός

Με συνεχείς κινητοποιήσεις - εδώ και μια εβδομάδα - διαμαρτύρεται ο Δήμος Πάρου, για την άρνηση των αρμοδίων αρχών να εντάξουν τα έργα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού της πόλης σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Ο Δήμος Πάρου, έχει ξεκινήσει κινητοποιήσεις από την προηγούμενη Δευτέρα με κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων, οι οποίες θα συνεχίζονται μέχρι οι αρμόδιοι να εντάξουν τα έργα της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Σε ψήφισμα διαμαρτυρίας του δήμου, τονίζεται ότι το συγκεκριμένο αίτημα έχει υποβληθεί στα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, ήδη, από τον Σεπτέμβρη του προηγούμενου χρόνου. Ο δήμος είχε απευθυνθεί στα υπουργεία μιας και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Νομαρχία Κυκλάδων που γνώριζαν το πρόβλημα δήλωσαν αδυναμία να εντάξουν το συγκεκριμένο έργο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Τη συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις του Δήμου Πάρου και των κατοίκων για την αδιαφορία που δείχνει η πολιτεία στο αίτημά τους εκφράζουν πολλοί μαζικοί φορείς και σύλλογοι του νησιού, προς όλους τους αρμόδιους φορείς, με ξεχωριστές ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα, τη συμπαράστασή τους έχουν εκφράσει το Σωματείο Επαγγελματιών Αλιέων, ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων, ο Σύλλογος Καφεζυθεστιατόρων, ο Σύνδεσμος Υδραυλικών, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος και ο Εμπορικός Σύλλογος.

Στις ανακοινώσεις οι σύλλογοι και οι μαζικοί φορείς διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν την αδιάφορη στάση της πολιτείας και ζητούν την άμεση χρηματοδότηση από την κυβέρνηση για την αποπεράτωση των έργων της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού.

Μνημόσυνο για τον Μήτρο Σουλιμιώτη

Το μνημόσυνο του κομμουνιστή, αγωνιστή δημάρχου Αγίας Βαρβάρας, Μήτρου Σουλιμιώτη,που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, θα γίνει την Κυριακή 10 Μάρτη στις 10.00 πμ στην εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας Αγίας Βαρβάρας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διατηρήστε το μνημείο

Την έντονη αντίθεσή του στην αυθαίρετη κατεδάφιση του ιστορικού κτιρίου της "Αυστροελληνικής Εταιρείας Καπνών",στην οποία προχωρά η εταιρία ΓΕΚ, παρά τις υπάρχουσες αποφάσεις που χαρακτηρίζουν το κτίριο διατηρητέο, εκφράζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Το ΒΕΘ, παράλληλα, εκφράζει την αντίθεση και τη δυσαρέσκειά του για τη στάση ανοχής των κρατικών φορέων και υπηρεσιών απέναντι σε μια παράνομη ενέργεια, αλλά και την αδράνεια της δημοτικής αρχής σε ό,τι αφορά την εξεύρεση λύσης, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί κατά τη συνάντησή της με φορείς της πόλης. "Σε μια πόλη, που το μπετόν περισσεύει και η οποία δέκα μήνες από σήμερα θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, είναι αδιανόητο να καταστρέφονται ιστορικά κτίρια - στοιχεία που συγκροτούν την ιστορική φυσιογνωμία και ταυτότητα της Θεσσαλονίκης", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΒΕΘ, η οποία καταλήγει ως εξής: "Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης καλεί τους κρατικούς φορείς και τη δημοτική αρχή να σταματήσουν τώρα αυτήν την ανιστόρητη ενέργεια".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ