ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ωρα των αποφάσεων

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, σχετικά με το γνωστό πρόβλημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), υποδηλώνει αντίστοιχες - στον ένα ή άλλο βαθμό - εξελίξεις.

Δεν υπάρχει, επίσης, καμία αμφιβολία ότι το θέμα αυτό ταλαιπωρεί πολύμορφα, πέντε χρόνια τώρα, το λαό και τη χώρα, μόνο και μόνο γιατί αντιμετωπίστηκε από τους δικομματικούς εταίρους - την κυβέρνηση της ΝΔ στην αρχή και του ΠΑΣΟΚ μετά - με μια παντελώς αδιέξοδη πολιτική, τη λεγόμενη πολιτική της ονοματολογίας. Και σημειώνουμε ιδιαίτερα αυτό το "μόνο και μόνο", αφού το πρόβλημα μπορούσε, κι έπρεπε, να είχε λυθεί από την πρώτη στιγμή, προς όφελος της καλής γειτονίας και της φιλίας των δύο χωρών, της ειρήνης και της σταθερότητας της περιοχής. Ασφαλώς, κανένας δεν έχει ξεχάσει τις σχετικές προτάσεις του ΚΚΕ, τις εκτιμήσεις, αλλά και τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του, που έχουν από καιρό τώρα πλήρως επαληθευθεί και δικαιωθεί.

Ο τρόπος αντιμετώπισης, όμως, και οι πρόσφατοι χειρισμοί της κυβέρνησης δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά, αλλά και ανησυχία, για την έκβαση του θέματος.

Πριν μια βδομάδα, ο πρωθυπουργός στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο Ζάππειο, με εντυπωσιακή ευκολία, δήλωσε ότι "εμείς δε δεχόμαστε τον όρο "Μακεδονία" ή παράγωγα του όρου "Μακεδονία"".

Προχτές, όμως, ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, άφησε σαφώς να διαφανεί ότι η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους, που θα εμπεριέχει παράγωγο του όρου "Μακεδονία". Χτες, επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σαφώς υπαινίχθηκε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο κρίσιμο σημείο των αποφάσεων. "Η συζήτηση (σ.σ. στον ΟΗΕ), είπε, φτάνει σε ένα σημείο που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, ως προς το αν η συζήτηση θα συνεχιστεί ή διακοπεί".

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι τι άλλαξε μέσα σε λίγες μόνο μέρες και η κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών; Προφανώς, τίποτε. Επομένως, έρχεται το δεύτερο ερώτημα, που είναι πολύ περισσότερο ουσιαστικό. Εχει η κυβέρνηση την πολιτική βούληση να επιλύσει το θέμα των Σκοπίων, με συμβιβασμό, εννοείται, στο ζήτημα του ονόματος; Η επιδιώκει, όπως οι προκάτοχοί της, να χρησιμοποιήσει την υπόθεση των Σκοπίων, για εσωτερική κατανάλωση; Ακόμα χειρότερα: Θα εξαρτήσει τη στάση της από τη στάση εσωκομματικών διενέξεων και τη στάση ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης ή θα πορευτεί με βάση της εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων και της ειρήνης στην περιοχή; Θα προχωρήσει στην ολοφάνερα αναγκαία, και ώριμη από καιρό, πολιτική διέξοδο ή θα υποταχτεί και πάλι στις διάφορες μικροκομματικές σκοπιμότητες;

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τώρα τη θέση της και οφείλει να το πράξει άμεσα. Επιβάλλεται, επίσης, να αφήσει στην άκρη τα διάφορα φτηνά επιχειρήματα ή την οχύρωση πίσω από αστεία προσχήματα, προκειμένου να "πέσει το θέμα στα μαλακά" και να αποφύγει το "πολιτικό κόστος". Εχει υποχρέωση να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, γιατί αυτό απαιτεί η εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Αρκετά πια εξαπάτησαν και ταλαιπώρησαν το λαό και τον τόπο.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
Ενα μεγάλο βήμα συντονισμού

Την Κυριακή 17 Μάρτη, η 1η Πανελλαδική Συνάντηση των νεανικών δράσεων για την Ειρήνη

Την πρώτη της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΣΥΣΚΕΨΗ διοργανώνει την Κυριακή 17 Μάρτη, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, με πρωτοβουλία της Γραμματείας της Αθήνας.

Η πανελλαδική συνάντηση έρχεται ένα χρόνο μετά τη συγκρότηση των πρώτων νεανικών κινήσεων που έγιναν με την πρωτοβουλία εκατοντάδων νέων, μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και εργαζομένων, να επισφραγίσει τη μέχρι τώρα δραστηριότητά τους και να αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα συντονισμού αλλά και ανάπτυξης της δράσης των Νεανικών Δράσεων.

"Ο σκοπός αυτής της συνάντησης είναι οι κινήσεις να συζητήσουν και να ανταλλάξουν την πλούσια και πολύτιμη εμπειρία τους, να συντονίσουν και να προγραμματίσουν τη δράση τους, να αποφασίσουν τους νέους στόχους και να εκλέξουν την Κεντρική Γραμματεία της κίνησης", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Γραμματεία της Αθήνας. Παράλληλα επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση πως "η ΝΔΕ μπορεί και έχει τις δυνατότητες να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη σήμερα του φιλειρηνικού κινήματος της νέας γενιάς της πατρίδας μας, μαζί και δίπλα στο φιλειρηνικό κίνημα του λαού μας".

Η Γραμματεία της Αθήνας εκφράζει την αισιοδοξία της για την επιτυχία της συνάντησης, και καλεί όλες τις κινήσεις να συμμετάσχουν με "νεανικό ενθουσιασμό".

Απλήρωτοι οι απολυμένοι των Γουρνών

Κατέθεσαν υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Υπόμνημα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέθεσε ο Σύλλογος Απολυμένων Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας της πρώην Αεροπορικής Βάσης των Γουρνών Ηρακλείου, στον οποίο εκθέτουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, καθώς παρά τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν, η κυβέρνηση δεν καταβάλει τις δεδουλευμένες αποδοχές τους. Οι απολυμένοι της Βάσης ρίχνουν ευθύνες στον υπουργό Αμυνας για την αδιαφορία του, αφού δεν έθεσε το ζήτημα στους Αμερικανούς, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το ελληνικό δημόσιο 5,5 δισ. δραχμές που θα έπρεπε να καταβάλουν στους εργαζόμενους και 2,5 δισ. δραχμές για τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές τους. Τις εκκρεμότητες αυτές σε κάθε περίπτωση πρέπει να τις καλύψει η Πολεμική Αεροπορία.

Στους δρόμους για την ειρήνη

Την Κυριακή η πορεία που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης 8 δήμων της Αθήνας και του Πειραιά

Μήνυμα αντίστασης στην επιβολή της Νέας Τάξης, που υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, θα στείλουν την Κυριακή οι Επιτροπές Ειρήνης και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" από 8 δήμους της Αθήνας και του Πειραιά, διοργανώνοντας πορεία ειρήνης, που θα ξεκινήσει από την Κοκκινιά και θα καταλήξει στο Χαλάνδρι.

Οι Επιτροπές Ειρήνης Κοκκινιάς, Κορυδαλλού, Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Κερατσινίου, Περάματος και Δραπετσώνας θέτουν ως κεντρικά αιτήματα της κινητοποίησης, που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από την πλατεία 17ης Αυγούστου στην Κοκκινιά, την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Γερμανίας προς τη χώρα μας από την περίοδο της κατοχής (πολεμικές επανορθώσεις κατοχικό δάνειο), την επιστροφή της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης που έχει αποσταλεί στη Βοσνία και την παύση της λειτουργίας κάθε αμερικάνικης βάσης στην Ελλάδα, με την παράλληλη απομάκρυνση από τη χώρα μας όλων των πυρηνικών που υπάρχουν σε αυτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ