ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πού είναι η ισοτιμία;

Σε αντίσταση και αγώνα ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανεργία και τη φτώχεια, αλλά και τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης καλεί τις γυναίκες η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Με την πεποίθηση ότι οι γυναίκες δε θα σταθούν παρατηρητές στην οικονομική αφαίμαξη των λαών, στην προσβολή της προσωπικότητάς τους από τα ΜΜΕ και το πολεμικό κλίμα που έντεχνα καλλιεργείται, η ΟΓΕ γιορτάζει φέτος την 8 Μάρτη ταυτόχρονα με τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας.

Με ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει ότι "η ανεργία των γυναικών είναι διπλάσια σε σχέση με των ανδρών, οι ίσες ευκαιρίες που επαγγέλλεται η ΕΕ είναι ανύπαρκτες, η ζωή των αγροτών και ιδιαίτερα της γυναίκας της υπαίθρου υποβαθμίζεται".

Η "Γιούνισεφ"

Καμία βελτίωση δεν έχει σημειωθεί όσον αφορά την κατάσταση των γυναικών. Αυτή τη διαπίστωση κάνει η "Γιούνισεφ" παρουσιάζοντας μια σειρά στοιχείων που δυστυχώς την επιβεβαιώνουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε, μέσα σε δύο δεκαετίες κατά 4%, ενώ οι αποδοχές τους σε παγκόσμιο επίπεδο κυμαίνονται από το 50% έως και το 80% των ανδρών. Από την άλλη μεριά αν και η πρόσβαση των κοριτσιών και γυναικών στην εκπαίδευση βελτιώθηκε σε 30 από τις 47 αναπτυσσόμενες χώρες που μελετήθηκαν, τα 2/3 του 1 δισεκατομμυρίου αναλφάβητων στον πλανήτη είναι γυναίκες.

Κάθε χρόνο, μισό εκατομμύριο γυναίκες των αναπτυσσόμενων χωρών πεθαίνουν λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό αυτών πάσχει από έλλειψη ιωδίου, τη σοβαρότερη αιτία διανοητικής καθυστέρησης.

Οσον αφορά στη θέση της γυναίκας στην πολιτική, τα στοιχεία της Γιούνισεφ είναι καταλυτικά. Μόνο ένας από τους 9 εκλεγμένους βουλευτές παγκοσμίως είναι γυναίκα, ενώ το 1994, μεταξύ των 185 κρατών του κόσμου υπήρχαν μόνο 6 γυναίκες πρωθυπουργοί. Ενώ το ποσοστό των γυναικών σε υψηλές θέσεις στα Ηνωμένα Εθνη ανέβηκε από 2% το 1946 σε 11% το 1994.

Τασλίμα Νασρίν

"Υποψιάζομαι ότι επειδή βλέπει κανείς τις γυναίκες πάντα αδύναμες και ανυπεράσπιστες, φάνηκε καλό να θεσπιστεί μια Ημέρα των γυναικών. Είχε ποτέ κανείς την ιδέα να γιορτάσει μια Ημέρα ανδρών;". Η φράση αυτή της συγγραφέως Τασλίμα Νασρίν, που ζει εξόριστη επειδή κατήγγειλε τη δράση των φονταμενταλιστών μουσουλμάνων στο Μπαγκλαντές, δημοσιεύεται σε χτεσινό φύλλο της εφημερίδας "Λε Μοντ". Γράφει για τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, στις πλάτες των οποίων πέφτει το μαστίγιο μια κοινωνίας σαπισμένης από τη θρησκεία.

Σε συνθήκες εργασίας που βρίσκονται κοντά στη δουλεία και μάλιστα θυμίζουν άγριο καπιταλισμό του 19ου αιώνα δουλεύουν εκατομμύρια γυναίκες ανά το κόσμο. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έκθεσης της Διεθνούς Συνομοσπονδίας των Ελεύθερων Συνδικάτων. Παράλληλα, στην έκθεση τονίζεται πως είτε πρόκειται για τον αυξανόμενο αριθμό των Αφρικανών γυναικών που περιορίζονται στην πώληση σαπουνιών στις αγορές, είτε για τις εργάτριες της Ανατολικής Ευρώπης που οδηγούνται στα δίκτυα πορνείας στη Δυτική Ευρώπη, είτε για τις χημικούς των Φιλιππίνων και του Χονγκ Κονγκ που αναγκάζονται να εργαστούν ως οικιακές βοηθοί, οι γυναίκες αποτελούν τα πρώτα θύματα της διεθνοποίησης της οικονομίας, που προκάλεσε την αύξηση του διεθνούς ανταγωνισμού σε βάρος των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων. Ακόμη, σύμφωνα με την έκθεση, οι γυναίκες αποτελούν το 70% του 1,25 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο που έχουν πληγεί από τη φτώχεια και αντιπροσωπεύουν το 90% της απασχόλησης στο σπίτι.

Οπως τότε, στην πρώτη γραμμή του αγώνα
  • Μαχητικό "παρών", απόψε στις 5.30, στην πλατεία Κάνιγγος, δίνουν οι γυναίκες της Αθήνας, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα των σωματείων που οργανώνουν τη συγκέντρωση
  • Τιμούν τα 139 χρόνια από την εξέγερση των ραπτριών της Ν. Υόρκης, με νέους αγώνες για πραγματική ισοτιμία

Με κεντρική συγκέντρωση, στις 5.30 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος και στάσεις εργασίας το πρωί σε παραδοσιακά γυναικείους εργασιακούς χώρους, τιμούν σήμερα οι γυναίκες την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Οι στάσεις εργασίας, διάρκειας μίας ώρας, θα γίνουν στο διάστημα μεταξύ 10 το πρωί και 1 το μεσημέρι και οργανώνονται από το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος. Την απογευματινή συγκέντρωση οργανώνουν τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιωτικών Κλινικών και Νοσηλευτριών, Φαρμακεργατών, Εμποροϋπαλλήλων, Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων, Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος και Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας.

Εκατόν τριάντα εννιά χρόνια μετά την εξέγερση των ραπτριών, το 1857, στη Νέα Υόρκη, η 8η Μάρτη 1996 βρίσκει τις γυναίκες αντιμέτωπες με την επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που απειλούν την ειρήνη, το καθεστώς ανισότητας και διακρίσεων στην εργασία, τη μόρφωση, την κοινωνική ζωή και την οικογένεια, που στηρίζει κι ενισχύει η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκείται και στον τόπο μας. Αλλά δεν τις βρίσκει μόνες. Ο αγώνας των γυναικών για καλυτέρευση των εργασιακών σχέσεων, της ποιότητας ζωής αυτών και των οικογενειών τους και καθιέρωση της ισότιμης αντιμετώπισης σε όλους τους τομείς κοινωνικής δράσης αφορά όλους τους εργαζόμενους, όλους τους ανθρώπους, θύματα και οι ίδιοι μιας κοινωνίας που λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Η 8η Μάρτη 1996 βρίσκει τις γυναίκες συνοδοιπόρους στον αγώνα του λαϊκού κινήματος για μια αξιοπρεπή ζωή, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Στην προκήρυξή τους για τη σημερινή συγκέντρωση, τα σωματεία της Αθήνας υπογραμμίζουν την απαίτηση για λήψη μέτρων για την ανεργία, την ασφάλιση, την πρόνοια, το εισόδημα. Καταγγέλλουν τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ότι έχουν ψηφίσει νόμους που παρατείνουν το όριο συνταξιοδότησης των γυναικών, καταργούν την προστατευτική νομοθεσία που απαγόρευε τη νυχτερινή βάρδια για τις γυναίκες, καταργούν τη δωρεάν κοινωνική πρόνοια για τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Τονίζουν πως: "Είναι υποκρισία να μας μιλάνε για κοινωνικό αποκλεισμό των γυναικών, κόμματα, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που, όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση, παίρνουν αποφάσεις που μας οδηγούν σε χειρότερη ακόμα κατάσταση. Και μάλιστα να μας καλούν να "συνεορτάσουμε" την επέτειο των γυναικείων αγωνιστικών παραδόσεων, ξορκίζοντας τη γυναικεία ανισοτιμία".

Κάλεσμα για την αποψινή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος απευθύνουν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), δεκάδες σύλλογοι γυναικών, ανάμεσά τους οι Σύλλογοι Γυναικών Καλλιθέας, Αγ. Βαρβάρας, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Ν. Ηρακλείου, Ν. Σμύρνης, Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Υμηττού, Ταύρου, οι Ομάδες Γυναικών Μεταμόρφωσης Αττικής, Λυκόβρυσης, Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, καθώς επίσης και η Επιτροπή Γυναικών της ΠΕΑΕΑ.

Την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία των σωματείων για τη συγκέντρωση έχουν εκφράσει, τόσο οι 10 εκλεγμένοι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στη ΓΣΕΕ, όσο και οι έξι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

ΚΝΕ
Εναυσμα νέων αγώνων

Ανακοίνωση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας για τη Μέρα της Γυναίκας

Η 8 Μάρτη, δεν αποτελεί για τις νέες γυναίκες επετειακή μνήμη, δε γιορτάζεται στα club, ούτε φυσικά μπορεί να στραφεί στην αντιπαράθεση με το άλλο φύλο, μπορεί μονάχα να αποτελέσει έναυσμα νέων αγώνων για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των νέων γυναικών, αγώνων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στη μόρφωση, τη δουλιά, τον πολιτισμό, τη ζωή.

Η ΚΝΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στέλνει μήνυμα αντίστασης και αγώνα σε κάθε νέα, που στις μέρες μας βρίσκεται στο κέντρο της επίθεσης, δέχεται κι αυτή τις συνέπειες από την υποταγή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που της παίρνει πίσω κεκτημένα δικαιώματα, τη γυρίζει στο Μεσαίωνα, τη σπρώχνει στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής.

Η ανεργία, η υποαπασχόληση, οι "νέες ευέλικτες" σχέσεις εργασίας, η μείωση των κοινωνικών δαπανών για την προστασία της οικογένειας που επιτάσσει η "Λευκή Βίβλος", χτυπούν τη νέα κοπέλα, τη νέα εργαζόμενη και άνεργη, τη νέα μητέρα.

Η ΚΝΕ καλεί τη νέα γυναίκα να πρωτοστατήσει στη διεκδίκηση σταθερής δουλιάς και δουλιάς με δικαιώματα μέσα από τα σωματεία, να αντισταθεί στην προσπάθεια χειραγώγησης της συνείδησής της, να αντιδράσει στον εξευτελισμό της προσωπικότητάς της από τα ΜΜΕ, να αρνηθεί τη θέση της "γλάστρας" στη ζωή και στην κοινωνία. Να συσπειρωθεί μαζί γύρω από τα σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς, συμβάλλοντας με τη δράση της στον αγώνα ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση των πολυεθνικών και τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, για την ειρήνη, την πρόοδο, το σοσιαλισμό.

Εξόρμηση στους χώρους δουλιάς

Στα εργοστάσια, τις βιοτεχνίες, τα σούπερ μάρκετ, τα εμπορικά καταστήματα, τα νοσοκομεία της περιοχής ("Μεταξά" και Γενικό Κρατικό), το ΠΙΚΠΑ και το ΙΚΑ, θα εξορμήσουν σήμερα από τις 9 το πρωί κλιμάκια της ΚΟ Πειραιά στα πλαίσια της δραστηριότητας της Οργάνωσης για τις 8 του Μάρτη. Η εξόρμηση θα αρχίσει από τα γραφεία της ΚΟΠ στην πλατεία Κοραή.

Η Αλ. Παπαρήγα σήμερα στη Χαλκίδα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,θα επισκεφτεί σήμερα τη Χαλκίδα. Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι το ακόλουθο:

Στις 6.30 μ.μ. η Αλ. Παπαρήγα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του ξενοδοχείου "ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ". Στη συνέχεια θα μιλήσει σε συγκέντρωση γυναικών, με θέμα "Η γυναίκα στη σύγχρονη κοινωνία και οι θέσεις του ΚΚΕ". Στις 9 μ.μ. η Αλ. Παπαρήγα θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε συνεστίαση, που διοργανώνει η ΝΕ Εύβοιας στο κέντρο "ΑΓΓΕΛΗΣ" (στην Κάνηθο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ