ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα τροπή στο σκάνδαλο της ΕΔΟΚ - ΕΤΕΡ
  • Ο αντιεισαγγελέας Εφετών επισημαίνει σωρεία αξιόποινων πράξεων
  • Μελετάται η άσκηση νέας ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων για τη λεηλασία των περιουσιακών στοιχείων της κοινοπραξίας

Με έκθεσή του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, ο αντιεισαγγελέας Ε. Πατσής επισημαίνει σωρεία αξιόποινων πράξεων στην υπόθεση της Κοινοπραξίας ΕΔΟΚ - ΕΤΕΡ που έγινε περισσότερο γνωστή σαν "η πτώχευση του αιώνα" και την οποία ο "Ριζοσπάστης" είχε παρουσιάσει με σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων το Σεπτέμβρη του '95.

Η έκθεση του Ε. Πατσή βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, στα χέρια του εισαγγελέα Εφετών Κ. Σαραντόπουλου, ο οποίος μελετά το υλικό για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην συνδίκου της ΕΔΟΚ - ΕΤΕΡ, Β. Δελή, και των συνεργατών του. Σύνδικος, για την ενημέρωση των αναγνωστών, είναι ο νομικός που αναλαμβάνει, για λογαριασμό των πιστωτών, τη διαδικασία που ακολουθεί την πτώχευση μιας εταιρίας. Σημειωτέον ότι ο Β. Δελής έχει καταδικαστεί κατά συγχώνευση σε ποινή δυο ετών και έξι μηνών για κατ' εξακολούθηση απιστία και ψευδή κατάθεση. Ωστόσο, με την έκθεση του αντιεισαγγελέα Εφετών ανοίγει, ουσιαστικά εξ αρχής, ο φάκελος της υπόθεσης για την οποία οι πρώην εργαζόμενοι στην ΕΔΟΚ - ΕΤΕΡ καταγγέλλουν ότι οδήγησε στη λεηλασία των περιουσιακών στοιχείων της κοινοπραξίας.

Για την ιστορία σημειώνουμε ότι η κοινοπραξία ΕΔΟΚ - ΕΤΕΡ ήταν από τις μεγαλύτερες ελληνικές τεχνικές εταιρίες, με διεθνή προβολή και σημαντική δράση στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Τον Ιούνη του 1986, όταν κήρυξε πτώχευση, η κινητή και ακίνητη περιουσία της υπολογιζόταν ότι ξεπερνούσε τα 15 δισεκατομμύρια δραχμές, σε τιμές εκείνης της εποχής.

Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της "λεηλασίας" αναφέρουμε ορισμένες μόνο από τις καταγγελίες που έκαναν οι πρώην εργαζόμενοι στην ΕΔΟΚ - ΕΤΕΡ, Ν. Παπανικολάου και Νικ. Γεωργιάδης και οι οποίες περιέχονται σε πολυάριθμα υπομνήματά τους προς τις δικαστικές αρχές.

* Ο βασικός εξοπλισμός της κοινοπραξίας σε μηχανήματα, εργαλεία και ανταλλακτικά, αξίας άνω των 700 εκατομμυρίων δραχμών του 1986, περιήλθε σε συνεργάτη του συνδίκου (του εντεταλμένου για την προώθηση της πτωχευτικής διαδικασίας) αντί 29.700.000 δραχμών!

* Μηχανήματα και υλικά σε καλή κατάσταση - παρά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων - πουλήθηκαν σαν άχρηστο υλικό, ενώ μηχανήματα σημαντικής αξίας(μεταξύ τους και ένα ελικόπτερο) δεν απογράφηκαν καθόλου.

* Μια από τις πιο χαρακτηριστικές υποθέσεις είναι αυτή του κτήματος της ΕΔΟΚ - ΕΤΕΡ στην Ελαφόνησο της Κρήτης, συνολικής επιφάνειας 730 στρεμμάτων. Ενώ λοιπόν η αξία του κτήματος αυτού, κατά την περίοδο της εκποίησής του, υπολογιζόταν σε 3,5 δισεκατομμύρια δραχμές, πουλήθηκε στην εξευτελιστική τιμή των 175 εκατομμυρίων δραχμών!

Τα παραπάνω είναι ένα πολύ μικρό μέρος των όσων συνέβησαν, αν ληφθεί υπόψη ότι η δικογραφία που έχει σχηματιστεί ξεπερνά ήδη τις δέκα χιλιάδες σελίδες, ενώ ακόμη και σήμερα (δέκα χρόνια μετά την πτώχευση) αποκαλύπτονται νέα στοιχεία.

Η έκθεση, λοιπόν, του αντιεισαγγελέα Εφετών φαίνεται ότι δημιουργεί μια αχτίδα φωτός για την πλήρη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης. Το αν θα γίνει τελικά, έγκειται στη θέληση των δικαστικών αρχών που έχουν τώρα στα χέρια τους όλα τα στοιχεία.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ