ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΡΣΑΛΑ
"Ποτάμι" αγανάκτησης

Το Δήμο Φαρσάλων και τα χωριά Ευύδριο, Υπέρεια, Χαλκιάδες,επισκέφτηκε, το Σάββατο, η Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τον Αντ. Σκυλλάκο,κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ και τοπικά στελέχη του Κόμματος. Η υποδοχή που βρήκε παντού ήταν πολύ θερμή. Η συζήτηση με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άλλων μαζικών φορέων και χιλιάδων αγροτών και εργαζομένων ήταν πλούσια και γόνιμη κι αφορούσε στην ανάδειξη των μεγάλων και χρόνιων προβλημάτων της περιοχής και στις θέσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπισή τους. Επίσης, έγινε συζήτηση και για τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στα εθνικά της θέματα κι ιδιαίτερα στις σχέσεις της με την Τουρκία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά και με τους "φίλους και συμμάχους" της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Σύσκεψη φορέων στο δημαρχείο

Στο δημαρχείο Φαρσάλων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων της περιοχής.

* Ο δήμαρχος, Λ. Βαϊρακλιώτης,αναφέρθηκε στο αίτημα του δήμου για δημιουργία Πυροσβεστικού Σταθμού και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες, τονίζοντας με έμφαση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο λαός πρέπει να ξεπεράσουν το πνεύμα και το κλίμα ιδιώτευσης κι απάθειας που καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια και ν' αναπτύξουν αγώνες για τη λύση των προβλημάτων.

* Στην έλλειψη οικονομικών πόρων στην ΤΑ και στην καθυστέρηση των προσλήψεων, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Περιοχής.

* Στο φτηνό μεροκάματο, στην ανεργία και στ' ασφαλιστικά προβλήματα των εργαζομένων αναφέρθηκαν οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου και του Συνδικάτου Οικοδόμων.

* Στην πάλη των εργαζομένων του "Σπορελαιουργείου", που διεκδικούν τη συνέχιση της λειτουργίας του συνεταιριστικού εργοστασίου, το οποίο βρίσκεται σε εκκαθάριση από την ΑΤΕ, την επαναπρόσληψη των 29 απολυμένων συναδέλφων τους και την παραμονή της επιχείρησης στους συνεταιρισμούς, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του σωματείου τους.

* Τη διαμαρτυρία του για το "χαράτσι" των 20.000 δραχμών νοίκι το στρέμα που πληρώνουν οι ακτήμονες για χωράφια που τους "παραχώρησε" το κράτος, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ακτημόνων Σιτόχωρου.

* Το αίτημα για δημιουργία ταμιευτήρων άρδευσης στον Ενιππέα ποταμό και την κατασκευή νέων γεωτρήσεων, μετέφερε ο εκπρόσωπος του ΤΟΕΒ Φαρσάλων.

* Στην οικονομική ανέχεια της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης - δεν έχουν χρήματα ούτε για να πληρώσουν το μισθό των γραμματέων - αναφέρθηκαν οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Κρήνης κι Αμπελιάς.

* Στην τρομακτική μείωση του τζίρου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Συρρικνώνονται παραγωγή και εισόδημα

* Στο χωριό Ευύδριο,ο πρόεδρος της κοινότητας και οι κάτοικοι υποδέχτηκαν την Αλέκα Παπαρήγα στο καφενείο. Τα κυριότερα αιτήματα που αναφέρθηκαν είναι ν' αποζημιωθούν κανονικά και όλοι οι δικαιούχοι για τις ζημιές που προκάλεσαν οι μεγάλες πλημμύρες τον Οκτώβρη του 1994, να γίνουν αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα, να στηριχτεί το βαμβάκι που πλήττεται καίρια από την ΕΕ.

* Στην Υπέρεια,έθεσαν τα αιτήματα που σχετίζονται με έργα υποδομής στη γεωργία και την κτηνοτροφία, με καλύτερες τιμές στα προϊόντα, τη ρύθμιση των χρεών στην ΑΤΕ.

* Στους Χαλκιάδες οι κάτοικοι αναφέρθηκαν στο στάρι που έγινε ασύμφορο, στις φακές που σαπίζουν απούλητες, αφού γίνονται εισαγωγές από ΗΠΑ και Τουρκία, στους βικοπαραγωγούς που δεν πληρώθηκαν ακόμα για την παραγωγή που παρέδωσαν το 1993 στην ΚΥΔΕΠ.

Στις παρεμβάσεις της η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο της ΕΕ για συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και ξεριζωμό των αγροτών, γι' αυτό και μειώνονται οι τιμές των προϊόντων και δε χρηματοδοτούνται έργα υποδομής. Κάλεσε τους αγρότες να "δείξουν τα δόντια" τους και ν' αγωνιστούν μαζί με τους άλλους εργαζόμενους και ν' ανατρέψουν αυτή την πολιτική.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Μας περιμένουν οι αγρότες

Η αγροτιά της περιοχής περιμένει μια "σπίθα" που θα μετατρέψει την αγανάκτηση για την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, σ' ένα "ποτάμι" αγωνιστικής αντίστασης. Κι αυτή τη "σπίθα" μπορούν και πρέπει να τη φουντώσουν οι κομμουνιστές, με την πρωτοπόρα δράση τους

"Σ' αυτή την περιοδεία μου στη Λάρισα, είδα ανθρώπους βαθιά απογοητευμένους κι αγανακτισμένους από την κυβερνητική πολιτική. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος. Κανείς δεν υπερασπίζεται την πολιτική της ΕΕ στον αγροτικό τομέα και τα κόμματα που συμφωνούν και την υπηρετούν. Τους είδα, όμως, και "πελαγωμένους", να μην μπορούν να βρουν διεξόδους. Οι άνθρωποι είναι έτοιμοι ν' αποδεχτούν μια άλλη λύση. Αναζητούν την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων του λαού μας και του τόπου. Περιμένουν μια "σπίθα" που θα μετατρέψει την πίκρα και την αγανάκτηση, σε αγωνιστική λαϊκή παρέμβαση, σ' ένα μέτωπο αντίστασης και πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ενα κοινό μέτωπο των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων, που θα μάχεται για τη σωτηρία της παραγωγικής βάσης της χώρας μας, για την ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.

Χρέος των κομμουνιστών είναι να φουντώσουν αυτή τη "σπίθα". Να πρωτοστατήσουν στην αγωνιστική αφύπνιση του λαού, στη δημιουργία του κοινού μετώπου αντίστασης και πάλης. Ετσι ώστε ν' αλλάξει και ο συσχετισμός δύναμης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, να ενισχυθεί το ΚΚΕ και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ του λαού και της Ελλάδας, ν' ανοίξει ο δρόμος για προοδευτικές αλλαγές και το σοσιαλισμό".

Τα λόγια αυτά που είπε η Αλέκα Παπαρήγα,στο τέλος της διήμερης περιοδείας της, το Σαββατοκύριακο, στη Λάρισα, εκφράζουν την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο της περιοχής και γενικότερα της ελληνικής υπαίθρου και ταυτόχρονα υποδεικνύουν την πολιτική διέξοδο του λαού, προς μια πορεία κοινωνικής προόδου.

Πράγματι στις πόλεις και τα χωριά των Φαρσάλων και της Ελασσόνας,που επισκέφτηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αντίκρισε την αγανάκτηση των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των άλλων εργαζομένων κατά της πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της χώρας μας. Μια πολιτική που συρρικνώνει την παραγωγή και το εισόδημα, ερημώνει την ύπαιθρο. Μια πολιτική, την οποία καταδικάζουν, όχι μόνο οι κομμουνιστές και οι αριστεροί αγωνιστές, αλλά το σύνολο σχεδόν του λαού της περιοχής, ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων και των κομματικών προτιμήσεων.

Το γεγονός ότι στις πόλεις και τα χωριά της Λάρισας την Αλέκα Παπαρήγα υποδέχτηκαν και συνομίλησαν ανοιχτά και ουσιαστικά μαζί της πλήθος ανθρώπων που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ,φανερώνει και το μέγεθος των προβλημάτων, αλλά και την απήχηση που βρίσκουν στο λαό οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ, για την ανάπτυξη ενός ρωμαλέου λαϊκού κινήματος που θα μπορεί να επιβάλει λύσεις στα προβλήματα.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Ερήμωση, αλλά και ετοιμότητα αντίστασης

Την Κυριακή η Αλέκα Παπαρήγα επισκέφτηκε χωριά της Ελασσόνας. Μια περιοχή που στηρίζεται αποκλειστικά στην καπνοκαλλιέργεια και την κτηνοτροφία και πλήττεται από τις καταστροφικές αποφάσεις της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, μ' αποτέλεσμα να ερημώνει και καθημερινά "στρατιές" νέων ανθρώπων να φεύγουν για τις μεγάλες πόλεις και το εξωτερικό, αναζητώντας δουλιά.

* Πρώτος σταθμός της περιοδείας το Λειβάδι,ένα πανέμορφο χωριό σε ύψος 1.200 μέτρων. Κατ' εξοχήν κτηνοτροφικό χωριό όπου οι κάτοικοι υποδέχτηκαν στο καφενείο την Αλέκα Παπαρήγα και άρχισαν "βροχή" τα αιτήματα για αυξήσεις της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος, για διάθεση της φέτας, για δημιουργία σύγχρονου σφαγείου. Ο πρόεδρος της ιστορικής κοινότητας αναφέρθηκε και σε άλλα αιτήματα που αφορούν στην κατασκευή του αρδευτικού φράγματος, στην επέκταση του οικισμού ώστε να εξασφαλιστεί στέγη και δουλιά για τους 150 οικοδόμους, στην εξασφάλιση εργασίας για τους 170 δασεργάτες που είναι τον περισσότερο καιρό άνεργοι, λόγων μείωσης των δασών και εισαγωγών ξύλου από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

* Στη Δολίχη,ο πρόεδρος της κοινότητας έθεσε τα αιτήματα που αφορούν στον αναδασμό της γης, στην αμμόστρωση των δρόμων, στην αντικατάσταση του παλιού δικτύου ύδρευσης και οι κάτοικοι υπογράμμισαν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι, στέλνοντας SOS γιατί το χωριό τους ερημώνει.

* Στην Κοκκινόγη,ήδη η ερήμωση έχει συντελεστεί. Υπάρχουν μόνο 5 παιδάκια που πάνε σχολείο στο διπλανό χωριό. Η ΕΕ επιβάλλει το ξερίζωμα καλλιεργειών που αντικαθίστανται με... ακακίες για τον καλλωπισμό του περιβάλλοντος!

* Στον Ευαγγελισμό,όλο το χωριό - "συν γυναιξί και τέκνοις" - στη συγκέντρωση. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τον αφανισμό της καπνοκαλλιέργειας και οι κτηνοτρόφοι γιατί η ΕΕ θέτει ποσόστωση στο αγελαδινό γάλα και η κυβέρνηση αφήνει ασύδοτους τις ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ, ΜΕΒΓΑΛ, να κερδοσκοπούν σε βάρος των αιγοπροβατοτρόφων. Και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ γιατί η πολιτεία τούς πετάει στο "καλάθι των αχρείστων".

* Στην Τσαριτσάνη,οι παρευρισκόμενοι αναλύουν με μελανά χρώματα την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος, αφού οι τιμές των προϊόντων πέφτουν συνεχώς και το κόστος παραγωγής - λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές κ. ά. - αυξάνει ιλιγγιωδώς.

Στις παρεμβάσεις η Αλέκα Παπαρήγα υπογραμμίζει ότι η κτηνοτροφία αφανίζεται, ενώ θα μπορούσε ν' αναπτυχθεί και να στηρίξει χιλιάδες οικογένειες που θέλουν να μείνουν στα χωριά και να συμβάλει στην εθνική οικονομία. Τόνισε ότι οι κτηνοτρόφοι, μαζί με τους αγρότες και τους άλλους εργαζόμενους δεν έχουν άλλο δρόμο, παρά αυτόν του αγώνα ενάντια στην πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση και με την οποία συμφωνούν κι όλα τ' άλλα - εκτός από το ΚΚΕ - κόμματα. Τους κάλεσε ν' απειθαρχήσουν στις εντολές της ΕΕ και να "τιμωρήσουν" και με την ψήφο τους, εκείνα τα κόμματα που ευθύνονται για τη δημιουργία και την όξυνση των προβλημάτων τους.

Αποστολή: Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Φωτογραφίες: Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ

Το Σάββατο το πρωί η Αλέκα Παπαρήγα παραβρέθηκε και χαιρέτισε στη Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, τονίζοντας ότι τα μηνύματα της Εθνικής Αντίστασης συγκινούν και σήμερα τον ελληνικό λαό και παραδειγματίζουν τους νέους, ιδιαίτερα τώρα που οι ιμπεριαλιστές επιβουλεύονται την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας μας.

  • Στη συνέχεια συναντήθηκε με εκπροσώπους του σωματείου των αστυνομικών της πόλης, οι οποίοι της έθεσαν αιτήματα που αφορούν στην έλλειψη προσωπικού, στην ανάγκη ανέγερσης νέου διοικητηρίου, στον τεχνολογικό εξοπλισμό, στην κατοχύρωση και τήρηση των δικαιωμάτων τους ως εργαζόμενοι, στην καλύτερη εκπαίδευσή τους κ.ά., ενώ τόνισαν ότι το ΚΚΕ πάντα υπερασπίζεται τα δίκαια αιτήματά τους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ