ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ
Συντονισμός σ' ένα κοινό μέτωπο

Tο Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τη θερμή συμπαράσταση του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα όλων όσοι αυτές τις μέρες ξεδιπλώνουν αγώνες και απεργιακές κινητοποιήσεις. Χαιρετίζει τους μαχητικούς, ενωτικούς αγώνες των αγροτών, των κτηνοτρόφων και συνταξιούχων, στα ΤΕΙ και ΑΕΙ.

Καταγγέλλει την τακτική της κυβέρνησης να απαντά συστηματικά στα πιεστικά αιτήματα με "επιτροπές μελέτης" και "κοινωνικό διάλογο", με ένα και μόνο σκοπό, να κερδίσει χρόνο για να συνεχίζει την πολιτική της απρόσκοπτα, ως τις παραμονές των εκλογών που θα επιχειρήσει την υποκλοπή ψήφων με ψεύτικες υποσχέσεις.

Καταγγέλλει τη σημερινή άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα των συνταξιούχων, την ίδια περίοδο που χαρίζεται με τον πιο ανοιχτό τρόπο στους Λάτσηδες και Βαρδινογιάννηδες.

Kινητήρια δύναμη και συνεκτικό - ενωτικό στοιχείο των αγώνων που αναπτύσσονται είναι η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που προωθεί το πρόγραμμα "σύγκλισης" της Ευρωπαϊκής Ενωσης με δραματικές συνέπειες στο εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο, στις εργασιακές σχέσεις, στα δημοκρατικά δικαιώματα, στην κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, τα ενωτικά δυναμικά συνθήματά τους, αποκαλύπτουν και ξεσκεπάζουν σε μεγάλο βαθμό το ψέμα, τη δημαγωγία και την παραπληροφόρηση που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να αρνηθεί να ικανοποιήσει τις λογικές τους απαιτήσεις. Αποδεικνύουν ότι η πηγή των προβλημάτων δεν είναι η έλλειψη χρημάτων και πόρων, αλλά το αντίθετο, ότι η κυβέρνηση διαθέτει πολύ και τσάμπα χρήμα για την πλουτοκρατία, τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές τους μεγαλέμπορους, τους ιδιοκτήτες των κατασκευαστικών εταιριών. Αυτή η πολιτική είναι που γεννά πάμπλουτους γαλακτοβιομήχανους και φτωχούς κτηνοτρόφους, πλούσιους βιομηχάνους με καταθέσεις και επενδύσεις στο εξωτερικό και άνεργους, μισοαπασχολούμενους στη χώρα.

Οι τελευταίες κινητοποιήσεις ξεσκεπάζουν και τη δημαγωγία των άλλων κομμάτων, που διά των βουλευτών και στελεχών τους από τη μία χαιρετίζουν τους αγώνες, ενώ από την άλλη όμως δεν αποσύρουν την υπογραφή που έχουν θέσει σε όλα τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που, οδηγούν στην ανεργία, τη φτώχεια, τη σχετική και απόλυτη εξαθλίωση.

Οι εργαζόμενοι οφείλουν σήμερα να ξεχωρίζουν τους πρωταίτιους και τους αντιπολιτευόμενους δημαγωγούς, από τους συνεπείς υπερασπιστές των συμφερόντων τους.

Σήμερα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις οι ξεχωριστοί αγώνες, τα επιμέρους δυναμικά μέτωπα πάλης να συντονιστούν σε ένα κοινό μέτωπο, σε μόνιμη και πολύμορφη πανελλαδική εξόρμηση και κινητοποίηση που θα οδηγήσει στην αύξηση της πίεσης άρα και σε μια ορισμένη αποτελεσματικότητα των αγώνων.

Ο ενωμένος, συντονισμένος και αλληλέγγυος αγώνας της εργατικής τάξης με την αγροτιά και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης είναι μονόδρομος.

Το ΚΚΕ βρίσκεται και θα βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή των αγώνων, στη συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων σε κοινούς στόχους, στην ενιαία δράση της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, με την ίδια σταθερή και αμετακίνητη θέση ενάντια στα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ενωση, υπέρ των δικαίων αιτημάτων των εργαζομένων.

Οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να φέρουν αποτελέσματα όταν παράλληλα συνοδεύονται από την κατηγορηματική και έμπρακτη καταδίκη των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έχουν την πρώτη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, αλλά και όταν δεν εγκλωβίζονται στα δημαγωγικά και παραπλανητικά συνθήματα των άλλων κομμάτων και πολιτικών που στα λόγια είναι με τους εργαζόμενους και στην πράξη στηρίζουν την πολιτική της ευρωλατρίας και ευρωπροσαρμογής.


Ταρακούνησε ο αγώνας των οικοδόμων
  • Δεσμεύσεις για την ικανοποίηση αιτημάτων ανέλαβε χτες το υπουργείο Εργασίας
  • Προθεσμία έως τον Απρίλη στην κυβέρνηση και προειδοποίηση για κλιμάκωση των αγώνων
  • Μαζική και μαχητική η απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο
  • Περιφερειακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα

Το πείσμα και η αποφασιστικότητα των οικοδόμων, οι συνεχείς μαχητικές τους κινητοποιήσεις και η δεδομένη απόφασή τους για την ακόμα πιο δυναμική κλιμάκωση των αγώνων, έφεραν χτες τα πρώτα αποτελέσματα.Εκεί μπροστά στο υπουργείο Εργασίας, όπου συγκεντρώθηκαν στις 10.30 το πρωί υπό βροχή χιλιάδες απεργοί του Λεκανοπεδίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποχρεώθηκε να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ικανοποίηση ορισμένων αιτημάτων του κλάδου, που αφορούν κυρίως στη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των ανέργων.Η χτεσινή συγκέντρωση έγινε στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την οποία είχε κηρύξει η Ομοσπονδία, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν περιφερειακές συγκεντρώσεις οικοδόμων σε όλη τη χώρα.

Στο σύνθημα "είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι",έσμιξε η οργή των συγκεντρωμένων απεργών έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Γύρω στις 11 π.μ., αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον υπουργό. Ο Ε. Γιαννόπουλος υποχρεώθηκε να συμφωνήσει με τις προτάσεις των οικοδόμων για αυστηροποίηση των οικονομικών και ποινικών κυρώσεων στους εργολάβους - κατασκευαστές που χρησιμοποιούν αλλοδαπούς υπό συνθήκες "μαύρης εργασίας".Δεσμεύτηκε να επαναφέρει τις προϋποθέσεις για το χειμερινό βοήθημα και την τακτική επιδότηση ανεργίας των οικοδόμων, έτσι ώστε το ένα να μην αποκλείει το άλλο.Δεσμεύτηκε, επίσης, στη μείωση του αριθμού των ενσήμων για την τακτική επιδότηση ανεργίας των οικοδόμων, από τα 125 ένσημα στα 100 (όπως ζητούν τα συνδικάτα του κλάδου). Ακόμα, να μειωθούν σταδιακά τα ένσημα (σήμερα 600), που απαιτούνται την τελευταία πενταετία για τις αναπηρικές συντάξεις των οικοδόμων.Παράλληλα, δέχτηκε να εξετάσει το αίτημα για κατάργηση του ταμείου "εργατοπατέρων" για από δω και πέρα. Για τα άλλα εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα του κλάδου, είπε ότι θα γίνουν συζητήσεις και θα ανακοινωθούν μέτρα από τον πρωθυπουργό τον Ιούνη.

Με επιφυλακτικότητα αποδέχτηκαν οι οικοδόμοι τις δεσμεύσεις του υπουργού, προειδοποιώντας με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, αν δεν υλοποιηθούν ως τον Απρίλη. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Κ. Κερασουνλής,πρόεδρος του Συνδικάτου Αθήνας, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, "δε θα τις χαρακτηρίσουμε ούτε θετικές, ούτε αρνητικές. Θα πούμε μόνο ότι η απόφαση των οικοδόμων τους αναγκάζει σε δεσμεύσεις. Θα πούμε ότι ακόμα και στις δεσμεύσεις, δεν μπορούμε, από την ως τώρα διαγωγή της κυβέρνησης, να δείξουμε εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη μόνο έχουμε στον αγώνα μας, στο πείσμα, στην αντοχή μας. Μετά από αυτή την εξέλιξη, αναστέλλουμε την αυριανή, καθώς και την απεργία στις 20 Μάρτη. Ομως, από αυτό εδώ το βήμα εξαγγέλλουμε ότι αν μέχρι τον Απρίλη δεν υπάρξουν απτά δείγματα, δηλαδή ότι μπαίνουν στη ζωή, στη διαδικασία εφαρμογής, θα προχωρήσουμε σε τριήμερη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στην Αθήνα. Το συμπέρασμα είναι ένα: Τη νίκη τη φέρνει ο αγώνας".

Στη Θεσσαλονίκη

Δυναμική και μαζική ήταν η παμμακεδονική απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στοΕργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης,όπου πήραν μέρος οικοδόμοι και από τους πιο απομακρυσμένους νομούς της Μακεδονίας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Α. Ζαζόπουλος,ο οποίος αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα του κλάδου και κατήγγειλε την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης. Οπως τόνισε, η ανεργία πλήττει τεράστια μερίδα των οικοδόμων, ενώ με την ανοχή της πολιτείας βασιλεύει η "μαύρη εργασία". Ζήτησε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών προβλημάτων του κλάδου και κάλεσε τους οικοδόμους σε αγωνιστική ετοιμότητα, προειδοποιώντας την κυβέρνηση για νέα κλιμάκωση των απεργιακών αγώνων.

Ακολούθησε δυναμική πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Φ. Πετσάλνικο.

Στη Λάρισα

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, οικοδόμοι από τους 4 νομούς της Θεσσαλίας. Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν οι Β. Γιαννούλης,πρόεδρος του Συνδικάτου Καρδίτσας, Ηλ. Ζωγράφος,πρόεδρος του Συνδικάτου Τρικάλων και Δ. Σακελλαρίου,ΓΓ του Συνδικάτου Βόλου, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Λάρισας Θ. Βάιος.Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης έλειπε και οι οικοδόμοι, που είχαν μπει μαζικά στο γραφείο του, απαίτησαν και τελικά ήρθε να τους συναντήσει ο Ηλ. Λιακόπουλος,περιφερειακός διευθυντής Λάρισας.

Οι οικοδόμοι απαίτησαν από τον περιφερειακό διευθυντή, και πέτυχαν, την απελευθέρωση του συνδικαλιστή μεταλλεργάτη Γιάννη Ζητούδη,εργαζόμενου στο εργοστάσιο "Τσιτσόπουλος", ο οποίος είχε συλληφθεί το πρωί - μετά από τριμερή συνάντηση στο εργοστάσιο για το θέμα των απολύσεων - ύστερα από απαίτηση του εργοδότη για δήθεν επεισόδιο που δημιούργησε στο χώρο εργασίας! Για τον ίδιο λόγο η αστυνομία έψαχνε να συλλάβει και τον Τ. Τσιόγκα,γγ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο οποίος είχε επισκεφτεί το εργοστάσιο, για να διαμαρτυρηθεί για τις απολύσεις εργαζομένων!

Στην Πάτρα

Ιδιαίτερα μαζική και μαχητική ήταν η παμπελοποννησιακή συγκέντρωση που έγινε στην Πάτρα. Οι απεργοί κατευθύνθηκαν στη νομαρχία, όπου διαπίστωσαν ότι έλειπε ο νομάρχης. Αγανακτισμένοι οι διαδηλωτές, κουβάλησαν επί τόπου ένα φορτηγό τούβλα και έχτισαν συμβολικά την είσοδο της νομαρχίας,εγκλωβίζοντας μέσα προσωρινά και τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν σπεύσει στο κτίριο.

Στα Γιάννενα

Αντιμέτωποι με ισχυρή αστυνομική δύναμη βρέθηκαν οι απεργοί οικοδόμοι μπροστά στη νομαρχία, στα Γιάννενα, όπου κατέληξε η πορεία διαμαρτυρίας τους. Η απαγόρευση εισόδου στη νομαρχία της αντιπροσωπείας, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών. Οι συγκεντρωμένοι απώθησαν την αστυνομική δύναμη, μπήκαν στη νομαρχία και συναντήθηκαν τελικά με τον νομάρχη, στον οποίο επέδωσαν το ψήφισμά τους.

Στη Φωκίδα

Τη μαζικότερη συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων πραγματοποίησαν οι οικοδόμοι της Φωκίδας, μετά από κάλεσμα των Συνδικάτων Φωκίδας και Ιτέας. Ακολούθησε μαχητική πορεία προς τη νομαρχία, όπου επέδωσαν ψήφισμα για τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου, αλλά και τα ειδικότερα της περιοχής, που αν και έχει πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό του Ιούνη, μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί κανένα απολύτως μέτρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ