ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΡΟΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Με προκλητικό τρόπο απάντησε ο υπουργός Παιδείας στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των φορέων της εκπαίδευσης για αναβάθμιση της παιδείας. Τη στιγμή που τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ είναι κλειστά, με αίτημα την οικονομική τους αναβάθμιση, ο Γ. Παπανδρέου - μιλώντας μάλιστα σε εκδήλωση φοιτητών - σε πλήρη συμφωνία με τον πρώην υπουργό Παιδείας της ΝΔ, Γ. Σουφλιά, τάχθηκε για μία ακόμα φορά κατά του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, μιλώντας για την ανάγκη αλλαγής του συστήματος δωρεάν παιδείας, το οποίο, όπως ευθαρσώς δήλωσε, είναι "κοινωνικά άδικο".

Σύμφωνα με τις αντιλήψεις του Γ. Παπανδρέου, μέρος των οποίων εφάρμοσε ο Γ. Σουφλιάς, το "κοινωνικά άδικο" του συστήματος της δωρεάν παιδείας δε συνίσταται στο ότι έχουμε μία κουτσουρεμένη δωρεάν παιδεία, που χρειάζεται αναβάθμιση, αλλά στο ότι αυτή υπάρχει.

Ετσι, με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια έχουν βαλθεί να ξεθεμελιώσουν οτιδήποτε θυμίζει δημόσια παιδεία ή δημόσια υγεία ή γενικά κοινωνικές παροχές. Θέλουν, ειδικότερα στην παιδεία, μία ισοπέδωση προς τα κάτω, με την αντικατάσταση των όποιων κοινωνικών παροχών με παροχές ελεημοσύνης. Για το σκοπό αυτό ολοένα και περικόπτουν τα κονδύλια για την παιδεία, ενώ δεν κρύβουν την απόφασή τους να αναθεωρήσουν το άρθρο 16 του Συντάγματος, που καθιερώνει το δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων.

***

Η επίθεση αυτή, που σχεδιάζεται από υπερεθνικά κέντρα (αποκαλυπτικό είναι το πόρισμα του ΟΟΣΑ και η "Λευκή Βίβλος" της Ευρωπαϊκής Ενωσης) και υλοποιείται από τους κάθε φορά κυβερνώντες, έχει ως σκοπό τη μεγαλύτερη υποταγή της παιδείας στους "νόμους της αγοράς". Εάν παλιότερα το κράτος ζητούσε από τους πολίτες φόρους για να ανταποδώσει με τις όποιες κοινωνικές παροχές στην υγεία και την παιδεία, σήμερα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Οι επιταγές του Μάαστριχτ και του προγράμματος "σύγκλισης" επιβάλλουν ακόμα μεγαλύτερους φόρους από τους εργαζόμενους, αλλά όλο και λιγότερες ή, για την ακρίβεια, πενιχρές δαπάνες για την παιδεία. Οι δε φόροι προφανώς δεν εκμαιεύονται από τους οικονομικά ισχυρούς, καθώς πρόσφατο είναι το παράδειγμα της φοροδιαφυγής εκατοντάδων δισεκατομμυρίων μεγάλων εταιριών πετρελαίου, από τις οποίες η κυβέρνηση δεν απαιτεί ούτε δραχμή για να μη θιγούν τα συμφέροντά τους.

Ετσι εξηγείται και το 6,7% του φετινού προϋπολογισμού, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας τριακονταετίας και οδηγεί νομοτελειακά στη χειροτέρευση της παρεχόμενης δωρεάν εκπαίδευσης. Μιας εκπαίδευσης που με τα ψίχουλα τα οποία δίνονται θα περιορίζει τις παροχές σε "βοηθήματα για απόκληρους", επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων, που ήδη πληρώνουν αρκετά για την εκπαίδευση των παιδιών τους, και θα εκχωρεί ακόμα μεγαλύτερα κομμάτια στους ιδιώτες.

***

Με μεγαλύτερη έκταση τα φαινόμενα υποβάθμισης και αποδιάρθρωσης εμφανίζονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι ρυθμίσεις που προωθούνται δεν αποτελούν μεμονωμένα γεγονότα, αλλά εντάσσονται στο σχέδιο "ριζικού επαναπροσδιορισμού" της εκπαίδευσης, που αποσκοπεί στην πλήρη εξάρτηση και τον έλεγχό της από το μεγάλο κεφάλαιο, την απροκάλυπτη εμπορευματοποίηση της γνώσης, που θα παρέχεται "επί πληρωμή". Ο οικονομικός στραγγαλισμός των ΑΕΙ και των ΤΕΙ συνδέεται με τη σταδιακή αντικατάσταση της κρατικής χρηματοδότησης με πόρους και ενισχύσεις από την "ιδιωτική πρωτοβουλία" και την "επιχειρηματική" δράση των ίδιων των ιδρυμάτων. Με την επιβολή των κριτηρίων και των κριτών της "αγοράς" για την αξιολόγηση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου.

Η αποτελεσματική αντίσταση στην επίθεση που δέχεται συνολικά η εκπαίδευση, αλλά ειδικότερα η τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν μπορεί να υπάρξει με αποσπασματικές πρωτοβουλίες και μεμονωμένες ενέργειες, όσο και αν αυτές έχουν την αξία τους και τη δυναμική τους.

Οι αγώνες των φοιτητών και των σπουδαστών, που σηματοδότησαν το ξεκίνημα της ακαδημαϊκής χρονιάς, είναι ανάγκη να συνεχιστούν και να συντονιστούν με τους σημερινούς αγώνες των εργαζομένων και των άλλων φορέων των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Η συντονισμένη πάλη όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, που θα συναντιέται με ένα λαϊκό μέτωπο παιδείας, μπορεί να αντιστρέψει τη σημερινή κατάσταση και να επιβάλει λύσεις προς όφελος της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία, στις επερχόμενες φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, να καταδικάσουν αυτούς που με τη στάση τους "βάζουν πλάτες" στην υλοποίηση των αντιεκπαιδευτικών σχεδίων. Καταδικάζοντάς τους με την ψήφο τους και δυναμώνοντας εκείνες τις δυνάμεις που αντιπαλεύουν τη σημερινή κατάσταση. Ετσι, μόνο η ενίσχυση των ΠΚΣ θα αποτελέσει την αφετηρία της ανασύνταξης του φοιτητικού κινήματος.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

Οι επιταγές του Μάαστριχτ και του προγράμματος "σύγκλισης" επιβάλλουν ακόμα μεγαλύτερους φόρους από τους εργαζόμενους, αλλά όλο και λιγότερες ή, για την ακρίβεια, πενιχρές δαπάνες για την παιδεία

χεράκια

ΤΙΣ ΝΕΕΣ αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Κούβας, κατήγγειλε χτες η Ευρωπαϊκή Ενωση, επισημαίνοντας ότι μελετά τις επιπτώσεις των μέτρων πάνω σε ευρωκοινοτικές εταιρίες και επιχειρήσεις, προτού εξετάσει το ενδεχόμενο για τη λήψη αντιποίνων! Σε εξίσου σκληρούς τόνους κυμάνθηκαν οι χτεσινές αντιδράσεις της βρετανικής και ρωσικής κυβέρνησης (σελίδα 12).ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ σήμερα σε Βόλο και Τρίκαλα κατά της απόφασης της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να υπογράψει την κατάπτυστη διετή σύμβαση (σελίδα 15).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργατών και την πάταξη της "μαύρης εργασίας", ομολογεί ο υπουργός Εργασίας, διαψεύδοντας τον προκάτοχό του! (σελίδα 14).

ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ συγκάλυψης σκανδάλων που έχουν συντελεσθεί στον ΟΕΚ, κατάγγειλαν με υπομνητικό τους σημείωμα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ ο Ε. Γιαννόπουλος δήλωσε χτες έτοιμος να επαναφέρει τον Θ. Χανακούλα στην προεδρία του ΟΕΚ! (σελίδα 15).

ΛΕΦΤΑ για τα σχολεία κι όχι για φυλακές, ζήτησαν χτες μαθητές και γονείς, στην Κέρκυρα (σελίδα 23).

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για την αντιπλημμυρική προστασία επεξεργάζεται το ΚΚΕ, σε συνεργασία με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς (σελίδα 16).

ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ τελικά και στην Αθήνα οι αγρότες. Θα συμβεί στις 19 Μάρτη και η απόφασή τους εξηγεί εν μέρει, τη λύσσα με την οποία εκφράζεται από χτες η κυβερνητική επίθεση εναντίον τους (σελίδα 21).

ΜΑΘΗΜΑ και στους "εκτός των τειχών", έδωσαν τα παιδιά της θεραπευτικής κοινότητας "18 Ανω", με μια σπουδαία ως προς τα μηνύματά της θεατρική παράσταση (σελίδα 32).

ΔΥΝΑΜΙΚΑ διεκδικούν ό,τι τους ανήκει, δηλαδή τους ελεύθερους χώρους της γειτονιάς τους, οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων (σελίδα 16).

ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ η διανομή των απαραίτητων κονδυλίων για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων στα σχολεία της Αθήνας (σελίδα 24).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ