ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς "λιγότερο κράτος" με κλείσιμο δημόσιων φορέων

Στα πλαίσια των αξιώσεων του ΣΕΒ και των Βρυξελλών, για ξήλωμα του λεγόμενου "κράτους πρόνοιας", η κυβέρνηση καταρτίζει σχέδια για τη συγχώνευση ή και κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών και φορέων

"Πλώρη" στην κατεύθυνση του "λιγότερου κράτους" βάζει η κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει ανακατατάξεις στο δημόσιο τομέα, μέσω της συγχώνευσης μιας σειράς υπηρεσιών του δημοσίου, ή ακόμη και της κατάργησης Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, που επιχορηγούνται σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις παραπάνω κατευθύνσεις κινείται η επιτροπή που συστήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με σκοπό την "περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο τομέα" και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του υπουργείου Εσωτερικών. Η εν λόγω Επιτροπή έχει κληθεί να παραδώσει πόρισμα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, μέχρι το τέλος του ερχόμενου Απρίλη.

Τα σχέδια για τη συγχώνευση ή και κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών, τα οποία μελετά και προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο όνομα "περιορισμού της σπατάλης του δημόσιου χρήματος", εντάσσονται στα πλαίσια των αξιώσεων του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και του μεγάλου κεφαλαίου, που θέλουν περισσότερα προνόμια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο συγκεκριμένο πόρισμα θα επισημαίνεται η ανάγκη συγχώνευσης δημοσίων υπηρεσιών, ή ακόμη και κατάργησης υπηρεσιών ή ΝΠΔΔ, με το επιχείρημα ότι ο σκοπός για τον οποίο κάποτε συστάθηκαν έπαψε να υφίσταται. Επίσης, στο πόρισμα θα προτείνεται η υποχρέωση τήρησης ισολογισμών για όλα τα ΝΠΔΔ, με την επισήμανση ότι όποιο νομικό πρόσωπο μέχρι τον Οκτώβρη κάθε έτους δεν έχει πραγματοποιήσει ισολογισμό, θα παύει να επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.Σχετικά με το τι επιφυλάσσει το μέλλον, για τους υπαλλήλους των υπηρεσιών που θα προταθεί να καταργηθούν, οι αρμόδιοι υποστηρίζουν σήμερα πως "δεν υπάρχει πρόβλημα" και ότι "θα απορροφηθούν στο δημόσιο με τη διαδικασία των μετατάξεων".

Οι ίδιο παράγοντες θεωρούν από δύσκολη έως αδύνατη - σε κάποιες περιπτώσεις - την υλοποίηση των προτάσεων του παραπάνω πορίσματος, λόγω του "πολιτικού κόστους" για την κυβέρνηση και των αντιδράσεων που θα προκαλέσει η κατάργηση ενός δημόσιου φορέα. Σημειωτέον ωστόσο, ότι πέρα από την ύπαρξη μιας σειράς φορέων του δημοσίου, που λειτουργούν στην ουσία χωρίς αντικείμενο αλλά μόνο για την εξυπηρέτηση των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων της εκάστοτε κυβέρνησης, γεγονός είναι επίσης ότι πολλές υπηρεσίες του δημοσίου υπολειτουργούν - ενώ θα μπορούσαν να παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα - διότι οι αρμοδιότητές τους έχουν ανατεθεί σε ιδιωτικούς φορείς. Η τελευταία λογική - την οποία έχει καλλιεργήσει και η σημερινή κυβέρνηση στις επιδιώξεις της να εξοικονομήσει με οποιαδήποτε μέθοδο πόρους - κάθε άλλο παρά σχετίζεται με την προσδοκώμενη και αναγκαία "εξυγίανση" του δημοσίου τομέα.

μικρά ΜΕΓΑΛΑ

ΒΕΑ: Ημερίδα με θέμα "Οι Μικρομεσαίες Μεταποιητικές Επιχειρήσεις στον ιστό της πόλης", διοργανώνει μεθαύριο Δευτέρα στις 6 το απόγευμα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Στην ημερίδα θα πάρουν μέρος και θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι όλων σχεδόν των κλάδων της μεταποίησης και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, καθώς και εκπρόσωποι διοικήσεων των Επιμελητηρίων. Τα πορίσματα της ημερίδας θα αποτελέσουν τη βάση της εισήγησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου στο Συνέδριο με το ίδιο θέμα, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Μάη.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Πολυμελής επιχειρηματική αποστολή αναχωρεί μεθαύριο Δευτέρα για τα Σκόπια. Στην αποστολή, την οποία πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδας, συμμετέχουν εκπρόσωποι εξήντα επιχειρήσεων και ενώσεων συνεταιρισμών. Στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης στα Σκόπια τα μέλη της αποστολής θα έχουν επαφές με αξιωματούχους της κυβέρνησης και με επιχειρηματίες των Σκοπίων.

ΔΑΝΕΙΟ: Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (τεύχος δεύτερο / αρ. φύλλου 145 / 8 Μάρτη 1996) η απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποία παρέχεται η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στην "Hill Samuel Bank Limited" για τη χορήγηση δανείου ύψους 75 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ στην ΕΡΤ ΑΕ.

ΚΕΡΔΗ: Τα 30 δισ. δρχ. έφτασαν το 1995 οι πωλήσεις της φαρμακοβιομηχανίας "Lavipharm", αυξημένα κατά 62% σε σχέση με το 1994, ενώ τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ. δρχ., αυξημένα κατά 35% σε σύγκριση με το '94. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για το 1996, προβλέπεται ότι με βάση τις εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί οι πωλήσεις θα σημειώσουν άνοδο της τάξης του 35% περίπου και θα ξεπεράσουν τα 40 δισ. δρχ.

ΦΕΚ: Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (τεύχος δεύτερο / αρ. φύλλου 143 / 8 Μάρτη 1996) η απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την οποία εγκρίνεται προηγούμενη γνωστοποίηση της σύμβασης συγχώνευσης μεταξύ των εταιριών "Johnson & Johnson" ΗΠΑ και της θυγατρικής της "JNJ Merger Corp" και της "Cordis Corp". Οπως αναφέρεται στην απόφαση, με τη συγχώνευση αυτή δεν περιορίζεται σημαντικά ο ανταγωνισμός, επομένως δε συντρέχει λόγος απαγόρευσής της σύμφωνα με το νόμο.

ΕΜΠΟΡΙΟ: Θετικά αντιμετωπίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (πολυκαταστήματα), την προωθούμενη από την κυβέρνηση κατάργηση της αυτεπάγγελτης δίωξης κατά των εκδοτών ακάλυπτων επιταγών. Ο ΣΕΛΠΕ τονίζει ωστόσο ότι θα πρέπει οι τράπεζες, πριν χορηγήσουν μπλοκ επιταγών, να ελέγχουν τη φερεγγυότητα των πελατών τους.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Θα χαθούν 80.000 θέσεις εργασίας μέχρι το '98

Εξήντα χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της χώρας την περίοδο 1980 - 1992, σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ για την απασχόληση και την ανεργία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι απασχολούμενοι στη μεγάλη βιομηχανία, την εξεταζόμενη περίοδο, μειώθηκαν από 383.592 το 1980 σε 323.846 το 1992. Οπως εκτιμά η έκθεση, η τάση μείωσης της απασχόλησης στις μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Προβλέπουν ειδικότερα ότι οι εργαζόμενοι σ' αυτές το 1996 θα μειωθούν σε 308.789 και το 1998 σε 301.355.Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, τότε την περίοδο 1980 - 1998 στη μεγάλη βιομηχανία θα απολεσθούν 82.000 θέσεις εργασίας.

Κυριότερη αιτία της παρατηρούμενης μείωσης της απασχόλησης, κατά την έκθεση, είναι η καπιταλιστική ανασυγκρότηση, η οποία συνοδεύεται από τη ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Οι τελευταίοι μειώνονται σταθερά, ενώ το παραγόμενο προϊόν στις μεγάλες βιομηχανικές ομάδες αυξάνει.

Οι βιομηχανικοί κλάδοι στους οποίους παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των θέσεων εργασίας είναι η υφαντουργία (από 65.500 εργαζόμενοι το 1980 προβλέπεται να μειωθούν στους 26.500), η βιομηχανία ξύλου (μείωση από 9.600 σε 6.900), η βιομηχανία ελαστικών με μείωση προσωπικού από 15.100 σε 11.200 κλπ.

25Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Τα δικαιώματα των καταναλωτών δεν είναι εγγυημένα

Η ανάγκη για προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του καταναλωτή, πολύ περισσότερο σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς όπου απειλούνται καίρια, αποτέλεσε κοινό τόπο για όλους τους ομιλητές κατά τη διάρκεια της χτεσινής πρώτης μέρας του 25ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Καταναλωτών, στο οποίο συμμετείχαν καταναλωτικές οργανώσεις απ' όλη τη χώρα.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα εμπορίου Μ. Χρυσοχοϊδης ομολόγησε ότι ενιαία αγορά δε σημαίνει αυτόματα και εγγύηση των δικαιωμάτων των καταναλωτών, ωστόσο, το ρόλο της προστασίας των δικαιωμάτων αυτών τον ανέθεσε στους ίδιους τους καταναλωτές, υποστηρίζοντας ότι η τάση των τελευταίων χρόνων είναι να περιορίζεται στο ελάχιστο η παρέμβαση του κράτους. Ο ίδιος εξήγγειλε τη λήψη μέτρων μέσα στο επόμενο διάστημα για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας.

Από τη μεριά του ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Α. Τσοχατζόπουλος παραδέχτηκε την αδυναμία της πολιτείας να διασφαλίσει τα αυτονόητα δικαιώματα των πολιτών και προανήγγειλε την κατάθεση μέσα στον επόμενο μήνα νομοσχεδίου, με το οποίο θα καθιερώνεται ο θεσμός του συνηγόρου του πολίτη. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμολογίων της ΔΕΗ, ο Α. Τσοχατζόπουλος έκανε αποστασιοποιημένα λόγο για "φαινόμενα δυσλειτουργίας" της επιχείρησης.

Τέλος, ο Δ. Μπέης,γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε αναφερόμενος στις σχέσεις όλων των δημόσιων οργανισμών με τους καταναλωτές ότι όπου υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση, αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ