ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Δήμος - "πιλότος" για τις ιδιωτικοποιήσεις
  • "Οσα συμφωνηθούν θα εφαρμοστούν υπό τύπον οδηγίας και πανελλαδικά", ξεκαθάρισε χτες ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, που συμμετείχε ως "επιδιαιτητής" στις διαπραγματεύσεις
  • Σε 8ήμερη αναστολή των κινητοποιήσεων εξαναγκάστηκαν οι εργαζόμενοι του δήμου, που αγωνίζονται κατά της ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών

Ρόλο "δήμου - πιλότου" για ολόκληρη τη χώρα επιφυλάσσει στο δήμο Πειραιά η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της στην άσκηση των πιο ακραίων και αναχρονιστικών επιλογών που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η χτεσινή "επιδιαιτησία" του δημάρχου Αθηναίων και προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας Δ. Αβραμόπουλου,στις διαπραγματεύσεις Συλλόγου Εργαζομένων και Δήμου Πειραιά, όπως προκύπτει, δε σήμανε μόνο τον εξαναγκασμό σε αναστολή των 8ήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, αλλά και την έναρξη προσεκτικών βημάτων για τη νομιμοποίηση της μεικτής παρουσίας δημοτικών υπηρεσιών και ιδιωτών στους δήμους!

Ο δήμαρχος Αθηναίων στη συνάντησή του με το Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά και την ΠΟΕ - ΟΤΑ, αφού ξεκαθάρισε ότι όσα συμφωνηθούν θα εφαρμοστούν υπό τύπον οδηγίας και πανελλαδικά,σημείωσε ότι για τις ιδιωτικοποιήσεις υπάρχουν σήμερα δύο κατευθύνσεις, αυτή "του ΚΚΕ που επιμένει σε ατόφιες δημοτικές υπηρεσίες" και μια άλλη "συγκλίνουσα των σοσιαλδημοκρατών και των φιλελεύθερων". Η τοποθέτηση του Δ. Αβραμόπουλου απαντά και στα τελευταία ερωτηματικά που απασχολούσαν τους Πειραιώτες σχετικά με... τον ξαφνικό έρωτα των συνδυασμών του Στ. Λογοθέτη και του Χ. Κεφάλα,που συνυπέγραψαν, αν και ορκισμένοι αντίπαλοι, το ξεπούλημα της ελεγχόμενης στάθμευσης, με την απόφαση 145 πριν δύο εβδομάδες!

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί ο διάλογος που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο ερχόμενο δεκαήμερο, με στόχο τη νομιμοποίηση της δραστηριότητας της ΣΕΛΜΟ στον Πειραιά, που θα διαχειρίζεται από κοινού, σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον, με τη δημοτική αστυνομία την παράνομη και ελεγχόμενη στάθμευση στην πόλη.

Από εκεί και ύστερα όλα ήταν εύκολα. Η δημοτική αρχή δέχτηκε να παγώσει κάθε δραστηριότητα της ΣΕΛΜΟ στην πόλη έως ότου ολοκληρωθεί ο διάλογος, αίτημα που αρνούνταν πεισματικά ως προχθές τη νύχτα να ικανοποιήσει. Παράλληλα, ανακάλεσε όσες μηνύσεις εναντίον εργαζομένων υπέβαλε αυτές της μέρες ο δήμαρχος, όπως και την προσφυγή του, για να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων. Προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων ήταν η λύση της απεργίας.

Η γενική συνέλευση του Συλλόγου, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις καταγγελίες για ξεπούλημα του αγώνα, εξωθήθηκε να εγκρίνει την αναστολή των κινητοποιήσεων, επιφυλασσόμενη πάντως τόσο για την αποτελεσματικότητα του διαλόγου που θα ακολουθήσει, όσο και για την κήρυξη νέων απεργιακών κινητοποιήσεων, αν δεν υπάρξει ικανοποιητικό αποτέλεσμα στο τέλος των συνομιλιών. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη λήψη της απόφασης έπαιξε ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ που επαινέθηκε για αυτό από τον Δ. Αβραμόπουλο, γεννώντας όμως ταυτόχρονα ερωτηματικά για τις συνθήκες που θα γίνει αν γίνει τελικά η πανελλαδική απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία για το τέλος του μήνα.

Ο γραμματέας του Συλλόγου Γ. Λαμπράκης κάλεσε τη συνέλευση να αποφασίσει τη συνέχιση του απεργιακού αγώνα, καθώς οι εργαζόμενοι είναι από θέση αντίθετοι στις ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες οι σοσιαλδημοκράτες και οι φιλελεύθεροι που επικαλέστηκε ο δήμαρχος Αθηναίων υποστηρίζουν. Με τις τελευταίες εξελίξεις, σημείωσε, ο Στ. Λογοθέτης κατόρθωσε να παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες το θέμα, η λύση του οποίου θα έπρεπε να είναι ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση του λιγοστού ανθρώπινου δυναμικού της δημοτικής αστυνομίας.

Η μάχη τώρα θα δοθεί στη διαπαραταξιακή Επιτροπή, που θα ασχοληθεί με το θέμα και θα συγκροτηθεί από το δήμαρχο Πειραιά, εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων, το Σύλλογο Εργαζομένων του δήμου, την ΠΟΕ - ΟΤΑ, την ΚΕΔΚΕ και την ΤΕΔΚΝΑ. Εντός 8 - 10 ημερών, θα πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει ξανά για την τύχη της στάθμευσης στην πόλη.

Ετοιμότητα των εργαζομένων στον Δήμο Αθήνας

Σε αγωνιστική ετοιμότητα δηλώνει ότι βρίσκεται ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων μπροστά στην επιχειρούμενη, από τη δημοτική αρχή, ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας ελεγχόμενης στάθμευσης.

Και από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του ΔΣ του ΣΕΔΑ, προκύπτει ότι η σύμβαση του Δήμου Αθηναίων με την εταιρία "ΔΗΛΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΤΕ" αποτελεί μια ακόμη μνημειώδης εκχώρηση αρμοδιότητας. Καταγγέλθηκε ότι η δημοτική αρχή αγνοεί προκλητικά τη σχετική υπηρεσία του δήμου που αποτελείται από έμπειρους υπαλλήλους, διαχειρίζεται 1.000 παρκόμετρα και είναι μηχανοργανωμένη, παραχωρώντας όλη αυτή την υποδομή προς εκμετάλλευση στους ιδιώτες. Τα "κέρδη" που διαφημίζει ο δήμαρχος ότι θα έχει ο δήμος από αυτή τη συμφωνία, δε θα είναι παρά ένα 35% της "πίτας", ενώ το υπόλοιπο 65% θα πηγαίνει στην εταιρία. Η εταιρία θα απλώσει μέσα στην επόμενη επταετία ένα δίκτυο 10.000 παρκόμετρων.

Στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου, προστίθεται και το νέο, τέταρτο κατά σειρά, δάνειο αυτής της δημοτικής αρχής, αυτή τη φορά από την Εθνική Τράπεζα, που πρόσθεσε ακόμη 25 δισεκατομμύρια δραχμές στα χρέη από δάνεια του δήμου. Ετσι, μαζί με τα 28 δισεκατομμύρια των προηγούμενων δανείων, το χρέος φτάνει πάνω από 50 δισεκατομμύρια.

Οι εργαζόμενοι πρόσθεσαν στα παραπάνω και τις προσλήψεις που γίνονται και οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες, καταγγέλλοντας ότι από τις 150 προσλήψεις που έγιναν για το δημοτικό βρεφοκομείο, οι 37 εργάζονται στη διεύθυνση αρχιτεκτονικού.

Το ΔΣ τόνισε ότι θα συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΟΕ - ΟΤΑ, δήλωσε τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους του δήμου Πειραιά και πρόσθεσε ότι στην ανάγκη θα προχωρήσει και σε άλλες απεργίες.

Τέλος, η συνέντευξη Τύπου σκιάστηκε από την απρόκλητη επέμβαση συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ που προσπάθησαν να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις για τις πρωτοβουλίες του συλλόγου, λειτουργώντας στην πράξη σαν "αντ' αυτού", του δημάρχου. Χαρακτήρισαν "ψευδείς" τις καταγγελίες του συλλόγου, χωρίς να εξηγήσουν γιατί...

Κλείνουν την Εθνική

Την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος του κόμβου Καπανδριτίου, θα αποκλείσουν προειδοποιητικά την Κυριακή στις 11 πμ κάτοικοι δήμων και κοινοτήτων της Βόρειας Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και του ΕΣΔΚΝΑ για την εγκατάσταση χωματερής στην περιοχή.

Οι δήμοι και οι κοινότητες σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι, αντί να δημιουργηθούν προσωρινές χωματερές, η κυβέρνηση να δεχτεί την πρόταση που έχουν κάνει εγγράφως, να παρουσιάσουν σε συνεργασία με τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής σε δύο μήνες ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων που παράγονται μόνο στην περιφέρεια της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, με ταυτόχρονη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών.

Υψηλά ιστάμενοι κατά... λαϊκής αγοράς

Ποιοι, άραγε, λόγοι επιβάλλουν τη μεταφορά μιας λαϊκής αγοράς από ένα σημείο σε άλλο, όταν για μεγάλη χρονική περίοδο λειτουργεί σ' ένα σημείο, οι κάτοικοι της περιοχής είναι ικανοποιημένοι από την υπάρχουσα κατάσταση και δεν υπάρχουν σχετικές αιτήσεις (ένας αξιόλογος αριθμός τουλάχιστον) από κατοίκους άλλης περιοχής;

Προφανώς κανένας, θα απαντήσετε. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι τόσο απλό, για τους αρμόδιους στο Δήμο Νέας Ιωνίας της Αττικής, που θέλουν, σώνει και καλά, να μεταφέρουν τη "λαϊκή" της συνοικίας Νεάπολης σε άλλο σημείο. Και δεν υπαναχωρούν, παρά τις αντιδράσεις των ενδιαφερόμενων.

Εμείς, θα προτείναμε, πάντως, να το ξανασκεφτούν και να δώσουν τη μόνη λογική λύση. Εκτός κι αν είναι αλήθεια, κάποιες φήμες που κυκλοφορούν, πως η πραγματική αιτία της μεταφοράς βρίσκεται στις επιθυμίες κάποιων συγγενών, υψηλά ιστάμενων κυβερνητικών στελεχών...

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απεργίες κόντρα στην ιδιωτικοποίηση

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχώρησαν από χτες οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού - Πολιτισμού (ΔΕΤΠΟΛ) του Δήμου Λάρισας, αντιδρώντας δυναμικά στην απόφαση του δημάρχου Χριστοδ. Καφφέ και της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΕΤΠΟΛ, να παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα 4 δημοτικά αναψυκτήρια και να κλείσει - πριν ολοκληρωθεί η "σεζόν" - το πασίγνωστο στο Πανελλήνιο ψυχαγωγικό και πολιτιστικό στέκι "Μύλος 1927".

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις απεργίες μέχρι η ΔΕΤΠΟΛ να πάρει πίσω την απόφασή της, την οποία χαρακτηρίζουν απαράδεκτη και κινούμενη στα γενικότερα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων και υποβάθμισης των δημοτικών δραστηριοτήτων, ώστε να επωφεληθούν οι καραδοκούντες "αετονύχηδες" της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Χτες αντιπροσωπεία τους είχε συναντήσεις με τις Νομαρχιακές Επιτροπές των Κομμάτων στη Λάρισα και για σήμερα συγκαλούν σύσκεψη των διοικήσεων των σωματείων του δήμου κι άλλων μαζικών φορέων της περιοχής, στο Εργατικό Κέντρο, για να ενημερώσουν για τις θέσεις και να ζητήσουν τη συμπαράσταση στον αγώνα τους. Παράλληλα, προγραμματίζουν συνάντηση με τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ενόψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθούν η οικονομική κατάσταση των δημοτικών επιχειρήσεων και η απόφαση για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Απεβίωσε ο ακαδημαϊκός Γ. Μερίκας

Απεβίωσε την Πέμπτη, σε ηλικία 85 χρόνων, ο ακαδημαϊκός Γεώργιος Μερίκας (τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στις 25.11.1977), ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης. Ο Γ. Μερίκας, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διατέλεσε, μεταξύ άλλων, υπουργός Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ανέλαβε στις 13.10.1989) στην Οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον ακαδημαϊκό Ξ. Ζολώτα.

Γεννήθηκε το 1911, στον Αγιο Ανδρέα Κυνουρίας. Από την Ιατρική Σχολή αποφοίτησε το 1933, ενώ δύο χρόνια πριν ακόμη αποφοιτήσει είχε προσληφθεί στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", ως υποβοηθός της Γ' Παθολογικής Κλινικής. Από το 1938 μέχρι το 1951 εργάστηκε ως παθολόγος σύμβουλος στο Νοσοκομείο "Αρεταίειο", ενώ συγχρόνως διηύθυνε το εξωτερικό παθολογικό ιατρείο του "Αρεταίειου" και ήταν σύμβουλος παθολόγου στο "Αιγινήτειο". Ακόμη, το ίδιο διάστημα, εργάστηκε σε διαφόρους ασφαλιστικούς Οργανισμούς. Από το 1960 μέχρι το 1970 ήταν διευθυντής της Δ' Παθολογικής Κλινικής του "Ευαγγελισμού". Το 1960 διορίστηκε εντεταλμένος υφηγητής της Προπαιδευτικής Παθολογικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1970 εξελέγη τακτικός καθηγητής της Β' Παθολογικής Κλινικής στο "Ιπποκράτειο" Νοσοκομείο. Για τρία χρόνια διατέλεσε κοσμήτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ