ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Ως εδώ και μη παρέκει

Σκληρή απάντηση του προέδρου της Βουλής στην επίθεση που δέχτηκε από το ΜΕΓΚΑ

"Αυτή η ιστορία πρέπει να λήξει. Ας μας πυροβολούν, ας μας εκτελέσουν, ας κάνουν ό,τι νομίζουν. Αλλά θα είμαστε ανάξιοι του ρόλου των εκπροσώπων του ελληνικού λαού αν θα συνεχίσουμε να έχουμε κλειστό το στόμα", είπε χτες ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, μετά την επίθεση που δέχτηκε από το ΜΕΓΚΑ, λόγω της πρότασης που έκανε στον νεοδιορισθέντα πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Σ. Θωμαδάκη, να ελέγξει τις καταγγελίες που υπάρχουν για την πορεία των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού στο χρηματιστήριο. Ο πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι αργά, αλλά σταθερά, ο πολιτικός κόσμος οδηγείται σε ομηρία. "Θα εξαρτάται από τους κυρίους αυτούς, αν θα πληροφορείται ο ελληνικός λαός ό,τι λέμε. Και δεν ξέρω πραγματικά σήμερα κι αυτά που σας λέγω αν θα φτάσουν στον ελληνικό λαό", σημείωσε ο Απ. Κακλαμάνης, επισημαίνοντας ακολούθως: "Η λογική ορισμένων μέσα στα ΜΜΕ είναι πως θα περνάει ό,τι θα εγκρίνεται. Και αν είναι κάτι που δεν εγκρίνεται το κόβουμε. Λοιπόν, αρκετά ως εδώ".

Αναφερόμενος στην πορεία της μετοχής του ΜΕΓΚΑ στο Χρηματιστήριο παρατήρησε ότι η λογιστική της τιμή ήταν 325 δρχ. η ονομαστική της 100 δρχ. και η εισαγωγή της έγινε στις 1.900 δρχ. Χτες ήταν στις 630 δρχ. "Εζήτησα, λοιπόν, να ελεγχθεί αυτή η περίπτωση και είμαι περήφανος γι' αυτό", τόνισε ο Απ. Κακλαμάνης, σημειώνοντας ότι αντί αυτοί που τους αφορά το γεγονός να απαντήσουν επί της ουσίας κατέφυγαν σε πληρωμένες καταχωρήσεις στις εφημερίδες.

Σχολιάζοντας την απάντηση του ΜΕΓΚΑ που αναφέρεται σε πολεμική του προέδρου της Βουλής, η οποία έχει βαθύτερα αίτια, ο Απ. Κακλαμάνης είπε: "Δηλαδή, εάν θα θίγουμε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ αυτό θα θεωρείται πολεμική και θα έχει κάποια βαθύτερα αίτια; Δηλαδή, οι βουλευτές, οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, εάν θα κάνουν το καθήκον τους στο Κοινοβούλιο, θα πρέπει να ελέγχονται για κάποια βαθύτερα αίτια που υπάρχουν ενδεχομένως; Αν εννοούν ως βαθύτερα αίτια το πώς σκέφτομαι, βεβαιώ ότι είμαι απολύτως καλά. Εχω σώας τας φρένας. Διότι πολλοί διερωτώνται "γιατί, πως αποτολμάς να πεις στα μεγαθήρια ότι εδώ κάτι πάει στραβά;". Ε, αυτό που λέω εγώ ξέρω ότι το λέει σήμερα ολόκληρος ο ελληνικός λαός".

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στα Δελτία Ειδήσεων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών τόνισε: "Είναι Δελτία για όποιον έχει διαστροφές. Οποιον θέλει να βλέπει αίμα να τρέχει. Οποιον θέλει να βλέπει βιασμούς. Αυτά είναι τα Δελτία Ειδήσεων και γι' αυτά πληρώνει ο ελληνικός λαός;.

Ο Απ. Κακλαμάνης τόνισε επίσης ότι τα ΜΜΕ "για να λειτουργούν χρησιμοποιούν έναν εθνικό πλούτο" και υπογράμμισε: "Υπάρχει ήδη πάνω από 100 δισ. συνολικό έλλειμμα σε αυτό το χώρο και συγχρόνως βλέπουμε ότι αυτοί, οι οποίοι έχουν αυτές τις επιχειρήσεις που χρωστάνε είτε φόρους, που δεν πληρώνουν το αγγελιόσημο, ήδη συσσωρεύτηκαν είκοσι τόσα δισ. από το αγγελιόσημο, έχουν άλλες πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις".

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε: "Το τι έγινε στο Χρηματιστήριο με μία επιχείρηση είναι παρωνυχίδα στο όλο πρόβλημα. Απλώς με την ιστορία αυτή σταμάτησαν δύο τρεις άλλες επιχειρήσεις του ίδιου χώρου των Μέσων που ήταν και αυτές έτοιμες για το χρηματιστήριο. Να πάρουν και αυτές τα δισεκατομμύρια του κοσμάκη και να συμβεί ό,τι έγινε με την πρώτη διδάξασα αυτή την πορεία επιχείρηση, που μου έκανε και την προσωπική αυτή επίθεση".Καταλήγοντας τόνισε: "Δεν έχω καμία διάθεση πολεμικής. Ξέρω ότι η ενημέρωση είναι η ζωή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Γι' αυτό ανησυχώ. Αν η ενημέρωση δε θα λειτουργήσει, εάν οι εργαζόμενοι, οι δημοσιογράφοι θα υπηρετούν κάποιους μεγάλους αδελφούς, θα παραπέμπουν στην εποχή που προέβλεψε ο Οργουελ. Τότε τι ρόλο παίζουμε όσοι μιλούμε για θεσμούς, για δημοκρατία, για Κοινοβούλιο σ' αυτό τον τόπο; ".

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Το "ρουσφετόσημο"

Ενώ συνεχίζεται ακόμη ο σάλος για τους "φουσκωμένους" λογαριασμούς της ΔΕΗ, χτες η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, προανήγγειλε ότι τα τιμολόγια τον ερχόμενο Ιούλη θα είναι ακόμη πιο ακριβά. Δικαιολόγησε, μάλιστα, το νέο χαράτσι με την επαναπρόσληψη των έξι περίπου χιλιάδων υπαλλήλων, που είχαν απολυθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά δικαιώθηκαν προχτές από τον Αρειο Πάγο.

Νέο δείγμα, λοιπόν, του "νέου" ύφους και ήθους, που ευαγγελίζεται η σημερινή κυβέρνηση. Κάνει την ανήξερη, παρά την πανηγυρική αποκάλυψη της απάτης των λογαριασμών της ΔΕΗ, όταν μάλιστα η απάτη έχει τη δική της σφραγίδα. Τώρα ψάχνει να βρει άλλοθι για τη νέα της κομπίνα. Επιχειρεί μάλιστα να μας πλασάρει τη νέα αύξηση σαν "ρουσφετόσημο", που πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής. Λες και η ίδια δεν είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, ένοχη με τη Νέα Δημοκρατία για τις ρουσφετολογικές προσλήψεις στο δημόσιο. Λες και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν πλήρωναν μέχρι τώρα το κόστος των πελατειακών σχέσεων, που έχουν αναπτύξει τα δυο κόμματα στο δημόσιο τομέα.

Πριν ακόμα η διοίκηση της ΔΕΗ, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, η κυβέρνηση στο σύνολό της μελετήσουν τις εναλλακτικές λύσεις για την αξιοποίηση των επαναπροσλαμβανόμενων στο δημόσιο (μετατάξεις, αποσπάσεις, κλπ.), πριν ακόμα μελετηθούν οι τρόποι κάλυψης του κόστους της επαναπρόσληψης από άλλες πηγές, η κυρία Παπανδρέου έσπευσε να προεξοφλήσει ότι το κόστος αυτό θα το πληρώσει εξ ολοκλήρου ο καταναλωτής. Ο καταναλωτής που ακόμα περιμένει να μάθει πώς θα αποζημιωθεί για την απάτη των "φουσκωμένων" λογαριασμών. Ο καταναλωτής που για χρόνια πλήρωνε και πληρώνει τα "σπασμένα" της ΔΕΗ και των άλλων δημόσιων οργανισμών, οι οποίοι παρέχουν αφειδώς προνόμια και ασυλία στα μονοπώλια. Και μόνο αυτό δείχνει ότι η δήλωση της κυρίας Παπανδρέου δεν ήταν παρά ένα φτηνό προκατασκευασμένο άλλοθι για μια προαποφασισμένη πολιτική, που απλώς ψάχνει να βρει τα προσχήματα για την εφαρμογή της.

Το γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση, αφού εξάντλησε τα καθιερωμένα επιχειρήματα για να δικαιολογήσει την επέλασή της κατά του εισοδήματος των εργαζομένων, προχωράει σε νομιμοφανείς απάτες και λαθροχειρίες. Τώρα μαζί με τα επιχειρήματα για ανάγκη μείωσης των ελλειμμάτων, για ανάγκη "σύγκλισης" της ελληνικής οικονομίας, για "σταθεροποίηση", οι εργαζόμενοι αισθάνονται να μπαίνει βαθιά στις τσέπες τους το χέρι του κράτους - πορτοφολά.

Ομως, αν η λαθροχειρία με τους λογαριασμούς είχε ως στόχο την υποτίμηση του, ούτως ή άλλως, πενιχρού εισοδήματος των εργαζομένων, η χτεσινή δήλωση της υπουργού Ανάπτυξης έχει ως στόχο και την υποτίμηση της νοημοσύνης τους.

Το θέμα είναι από πού αντλεί η κυβέρνηση το θράσος για μια τέτοια εξαπάτηση των εργαζομένων. Μήπως υπολογίζει ότι τα χτυπήματα της ανεργίας, της λιτότητας, της καθημερινής προσπάθειας για επιβίωση, της τηλεοπτικής αποχαύνωσης, τους έχουν ζαλίσει τόσο που να θεωρεί ότι μπορεί να τα δεχτούν όλα;

Ο,τι κι αν υπολογίζει πάντως η κυβέρνηση, στους ίδιους τους εργαζόμενους πέφτει το χρέος για να της απαντήσουν όπως της αξίζει.

Στην Καρδίτσα ο Χ. Φλωράκης

Αύριο θα τιμηθεί για την προσφορά του στο Κόμμα και το λαϊκό κίνημα

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης, θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις που διοργανώνει σήμερα και αύριο στην πόλη της Καρδίτσαςη ΝΕ Καρδίτσας του Κόμματος.

Σήμερα στις 8.30 μ.μ. θα παρευρεθεί σε συνεστίαση στο κέντρο "Κομπαρσίτα".

Αύριο Κυριακή στις 6.30 μ.μ. θα παρευρεθεί σε συγκέντρωση στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο για τα 77 χρόνια του ΚΚΕ και το 15ο Συνέδριό του.Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η ΝΕ Καρδίτσας θα τιμήσει τον Χ. Φλωράκη, για την πολύχρονη προσφορά του στο Κόμμα και το λαϊκό κίνημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ