ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Ιερή συμμαχία" κατά του ΡΚΚ!

"Πρέπει να τεθεί τέρμα στην τρομοκρατία των Κούρδων στη Γερμανία" δηλώνει λάβρος ο Κλάους Κίνκελ

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Την ανάληψη εκτενούς δράσης εναντίον του Εργατικού Κόμματος των Κούρδων ζήτησε χτες η Τουρκία από τη Γερμανία, με αφορμή τα επεισόδια του περασμένου Σαββατοκύριακου στο Ντόρτμουντ, όπου τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι. Σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών δήλωσε ότι "θα ζητούμε διαρκώς να επιδείξουν (οι Γερμανοί) μεγαλύτερη ενεργητικότητα και ευελιξία στην αντιμετώπιση του ΡΚΚ".

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, δήλωνε, γεμάτος οργή, ότι "πρέπει να τεθεί τέρμα στην τρομοκρατία των Κούρδων στη Γερμανία", προσθέτοντας ότι "η συμπεριφορά των βιαιοπραγούντων κούρδων και των αρχηγών τους ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στο (γερμανικό) κράτος δικαίου". "Οποιος καταχράται τη φιλοξενία, χάνει το δικαίωμα παραμονής", είπε ο Γερμανός πολιτικός, και κατέληξε: "οι αρχηγοί και οι υποκινητές των βίαιων επεισοδίων πρέπει να απελαθούν άμεσα στην Τουρκία".

Αυτή η δήλωση του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, η σκληρότερη των τελευταίων χρόνων, σηματοδοτεί τη στροφή της ακολουθούμενης από τη Γερμανία πολιτικής στο Κουρδικό, αλλά παράλληλα αποτελεί κι ένα "μήνυμα" προς τη νέα τουρκική κυβέρνηση.

Πολιτικοί αναλυτές μιλούν για "προαναγγελία της αυτόματης απέλασης" για όσους "καταχρώνται" τη φιλοξενία της Γερμανίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Μάνφρεντ Κάντερ - με πρωτοβουλία του οποίου απαγορεύτηκε στη Γερμανία, το Νοέμβρη του 1993, το ΡΚΚ μαζί με άλλες τριάντα μαζικές κουρδικές οργανώσεις - χαρακτήρισε σε τηλεοπτική συνέντευξη το ΡΚΚ "οργάνωση εγκληματιών, η οποία δρα όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και διεθνώς...".

Η γερμανική αστυνομία έχει τεθεί σε επιφυλακή, για την πρόληψη νέων επεισοδίων ενόψει μάλιστα της παραδοσιακής κουρδικής γιορτής "Νεβρόζ" (Νέα Ημέρα), την 21η του μηνός.

Οι αιτίες...

Τα επεισόδια, όπως "ξεχνούν" οι Γερμανοί πολιτικοί, προκλήθηκαν όταν χιλιάδες Κούρδοι, από ολόκληρη τη Γερμανία, αλλά και την Ολλανδία και το Βέλγιο, προσπάθησαν να μεταβούν στην πόλη του Ντόρτμουντ για να συμμετάσχουν σε μια διαδήλωση η οποία είχε νομότυπα δηλωθεί, αλλά απαγορεύτηκε για "προληπτικούς" λόγους. Δώδεκα χιλιάδες αστυνομικοί εμπόδισαν την προσπέλασή τους, και προκλήθηκαν βίαια επεισόδια. Σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία, τραυματίστηκαν 22 άνθρωποι, συλλήφθηκαν και κρατούνται 600 κουρδογενείς, ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι άλλοι 2.000, οι οποίοι είχαν προσαχθεί για εξακρίβωση ταυτότητας.

Αλλά ο ποταμός των δηλώσεων παρέσυρε ακόμη και - υποτίθεται - μετριοπαθείς Γερμανούς πολιτικούς, όσον αφορά το θέμα. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρομάν Χέρτσογκ, όσο και το Προεδρείο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ευθυγραμμίστηκαν χτες με τη "γραμμή" του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο μόνος πολιτικός σχηματισμός που απέχει του διαφαινόμενου "εθνικού μετώπου" στη Γερμανία κατά των Κούρδων, είναι το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS), το οποίο έχει ταχθεί υπέρ πολιτικής λύσης του κουρδικού προβλήματος, με ισότιμη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις που προτείνει και του ΡΚΚ.

Στην Τουρκία...

Στην Ανατολία, είκοσι αντάρτες έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες τρεις μέρες, όπως ανακοίνωσαν επίσημες πηγές - οι δεκαεννιά στην επαρχία Χάκαρι, κοντά στα τουρκοϊρακινά σύνορα, κι ακόμη ένας στην επαρχία Μαρντίν.

Τα τουρκικά στρατεύματα έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας, και ειδικά στην επαρχία Χάκαρι. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί Κούρδοι από την περασμένη Τετάρτη φθάνουν τους 28.

Σε κουρδική εκδήλωση στην κυπριακή πρωτεύουσα, τη Λευκωσία, εκπρόσωποι του εξόριστου κουρδικού Κοινοβουλίου ανέφεραν ότι η Τουρκία κλιμακώνει τις επιχειρήσεις της κατά των Κούρδων αλλά και των αμάχων, ενώ χαρακτήρισε το νέο κυβερνητικό σχήμα της Αγκυρας "στρατιωτικού προσώπου", αφού σε υπουργικές θέσεις έχουν διοριστεί άλλοτε επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στον "βρώμικο πόλεμο" κατά των Κούρδων.

Υποστήριξη ΗΠΑ

Τα σύνορα της Ευρώπης βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας, δηλώνει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ". Ο Χόλμπρουκ υποστηρίζει ότι "στην πραγματικότητα η Τουρκία είναι Ευρωπαία"...

ΡΩΣΙΑ
Αντιδρούν οι ένοχοι

Μετά το ψήφισμα της Κρατικής Δούμας για την επανασύσταση της ΕΣΣΔ αντιδρούν οι διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες

ΜΟΣΧΑ (αντεπίκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην απόφαση της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας να καταγγείλει τις συμφωνίες διάλυσης της ΕΣΣΔ και να επιβεβαιώσει τη νομική ισχύ των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος της 17 Μάρτη 1991, με το οποίο οι σοβιετικοί πολίτες είχαν αποφανθεί υπέρ της διατήρησης της ενιαίας Σοβιετικής Ενωσης. Ο Πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Προεδρία, δήλωσε ότι η απόφαση της Δούμας να κηρύξει άκυρο το κείμενο που επισφράγισε τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, είναι αντισυνταγματική και δε θα επηρεάσει σε τίποτα το καθεστώς της Ρωσίας. Τόνισε ότι ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών "να ενημερώσει τα ξένα κράτη ότι η απόφαση της Δούμας δεν επηρεάζει το καθεστώς της Ρωσίας ως υποκειμένου του διεθνούς δικαίου και δε θα έχει καμία επίδραση στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της".

Ο Πρόεδρος του Καζαχστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, επέκρινε δριμύτατα την απόφαση του ρωσικού Κοινοβουλίου. Σε αντίθεση με την ιστορική αλήθεια, ο Ναζαρμπάγεφ δήλωσε ότι οι ίδιοι άνθρωποι που ματαίωσαν τον Αύγουστο 1991 την υπογραφή της νέας ενωσιακής συμφωνίας, πήραν τώρα μια απόφαση που μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο. Η τόσο σκληρή αντίδρασή του οφείλεται, προφανώς, στο γεγονός ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Καζαχστάν δεν είναι Καζάχοι και η καταστροφή της ΕΣΣΔ ήταν οδυνηρή για τους σοβιετικούς πολίτες. Ο Ναζαρμπάγεφ επιδιώκει με κάθε τρόπο να εμποδίσει τους κομμουνιστές, οι οποίοι αγωνίζονται με συνέπεια για την ανασύσταση της ΕΣΣΔ.

Στο μεταξύ, χτες στη Μόσχα έγινε κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Γεβγκένι Πριμακόφ και της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία. Η πρώτη ερώτηση προς τον Πριμακόφ δεν αφορούσε τις ρωσοελληνικές σχέσεις, αλλά τη θέση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών πάνω στην απόφαση της Κρατικής Δούμας. Ο Πριμακόφ δήλωσε ότι η απόφαση αυτή "χτυπάει κατευθείαν τα συμφέροντα της Ρωσίας στο διεθνή τομέα". Υποστήριξε ότι η απόφαση μπλοκάρει στην πράξη τις διαδικασίες ολοκλήρωσης στο εσωτερικό της πρώην ΕΣΣΔ, διότι "διαγράφει την κυριαρχία των χωρών της ΚΑΚ", θα εντείνει τους φόβους στη Δύση για την πιθανότητα ανασύστασης της "ΕΣΣΔ με την προηγούμενη μορφή", θα ενισχύσει στη Βαλτική τις θέσεις εκείνων που τάσσονται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και "υπονομεύει τη διεθνή νομική βάση".

Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς πώς ο Πριμακόφ μπορεί να διαστρεβλώνει έτσι τα πράγματα. Διότι πρακτικά όλοι, μαζί και οι κομμουνιστές, υπογραμμίζουν ότι η απόφαση της Δούμας "δεν ανασυγκροτεί την ΕΣΣΔ", ακόμα περισσότερο "με την προηγούμενη μορφή", αλλά απλώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις (με τη μορφή εκφρασμένης θέλησης του Κοινοβουλίου) για την εθελοντική απόφαση των άλλων λαών της ΕΣΣΔ για την ειλικρινή έκφραση της θέλησής τους. Μόνο έτσι ακριβώς οι κομμουνιστές θεωρούν δυνατή την ανασυγκρότηση της ενιαίας χώρας.

Σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό "Εχο Μοσκβί", ο πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, έκανε λόγο για "άτομα" στο περιβάλλον του Γιέλτσιν που "δεν αποκλείουν μια στρατιωτική λύση" της κρίσης στις σχέσεις Προέδρου και Κοινοβουλίου, απ' αφορμή την απόφαση για την ακύρωση των συμφωνιών διάλυσης της ΕΣΣΔ. Σημείωσε ότι ορισμένες μονάδες έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση πολεμικής επιφυλακής. Εξάλλου, ο ίδιος σταθμός μετέδωσε ότι σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται και η Αστυνομία της Μόσχας, συνδέοντας την, όμως, με τις εξελίξεις στην Τσετσενία. Απαντώντας με ασυνήθιστη ταχύτητα στην παραπάνω δήλωση, ο Γιέλτσιν χαρακτήρισε ως αβάσιμους τους φόβους του Ζιουγκάνοφ.

Από τη μεριά τους, οι κομμουνιστές της Λευκορωσίας εξέφρασαν την πρόθεσή τους να θέσουν στο δικό τους Κοινοβούλιο ψήφιση απόφασης καταγγελίας των συμφωνιών του Μπελοβέζσκ που διέλυσαν την ΕΣΣΔ.

Εκκληση του Ρουτσκόι

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ρωσίας και ηγέτης τώρα του κόμματος "Ντερζάβα", κάλεσε στις 18 Μάρτη του Ρώσους πολίτες να ψηφίσουν στις εκλογές του Ιούνη τον Ζιουγκάνοφ. Στις εκλογές αυτές η Ρωσία "πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι μια μεγάλη δύναμη ή μια ημιαποικία που της έχει επιβληθεί από το εξωτερικό", τόνισε ο Ρουτσκόι.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Οι προσπάθειες του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ηγέτη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, και η ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Μαδρίτης με αφορμή τη βράβευση βραζιλιάνικης εφημερίδας για τη δημοσίευση σειράς άρθρων, που αναφέρονταν στις αρπαγές παιδιών με σκοπό τις υιοθεσίες και το εμπόριο οργάνων, μονοπώλησαν χτες την ειδησεογραφία στην Ισπανία.

Μετά τις τελευταίες επαφές του Χοσέ Μαρία Αθνάρ με τον Καταλανό ηγέτη του κόμματος "Σύγκλιση και Ενότητα", Ζόρντι Πουζόλ, διαφάνηκε πως ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των δύο εμπνέει τουλάχιστον συναισθήματα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Βέβαια, ο Αθνάρ δήλωσε πως είναι αισιόδοξος για το σχηματισμό μιας μόνιμης και σταθερής κυβέρνησης, κρίνοντας πως η κυριακάτικη συνάντησή του με τον Καταλανό ηγέτη "ήταν ενδιαφέρουσα και θετική μέσα σε ένα καλό κλίμα". Οι ισπανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι σ' αυτή τη συνάντηση ο Αθνάρ παρουσίασε στον Ζόρντι Πουζόλ τις θέσεις του Λαϊκού Κόμματος σε πέντε κρίσιμους τομείς (οικονομία, ευρωπαϊκά θέματα, κοινωνικές υποθέσεις, αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ και περιφερειακή αυτονομία της Καταλωνίας). Ο Πουζόλ, από την πλευρά του, αρκέστηκε να δηλώσει μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Αθνάρ ότι είχε "μία σε βάθος συνομιλία". Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο ενδεχόμενος σχηματισμός κυβέρνησης ανάμεσα σε Αθνάρ και Πουζόλ θα είναι "μακράς διάρκειας" και αρκετοί είναι εκείνοι που διαβλέπουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών τον ερχόμενο Αύγουστο...

Το περασμένο 24ωρο, σε κρίση φάνηκε να διέρχονται οι σχέσεις ΗΠΑ - Ισπανίας με αφορμή την απόφαση του Ισπανού μονάρχη Χουάν Κάρλος να βραβεύσει τη βραζιλιάνικη εφημερίδα "Ταχυδρόμος" για μία σειρά άρθρων σχετικά με τις απαγωγές παιδιών, τις υιοθεσίες και το εμπόριο οργάνων. Τα άρθρα αυτά, κατά τους Αμερικανούς, είχαν ως σκοπό τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, γι' αυτό και θεώρησαν πως η βράβευσή τους από τον Ισπανό βασιλιά συμβάλλει στη διάδοση και ενθάρρυνση δημοσιευμάτων τέτοιου είδους.

Το περίεργο σ' αυτή την ιστορία είναι πως η αμερικανική κυβέρνηση, διά της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μαδρίτη, όχι μόνο διαμαρτυρήθηκε, αλλά και άσκησε πολλές πιέσεις στα μέλη της επιτροπής απονομής του ετήσιου βραβείου "Βασιλιάς της Ισπανίας, Βραβεία Διεθνούς Δημοσιογραφίας", ώστε να καταψηφίσουν τα άρθρα της βραζιλιάνικης εφημερίδας που ήταν υποψήφια. Η Ουάσιγκτον θεωρεί πως τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα "θίγουν ονόματα Αμερικανών πολιτών και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στις υιοθεσίες και στις δωρεές οργάνων"... Ομως, η βραβευθείσα Βραζιλιάνα δημοσιογράφος, Αννα Μπεατρίς Μάγκνο, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, αφού "τα άρθρα δεν αναφέρουν ούτε Αμερικανούς πολίτες, ούτε την κυβέρνησή τους"...

Από τη σύλληψη Κούρδου διαδηλωτή στο Ντόρτμουντ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ