ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσοχή στη συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων

Λήγει στις 26 Μάρτη η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων από μισθωτούς - συνταξιούχους. Ανοιχτές και τα απογεύματα οι εφορίες. Οδηγίες της ΠΟΕ - ΔΟΥ στους φορολογούμενους

Μια βδομάδα έμεινε ακόμη, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους μισθωτούς και συνταξιούχους - που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων - καθώς την ερχόμενη Δευτέρα λήγει επίσημα η προθεσμία, μετά την παράταση μιας βδομάδας που αποφάσισε πρόσφατα το υπουργείο. Με ανοιχτή επιστολή που έστειλε στις εφημερίδες η ΠΟΕ - ΔΟΥ (για λόγους που η διοίκησή της και ο πρόεδρός της είναι σε θέση να γνωρίζουν δεν έστειλαν την ίδια επιστολή στο "Ρ") καλεί τους φορολογούμενους να συμπληρώνουν με ιδιαίτερη προσοχή τις στήλες που αναφέρονται στο "πόθεν έσχες", τα τεκμήρια διαβίωσης και τις δαπάνες τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι εφορίες θα είναι ανοιχτές ως τις 8 το βράδυ τις εργάσιμες μέρες μέχρι και τις 26 Μάρτη, τελευταία μέρα υποβολής δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους. Ανοιχτά θα μείνουν μέχρι αυτή την ώρα και αρκετά κεντρικά ταχυδρομεία σε όλη τη χώρα, για να δέχονται την ταχυδρομική αποστολή των φορολογικών δηλώσεων,όπως ανακοίνωσαν χτες τα ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με την ΠΟΕ - ΔΟΥ, οι φορολογούμενοι πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι:

  • Εξαιρούνται από την καταβολή δικαιολογητικών για το "πόθεν έσχες",οι αγορές πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ., η ανέγερση οικοδομής για πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ. επίσης, η αγορά κτηματικών ομολόγων, η αγορά ακινήτων, εντόκων γραμματίων και ομολόγων του δημοσίου, η αγορά μετοχών εισαγμένων στο Χρηματιστήριο και λοιπών τίτλων διαπραγματεύσιμων σ' αυτό, η αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων και, τέλος, οι δαπάνες σύστασης και αύξησης μετοχικού κεφαλαίου Ανώνυμης Εταιρίας.
  • Δεν προκύπτει τεκμήριο διαβίωσης,εάν ο φορολογούμενος είναι πολύτεκνος ή ανάπηρος και έχει στην κυριότητά του ΙΧ αυτοκίνητο. Ακόμα, δε διπλασιάζεται το καταβαλλόμενο ή το τεκμαρτό μίσθωμα για δευτερεύουσα κατοικία, της οποίας η επιφάνεια είναι μεγαλύτερη των 120 τ.μ. και εφόσον είναι σε δήμο ή κοινότητα μέχρι 5.000 κατοίκους που δεν ανήκει σε τουριστική περιοχή, στις περιπτώσεις που αυτή περιήλθε στο φορολογούμενο από κληρονομιά, προίκα ή γονική παροχή. Επίσης δε διπλασιάζεται σαν τεκμήριο η αμοιβή της οικιακής βοηθού, εφόσον στην οικογένεια υπάρχει παιδί μέχρι 12 ετών ή προστατευόμενο άτομο άνω των 65 ετών ή άτομο με αναπηρία πάνω από 67%.
  • Οσον αφορά τις δαπάνες,υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις για τις οποίες ισχύει φοροαπαλλαγή 100%. Αυτές είναι οι δαπάνες για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη (εσωτερικού ή εξωτερικού), νοσηλεία (ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα), αποκλειστικό νοσοκόμο, περίθαλψη ανάπηρων παιδιών, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές ακινήτων στο δημόσιο, δήμους και κοινότητες, ιερούς ναούς, ΑΕΙ και νοσοκομεία, δωρεές χρηματικών ποσών στο δημόσιο, τόκοι στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας και τραπεζικά δάνεια για συντήρηση κτισμάτων χαρακτηρισμένων ως διατηρητέων.

Επίσης απ' το δηλωθέν εισόδημα εκπίπτουν κατά 50% οι δαπάνες για έξοδα περίθαλψης ηλικιωμένων ατόμων, κατά 30% οι δαπάνες για αμοιβή δικηγόρων μέχρι του ποσού των 200.000 δρχ. και μέχρι 15% για χορηγίες σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

  • Ειδικότερα για τους τόκους χρεών,εκπίπτουν δαπάνες ύψους μέχρι 25% του εισοδήματος για χρέη προς το δημόσιο (από φόρους δωρεάς, γονικής παροχής ή κληρονομιάς), 200.000 δρχ. και όχι πάνω από το 4% του εισοδήματος για ασφάλιστρα ζωής, 30% της δαπάνης του ενοικίου για κύρια κατοικία και όχι πάνω από 15% του εισοδήματος, 40% της δαπάνης μέχρι 150.000 δρχ. για κάθε παιδί ή μέλος της οικογένειας για δίδακτρα σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών ή εκπαιδευτικών μαθημάτων και 30% των οικογενειακών δαπανών με αποδείξεις μέχρι ποσού 1.000.000 δρχ.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις ομόρρυθμες και τις ετερόρρυθμες εταιρίες, τέλος, καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων είναι σήμερα 19 Μάρτη, για όσους η επωνυμία αρχίζει από Ν μέχρι Π, αύριο 20 Μάρτη για επωνυμίες από Ρ - Σ (η ημερομηνία είναι επίσης καταληκτική προσωρινής υποβολής ΦΠΑ για τους τηρούντες βιβλία Β Κατηγορίας από Α - Ζ) και μεθαύριο Πέμπτη 21 Μάρτη για όσους η επωνυμία τους αρχίζει από Τ έως Ω (ΦΠΑ για βιβλία Β Κατηγορίας από Η - Λ). Η Παρασκευή 22 Μάρτη είναι τελευταία μέρα για δηλώσεις ΦΠΑ Β Κατηγορίας από Μ - Π.

Πασχαλινοί μποναμάδες σε μεγαλοεπιχειρηματίες

Οριστικοποιούνται την ερχόμενη Τρίτη οι κυβερνητικές αποφάσεις με το νομοσχέδιο "εκσυγχρονισμού" των ΔΕΚΟ, που προωθεί μέτρα υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα τους. Τον Απρίλη το ΠΔ για τις προγραμματικές συμφωνίες ΔΕΚΟ - ιδιωτών. Αστήρικτη αισιοδοξία για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, από τον Γ. Παπαντωνίου

Πασχαλινό μποναμά στους επιχειρηματίες σχεδιάζει να προσφέρει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ", με το οποίο εμπλουτίζεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων ή κερδοφόρων υπηρεσιών, καθώς και προωθούνται νέα μέτρα για την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων σ' αυτές τις επιχειρήσεις. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις που έκανε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της κυβέρνησης, στην οποία συζητήθηκαν διάφορα θέματα, όπως η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, οι θεσμοθέτηση των προγραμματικών συμφωνιών κλπ.

Σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός δήλωσε πως το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη 26 Μάρτη στην Κυβερνητική Επιτροπή.Τα μέλη της κυβέρνησης θα κληθούν σ' αυτή τη συνεδρίαση να πάρουν τις τελικές αποφάσεις που αφορούν τόσο το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΔΕΚΟ, όσο και θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους σ' αυτές (μισθολογικά, εργασιακά κλπ.). Ομολογώντας έμμεσα τις αντιδράσεις (σε φορείς των εργαζομένων αλλά και τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ) που προκαλούν οι προωθούμενες ρυθμίσεις με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε: "Για να προχωρήσουν στην Ελλάδα οι αλλαγές, πρέπει να είναι συντηρητικές", αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι προωθούμενες, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αντιλαϊκές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να γίνουν σταδιακά, προκειμένου ν' αποφευχθούν κοινωνικές εκρήξεις.

Στην κατεύθυνση ενίσχυσης των προνομίων των μεγαλοεπιχειρηματιών, εντάσσεται και το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για τη θεσμοθέτηση των προγραμματικών συμφωνιών μεταξύ ΔΕΚΟ και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Οπως δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίου, το ΠΔ για την "ελληνοποίηση" των κρατικών προμηθειών, θα είναι έτοιμο τον Απρίλη. Με την υπογραφή του συγκεκριμένου ΠΔ, θα μπορούν το δημόσιο και οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ να αναθέτουν - χωρίς διεθνή διαγωνισμό - την εκτέλεση διαφόρων έργων και προμηθειών τους σε επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα, στο όνομα ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής,με τη σύναψη "προγραμματικών συμφωνιών". Για το ίδιο θέμα, από το περιβάλλον της υπουργού Ανάπτυξης διατύπωναν την άποψη πως αν συνεχιζόταν η ελληνοποίηση των κρατικών προμηθειών, που είχε αρχίσει από το 1985 αλλά πάγωσε γιατί αντιδρούσαν οι διάφοροι φορείς, η βιομηχανία σήμερα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Η ΔΕΗ είναι η μόνη ΔΕΚΟ που από μόνη της έχει προχωρήσει σε προγραμματικές συμφωνίες ύψους 100 δισ. δρχ., γιατί αυτό το δικαίωμα προβλέπεται απ' τον εσωτερικό της Κανονισμό. Ακόμη και τώρα δεν είναι αργά για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο για όλες τις ΔΕΚΟ, αφού η Οδηγία της Κοινότητας που εξαιρεί τη χώρα μας λήγει στις 1/1/98

Αναφερόμενος στο θέμα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, για τη χρηματοδότηση έργων που έχουν ενταχθεί στο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι φέτος δεν θα υπάρξουν τα προβλήματα καθυστέρης που παρουσιάστηκαν στην προηγούμενη διετία 1994 - 95, χωρίς όμως να τεκμηριώσει την αισιοδοξία του. Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε πως το 1996 θα απορροφηθούν από την Κοινότητα κονδύλια συνολικού ύψους 1.277 δισεκατομμυρίων δραχμών, για τη συγχρηματοδότηση έργων που έχουν ενταχθεί στο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, είπε ο υπουργός, δόθηκαν σχετικές εντολές στους υπουργούς και πρόσθεσε πως κάθε δίμηνο τα υπουργεία θα ενημερώνουν το υπουργείο ΕΘνικής Οικονομίας για την πορεία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Αεριτζής και ο νέος επίδοξος αγοραστής

Ο Γ. Καρράς, που απειλούσε χτες να αποσύρει την προσφορά του για την "αγορά" των Ναυπηγείων Ελευσίνας, χρωστά μόνο στο ΙΚΑ 300 εκατ. δραχμές. Σε νέο διαγωνισμό προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Αεριτζής αποδείχτηκε ο επίδοξος αγοραστής των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ο οποίος επιχείρησε προσφάτως να εκβιάσει ότι εάν δεν του αναθέσουν τη διαχείριση των Ναυπηγείων θα αποσύρει την προσφορά του! Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει ήδη αποφανθεί για την αφερεγγυότητα του εν λόγω επιχειρηματία - με τον οποίο διαπραγματευόταν ένα μήνα - ο οποίος έχει καταχραστεί πάνω από 300 εκατ. δρχ. του δημοσίου, και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το Μάη αναμένεται πλειστηριασμός των περιουσιακών του στοιχείων. Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση αυτή του υπουργείου Ανάπτυξης φαίνεται ότι έπαιξε και το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας κατηγορείται για συμμετοχή σε υπόθεση λαθρεμπορίας ύψους 270 εκατ. δρχ. για την οποία απολογήθηκε χτες στον τακτικό ανακριτή.

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την αξιολόγηση της προσφοράς και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης αναμένεται να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό και να προχωρήσει σε δεύτερο, με σκοπό την ανεύρεση νέου αγοραστή. Η δογματική αυτή προσήλωση της κυβέρνησης στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, βάζει σε νέα περιπέτεια το δεύτερο μεγάλο Ναυπηγείο της χώρας και τους 2.000 εργαζόμενους σε αυτό αλλά και τις πιστώτριες τράπεζες οι οποίες θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν εκ νέου την εκκαθάριση του Ναυπηγείου. Οπως είναι ήδη γνωστό οι πιστώτριες τράπεζες έχουν ήδη καταβάλει 6 δισ. δρχ. για τη λειτουργία των Ναυπηγείων τον περασμένο Αύγουστο όταν η ιδιωτική πρωτοβουλία που τότε λεγόταν Περατικός, έβαλε το πρώτο λουκέτο, ενώ πρόσφατα κατέβαλαν και συμπληρωματική χρηματοδότηση ύψους 2 δισ. δρχ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες οι οποίες αντιδρούν έντονα στην επαναχρηματοδότηση των Ναυπηγείων, δέχτηκαν να καταβάλουν τα δύο δισ. δρχ. υπό την προϋπόθεση ότι η λειτουργία τους υπό καθεστώς εκκαθάρισης θα παραταθεί απ' το αρχικό εξάμηνο κατά δύο μήνες που σημαίνει μέχρι τέλος Απρίλη. Το γεγονός ότι ο ένας μήνας έχει ήδη παρέλθει έχει ήδη ανησυχήσει τις τράπεζες οι οποίες δε φέρονται διατεθειμένες να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση. Μπροστά στη νέα περιπέτεια που τις βάζει η κυβέρνηση, δεν αποκλείεται σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες απ' αυτές να επικαλεστούν την κοινοτική νομοθεσία η οποία απαγορεύει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που έχουν ανεξόφλητες οφειλές.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση μπροστά στο νέο αδιέξοδο που η ίδια έχει δημιουργήσει, αλλά κυρίως το πολιτικό κόστος που θα έχει στην περίπτωση που το Ναυπηγείο οδηγηθεί στο κλείσιμο, σύμφωνα με πληροφορίες σκέφτεται να επαναφέρει το σχέδιο ενοποίησης των δύο μεγάλων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, εξετάζοντας τόσο την παραμονή τους υπό δημόσιο έλεγχο μέσω της ΕΤΒΑ, όσο και την πώλησή τους ως ενιαία επιχείρηση.

Οι μέχρι τώρα πάντως κυβερνητικοί χειρισμοί στο όλο θέμα, καθιστούν το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας αβέβαιο.

Και 5ος υποδιοικητής στην Εθνική Τράπεζα

Ο Θόδωρος Πανταλάκης είναι από σήμερα ο πέμπτος υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας (ΕΤΕ). Είναι η πρώτη φορά που η ΕΤΕ έχει τόσο πολλούς υποδιοικητές, σε περίοδο μάλιστα που η κυβέρνηση έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή της να περιορίσει κι άλλο τη συμμετοχή του δημοσίου. Τη σχετική απόφαση για το διορισμό νέου υποδιοικητή, έλαβε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος υπό την προεδρεία του νεοδιορισθέντα διοικητή Θ. Καρατζά.Οι υπόλοιποι τέσσερις υποδιοικητές είναι οι Νικ. Καραμούζης, Κ. Σταμούλης, Γ. Ζιάγκας και Α. Κουνιάκης.

Ο νέος υποδιοικητής είναι 42 ετών, γεννημένος στο Ηράκλειο Κρήτης και απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέχρι σήμερα, και από το 1991, ήταν αναπληρωτής γενικός διευθυντής του τμήματος Οικονομικής Ανάπτυξης του ομίλου της "Ιντεραμέρικαν". Παλιότερα υπήρξε στέλεχος της ΕΤΕΒΑ, του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και διάφορων εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων, ενώ συμμετείχε στην περίφημη Επιτροπή Καρατζά (νυν διοικητή της Εθνικής), για τον εκσυγχρονισμό του Χρηματιστηρίου και την ανάπτυξη των χρηματοοικονομικών προϊόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ